A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 348
9 926
113
Semmi, a tunyulás, ezért nem fog hatni semmilyen "motiváló" kampány, mert leszarják.
Ez demokratikusan nem fog menni.
Jajaja, csak akárhány fiatal kilépett (vagy kifelé nézelődő) katonát hallottam eddig beszélni kb. mind megemlítette (így vagy úgy megfogalmazva) a szakmaiatlanságot, a valós harcérték negligálását, meg a posztszovjet mentalitást. Egynek sem a "tunyulás" fájt.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 429
46 315
113
Jajaja, csak akárhány fiatal kilépett (vagy kifelé nézelődő) katonát hallottam eddig beszélni kb. mind megemlítette (így vagy úgy megfogalmazva) a szakmaiatlanságot, a valós harcérték negligálását, meg a posztszovjet mentalitást. Egynek sem a "tunyulás" fájt.
Mindkettő komoly probléma, de válasszuk ketté a már bent lévő fiatalok, és a toborzandó fiatalok érdeklődési körét.

Jelzem, hogy az is nagyon fontos amit te leírsz.
Saját tapasztalat: az én sorkatonai szolgálatom sokkal inkább szakmaira sikerült, mint egy átlagos korabeli bevonulás, de így tevékenyen még akkoriban is felmerült, hogy esetleg bent maradok. Végül nem így lett, mert gyakorlatilag a leszerelésem előtt vagy egy hónappal vezettek be általános létszám stoppot és akkor kezdtek bele egy intenzív leépítésbe. De igen. Nekem is voltak "hiábavaló" időszakok a bent töltött időben, és igen-igen deprimáló tudott az lenni.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 761
35 953
113
Mi érdekli a fiatalokat?
A Bobo által nyomatot hősi halál biztos nem - szóval nem azzal kellene toborozni.
Szerintem: nagyon jó fizú és juttatás csomag (pl. garantáltan legalább 2 szobás lakás 15 évszolgálat után), értelmes érdekes munka, kiszámítható karrierút és hightech eszközök, jó kiképzés, aminek köszönhetően a lehető legalacsonyabb lenne egy háborúban a veszteségünk!
Nem azzal kell toborozni, hogy meghalsz, hanem hogy szinte senki nem hal meg és győzünk. Mégha ez az optimistsa verzió is, akkor is inkább ezt kell nyomni.

A fidesz-gépezet csak negatív kampányt tud tolni úgy látszik, csak ez itt nem működik! :D
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 070
73 582
113
Közbeszerzési értesítőből...

Részvételi felhívás

A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése - KEHOP 1.6.0 III. ütem
Árvízvédelmi beavatkozó csoportok műszaki eszköz beszerzése

A beszerzés európai uniós alapokból finanszírozott projekttel és/vagy programmal kapcsolatos: igen
A Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszere, azon belül az MH beavatkozó képességének fejlesztése, a (Környezet és Energetikai Hatékonyság Operatív Program (továbbiakban: KEHOP) Európai Uniós támogatással a KEHOP 1.6.0-15-2021-00028 projekt keretében valósul meg.

1. részajánlati kör: flexibilis ivóvíztartályok beszerzése

A szélsőséges időjárás (árvíz, szárazság), toxikus (vegyi, vagy nukleáris) anyagok ipari katasztrófák során történő kiszóródása esetén gyakran sérül az egészséges (vezetékes) ivóvízhez jutás lehetősége a védekezésben résztvevők és a lakosság ivóvíz ellátását helyben tisztított, vagy odaszállított ivóvízzel kell megoldani. A beszerzésre tervezett flexibilis ivóvíztartályok elsősorban a Magyar Honvédség meglévő víztisztító képességével történő együttműködés keretében képesek biztosítani a tiszta ivóvízhez jutást működésképtelen, vagy hiányzó ivóvízhálózat helyett.

A tartályok téglalap alapúaknak szükségesek lenniük. A 2 és az 1,1 m3 tartályok esetén a négyzet alapú kialakítás is megengedett.
Színe zöld színű legyen, és álljon ellen a tartós UV sugárzásnak. A tartályok élelmiszer minőségű kialakítással és minősítéssel rendelkezzenek.

