@Aladeen , ide áthozom a RajnaFém mennyire gyárt sok tüzérségi lőszert vagy keveset témát.
És akkor küldünk minden ukrán katonának három ingyen facebook hirdetést, vagy jelenleg mi van abban a GDP-ben, amit nem terhel meg a háború?
Én is használtam az offenzíva előtt a GDP érvet,
ami nem elhanyagolható, de látnunk kell már azt, hogy mégis miről beszélünk. Tavaly ez a nagy Nyugat 60 milliárd dollárnyi segítséget adott oda hitelbe Ukrajnának. És bejelentette Németország, hogy felvesz 100milliárd hitelt, és ezzel megváltoztatta a játékszabályokat,
neki célja, hogy ezzel ő legyen a kontinens legerősebb hadserege.
Néhány pontra felhívnám a figyelmed:
1, Az EU és a német szövetségi kormány sem valódi pénzt használt, hanem hiteleket. Egy jelentéktelen összeget simán csak kifizetek valuta tartalékból pl. Az egy nagy humbug egyébként, hogy az európai politikusok kezében szabadon felhasználható 100milliárdjai lennének. Szeretik mutogatni a saját maguk nagyságát, de a valóságban a Krím elcsatolása óta 10 éve nem sikerül jó párnak 1%-ról 2%-ra növelni a katonai kiadásokat. Nem az oda ajándékozható pénzforrásokat. A saját magukra és részben saját hadiparukra költött pénzeket.
A költségvetés pénzei nagy részt le vannak kötve. Én érdeklődve figyelem, ahogy az ukrán propaganda emlegetni szokta, hogy mennyi csak az USA éves hadi kiadása. Hogy értse mindenki, hogy miről beszélek, mikor egy önko cégnél arról beszélnek, hogy ennyi milliárd meg annyi a költségvetésünk és egy 1000 forintos szar táblán veszekszünk, és a döntési pozícióban lévő meg azzal kontráz, hogy a bérek elviszik a 90%-ot és vehetsz 1000 forintos táblát a saját pénzedből, de ő a maradék 10%-ból fizet villanyt, fűtést, fogyócikkeket, több milliárdos költségvetés is tud olyan merev lenni, hogy az órabéremből kijön fos tételek is komoly problémát jelentenek. (Vagy a kórházakat, ahol szintén milliárdokat égetnek el, de pár száz forintos szar budipapírokat meg tisztítószereket a dolgozók meg néha a betegek visznek be.)
Visszakötve a 100milliárd német átfegyverzési alapra, talán te meg tudod mondani nekem, hogy lett belőle 1 vagy 2 század Leo2-es. Ahogy ennyivel az ukránok sem állították meg az oroszokat, szerintem a németeknél sem lesz nagy tétel. De ők komolyan azt hitték, hogy övék lesz Európa legnagyobb hadserege fél évszázad kihagyással megint.
2, Óvva intenék, hogy 15 mp YouTube reklámot meg két holywoodi filmet egybe csomagoljunk és oda adjuk az ukrán katonáknak, hogy mi ezzel segítünk.
Van helye és létjogosultsága a meta elemzéseknek is, mert megóvnak minket attól, hogy elvesszünk a részletekben. De a dolgok mögötti fizikai valóságot is érdemes fél szemmel nézni.
Ha lekaparjuk a marha nagy GDP-ről a számokat, akkor azt kapjuk, hogy van néhány manifakturaként üzemelő hadi gyárunk, van nagyon sok banki kihelyezett kölcsön, könyvelői szolgáltatás, jó néhány világszerte sikeres zenekar, meg még pár dolog, aminek nem nagy hasznát veszünk Nyugaton, ha kitör a háború,
harmadikként pedig vannak civil gyártó üzemek, amikkel nem leszek túl népszerű, mert mindenki ezzel kapcsolatban csak a szélsőségeket kedveli. Az egyik oldal azt szajkózza, hogy Magyarország évente majdnem 200milliárd dollárt termel, egy Lynx ára 10millió dollár, szóval durván a magyar gazdaság elő tud állítani egy évben 20ezer Hiúz IFV-t. Ez nem egy az egyben így menne, kell hozzá hk, meg tüzérség, meg hát sok minden, de alapvetően ha megszorulunk, akkor szét lehet osztani ezt pár ezer Lynx120-asra, meg Lynx IFV-re, meg kijön a maradékból jó pár Gidrán önjáró aknavető, 155 mm-es lőszer.
