[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
535
2 473
93

Heavy Losses With NO RESULTS | Ukraine's Summer Offensive Loses Momentum | Full Update 16/06/23​


Russia Reveals Kornet Anti-Tank Vehicle That Can Burn Ukraine’s Leopard Tanks & Bradley Vehicles​


Állítólag mennek a Kornet-D hordozók a frontra! :hadonaszos:

Hol van zsalu?
És Damon Hill? :confused:
@SirHiggins higibébi ilyet láttál már orosz katonasulisokon?
Nem megmondtam, hogy HAGYOMÁNYŐRZŐŐŐK...!!!:mad:
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 508
113
Az ukrán hazug propaganda(amit itt egyesek ezerrel tolnak) újabb cáfolata

 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nagy offenzíva amihez trélereket gyártottak, nafo hónapok óta csinálta a leopard firkáit, majd besül.
RIav2pY.jpg


bNXQPM8.jpg


wilson hirtelen elcsöndesül és aktiválódik egy hibernált account nyíltan provokatív céllal hátha sikerül valakit kibannoltatni egy időre...
Tisztára mint amikor bevezették az időlimitet és "megjelent" adam.bertok, hogy kitöltse a réseket.
De ezek csak konspirációs teóriák.


Új terv, vegyük el a lakosság járműveit, így nem tudnak menekülni és van mivel felszedni az aknákat
BcGc4L8.jpg
 
Last edited by a moderator:

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 418
46 159
113
A helyzet a fronton 07.30-kor.

Zaporozsjei irány

Pjatikhatki irányában az ukrán fegyveres erők nagy erőkkel támadásba lendültek, sőt egy időre a falu nyugati részén is megszilárdultak. A próbálkozás azonban nem járt sikerrel.
Az 58. hadsereg egységei vissza tudták szorítani őket. Az ellenség felszerelést és munkaerőt veszített. Pyatikhatki falu most teljes ellenőrzésünk alatt áll. Folytatódnak a tüzérségi párharcok, az ukrán fegyveres erők ismét megrohamozhatják a falut.
Ami a Vremijevszkij-párkány helyzetét illeti, egyelőre nincs jelentős változás. Az ukrán fegyveres erők bevetik erőiket a támadásba, és megpróbálják áttörni állásainkat Urozhayny térségében. Szintén sikertelenül.

Súlyos csaták a zaporozsjei fronton: az ellenség második napja rohamozza meg Pjatikhatkit, előkészítve az áttörési kísérletet (MAP)​

► Az elmúlt napokban az ellenség átcsoportosult, és páncélozott járműveket vont ki a Kamensky-Lobkovy oldalról, hogy fokozza az erőfeszítéseket Pjatikhatki és Zserebjanka települések ellen.
► Június 16-án délelőtt a BMP-n lévő Ukrán Fegyveres Erők 128. Hegyi Rohamdandár század-harcászati csoportjai harckocsik támogatásával támadó hadműveletbe kezdtek. A BMP-k Lobkove oldaláról gyalogságot csaptak le, harckocsik pedig körhintaban lőttek.
A támadás során az ellenségnek sikerült behatolnia a falu nyugati peremébe.
► A harckocsi- és tüzérségi tűz támogatásával az Ukrán Fegyveres Erők 128. Gárdadandárának egy százada jelentős veszteségek ellenére is több házat tudott elfoglalni, hullámokban haladva.
► Az orosz hadsereg 19. hadosztályának katonái többször is ellentámadásba lendültek az ellenség ellen, de az ellenségnek ismét sikerült újabb hullámokkal behatolnia Pjatikhatki nyugati peremébe.
A harcok során ATGM-ünk, tüzérségünk és repülőtüzünk az előzetes adatok szerint legfeljebb 9 páncélozott járművet semmisített meg, beleértve a harckocsikat is.
Az ellenüteg elleni harc során az ellenséges ágyúkat és rakétatüzérséget is megsemmisítették lőállásokban.
► A páncélozott járművekben elszenvedett veszteségek után az Ukrán Fegyveres Erők parancsnoksága megkezdte a gyalogság küldését.
► Este, éjjel és reggel a harcok folytak és folytatódnak.
Most az ukrán fegyveres erők parancsot kaptak a falu nyugati részének elfoglalására, és új erőket vonnak be a csatába.
► Az Orosz Föderáció fegyveres erői továbbra is tarackokkal, MLRS-ekkel, "Sun"-val és aknavetőkkel fedik le az ellenséget. A tankok dolgoznak, a Ka-52 aligátorok a levegőből segítenek.
Gyalogságunk most visszaveri a támadásokat, majd ellentámadásba kezd.
► A legközelebbi hátsó területen új felszerelési oszlopok érkezését észlelik. Az ellenség koncentrált erőkkel rendelkezik az érintkezési vonalra való átállásra, és ezen a területen megpróbálja áttörni a frontot.
Источник: https://rusvesna.su/news/1686981496