  • 20 m3: 30 db
  • 2 m3: 15 db
  • 1,1 m3: 30 db
A megvételre kerülő pontos mennyiség, a rendelkezésre álló fedezet és a beérkezett ajánlati árak függvényében kerül meghatározásra.
Keretösszeg értéke: Nettó: 137 977 590,- Ft.
Megrendelő a megrendelő a keretösszeg 70%-ának megvételét vállalja.


2. részajánlattételi kör: többfunkciós kézi ásó beszerzése

Az árvízi védekezés során a gátak megerősítéséhez használt homokzsákok kézi töltése, egyszerűbb kézi földmunkák, bontással járó feladatok elvégzéséhez nagy tömegben alkalmazható kézi szerszámok beszerzése tervezett.

A többfunkciós kézi ásó minimálisan az alábbi tulajdonságokkal rendelkezzen:

  • összecsukható, teleszkópos markolat;
  • felülete rozsdamentes és lehetőség szerint matt fekete vagy sötét tónusú legyen;
  • kialakítás biztosítson több funkciós használhatóságot (ásó, lapát, kapa);
  • rendelkezzen edzett acél fűrésszel, melyet használaton kívül a markolatba lehessen rejteni;
  • a fűrészt használat során során fix állásban a nyélhez lehessen rögzíteni;
  • polimer markolat;
  • nyele egyenes kialakítású, teleszkóposan összecsukható és egy kézzel történő ásást biztosító legyen;
  • alkotóelemei külön is beszerezhetőek és cserélhetőek legyenek;
  • felülete a környezeti behatásoknak, korróziónak és kőolaj származékoknak ellenálló és kopásálló legyen;
  • alkalmazható legyen min. -32 oC és 52 oC között;
  • hord helyzetbe összecsukva a méretei ne haladják meg a 160x260 mm-t (+/- 5 % eltérés engedélyezett), kinyitva (fűrész nélkül) a hosszúsága a maximum 655 mm-t (min.: 590 mm), súlya a 700 g-ot (+/- 5 % eltérés engedélyezett).
  • A termékek minimálisan műanyag csomagoló fóliában kerüljenek leszállításra.
  • Az Eladó a termékekre minimum 12 hónap de az ajánlatában az értékelési részszempontok alapján ennél magasabb időtartamú teljes körű jótállást vállaljon.
Tervezett referencia mennyiség a becsült érték számítás alapján 10 000 db
A keretösszeg értéke: Nettó: 218 770 000,- Ft.
Megrendelő a megrendelő a keretösszeg 70%-ának megvételét vállalja.


3. részajánlattételi kör: homokzsák beszerzése

A villámárvizek esetében kiemelten fontos a meglévő gátak megerősítéséhez, infrastruktúrák, polgári létesítmények, lakó ingatlanok védelméhez azonnal rendelkezésre álló, homokzsákok rendelkezésre állása.

Műszaki, technikai követelmények

  • alapanyaga juta-szövet
  • alapanyag területi sűrűsége 270g/m2 +/- 6%
  • zsák súlya 200 g/db +/-10%
  • a zsák névleges kész mérete 50x80 cm +/-5%
  • névleges töltősúly 25 kg +/-10%
  • alsó rész lezárása talpvarrással
  • felső rész szájszegett, nyújtott szájú
  • varrógép öltés hossza 7-12 mm
  • csomagolás: bálázva, raklapon
Tervezett referencia mennyiség a becsült érték számítás alapján 200 000 db
Keretösszeg értéke: Nettó: 56 200 000,- Ft.
Megrendelő a megrendelő a keretösszeg 70%-ának megvételét vállalja.

Ajánlatok benyújtásának határideje: 19/06/2023
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 429
46 315
113
Közbeszerzési értesítőből...

Részvételi felhívás

A Magyar Honvédség katasztrófavédelemmel összefüggő beavatkozási képességének fejlesztése - KEHOP 1.6.0 III. ütem
Árvízvédelmi beavatkozó csoportok műszaki eszköz beszerzése

A beszerzés európai uniós alapokból finanszírozott projekttel és/vagy programmal kapcsolatos: igen
A Magyar Honvédség (a továbbiakban: MH) Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszere, azon belül az MH beavatkozó képességének fejlesztése, a (Környezet és Energetikai Hatékonyság Operatív Program (továbbiakban: KEHOP) Európai Uniós támogatással a KEHOP 1.6.0-15-2021-00028 projekt keretében valósul meg.