Az ellenoldal azon állításával egyetértek, hogy ez marhaság. Ennek az évi 180-190 milliárd dollárnak a nagy része munkabér, amit ha akarsz sem tudsz betölteni az ágyúba. Nem azért, mert nem hagyod, hogy elvonják adóban, hanem azért, mert nincs, nem létezik. Nem állítottál elő vele semmi kézzel foghatót, csak kiosztottad bérekre, hogy az orvosok is kapjanak, a tanárok is, a katonák is. Ezért mondom azt, hogy egy tini pop banda gazdasági teljesítménye
adózás szempontból valós,
hadigazdaságra átállás szempontjából elhanyagolható.
Gondolja át mindenki, hogy ha tőle azt kérné az állam, hogy a munkahelyén egy
bármilyen tank egytizedét alkossa meg, akkor melyik rész lenne az és mennyire sikerülne neki! Ha komolyan gondoljuk, hogy átállítjuk a gazdaságunkat hadi gazdaságra és tövig beleállunk a háborúba Oroszországgal,
amikor arról beszélünk, hogy felpörgetjük rapid módon a hadi termelést, akkor ki mivel tud hozzájárulni? Van itt pár újságíró fórumtársak. Ha nem haragszanak meg ezért a véleményemért, ők nagyjából semmivel. Egy szerkesztőség teljes munkaerő állománya az közel alkalmatlan, hogy a nyomdagépek mellett állva harckocsi alkatrészeket gyártsanak. A legtöbb szerkesztőségnek állítólag már nincsenek is nyomdagépei.
Abban igazad van Xpert, hogy Oroszország még nem állt szügyig bele ebbe a háborúba. Náluk is csak a hadipari üzemekből próbálnak mindent kipréselni, nem hallunk arról, hogy például a RoszAtomot arra kérnék, hogy atomerőművi blokkok helyett holnaptól tank alkatrészek gyártását kezdje meg.
Miért feszegetem ezt? Mert ha valóra válik sokak elgondolása, és tényleg komolyan bele állunk ebbe a háborúba és tényleg mind a két oldal elkezdi oda tenni magát, nos a NATO akkor lesz erős, ha ezen sorokat olvasó minél hamarabb átgondolja, hogy ő hogyan tud hozzá járulni ehhez a háborús erőfeszítéshez. És minél jobban meg tudja ezt válaszolni az egyén, annál erősebb lesz a NATO kollektíven.
Mert ha semmiben, akkor továbbra is csak lobogtatjuk a ruszkik előtt a GDP-nket és egy darab tüzérségi gránáttal több nem fog érkezni az ukránokhoz, egy darab csapatszállító nem lesz belőle az ő bátor rohamaikban.
Én meg tudom mondani, hogy miben tudnék segíteni egy totális háborúban, mert értek valamennyire a fémekhez, de a környezetemben élők döntő többségének a GDP-je nagyon keveset lendítene előre a hadipar felpörgetésében. Ezért mondom azt, hogy van egy nagyon kis hadipar, ahol az olyan világ vezető vállalatai is, mint a RajnaiFém is csak manufaktúrában dolgozik. (Akár tetszik neked, hogy szerintem borzasztó kevés ez a lőszermennyiség, amit gyárt, akár nem.) Van egy nagyon jelentős rész a magyar és az európai gazdaságban, ami teljesen alkalmatlan a hadigazdaságra és őket be kell sorozni a III. vh-ban. És van középen egy életképes civil termelő szektor, aminek borzasztó meló lenne átszervezni azt, hogy egy laptop szerviz például hogyan tud akár apróbb alkatrészek összeszerelésével is besegíteni, de valamilyen szakmai tudása van hozzá, hogy egy vegyi üzem mennyire alakítható át lőporgyárrá vagy csak műanyag kapcsolók gyártására egy Lynx kezelő felületén, sok apróság lehet.
De valóban, Oroszország részéről is van még bőven civil gyár, amit át lehetne állítani ilyenekre, meg az EU részéről is. Csak én még nem vettem észre, hogy ez Európában elkezdődött volna. Csak olyan beruházásokra hivatkozik Papi is az ukrán ellátás felpörgéssel, amit régebben indított el, még a NATO 1%-ról 2%-ra emeléssel. (Meg ne szólaljon senki, hogy soha nem volt 1% az elvárás!)