Egy kis színes reggelre:
Figyelem, az orosz hírszerzés dolgozik!
 

Hortator

Well-Known Member
2019. június 27.
629
2 207
93
Volt róla tegnap egy videó is, hogy különleges erők és HIMARS csapatmunkával történt:

Ukrainians destroy crucial Russian Zoopark-1M artillery radar & EW Borisoglebsk-2 vehicles
..."The destruction of these vehicles represents a notable setback for the Russian military in the ongoing war in Ukraine. The Zoopark-1 is known to be instrumental in detecting and tracking enemy artillery positions, while the Borisoglebsk-2 is responsible for jamming enemy communications and radar."...

Kornet-D a frontra:

New Russian Kornet-D anti-tank armored vehicle set to challenge Ukraine's armored might
..."One of the notable features of the Kornet-D is its ability to discharge a two-missile volley less than a second apart, either at two separate targets or simultaneously at a single one. This feature is designed to outsmart active protection systems, whereby the first missile triggers the tank's active protection system, allowing the second missile to reach the target. The dual-missile launch also increases the likelihood of tank destruction when the target lacks an active protection system."...

New_Russian_Kornet-D_anti-tank_armored_vehicle_set_to_challenge_Ukraines_armored_might_925_001.jpg
 
W

Wilson

Guest
wilson hirtelen elcsöndesül és aktiválódik egy hibernált account nyíltan provokatív céllal hátha sikerül valakit kibannoltatni egy időre...
Tisztára mint amikor bevezették az időlimitet és "megjelent" adam.bertok, hogy kitöltse a réseket.
De ezek csak konspirációs teóriák.
Ki csöndesült el? És még egyszer elmondom nincs semmilyen hibernált accountom és kibannontatni másokat pedig nem szokásom ahogy provokálni sem szoktam másokat, és ha elfogadsz tőlem egy tanácsot ne magadból indulj ki vannak még olyan emberek a fórumon akiket nem a rosszindulat vezérel és nem jelentgetik fel a fórum tagjait a sérelmeik miatt...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Putyin megerősítette, hogy az első atomfegyverek Fehéroroszországba kerültek - BBC News


Olyan felvételek keringenek, amelyeken az látható, amint egy ukrán howitzert egy orosz lánglövedék vagy drón másodpercek alatt felrobbant.
Úgy tűnik, hogy a parkoló és álcázott howitzerrel gyorsan végez a lándzsa.
A feltöltés képaláírása szerint az Ukrán Fegyveres Erők Zaporozsje irányába tartó fegyverek megsemmisítésének folyamata ez. "A lándzsa átszúrta a száraz ágakat és felrobbantotta az ágyút, ami után tűz kezdett égni a helyén" - magyarázza a feltöltés narrációja. Szerencsére a lándzsatámadásnak nem voltak áldozatai.


