Én sem vennék több PZH-t. ATMOS-ért "lobbizok" már jó rég óta!Nem igazán ment át akkor az üzenet, de akkor megismétlem: van helye a csapatok tartós, nagy lövésszámú tűztámogatására egyszerűbb tarackoknak / ágyútarackoknak, és van helye olyan drága, nagy mozgékonyságú, nagy lőtávú eszközöknek mint a PzH 2000.
Csak az utóbbit, ha nem kell, ne koptassuk feleslegesen az előbbi feladatára, mert az olyan, mint Ferrarival szántani menni!
Arra ott van a filléres aknavető, közepes lőtávú tarack, ami vidáman le tud adni nagy lövésszámot.
Összehasonlításként (mivel nem találtam megbízható cső élettartamot D20-ra, M777-ra, pontosabban vannak mindenféle összevissza számok) - a Rheinmetall korábbi, világháborús 150mm-es sFH 18 tarackra 15-25000 körüli cső élettartamot adott meg, közepes töltettel.
Persze ez elavult, kis lőtávú (13.3 km), csak azt demonstrálja, hogy van olyan felhasználás, ahova nem kell több mint egy közepes képességű eszköz, ami még mindig lő az első csővel, amikor már 4-5x elvitted a fancz Panzerhaubitzét csőcserére (vagy áll a depóban mire legyártják vagy kínodban szétlövöd a csövet).
Bár ha rajtam múlna, inkább indokolatlan mennyiségű nehézaknavetőre szavaznék, ha a csapatok tűztámogatásáról van szó..

Vettünk kamikáze drónokat kb. 100-250 millió EUR-ért.
24 ATMOS az idén márciusi dán beszerzési árak alapján 144 millió EUR-ból kijönne.
Persze kellenek a drónok is, de azért tüzérség okozza az ukrajnai háború veszteségeinek 80-90%-át! Szóval ez is meg kellene tolni!
3 évre szétkenve 48 millió EUR/év, ami 18-20 mrd Ft/év. Hogy nem férne bele egy 1000-1400 mrd forintos védelmi költségvetésbe?
Beleférne, csak leszarják!
120-as aknavetőre van egy gyárunk, erre meg rendelnek belőle 1-2 tucatot és még azt sem látta senki!
Nagyon az az érzésem hogy itt telibe van szarva a tüzérség és a tűztámogatás: nem akarnak erre költeni, pedig 120-as aknavető saját gyárból tényleg "gombokért van" és simán vehetnénk 100-150-et megsokszorozva a jelenlegi tűzerőt.
Minden területvédelmist ki lehetne képezni aknavetők kezelésére, már mindhez van tűzvezető számítógép, szóval telepíteni kell és dobálni bele a gránátot a gép által megadott beállítások után.
Sajnos nagyon úgy néz ki, hogy nem igazán prioritás a tüzérség nálunk, pedig pont az ukrajnai háború mutatja, hogy ez a legfontosabb.