Az oroszok szerintem felkészültek a saját tervükre. Inkább azt mérték el, hogy ennyire beáll az amerikai felderítés az ukránok mögé. Meg hogy ez mekkora előnyt is jelent valójában.
Szerintem azt nem gondolták, hogy a real time adatok (C4) továbbítását lehetővé tevő konzolokat átadják.
Biztos vagyok benne, hogy nekik megvolt a gyors megoldásra (kievi fegyveres hatalomátvétel), és a lassú (az egész ukrán haderő elleni) akció terve. Nem véletlen, hogy a megelőző 2-3 évben folyamatosak voltak a 2-300.000-es monstre gyakorlatok a nyugati, és a déli katonai körzet régióiban. Nyilván, a sokkból nehezen eszméltek, de a kínai segítség - érzésem szerint - kirántja őket annyira a lekvárból, hogy az ukrán logisztikát azon a szinten tudják tartani, ami mellett egy komolyabb offenzíva nem lehet sikeres ukrán részről.
Annyiban másként látom, hogy amit ti elszámolásként azonosítotok, az szerintem kényszer volt.
Felrajzolták a trendvonalakat és látták, hogy Ukrajna felkészítése egy nagyságrenddel nagyobb tempóban történik, mint a saját erőik felkészítése; ha felkészületlenül is borítják az asztalt, az is jobb, mint folytatni a felkészülést. A háborús-vészhelyzeti propi majd megadja a kellő társadalmi támogatottságot (többek közt a források szivárgásáért felelős aktorok kiiktatására is), a kvázi hadigazdaság az erőforrás-koncentrációval, a termelési folyamatok láncba integrálásával, az irányítás központosításával gyorsít, míg az ukrán oldalon a folyamatos veszélyhelyzet lassít, a termelési kapacitások kialakítása leáll, a logisztika sebezhetővé válik.
Volt egy plan A (operation quick win), ami nem jött be (valszeg - ahogyan írod - az amerikai felderítés miatt), de azt gondolom, hogy ezt mindenképp be kellett próbálniuk - mert siker esetén aránytalanul nagyot nyertek volna vele -, függetlenül attól, hogy milyen típusú és arányú az amerikai támogatás.