[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 497
18 452
113

Légiközlekedésünk az ukrán fegyveres erőknél dolgozik Urozhayne-ban "okos bombákkal" (VIDEO)​

Erőteljes "okosbombákkal" sújtják az ukrán fegyveres erőket Urozhayne-ban.
Az ellenség átvehette az irányítást a település északi részén, és megpróbálja megvetni a lábát a központban, de repülőgépeink és tüzérségünk erőteljes ütésekkel éri.
A legfrissebb adatok szerint a mieink a déli külterületen tartózkodtak.
Источник: https://rusvesna.su/news/1692030785

Az ellenség legutóbbi kísérletét, hogy megtámadja állásainkat Urozhnoye faluban, visszaverték.⚡️
Magát Urozhaynoye falut a FAB szürke övezetté változtatta, amelyet sem elfoglalni, sem megvédeni nem lehet.... A náci győzelmet 2099-re halasztották⚡️
Éjszaka az RF fegyveres erői kivonták erőiket Urozhaynoye déli részéből. Ezt követően légicsapásokat mértek az ukrán fegyveres erők pozícióit elfoglaló harcosaira⚡️

Egy erőteljes ellentámadás során az orosz hadsereg kiűzte az ellenséget Kleshcheevkából (VIDEO)​

Artyomovszk déli szárnyán csapataink tegnap támadásba lendültek, ennek egy töredéke felvételre került, ahol a tankerek és a 85. dandár 3. motoros lövészzászlóalja behatol a lövészárkokig és megsemmisíti az ellenséget.
A T-90M „Breakthrough” és a BMP-3 tankok csapatokkal váratlanul betörtek az ellenséges pozíciókba.
Az Ukrán Fegyveres Erők tüzérsége csak a csata végén, páncéloscsoportunk távozása előtt ébredt fel, így az Ukrán Fegyveres Erők nem tudták megrongálni a felszerelésünket.
Szintén a másik oldalról ejtőernyőseink, BARS-harcosaink és az LPR 4. dandár harcosai eltalálták Kleshcheevka déli és délnyugati részét.
Az ellenség sok kollégája holttestét hagyta a lövészárokban, a túlélők egy részét elfogták, néhányan elmenekültek Kleshcheevka elől.
Heves harcokban az orosz csapatok továbbra is visszaszerzik a kezdeményezést a front ezen szektorában.
Источник: https://rusvesna.su/news/1692028205

Zelenszkij megérkezett a Klescsejevkán előrenyomuló Azov-nácikhoz (FOTÓ, VIDEÓ)​

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megérkezett a Klescsejevka irányába támadó azovi fegyveresek* parancsnoki helyére.
„A 3. különálló rohamdandár parancsnoki beosztása, amely a Khortitsa OSV részeként teljesít harci feladatokat Bahmut irányában.
A nyílt beszélgetés során a legsürgetőbb kérdéseket vitatták meg” – áll a Zelensky sajtószolgálatának hivatalos közleményében.
Источник: https://rusvesna.su/news/1692033480

Olyan gyászosak ezek az arcok!!

Akkor nézegesd ezeket:
Állítólag valami madjar hivónevű csákó műve.
Úgy volt, hogy meghalt.
Budi is feltámadt, meg Zsalunak is meg van a feje.
Pedig bemondták a ruszkifos hírek. :D
Sose nem tudjuk meg az igazságot.


Itt meg az orosz tüzérség veszteségei.

Átlépte az 1000 darabot. A fele önjáró.

Fegyveres konfliktus. A topic címe is ez. Tehát nem háború. :)

"Nem, nem, nem sérült...!"

Távol, egy ismeretlen galaxisban, valami kéz nélküli robotot akartak így eladni.

De igazad van!
Hívjátok úgy, ahogy Putyin szeretné:
Egy különleges katonai kudarc!
:)
 

u9k6N5vF

Well-Known Member
2022. március 24.
314
2 565
93
...egy volt kolléganőm szavajárása jutott eszembe:
...nagyon elhitte magáról...

Amennyiben valóban ez a közhangulat/szemlélet (innen nem tudjuk érzékelni, s a legigényesebb szándékú utánjárás ellenére is erősen szubjektív jelenséget szemlélünk), azért az sok mindent megmagyaráz.