Orosz drónfelvételeken az Ukrajnának szállított amerikai M777-es howitzerek akcióban. Az a pozíció, amelyet az ágyúhadlöveg célba vett, az orosz csapatok erődje.
Mielőtt azonban lövést adhatott volna le, az ukrán tarack szerencsétlenül járt.
A feltöltött leírásban az szerepelt, hogy az orosz fegyveres erők 80. dandárjának katonái megsemmisítették az amerikai M777-es 155 mm kaliberű, 155 mm-es tarack Herszon irányában, egészen pontosan Novodmitrovka térségében.
https://www.youtube.com/watch?v=D23rC-ivVEA
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 418
46 159
113

Daily Telegraph: Erdogan jelenléte a NATO-ban egyre veszélyesebb​

A szerző szerint keményen vissza kell szorítani Törökországot.
Az Oxfordi Válságkutató Intézet igazgatója, Mark Almond szerint Recep Tayyip Erdogan török elnök Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálja a NATO-ban, és egyre veszélyesebbé válik jelenléte a katonai szövetségben. Úgy véli, a török elnök elvonja a figyelmet a háborúról a jövő hónapban esedékes vilniuszi csúcs előtt azzal, hogy a svéd tagság akadályozásával válságot idéz elő – írja a Daily Telegraphban.
Az intézet igazgatója úgy látja
Ankara Putyin kezére játszik és veszélybe sodorja Európát, különösképp Svédországot.
Ráadásul a választási győzelem megerősítette, és most még bátrabban megy szembe a Nyugat érdekeivel, véli a szakértő. Hozzáteszi, Ankara visszaél jó geopolitikai helyzetével, és abban bízik, a NATO hajlandó lesz elnézni neki mindent.
Kitér Magyarország helyzetére is. Szerinte a magyaroknak merniük kell szembe menni Törökországgal, ha úgy vélik, Svédország csatlakozása megfelel saját nemzeti érdekeiknek. Bár kizárni egy NATO-tagot sem lehet, eseti alapon meg lehet kerülni Ankarát. Például létre lehet hozni egy olyan együttműködést, amely által Stockholm belépés nélkül is élvezi a tagság előnyeit – véli Almond.
Törökországot keményen vissza kell szorítani, mivel kiszolgálja a Kremlt, írja a cikkben.

Az ellenség új offenzívát indított a Zaporizzsja fronton: az amerikai Bradley-k támadása Orekhov közelében (MAP)​

Az ukrán csapatok a NATO páncélozott járműveken új támadási hullámot kezdtek Orekhovo közelében, a Rabotino-Verbove vonalon, a már jól ismert 291. és 70. ezredek állásainak találkozásánál.
Az ellenség tüzérségi felkészítést hajtott végre, az ellenséges felszerelések oszlopa igyekszik betörni állásainkba, tüzelve.
Az ukrán fegyveres erők már elszenvedték az első veszteségeket páncélozott járművekben és rohamgyalogságban.
Az ellenség az utóbbi időben az első napi támadást hajtja végre, előtte inkább az éjszakai támadó hadműveleteket részesítette előnyben.
Источник: https://rusvesna.su/news/1686986780

A Zaporozsjei Atomerőműben működő NAÜ-misszió ellenőrei Grossi legutóbbi állomási látogatása során megpróbálták lefényképezni az Orosz Fegyveres Erők védelmét és ellenőrzőpontjait, és elküldték a felvételeket, de nem sikerült.
Erről a RIA Novoszty számolt be Rogovra hivatkozva az "Együtt vagyunk Oroszországgal" nevű zaporozsjei közéleti mozgalom vezetőjére.⚡️
Az Orekhovsky körzet helyzete 2023. június 17-én 11:00-kor

