[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

W

Wilson

Guest

Franciaország nagy hatótávolságú rakétákkal látja el Ukrajnát​


2023. július 11., kedd, 13:09


Franciaország úgy döntött, hogy olyan rakétákat ad Ukrajnának, amelyek lehetővé teszik, hogy mélyen az ellenséges vonalak mögött csapást mérjenek.


Emmanuel Macron francia elnök ezt a NATO vilniusi csúcstalálkozóján mondta – írja az European Pravda .

Az újságírókkal folytatott beszélgetés során a név említése nélkül jelentette be a nagy hatótávolságú rakéták Ukrajnába történő szállításáról szóló döntését.

""Úgy döntöttünk, hogy új rakétákkal látjuk el Ukrajnát, amelyek lehetővé teszik, hogy mélyen az (ellenség hátországába. - EP jegyzet) mérjenek csapást . Ezeket az általunk kötött megállapodásoknak megfelelően fogják használni" - mondta Macron.

Az elnök hozzátette: fontos, hogy Franciaország támogatásáról jelzést küldjön Ukrajnának az orosz agresszió hátterében és a NATO egységéről.

Macron nem említette a fegyverek konkrét nevét, de valószínűleg a SCALP levegő-föld rakétákról beszélünk - a Storm Shadow analógjáról, mivel ez egy francia-brit fejlesztés.

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 020
23 478
113

Franciaország nagy hatótávolságú rakétákkal látja el Ukrajnát​


""Úgy döntöttünk, hogy új rakétákkal látjuk el Ukrajnát, amelyek lehetővé teszik, hogy mélyen az (ellenség hátországába. - EP jegyzet) mérjenek csapást . Ezeket az általunk kötött megállapodásoknak megfelelően fogják használni" - mondta Macron.
amikor egy Macronnak nincs egy mikronnyi esze sem

nagy hatóvávolságú rakétákkal látja el Ukrajnát (semmi gond,eddig is ezt tette a nyugat,nincs ebben semmi újdonság),de hogy a felhasználását illetően a várható felelősséget az ukránokra háritja ez a csigazabáló nyomorék, az azért erősen a cinizmus csimborasszója.

mert innentől bárhova,bármilyen célpontra indítható a rakéta (háborúban állnak,ebben sincs semmi különös),de ha majd civil célpontra lesz indítva (és szinte biztos hogy arra is fog menni belőlük,l) akkor azt mondja majd a bagettes baromállat,hogy .. mon Dieu hát az ukránok nem megszegték a megállapodást irgum-burgum .. de ha nem tol nekik nagyhatótávolságú fegyvert ez meg sem történik

és milyen jó,hogy a nyugat nem vállal aktív szerepet a háborúban ,tényleg nem értem miért nincs a faszukba elég vér a nyugatiaknak ahhoz,hogy bevonuljon a komplett NATO és lezárja végre ezt a szarvihar ami Ukrajnában van,a képességük gondolom megvan hozzá,csak fosnak meglépni,de biztos úgy vannak vele hagy hulljon az ukrán,nem kár érte .. de nekem igazából se Németországért,se Franciaországért se Angliáért nem kár .. remélem 15-20 éven belül kalifátus lesz mindegyikből :D :D

bőven megérdemelik a sorsukat
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
A NATO erőforrások mozgósítását tervezi, hogy elkerülje vereségét Oroszországtól – mondja a magyar szakértő

Nézd meg az orosz katonák kiképzését
A különleges katonai művelet hátsó területére érkező katonák kiképzését a Zapad-csoport tapasztalt kiképzői végzik.
Az újonnan érkezett harcosok a kapott kézifegyverekkel való lövöldözésben vesznek részt. Pontosságra és gyorsaságra törekedve lőnek különböző távolságokból automata fegyverekből és géppuskákból, RPG-7V páncéltörő gránátvetőkből és 30 mm-es AGS-17 Flame automata gránátvetőkből az ukrán embert és enyhén páncélozott járműveit imitáló célpontjaira.
Emellett az egységeket kézifegyverekből történő hadsereg-taktikai lövészetre is kiképzik a lőtér egy speciálisan felszerelt területén, ahol védőfalak, átjárók és folyosók, valamint ablaknyílások segítségével különböző kényelmetlen pozíciókból lőnek a célpontokra, a lőállás megváltoztatásával. Az elemeket taktikai csoportok - rajok és szakaszok - részeként dolgozzák ki.