Nyilván nehéz, mi több, gyakorlatilag lehetetlen egy fegyveres konfliktusba merült társadalomnak racionálisan és objektíven tájékozódnia a saját esélyeiről, a harcok alakulásáról.
Eleve mindenhol alap a cenzúra (érthető), aztán ott az ilyenkor felerősödő nemzeti, hazafias érzelem/ellenség utálata.
Ezek nélkül - lássuk be - egy háborúzó fél elveszti a maradék esélyét, az esetleg fogyó hozzáállását, kitartását is.

De az megint csak elgondolkodtató, hogy egy társadalmi közösség mennyire észszerűen tudja/akarja felmérni pl. az alapszámokat, lehetőségeket.

S itt az ukrán nép - a beszámoló alapján - hááát...

Ugye van az a vicc, amikor a kisegér megy át az acélszerkezet hídon az elefánttal s megkérdezi ormányos társát, hogy: Érzed, hogy dübörgünk?

S persze az sem csoda, hogy hogyan lehet újra és újra nekiküldeni az újabbnál újabb ukrán katonákat az orosz aknamezőknek.
  • Elsősorban parancsuralmi rendszer van (logikus).
  • Nyilván vannak tudatmódosító szerek
  • Nyilván információhiány van - ugyan honnan tudná az elaknásított mezőt életében először látó bevetett, hogy ő most hol jár, mi történt itt eddig, ez most mi?
Nincsenek abban a helyzetben, mint mi innen a fotelból, hogy lassan már elsőre felismerjük a drónvideókról a sokadszorra sikertelenül támadott, mi több húsdarálóként működő rétet.
Azt sem tudják, hogy amit esetleg látnak is (beszűkülve az adrenalintól), az nem megsemmisített orosz erők/technikai eszközök, hanem a sajátjaik.
Ehhez még hozzájön a hozzászólásban idézett, otthonról hozott hit/szemlélet/hozzáállás a konfliktus állásáról, az ellenségről, s így már logikussá válnak a fotelből elképesztőnek tűnő képsorok.
Is.
Szerintem jó támpont az ukrán társadalom éleslátásával kapcsolatban, hogy Ukrajna lakossága nagyjából harminc év függetlenség alatt kb. a felére csökkent. Ezzel nem ítélkezni akarok felettük, hanem mint tényt jegyeztem meg.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 842
14 646
113
Akkor hívjuk inkább családon belüli erőszaknak.
Akkor inkább testvérnépek közti "nézeteltérés". Kb olyan mikor két inuit törzs veszekszik az éves bálnakvóta elosztáson, és tettlegessé lövöldözéssé fajul a vita.
Ehhez is pont annyi beleszólási jogunk van - mint a másikhoz - gyakorlatilag 0.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 525
12 884
113
orosz (vélhetően) rakétatüzérség meg az ukrán Sz-300 esete

itt én nem tudtam elérni, de aki megtudja nézni telegrammon, az itt megteheti

 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 902
11 371
113
Urozsajnoje elveszett az oroszok számára.
Mariupol kb. 60 km-re van.
Ideiglenesen - lasd Klesnyevka. Majd visszaveszik.

Amugy ezzel a tempoval idealis esetben mennyi ido is elerni Mariupolt? 20-24 honap? (Persze nem szamolva az orosz 1.2. esetleg 3. vedelmi vonalat, ami lehet meg egy kicsit hozzatesz ehhez az idohoz, mar persze, ha eljutnak addig).
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 416
46 146
113

Rakéták célokat találtak Lvovban, Dnyipropetrovszkban és Luckban (FOTÓ, VIDEÓ)​

A hatóságok elismerték, hogy a Volyn régió fővárosában rakétacsapás érte egy ipari létesítményt. A dnyipropetrovszki hatóságok megerősítették az ipari vállalatot ért ütést. Valószínűleg ismét Yuzhmash mentén, ahol a megérkezés után hatalmas tűz ütött ki.
Korábban éjszaka rakétacsapásokat indítottak Zaporozhye, Dnyipropetrovszk, Cserkaszi régió ellen.
Источник: https://rusvesna.su/news/1692070424


2023. augusztus 14. Helyzetkép
  • Az orosz erők újabb csapást mértek ukrán katonai létesítményekre Odesszában. Drónok és cirkálórakéták több célpontot is eltaláltak Krizhanivkában, Nyeftyana Havanban és Buhajivkában.
▪️Az AFU folytatja Belgorod megye határterületeinek ágyúzását. Ismét tüzérség érte Sebekino városát, és Puskarnoje falu közelében elfogtak két légi célt.