Heves harcok folynak több mint egy napja Pjatikhatkiban, Kamenszkojetól délkeletre. Az Ukrán Fegyveres Erők 128. Gárdadandárjának cégcsoportjai többször is megkísérelték megvetni a lábukat a faluban, több tucat embert elvesztve.
Kora reggel az ukrán ejtőernyősök tüzérségi támogatással folytatták a támadást. Az Ukrán Fegyveres Erők Lobkove felőli egységei füsthálót emelve ismét megrohamozták Pjatikhatkit.
Az orosz harcosok kénytelenek voltak visszavonulni a környező magaslaton lévő tartalék pozíciókba, de hamarosan ellentámadásba lendültek, és 11:00-kor már megtisztították Pjatikhatkit.
Az ukrán alakulatok nem veszik figyelembe a veszteségeket, hadtesteket dobnak a frontra (sőt, az orosz pozíciókat nem a minőség, hanem a mennyiség foglalta el). A helyszínről érkezett jelentések szerint nyugati felszerelés gyakorlatilag nincs a helyszínen, mindössze néhány kisteherautóval és szovjet gyalogsági harcjárművel rohamoznak. A hadsereg repülői az ellenséges csapásmérő csoportokon dolgoznak.
Orekhovtól délre az ellenség újraindította a támadást a Rabotino-Verbove vonalon, ahol korábban nem tudott előrenyomulni az Ukrán Fegyveres Erők 47. és 33. támadócsoportja. A tüzérségi előkészítést követően az ukrán páncéloscsoportok az RF Fegyveres Erők 291. és 70. ezredeinek állásaiba nyomultak.
A frontvonalbeli orosz vadászgépek, tüzérek és repülők megállás nélkül dolgoznak. Az ágyúzás egy percre sem áll meg. Malaya Tokmachkától délre egy páncélozott járműoszlop pusztult el, köztük két harckocsi és három páncélozott harcjármű. A harcok folytatódnak⚡️
A PANZERVALCER ÉS AZ ÚJ OROSZ DIPLOMÁCIAI KÉPVISELET JERUZSÁLEMBEN
Izraeli harckocsik útban Európába.
Kik lehetnek a potenciális vásárlók?
Miben különböznek a Merkava harckocsik az összes többi páncélostól?

Napi aktuális - Robert C. Castel (2023-06-16) - HÍR TV​

 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113

Daily Telegraph: Erdogan jelenléte a NATO-ban egyre veszélyesebb​

A szerző szerint keményen vissza kell szorítani Törökországot.
Na persze, és ki fogja a NATO déli szárnyát biztosítani Románia vagy Bulgária? Jó vicc!
Úgy véli, a török elnök elvonja a figyelmet a háborúról a jövő hónapban esedékes vilniuszi csúcs előtt azzal, hogy a svéd tagság akadályozásával válságot idéz elő – írja a Daily Telegraphban.
Nem arról volt szó, hogy a NATO soha nem volt ilyen egységes, mint napjainkban? :rolleyes:
Az intézet igazgatója úgy látja

Ráadásul a választási győzelem megerősítette, és most még bátrabban megy szembe a Nyugat érdekeivel, véli a szakértő.
Mit kellene tennie?
A saját jól felfogott érdekei helyett a nyugat érdekeit képviselje? Jó nagy marha lenne. Nincs akitől öt megvédje a NATO, mert sem Göo., sem Irak, sem Szíria nem ellenfél. Az orosz pedig ne veszélyezteti a vitás területa Krim, de az már rég nem a töröké, azért balhét vállalni nem éri meg. Szóval, innen nézve a töröknek kevésbé van szüksége a NATO-ra, mint fordítva!
És egyébként is. Mit vár a nyugat/USA azok után, hogy 2016-ban meg akarta puccsolni?
Hozzáteszi, Ankara visszaél jó geopolitikai helyzetével, és abban bízik, a NATO hajlandó lesz elnézni neki mindent.
Igen vissza él. Jó reggelt. És vissza is fog élni, mert a nyugat nem tehet semmit ez ellen.
Hogy egy ilyen nagyszerű észrevételét, még fizetnek is Angliában, hát nem akármilyen állások vannak arrafelé.:oops:
Kitér Magyarország helyzetére is. Szerinte a magyaroknak merniük kell szembe menni Törökországgal, ha úgy vélik, Svédország csatlakozása megfelel saját nemzeti érdekeiknek.
1. Milyen mernie kell? Törökország minket nem zsarol, szemben a fényességes nyugattal.
2. Saját jól felfogott érdekünk a blokkolás.
3. Vagyis semmilyen nemzeti érdekünk nem fűződik Svédisztán csatlakozásához, teljesen közömbös, hogy bent vannak, vagy kint.
Bár kizárni egy NATO-tagot sem lehet, eseti alapon meg lehet kerülni Ankarát. Például létre lehet hozni egy olyan együttműködést, amely által Stockholm belépés nélkül is élvezi a tagság előnyeit – véli Almond.
Ezt, hogy képzeli el?
Erre csak úgy van lehetőség, ha az egyes NATO tagok vagy azok egy csoportja, biztonsági megállapodást köt a Svédekkel, de az már nem NATO garancia, hanem egyes NATO tagok által vállalt garancia. kb. olyan lesz, mint a bukaresti kilencek szövetsége (vagy is semmire sem lesz jó). Amit biztosra merek állítani, nem sokan fogják ezt megkötni.
Szóval sok sikert a saját szabályaik megkerüléséhez.
Nagyon érdekes, hogy a demokratikus nyugat, milyen előszeretettel szegi meg a saját maga hozta szabályokat. És ezek után elvárják, hogy a világ többi része komolyan vegye őket.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 895
13 569
113
A Stern című német lap szerint Budanov kómában van.