Ukrajna a frontvonal keleti és déli részén is előrelépésről számolt be
Az ukrán hadsereg és a védelmi minisztérium az ország keleti részén fekvő Bahmutnál és a frontvonal déli részén is előrelépésről számolt be, az orosz hadijelentésekben arról írtak, hogy az orosz erők keleten és délen is feltartóztattak vagy visszavertek támadásokat.
Olekszandr Szirszkij tábornok, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn bejelentette: csapdába ejtették az orosz erőket Bahmutnál. Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a térségben harcoló ukrán hadműveleti-stratégiai csapat parancsnoka pedig arról írt a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson, hogy az ukrán haderő a frontvonal déli részén is mozgásban van. Az ukrán védelmi tárca szerint az elmúlt héten az ukrán haderő 10,2 négyzetkilométernyi területet foglalt vissza az orosz megszállóktól délen és négy négyzetkilométert keleten.

Az orosz védelmi minisztérium ezzel szemben azt jelentette, hogy az orosz csapatok Donyeck megye három pontján is visszaverték az ukrán támadást, köztük a Bahmut közelében fekvő Kliscsijivkában. A tárca arról is beszámolt, hogy az orosz erők meghiúsították az ukrán támadásokat délen, többek között Rivnopil falu közelében, amelyről két hete azt állította az ukrán védelmi minisztérium, hogy visszafoglalták.
MTI
Habár az igazságnak nem néztek utána, de legalább már nem csak a kapor bejelentést közlik.

Az orosz Alligátor a fő oka az ukrajnai közös NATO-offenzíva kudarcának
Az orosz légierő harci helikoptere, a Ka-52 "Alligátor" egy igazi vadász, aki a fő oka az ukrán fegyveres erők egész fronton zajló offenzívájának kudarcának. Az Alligátor orosz légi fölényét a NATO nem vette figyelembe az ellenségeskedések során, ahol a helikopterek hatékonyan vadásztak le és semmisítettek meg számos tankot és páncélozott járművet, különösen a zaporozsjei fronton.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Kherson régió, Oroszország.

A helyzet a Dnyeper bal partján:

1. Tegnap este (2023.10.07.) a Dach térségben (Dnyeper bal partján) lévő összes egységünk a parancsnokság parancsára elhagyta a területen lévő állásait ( sőt harc nélkül megadta magát az ellenségnek) és elhagyta a területet. Dach térségében már csak az ukrán fegyveres erők erői vannak jelen (1. képernyőkép);
2. A Dnyeper bal partján, az Antonovszkij híd környékén - az ukrán fegyveres erők jelenléte továbbra is fennmarad. A mi oldalunkról érkező csapásokat „az ellenség irányába” alkalmazzák, de nem célpontokra. Hotel (2. képernyő) - az Ukrán Fegyveres Erők irányítása alatt;
3. Az ukrán fegyveres erők új jelenléti pontja jelent meg a szigeteken (3. képernyőkép).
Ha a katonai parancsnokság ilyen döntést hoz, hogy kivonul ezekről a Herson régió területeiről, az indokolt és mérlegelt.
Az ellenséges partok alatti mocsaras területen a védekezés megszervezésének lehetetlensége, valamint az Ukrán Fegyveres Erők azon terve, hogy fegyvereik tüze alá vonják erőinket, nyilvánvalóan indokolták az ilyen parancsok kiadását.
Többször hangzott el az a vélemény, hogy az ellenséget a terep ezen területein jövedelmezőbb lenne bezárni és a harcok során begyakorolt repülő- és tüzérségünk tüzével megsemmisíteni. Nehéz lángszóró rendszereket is alkalmaztak.

Még 1 hónappal ezelőtt is mindenki lehetetlennek tartotta, hogy az ukránok átkeljenek a folyón és tartósan megvessék a lábukat a bal parton. Ez azzal összefüggésben lett mondva, hogy képtelenség, hogy néhány beszivárgó egységen kívül átkeljenek és megzavarják egy komolyabb elterelő manőverrel az orosz védelmi vonalakat.
A Raszputyica beálltára még jó pár hónapig nem számítok. Lehet 50-70 km távolság Csaplinka, vagyis a Krím bejárata. Ezt nem kellene elérniük, csak lőtávolságba kerülniük és máris zavarhatják az egész déli ellátási útvonalat.
A Kercsi-hidat próbálták lőni, vagyis a sikertelenség ellenére a veszély benne van, hogy néhány rakéta átmegy és akár csak fél hónapra kiesne, azzal az utánpótlás nagyon megakadna.