▪️A Bahmuti szakaszon az orosz csapatok ellentámadást indítottak Kliscsiivka délkeleti külterületén. Az előzetes jelentések szerint a heves harcok eredményeként a falu teljesen felszabadult az ukrán alakulatok alól.

▪️Az AFU folytatja a Donyecki régió napi bombázását. A tüzérségi csapások mellett az ellenség egy Storm Shadow rakétával eltalálta Jurivkát. Összesen ketten meghaltak és nyolcan megsebesültek.

▪️A Vremivka szektorban folytatódik a védekező harc Urozhainéért. Az orosz tüzérség és repülés feltűnő helyeket támad, ahol a páncélozott járművek és az AFU személyzete koncentrálódik.

▪️Zaporizzsja irányában az ukrán csapatok minden erejükkel igyekeznek elfoglalni a sokáig szenvedett Robotinet. Az ellenség taktikát váltott, és megpróbálja megkerülni nyugatról és keletről, félkörbe véve a települést.

▪️Zaporizzsja irányában az AFU-parancsnokság további tartalékokat ad át a frontvonalnak. A harctéri tapasztalattal nem rendelkező egységeknek vissza kell állítaniuk a súlyos veszteségeket szenvedett előretolt egységek harci hatékonyságát.⚡️
India hivatalosan visszautasította Ukrajnának a G20-csúcstalálkozóra való meghívását. A Zelenskyvel készült videó szintén nem jelenik meg a trash videók rajongói számára.

Helyzet a zaklatott falvakban.

1. Rabotino - az irányításunk alatt. Az ellenség a falutól keletre folytatja tevékenységét.

2. Kleshcheevka - ellenőrzésünk alatt. Csakúgy, mint Andreevka Kurdyumovkával. Ennek ellenére a frontvonal nagyon közel halad el mellettük, és a helyzet instabil, mivel számos fontos erdőültetvényt és magaslatot az ellenség ellenőriz.

3. Urozhayny – az észak az ellenség erős irányítása alatt áll. A központ és a dél a szürke terület.

4. Staromayorskoye - az észak az ellenség irányítása alatt áll. A dél egy szürke terület. Ideális esetben a cél - további 3-4 hétig elhúzni a harcokat Staromayorsky és Urozhayny térségében.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Tengeri drónok megsemmisítéséről tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

Az ukrán fegyveres erők által „terrortámadásokhoz” használt, személyzet nélküli csónakok gyártásának és tárolásának helyszíneire mért az éjjel csoportos csapást az orosz haderő nagy hatótávolságú, tengeri telepítésű precíziós fegyverekkel – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőn.

Biden elnök csak késleltetni tudja Ukrajna vereségét

Joe Biden amerikai elnök kormányának Ukrajnával kapcsolatos politikája csak elodázza Kijev vereségét – vallja John Bolton, Trump volt amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója.
A The Wall Street Journal honlapján vasárnap megjelent cikkében Bolton az ukrán ellenoffenzíva kudarcával és az orosz védekezés sikerével támasztja alá véleményét.


Egy másik Amerika: A drónhadviselés kísértései (Vukics Ferenc jegyzete)

Egy nemrégiben készült felmérés szerint az amerikaiak harmada úgy véli, amerikai csapatokat kellene küldeni Ukrajnába. Főleg a katonáskodni nem akaró „Z generációs” fiatalok támogatják a belépést a háborúba.
Amerika egyre jobban kedveli a drónháborút. - Háborús pornó, ha úgy tetszik.
Tekintettel arra, hogy Amerika egyre jobban kedveli a drónhadviselést, ugyanakkor elhatárolódik annak szörnyű eredményeitől, benyújtom önöknek Lee tábornok intelmének módosított változatát:
»Nem jó, ha a háború egyre kevésbé lesz szörnyű számunkra – mert túlságosan is kezdjük megszeretni.«”
 

Macsek83

Well-Known Member
2020. június 15.
149
911
93
Ideiglenesen - lasd Klesnyevka. Majd visszaveszik.

