Soha nem írtam egyoldalú függésről, már csak azért sem mert már nem így működik a felderítés. Már nemcsak közvetlen az osztályok felderítői felelősek a célfelderítésért, hanem "mindenki". A felderítési adatok, származzanak akár drónoktól, radaroktól, előre tolt figyelőktől vagy egy lövészkatonától, egy tűztámogató részlegbe futnak be, mondjuk a dd. tűztámogató részlegébe. Ott dolgozzák fel a különböző céladatokat és döntenek az azokra vezetett tűzről. Kijelölhetik a dd saját arzenáljából a tűzfegyvereket, vagy kérhetnek - ha indokolt - magasabb egységektől tüzet, akár a légierőtől, sőt, még haditengerészeti erőktől is, ha szövetségi rendszerben gondolkodunk. Tehát a célfelderítés nem kapcsolódik feltétlenül a tüzérséghez. Tény azonban. hogy a dd tüzérosztálya helyezhet ki tüzérkatonákat a lövésszázadokhoz azok tűztámogatásának megsegítésében. Ez elég nagy rugalmasságot ad a tűztámogatás megszervezésében.Maximálisan egyetértek-ugyanakkor a dronoktol való egyoldalú függést kerülni kell,szerintem.A hagyományos peremvonali és mélységi tüzérmegfigyelő képzést semmiképpen nem szabad hanyagolni.És a lokátoros,hang és IR/OP bemérő eszközöket,valamint a REH bemérő,zavaró és álcázó eszközöket is bele kell szerintem a tüzérség szervezetrendszerébe.
Nálam itt szokott kibukni a reklámvideók életszerűtlensége az azonnal indított tüzérségi válaszcsapásokkal kapcsolatban. Lehet, hogy nincs is olyan üteg a közelben, aki képes válaszcsapásra vagy egy intenzív harcban a felderített tüzérségnél vannak fontosabb célok is, így hátrébb kerül a sorban.
Erről beszéltem, hogy elsődleges célpontok és nagy eséllyel a légierő vagy a harcászati rakéták fogják kiiktatni őket, nem a csöves tüzérség.Ráadásul az újgenerációs LPI radarok többfunkciósak.Vagyis a tüzérség szervezetében lévő radarok is részt vehetnek a légtérfigyelésben is-de vica versa,a légtérfigyelő radarok is egyuttal tüzbemérésre is képesek.És a légi pltformon lévő radarok,és IR rendszerek is képesek már a tűzbemérésre.F35 mind radarjával,mind a DAS rendszerével képes tűzbemérésre.Izraeli állitás szerint az új 2052 radarcsaládjuk,és a PAWS NG is képes rá-és ezeket telepiteni kivánják a tüzérségi felderitő dronokra (persze csak a nagyobbakra,amiken van hely rá).