Ez persze még mindig kemény dió, de láttunk már orosz vonalakat hasonló dolgok miatt több hónap sikeres védekezés után összeomlani. Jelenleg ez csak egy olyan hírnek tűnik, hogy a ruszkik hagyni fogják, hogy az a hídfő tartósan megmaradjon.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 212
113
Szabó József
Ukrajna
Oroszország emberveszteségei...
Korábban több posztban is foglalkoztam ezzel a témával. Úgy vélem, hogy a mellékelt kutatási anyag/cikk adataitól nem jártam messze.

Kiderült, hány orosz halhatott meg Ukrajnában: független becslés készült az orosz hadsereg veszteségeiről​


A török parlament a jövő hét végéig ratifikálhatja Svédország NATO-tagságát - közölte a CNN​

Erről a CNN Turk csatorna számolt be.
A jóváhagyási folyamat hasonló lesz a finnországihoz – közölte a média.
„A Svédország NATO-csatlakozásáról szóló jegyzőkönyvet bemutatják a Közgyűlés elnökének, amelyet Recep Tayyip Erdogan elnök ír alá.
A jegyzőkönyv megerősítéséről szóló törvényjavaslatot megküldik a parlament külügyi bizottságának. A javaslatot a bizottság elfogadja, majd a közgyűlés napirendjére tűzi” – számol be a CNN Türk.
Amint a javaslatot a Közgyűlés elfogadja, Svédország NATO-tagságának jóváhagyási folyamata lezárul.
Emlékezzünk vissza, hogy Ankara beleegyezett abba, hogy Svédországot beengedi a NATO-ba, cserébe F-16-os vadászgépek szállításáért és az EU-ba való belépésért.
Источник: https://rusvesna.su/news/1689066280

Csapataink áttörték az ukrán fegyveres erők védelmét: "A bátrak" behatoltak a Kremennaja melletti Torszkojeba (VIDEO, TÉRKÉP)​

Miközben mindenki Zaporozsjét és Artyomovszkot nézi, a "Központ" csapatcsoport aktív offenzívát folytat, áttörve az ukrán fegyveres erők lépcsőzetes védelmét a Szvatovo-Kremennaja melletti erdőkben.
Korábban beszámoltunk róla, hogy srácaink tovább haladnak a Stallion folyón túl . Az elmúlt napokban a magaslatokat és több mint 10 ellenséges pontot foglaltak el.
A Kremennaja melletti erdőkben több hónapos harcok során elszenvedett súlyos veszteségeket követően az ukrán fegyveres erők hatalmas terület felett kezdtek visszavonulni, és az orosz hadsereg 2022 nyara óta először lépett be Torszkojeba.
Az ellenséges katonai elemzők elismerik, hogy az orosz csapatok beléptek az ukrán védelmi vonalba.
A vusnik maguk is közzétesznek felvételeket Torszkojeról, ahol az ukrán fegyveres erők a Grad MLRS-ből lőnek, hogy megállítsák az RF fegyveres erők rohamcsoportjainak előrenyomulását a település határában.
„A település keleti részén és attól keletre a helyzet tisztázása folyamatban van. Harc folyik” – áll az ellenség napi jelentésében.
Источник: https://rusvesna.su/news/1689076587