Amugy ezzel a tempoval idealis esetben mennyi ido is elerni Mariupolt? 20-24 honap? (Persze nem szamolva az orosz 1.2. esetleg 3. vedelmi vonalat, ami lehet meg egy kicsit hozzatesz ehhez az idohoz, mar persze, ha eljutnak addig).
Az általad leírtak alapján ez jelentheti azt, h az ukránok ennyire gyengék és bénák?
 
  • Tetszik
Reactions: gigabiga

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 991
113
Ideiglenesen - lasd Klesnyevka. Majd visszaveszik.

Amugy ezzel a tempoval idealis esetben mennyi ido is elerni Mariupolt? 20-24 honap? (Persze nem szamolva az orosz 1.2. esetleg 3. vedelmi vonalat, ami lehet meg egy kicsit hozzatesz ehhez az idohoz, mar persze, ha eljutnak addig).
A tüzérség hatótávjába kerül a tengerpart, ezért számít minden km, ezen a szakaszon.
 
  • Vicces
Reactions: megazez and laci74

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
A tüzérség hatótávjába kerül a tengerpart, ezért számít minden km, ezen a szakaszon.
Azt a tüzérséget leginkább az orosz vonalak puhítására fogják használni. Ugyanis ha nem oda koncentrálják a megmaradt tűzerőt, az orosz erők nem lesznek lefogva és nemsokára maximum Valhallából lőhet az ukrán tüzérség.

Egyébként meg ezt a tengerpartosdit hogy gondolod pontosan? Elkezdik lőni az utakat? Melyiket? Mennyi ideig tudják lőni? Láttad már az azov-tengeri partszakasz úthálózatát? Az megvan, hogy nem csak elsőrendű utak vannak?
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 550
4 705
113
Fórumtársak!

Egy Ultrahang adásban, már nem tudom megmondani melyikben a nyugati lérak rendszereket taglalták.
Állítólag az Ukrajnában működő nyugati rendszerek közül, az egyik felsült.

Azt szeretném kérdezni van-e információnk róla, hogy ez melyik lehet?
Gondolom hogy nem a Patriot és nem az Iris T-sl, hisz ódákat zengnek a hatékonyságukról…
Talán a SAP-T Mamba?

Van esetleg ilyen infótok?

Ha volt szó róla, elnézést! Akkor nekem kimaradt!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 651
77 638
113
Fórumtársak!

Egy Ultrahang adásban, már nem tudom megmondani melyikben a nyugati lérak rendszereket taglalták.
Állítólag az Ukrajnában működő nyugati rendszerek közül, az egyik felsült.

Azt szeretném kérdezni van-e információnk róla, hogy ez melyik lehet?
Gondolom hogy nem a Patriot és nem az Iris T-sl, hisz ódákat zengnek a hatékonyságukról…
Talán a SAP-T Mamba?

Van esetleg ilyen infótok?

Ha volt szó róla, elnézést! Akkor nekem kimaradt!
Várj ezzel az IRIS T dologgal, mert a németek szerint nem is kaptak komplett rendszert az ukránok.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 508
113
Kb 300.000-500.000 orosz katona harcol Ukrajnában, nem bújtatva, nem különböző jogi csűrés csavarás alapján, hanem állami felhatalmazással. Ezt még a hülye se nevezi polgárháborúnak. Ami 2014-15-ben volt a Donbaszban, na az lehet annak nevezni, ezt nem. Ez egyértelműen az orosz és az ukrán állam közti nyílt háború.
Dehogy harcol 500 000 (300 ezer kb)orosz katona Ukrajnában. Az ukránok vannak emberfölényben mert náluk általános mozgosítás van.

Más

Újabb ukrán kamu videó, ahol helikopterről lőtték le a Sahidot :)

És az eredeti videó, ahol az amerikai hadsereg gyakorlata van

Más

Ukrán Sz-300 üteg megsemmisítésea Nyikolajevi régióban

Más

Lancet kilő egy ukrán T-64BV-t

Jb48K83Z4ig.jpg