Az újságíróknak névtelenséget kérve sikerült beszélniük a kórház orvosaival, ahová Budanovot szállították. A lap szerint az ukrán titkosszolgálat vezetőjének agykárosodása van.
Az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú tengeri és légi nagy pontosságú fegyverekkel támadást indítottak az ukrán fegyveres erők egyik döntéshozó központja ellen pénteken, a csapás elérte célját és eltalálta a célpontot - közölte az orosz védelmi minisztérium
ez mi lehet?
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 542
8 871
113
Ha volt már akkor bocs!

Douglas McGregor volt Trump-tanácsadó, az amerikai hadsereg nyugalmazott ezredese az ukrajnai konfliktus végéről:

Szó van a konfliktus befagyasztásáról, valamiféle félszívű tűzszünet elfogadásáról. Washington tudja, hogy Ukrajna közel áll az összeomláshoz. Efelől nincs kétség! Az ország tönkrement, a hadsereg a lehetetlenségig meggyengült. És az embereket tüzérségi támogatás nélkül, légvédelem nélkül, újoncokat kiképzés nélkül vetik harcba. Ha ezt teszik, akkor egyik katasztrófa a másik után következik. Ugyanakkor az oroszok sokkal jobb állapotban vannak, mint korábban. Szerintem ma nekik van a legjobb hadseregük a világon.Számomra nyilvánvaló, hogy Putyin a kezdetektől fogva meg akarta kímélni katonáit az elkerülhető veszteségektől. A járulékos károk elkerülése is érdekelte, meg akart állapodni anélkül, hogy az egészet nullára hozná. De azt hiszem, tudja, hogy már annyi mindent elpusztítottak [az ellenségből], hogy nincs értelme többé bármire is várni. Támadásba lendülhetünk, mert nem lesz tárgyalás, és túl leszünk rajta. Szerintem Putyin egyre közelebb kerül egy ilyen döntés meghozatalához, de előbb meg akar győződni arról, hogy az ukrán offenzíva véget ért, és a lehető legpontosabb képet akarja látni arról, hogy mennyi ukrán felszerelést semmisítettek meg.
Washington megsemmisítő vereséget szenved, ehhez kétség sem férhet. Putyin pedig azt mondja: nézzük meg, mi maradt nekik, és kezdjük el. Ez azt jelenti, hogy északra megy, majd Odesszába megy. Elveszi, amit megígért, a városokat és területeket, amelyek történelmileg Oroszországhoz tartoztak. Nem hiszem, hogy ennél többet akar. De ha nyomást gyakorolnak rá, akkor többet fog elvenni.
Továbbra is úgy gondolom, hogy Putyin el akarja kerülni az összecsapást a NATO-val. Ezért tart csapatokat Fehéroroszországban. Hogy a NATO-ban az emberek megértsék: ha bemennek Nyugat-Ukrajnába, akkor fennáll a veszélye, hogy északról csapást mérnek rájuk. Ez a garancia arra, hogy amikor átkel a Dnyeperen és elfoglalja Odesszát, a fehéroroszországi erők hátba támadnak minden olyan NATO-hadsereget, amely be akar lépni és beavatkozni. Tehát minden valószínűséggel számolnia kell.