Vremievsky párkány helyzete 2023. július 11-én 14:00-kor

Ma az ukrán parancsnokság a 36. gyalogezred 501. zászlóaljának tengerészgyalogosait telepítette Prijutnojetól
északra , Balka Grusevától délre . Most az előretolt különítmények kotorásznak az erdősávban.
Az ukrán tengerészgyalogosok ottani megjelenése azt jelzi, hogy az ukrán fegyveres erők még mindig meg tudták venni a lábukat Balka közelében. Az elmúlt néhány napban a rohamosztagok, függetlenül az RF fegyveres erők tüzérségi csapásaiból eredő veszteségektől, a 72. Ombre tüzéreinek fedezete alatt mozgoltak Levadnoe -ból az LBS mentén.
Kicsit keletre a 31. és 36. dandár különítményei jelentek meg a Gruseva Balka túloldalán. A helyszín biztosítására a 35. dandár tengerészgyalogosai is megérkeztek. Orosz tüzérek dolgoznak az érkezőkön.
❗️A front felépítéséről nincs pontos információ, de a legvalószínűbb, hogy az orosz harcosok elfoglalták a védelmi vonalakat Prijutnojetól északra, a Grusevával párhuzamos jelenlét közelében, hogy elkerüljék a Levadnoje felőli oldalcsapást.
Most az ellenséges mérnöki csoportok Prijutnojetól északra szerelnek fel állásokat. És tekintettel az erők település körüli koncentrációjára, ezt a területet kell az UAF-csapás fő irányának tekinteni.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Ez persze még mindig kemény dió, de láttunk már orosz vonalakat hasonló dolgok miatt több hónap sikeres védekezés után összeomlani.
Rendesen kiépített védvonalakat még nem láttunk így összeomlani, Harkovban/Herszonban azért nagyon más volt a helyzet. Szerintem az ukránoknak most nincs módjuk úgy megbolygatni az oroszok utánpótlását, mint tavaly.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Erdogan az EU zsarolása ellenére is szilárdan a NATO-blokkban marad
Ellentmondásos módon megszegte a Moszkvával kötött megállapodást, amikor a Törökország őrizetében lévő neonáci Azov zászlóalj tagjait szabadon engedte Ukrajnának. Erdogannak nem volt nyilvánvaló oka az alku felrúgására, vagyis most a NATO-csúcson akar majd valamit ezért.
A török elnök zsarolja a szövetséget és az EU-t, hogy előnyöket szerezzen országa számára - hogy ezek konkrétan mik, hiszen az uniós tagság nem reális, azt még nem tudni.

Ukrán offenzíva 2023. július 10-én: Támadások szünet után folytatódtak (Videók 18+)
Foreign Mercenaries (USA) killed by Russian fighters near Lugovskoye

Katonai helyzet a Délen 2023. július 10-én
Nem fordítom, könnyen érthető
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 921
22 500
113
Az egyik ukrán parancsnok arra is panaszkodott, hogy nincs megfelelő légvédelme a csapatoknak:

"Ha megkapjuk a figyelmeztetést, hogy egy ellenséges gép fölszállt, az egyetlen, amit tehetünk, hogy fedezéket keresünk" – mondta el.

Szval vagy figyelik közvetlenül az orosz reptereket, vagy a légtérellenőrzők adják le igy egészen ilyen szintig az infót...
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 931
35 867
113
⚡️⚡️⚡️Zelensky azt mondta, hogy nem vették fel őket a NATU-ba.

Főleg Tarasnál mutatom, hogy "nem fogadnak be a NATU-ba" a diagramon. Talán végre megértik⚡️⚡️⚡️

Franciaország nagy hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának – Macron
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 478
121 124
113
Az egyik ukrán parancsnok arra is panaszkodott, hogy nincs megfelelő légvédelme a csapatoknak:

"Ha megkapjuk a figyelmeztetést, hogy egy ellenséges gép fölszállt, az egyetlen, amit tehetünk, hogy fedezéket keresünk" – mondta el.

Szval vagy figyelik közvetlenül az orosz reptereket, vagy a légtérellenőrzők adják le igy egészen ilyen szintig az infót...
Azért pár földi telepítésű távolabb lévő radarral elég messze ellátsz ott szerintem.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Rendesen kiépített védvonalakat még nem láttunk így összeomlani, Harkovban/Herszonban azért nagyon más volt a helyzet. Szerintem az ukránoknak most nincs módjuk úgy megbolygatni az oroszok utánpótlását, mint tavaly.

A beton védvonalak jóval északabbra vannak. Legalábbis ha a nyugati térképeknek hihetünk, ahol bejelölték, hol kotortak árkot és építettek erődöket a ruszkik.
1 hónappal ezelőttig az volt a védelem elképzelése, hogy ezen a részen nem törnek át az ukránok, mert van egy több tízkm széles tankelhárító árok vízzel feltöltve, amit még úszva is nehéz megtenni. Kahonvka felrobbantásával ez a víztömeg eltűnt, de az volt az elképzelés, hogy itt nem tudnak átjutni gépesített erők, mert felázott a talaj. És mind a két fél védvonalait elmosta a víz.