1. részajánlati kör: flexibilis ivóvíztartályok beszerzése

A szélsőséges időjárás (árvíz, szárazság), toxikus (vegyi, vagy nukleáris) anyagok ipari katasztrófák során történő kiszóródása esetén gyakran sérül az egészséges (vezetékes) ivóvízhez jutás lehetősége a védekezésben résztvevők és a lakosság ivóvíz ellátását helyben tisztított, vagy odaszállított ivóvízzel kell megoldani. A beszerzésre tervezett flexibilis ivóvíztartályok elsősorban a Magyar Honvédség meglévő víztisztító képességével történő együttműködés keretében képesek biztosítani a tiszta ivóvízhez jutást működésképtelen, vagy hiányzó ivóvízhálózat helyett.

A tartályok téglalap alapúaknak szükségesek lenniük. A 2 és az 1,1 m3 tartályok esetén a négyzet alapú kialakítás is megengedett.
Színe zöld színű legyen, és álljon ellen a tartós UV sugárzásnak. A tartályok élelmiszer minőségű kialakítással és minősítéssel rendelkezzenek.

  • 20 m3: 30 db
  • 2 m3: 15 db
  • 1,1 m3: 30 db
A megvételre kerülő pontos mennyiség, a rendelkezésre álló fedezet és a beérkezett ajánlati árak függvényében kerül meghatározásra.
Keretösszeg értéke: Nettó: 137 977 590,- Ft.
Megrendelő a megrendelő a keretösszeg 70%-ának megvételét vállalja.


2. részajánlattételi kör: többfunkciós kézi ásó beszerzése

Az árvízi védekezés során a gátak megerősítéséhez használt homokzsákok kézi töltése, egyszerűbb kézi földmunkák, bontással járó feladatok elvégzéséhez nagy tömegben alkalmazható kézi szerszámok beszerzése tervezett.

A többfunkciós kézi ásó minimálisan az alábbi tulajdonságokkal rendelkezzen:

  • összecsukható, teleszkópos markolat;
  • felülete rozsdamentes és lehetőség szerint matt fekete vagy sötét tónusú legyen;
  • kialakítás biztosítson több funkciós használhatóságot (ásó, lapát, kapa);
  • rendelkezzen edzett acél fűrésszel, melyet használaton kívül a markolatba lehessen rejteni;
  • a fűrészt használat során során fix állásban a nyélhez lehessen rögzíteni;
  • polimer markolat;
  • nyele egyenes kialakítású, teleszkóposan összecsukható és egy kézzel történő ásást biztosító legyen;
  • alkotóelemei külön is beszerezhetőek és cserélhetőek legyenek;
  • felülete a környezeti behatásoknak, korróziónak és kőolaj származékoknak ellenálló és kopásálló legyen;
  • alkalmazható legyen min. -32 oC és 52 oC között;
  • hord helyzetbe összecsukva a méretei ne haladják meg a 160x260 mm-t (+/- 5 % eltérés engedélyezett), kinyitva (fűrész nélkül) a hosszúsága a maximum 655 mm-t (min.: 590 mm), súlya a 700 g-ot (+/- 5 % eltérés engedélyezett).
  • A termékek minimálisan műanyag csomagoló fóliában kerüljenek leszállításra.
  • Az Eladó a termékekre minimum 12 hónap de az ajánlatában az értékelési részszempontok alapján ennél magasabb időtartamú teljes körű jótállást vállaljon.
Tervezett referencia mennyiség a becsült érték számítás alapján 10 000 db
A keretösszeg értéke: Nettó: 218 770 000,- Ft.
Megrendelő a megrendelő a keretösszeg 70%-ának megvételét vállalja.


3. részajánlattételi kör: homokzsák beszerzése

A villámárvizek esetében kiemelten fontos a meglévő gátak megerősítéséhez, infrastruktúrák, polgári létesítmények, lakó ingatlanok védelméhez azonnal rendelkezésre álló, homokzsákok rendelkezésre állása.

Műszaki, technikai követelmények

  • alapanyaga juta-szövet
  • alapanyag területi sűrűsége 270g/m2 +/- 6%
  • zsák súlya 200 g/db +/-10%
  • a zsák névleges kész mérete 50x80 cm +/-5%
  • névleges töltősúly 25 kg +/-10%
  • alsó rész lezárása talpvarrással
  • felső rész szájszegett, nyújtott szájú
  • varrógép öltés hossza 7-12 mm
  • csomagolás: bálázva, raklapon
Tervezett referencia mennyiség a becsült érték számítás alapján 200 000 db
Keretösszeg értéke: Nettó: 56 200 000,- Ft.
Megrendelő a megrendelő a keretösszeg 70%-ának megvételét vállalja.