Jelenleg a talaj kiszáradt, a fényképeken porzik. A nyári kánikulában egy gyors zápor sem sokáig változtatna, a télen a talaj párolgása jóval kisebb. Kérdés számomra, amit te mondasz, hogy vajon elkészültek-e mostanra azok a beton erődök és mély árokrendszerek, amire a védelemhez szükségük lesz.
Ez -ha az eredeti hír tényleg igaz, egy felröppenő hírre nem adunk, egyik oldalon sem- ha megerősítésre kerül, látni fogjuk a part menti új védelmi vonalakat, akkor hinni fogok benne, hogy ez egy átgondolt, jó döntés.

Sajnos elég fiatal vagyok, hogy még emlékszem, és elég idős vagyok, hogy már emlékszem a rég múltra, mikor tavaly kísértetiesen hasonló dolgot mondtunk és kísértetiesen hasonló dolgok történtek. Nyugaton, a tengerparton támadtak az ukránok, keleten lépésben haladtak előre a oroszok. Elmondta az orosz-párti tábor, hogy a vonalakat nem lehet áttörni, de ez a ruszki csoszogás megállíthatatlan, tűzhengerrel szorítják ki az ukránokat méterről méterre. Tavaly ilyenkor pont Torszke-Zaricsnyétől Nevszkén át fölfelé nyúló ukrán védelmi vonalakat támadták, amit most is és a nyár elei Kreminai-áttöréstől nyár végére bevették Vörös-Limanyt.

Nem becsülöm le a Vörös Hadsereget. Szeretem az antik-görög kultúrát, hogy kétszer ugyan abba a folyóba nem léphet bele senki. Megvannak a lehetőségeik, hogy megállítsák ezt az ukrán támadást jóval a Krím bejárata előtt. De nem becsülöm le az oroszok lassú reagálását, amivel 1 hónapja nyilvánvaló tényekre nem képesek megtenni az ellenlépéseket. És Zalával kapcsolatban azt mondtam, hogy a gyár megítélésével várok az évtized végéig. Ennél a folyami átkelésnél nem várnék ennyit, de időt kérnék a tél kezdetéig, mondjuk október második feléig! Rendben?

De ha vannak azóta beton bunkerek, azt valószínűleg az elkövetkező hetekben meglátjuk, mert a partról visszavonulás kedvezőbb pozíciókba nekem logikusan ezt jelentené.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: vata and balsteffl

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 442
31 807
113
Azért pár földi telepítésű távolabb lévő radarral elég messze ellátsz ott szerintem.
Vagy beszivargott melysegi megfigyelok is jelenthetik a felszálló gépeket.(SADF meg tuzersegi tuzrajtautest is csinalt úgy,hogy a melysegi megfigyelok jelentettek a felszallas kezdetét,G6ok akkor csaptak le.8 MiG21est agyuztak szet felszallas kozben).
Ha valaki emlekszik Hpasp falklandi sorozatára,az angolok egy tengeralattjárót hasznaltak erre a célra,az (is,mert SAS/SBS osztagokat is tettek partra) jatszotta el az eloretolt legvedelmi megfigyelő szerepet.
 
W

Wilson

Guest
Az egyik ukrán parancsnok arra is panaszkodott, hogy nincs megfelelő légvédelme a csapatoknak:

"Ha megkapjuk a figyelmeztetést, hogy egy ellenséges gép fölszállt, az egyetlen, amit tehetünk, hogy fedezéket keresünk" – mondta el.

Szval vagy figyelik közvetlenül az orosz reptereket, vagy a légtérellenőrzők adják le igy egészen ilyen szintig az infót...
Azért pár földi telepítésű távolabb lévő radarral elég messze ellátsz ott szerintem.
Bizony amúgy van fent az orosz neten videó ahogy az orosz haderő a Nasams rendszerhez tartozó Sentinel radart semmisít meg (ha jól emlékszem) a déli front közelében szóval biztos, hogy az ukrik amennyire lehet megpróbálják biztosítani a légvédelmet földi rendszerekkel az ellentámadást végrehajtó ukri csapatoknak , de emellett biztosítaniuk kell az ukri nagyvárosok légvédelmét is nem véletlen, hogy szinte minden este támadja az ukri városokat az orosz haderő , hiszen így az ukriknak meg kell osztaniuk a rendelkezésre álló légvédelmi erőiket..


És ha már ukrán légvédelem...




Katonai informátor


július 11., 13:51



1884e6efea3e46512f1edda019e3d06c.jpg


❗️Németország 25 Leopard 1A5 harckocsit, 40 Marder 1A3 gyalogsági harcjárművet és 2 MIM-104 Patriot légvédelmi rendszert szállít Ukrajnának egy új katonai segélycsomag részeként.



Más...



Katonai informátor


július 11., 16:14





5cb6d0799f00c2952ff55c81c8080500.jpg


Ugyanez a Leopard 2A6 harckocsi, M2A2 ODS-SA Bradley és az Ukrán Fegyveres Erők 47. Gépesített Lövész dandárjának BREM-1-e Zaporizsja irányába, ahol kilőtték és elhagyták őket.

Számunkra rejtély, hogy mi akadályozott meg bennünket abban, hogy kezdetben még banális gránátdobásokkal végképp megsemmisítsük az Ukrán Fegyveres Erők sérült felszerelését, és miért nem volt elég egy egész hónap ilyen „bonyolult” eseményekre. De most az AFU köszönetet mond majd a járművekért, amiket megmentettek maguknak.




Katonai informátor


július 11., 12:05



f12d53c6cbeba6d4323c7cba219d1b12.jpg


A Kurganmashzavod jelentése szerint újabb tétel gyalogsági harcjárműveket szállított az államvédelmi parancs részeként.

A sajtóközleményből; Júniusban lezárták a szerződéseket az orosz védelmi minisztériummal, novemberi határidővel mind az új BMP-3-ak, mind a nagyjavítás utáni BMP-3-ak szállítására vonatkozóan.

Ezenkívül az üzem elsajátította a BMP-2 platform nagyjavítását a Berezhok harci modullal történő modernizálással. Az első szállításra június utolsó napjaiban került sor, egy hónappal a szerződéses határidő előtt.




Katonai informátor


július 11., 09:50



f080db4dcf7536d8aeaa9da5deac1ad1.jpg



T-72B rev. 2022 a KMT-7 lánctalpas aknamentesítővel az SSO zónában. Napjainkban.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 758
77 839
113
1884e6efea3e46512f1edda019e3d06c.jpg


❗️Németország 25 Leopard 1A5 harckocsit, 40 Marder 1A3 gyalogsági harcjárművet és 2 MIM-104 Patriot légvédelmi rendszert szállít Ukrajnának egy új katonai segélycsomag részeként.



Más...



Katonai informátor


július 11., 16:14





5cb6d0799f00c2952ff55c81c8080500.jpg


Ugyanez a Leopard 2A6 harckocsi, M2A2 ODS-SA Bradley és az Ukrán Fegyveres Erők 47. Gépesített Lövész dandárjának BREM-1-e Zaporizsja irányába, ahol kilőtték és elhagyták őket.

Számunkra rejtély, hogy mi akadályozott meg bennünket abban, hogy kezdetben még banális gránátdobásokkal végképp megsemmisítsük az Ukrán Fegyveres Erők sérült felszerelését, és miért nem volt elég egy egész hónap ilyen „bonyolult” eseményekre. De most az AFU köszönetet mond majd a járművekért, amiket megmentettek maguknak.

Ebből ami biztosan hasznos lesz az a Marder.

Az ukránok miért nem robbantották fel amikor elhagyták őket? Ki ne találd, hogy azért nem, mert tudták, hogy úgyis visszaszerzik őket.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Egy liberális amikor a tények fejbeverik :D
"Közben a PorNfolio fullba nyomja a putlerizmust. Bárhol haladnak 1 km-t az oroszok, ezek nyilvánosan, lelkendezve verik a faszukat. Az összes ott dolgozó szervilis újságíró szopja le a sátán faszát."
PorNfolio: "Dübörög az orosz támadás, kisöpörték az ukrán erőket Torszkéból"
https://www.portfolio.hu/gl...
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 852
14 732
113
Nyugodj meg, ha Ukrajna megtámad minket,.
Hmm az nagyon furcsán festene... Gondold végig, hogy a proxi ukrán Harci Rozsomák csomagkötöző szalaggal Amerika Kapitány dárdája végére fel van bandázsolva, jelenleg t@kig a Medve barlangjába belógatva, hogy tudna az onnan lemászni, hogy errefelé forduljon?
Proxi helyzeténél fogva Ukrajnának még a kitörléshez is engedélyre, segítségre van szüksége...

Ezért teljesen mindegy, hogy Rozsomák mit mond, az nem az ukrán nép akarata, az instrukciók kintről jönnek.

Hacsak Kapitányunk "véletlenül" erre nem fordítja szerszámát, hogy s@eggbe toltjon bennünket...

Ez még hollywoodi rémálom F.O.S médiás forgatókönyvnek is túlzás, ehhez még a demencia is kevés lenne.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 212
113

Zelenszkijnek elege lett: nekiment a NATO-nak is​

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kifogásolta kedden, hogy Ukrajna a vilniusi NATO-csúcstalálkozón várhatóan nem kap meghívást az észak-atlanti szövetségbe.
Úgy néz ki, nincs készség arra, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba vagy arra, hogy a szövetség tagjává tegyék
– írta Twitter-oldalán az ukrán elnök.
Hozzátette: ez azt jelenti, hogy Ukrajna NATO-tagságának kérdése az Oroszországgal folytatandó tárgyalások tárgyát képezi majd.
Oroszországot ez majd arra ösztönzi, hogy folytassa a terrort
– jelentette ki Zelenszkij, aki szerint ez a határozatlanság a Nyugat gyengeségének jele.
Ezt nyíltan szóvá fogom tenni a csúcstalálkozón
– fűzte hozzá.
Szerhij Nyikiforov, az ukrán elnök sajtótitkára közölte, hogy Zelenszkij kedd este Vilniusban beszédet mond, ennek részleteit azonban nem tárta fel.
Zelenszkij mikroblogján abszurdnak nevezte, hogy nincs ütemterv Ukrajna NATO-csatlakozására.
A határozatlanság gyengeség
– írta.
Zelenszkij korábban az országa NATO-tagságával kapcsolatos határozott kötelezettségvállalásoktól tette függővé részvételét a kétnapos csúcstalálkozón.

Meghalt Oleg Cokov altábornagy, a Déli Katonai Körzet parancsnok-helyettese (FOTÓ)​

A hírek szerint egy orosz katona életét vesztette az 58. hadsereg parancsnoki állomása elleni Storm Shadow cirkálórakéta támadás következtében a Zaporozsje régió Berdjanszki régiójában.
A kollégák kompetens tisztként és jó parancsnokként beszélnek Cokovról.
Источник: https://rusvesna.su/news/1689080817

Robbanások sorozata rázta meg Berdyanszkot és Tokmakot (FOTÓ)​

Megjelentek a Berdyanszkban és Tokmakban történt robbanássorozatról a helyi lakosok által készített fényképek.
Az ellenség hatalmas csapásokat mér a NATO Storm Shadow és a Himars rakétákkal Zaporozhye régió városaira.
Robbanásokat is rögzítettek Rabotino frontvonalában.
Berdjanszkban két sorozatos robbanás történt.
A helyi hatóságok szerint a robbanások egy része nem csapás, hanem a korábban beérkezett lőszerek irányított felrobbantása volt.
Az operatív szolgálatok szerint a rakéták többségét a tenger felett lőtték le az orosz fegyveres erők légvédelmi kikötőjének környékén.
Egy találatot egy városi vállalkozás területén rögzítettek.
Источник: https://rusvesna.su/news/1689083793

Őrizetbe vették a krasznodari mozgósítási osztály helyettes vezetőjének meggyilkolásában való részvétellel gyanúsított személyt.​

A krasznodari területen az oroszországi nyomozóbizottság nyomozói a Belügyminisztériummal és az FSZB-vel közösen őrizetbe vettek egy 1959-es születésű férfit, akit a nyomozás vizsgál, hogy köze volt a tegnap egy városligetben elkövetett gyilkossághoz.
Erről a nyomozóbizottság számolt be.
Korábban az ukrán fegyveres erők katonai hírszerzése vállalta a felelősséget a gyilkosságért.
Источник: https://rusvesna.su/news/1689086130

Az őrizetbe vett szereplőtől egy hangtompítós pisztolyt foglaltak le, amellyel Rzsickijt megölték. Általában gyorsan elkapták.