Ajánlatok benyújtásának határideje: 19/06/2023
Még szerencse, hogy ilyen specifikus csak egyféle dologra alkalmas cuccot akarunk beszerezni - EUs pénzből.... :cool:
 
W

Wilson

Guest
Akkor most már tényleg jöhetne valaki, aki olyat ajánl ami érdekli is a fiatalokat! :D
Én őket javaslom a fiataloknak keménység kell...:)



rambo.jpg
chuck-norris-szerepelt-minden-star-wars-filmben-o-volt-az-ero-70448-1.jpg
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: Ocses and Aladeen

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 193
33 590
113
szerintem hasznos eszközök.
egyébként a rendőröknél bevált a szabott szegetlen pokróc. Pokróc anyagminőségű textíl kurigára tekerve tetszés szerint szabva. (szakadásra /hasadásra nem hajlamos anyagból szürke.) Az egy jó dolog volt a bm töl. könyen tárólható mozgatható. annyi hogy vágni kell.)
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 043
10 097
113

Varga Mihály: Több jut honvédelemre a jövő évi büdzsében




A költségvetés tervezési munkálataival kapcsolatban arról beszélt a miniszter, hogy háborús időket élünk, az elhúzódó háború és a kormány szerint elhibázott szankciók figyelembevételével kellett megalkotni a tervezetet. Így is a magyarok megvédésére és a rezsivédelmi rendszer fenntartására törekedtek.
A 2024-es büdzsében több forrás jut honvédelemre, megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsicsökkentés is. A nyugdíjak értékét is megőrzi a kormány (tehát inflációkövető lesz).

Varga Mihály: Több mint a GDP 2 százalékát költjük majd honvédelemre 2024-ben




A honvédelmi alap kiadása jövőre 1300 milliárd forint lesz, ami meghaladja a magyar GDP 2 százalékát. Nemcsak a háború, hanem a migráció miatt is szükség van a honvédelmi kiadások növelésére.

Na, ez klassz, bár az a GDP mintha zsugorodna éppen. Meg van még idő 36 alkalommal módosítani a költségvetést, amit nem tudom mi a francnak nyújtanak be ilyentájt, ha még 48 alkalommal módosítják.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 135
7 026
113
Itt arra gondolsz hogy utófinanszírozás van, így a magyar költségvetés kifizeti az egészet és majd csak utána kapja vissza az EU-s részt, ha megkapja?
A legtöbb EU támogatás pályázat úgy működik, hogy az adott állam saját pénzből meg előlegezi és utána ha a pályázat végrehajtása faszan mindent betartva történt az unió a-számláról utalja az adott államnak persze ennél tud bonyolultabb lenni a történet de az már jogászokat és ügyvédeket is érint bőven ja meg minket Nav-ot. :)
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 429
46 315
113

Varga Mihály: Több jut honvédelemre a jövő évi büdzsében




A költségvetés tervezési munkálataival kapcsolatban arról beszélt a miniszter, hogy háborús időket élünk, az elhúzódó háború és a kormány szerint elhibázott szankciók figyelembevételével kellett megalkotni a tervezetet. Így is a magyarok megvédésére és a rezsivédelmi rendszer fenntartására törekedtek.
A 2024-es büdzsében több forrás jut honvédelemre, megmaradnak a családi adókedvezmények és a rezsicsökkentés is. A nyugdíjak értékét is megőrzi a kormány (tehát inflációkövető lesz).

Varga Mihály: Több mint a GDP 2 százalékát költjük majd honvédelemre 2024-ben




A honvédelmi alap kiadása jövőre 1300 milliárd forint lesz, ami meghaladja a magyar GDP 2 százalékát. Nemcsak a háború, hanem a migráció miatt is szükség van a honvédelmi kiadások növelésére.

Na, ez klassz, bár az a GDP mintha zsugorodna éppen. Meg van még idő 36 alkalommal módosítani a költségvetést, amit nem tudom mi a francnak nyújtanak be ilyentájt, ha még 48 alkalommal módosítják.
Füstszűrőset, vagy füstszűrő menteset parancsolsz? :cool:
:oops:
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby