[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 778
48 134
113
Szerintem te nem olvastad az eredeti cikket. Mearsheimer - akit eleg nehez lenne hideghaborus fixacioval vadolni, ha veletlenul nem tudnad, kicsoda - pont hogy ~30 eve arra mutatott ra az akkori cikkeben, hogy kizarolag az atomfegyverek biztositjak az ukran allam serthetetlenseget. Ebben teljesen igaza van.

En itt tobbszor is elmondtam mar az elmulty par evben, hogy szerintem akkora inkompetens, tudatlan, sotet idiotakat, mint a korabeli ukran vezetes, soha nem talalsz masikat a vilagon: ezek a sotet csinovnyikok szaros parszazmillio dollarert, meg egy mara vecepapirnak sem hasznalhato irasbeli orosz igeretert feladtak a vilag akkor harmadik-negyedik legnagyobb nuklearis arzenaljat.
Nekem mindig is az volt a meglepo, hogy nem omlott magatol ossze az ukran kleptokracia mar ill. korabban nem probalkoztak az oroszok, meg gyengebben (mert senki nem bizik az oroszok alairasaban sem, nem is volt kerdes, hogy az semmit nem ert.)
Mearsheimer azt is többször elmondta (azon kívül, hogy szerinte az ukrán atomarzenál leszereltetése ukrajna valódi szuverenitási lehetősègeit veszi el), hogy az ukránokat, meg úgy egyáltalán Kelet-Európát bármi árom ki kellett volna hagyni a NATO bővítésből - amelyről egyébként szintén volt dokumentált ígéret! -, és hogy az amerikai neokon külpolitika legnagyobb bűne az oroszok hergelése volt, többek közt a pofátlan bővítős játékkal.
Józan ember.
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 479
10 016
113
Az atomarzenál fenntartásához pénz kell, az hol volt Ukrajnában a 90-es években? Még Oroszország is kapott egy csomó támogatást, hogy legalább megfelelően tudja őrizni az atomfegyvereit... Még leszerelni is nagyon költséges őket. Teljesen logikus lépés volt a felszámolásuk. Szerintem.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 918
15 555
113

Describing the advance, the Ukrainian officer held up three fingers representing lines of attack through entrenched Russian positions on the western flank of Verbove, an agricultural village of some 1,000 residents before the war. The significance of the advance is that it marks the first time Ukraine has penetrated the main Russian defensive line, an extensive system of minefields, trenches and antitank obstacles covered by artillery.

Ukrainian forces are now working to expand the cracks in the line to create a hole large enough for Western-provided armored vehicles to push through with sufficient logistical support.

“It’s like inflating a ball,” the officer said.

Ukrainian advances in recent days have led to cautious optimism among Western intelligence services that Ukraine can retake the occupied city of Tokmak, a logistical hub for Russia, according to senior Western intelligence officials.
To be sure, there are still serious obstacles to turning the current penetration into a full-fledged breach. Russia is targeting Ukrainian troops there with heavy artillery fire directed by aerial drones, and there is no sign of a collapse in Russian lines. Russia appears to be sending reinforcements, including paratroopers, to help hold their positions.

Any breakthrough would be a major boost for Ukraine’s three-month-old counteroffensive, which has turned into a grinding, field-by-field advance rather than the lightning operation that Kyiv and its allies had envisaged.


im-845029

In this still image from a video, Ukrainian soldiers enter the embattled village of Robotyne, Ukraine. Photo: Ukrainian Armed Forces/REUTERS

The counteroffensive is aimed at slicing down to the Sea of Azov in Ukraine’s southeast, cutting Russian occupation forces in two and seizing back some of the nearly 20% of Ukrainian territory that Moscow holds. The West supplied Ukraine with hundreds of armored vehicles, including tanks, and trained thousands of troops for the operation.

A cikk szerint a kezdeti taktikarol a lassu, gyakran vitatott kisebb csapatokkal, gyalogosan folytatott tamadasok augusztusban vegre eredmenyeket hoztak az Azovi-tenger fele is, az orosz tuzerseget preciz ellencsapasokkal nemitottak el, majd a gyalogsag elfoglalta az erdocsikokat a szantofoldek menten stb. Vegul Robotyine elfgolalasa utan Tokmak fele nyomultak tovabb.

A fenti kep a 'visszafoglalt' Robotyinebol mindent elarul - gyakorlatilag holdbeli taj, olyan szinten szetlove, a hazakbol csak a fofalak maradtak stb.

Ukraine deployed fresh troops, including powerful airborne units like the 82nd Air Assault Brigade, equipped with Western-made Stryker armored fighting vehicles. In recent days, Ukrainian forces fought their way into the outskirts of Verbove, posing what now appears to be the biggest threat to Russian lines.

The advance is facing fierce resistance. The Ukrainian officer said the Russians were so well dug in that his men found carpets and pictures hung on the walls of dugouts that they captured. They are facing elite Russian forces, including the 7th Guards Air Assault Division.


Ezutan leirja, ki milyen felszerelessel lovi a masikat stb (a cikk vegen azt is megjegyzi, hogy az elfoglalt megerositesekben talalt felszerelest altalaban felgyujtjak/felrobbantjak, nem tudjak magukkal vinni).
Az offenziva sikere, ugy tunik, Verbove ill Robotyine most alatt dol el:

A breach at Verbove could open a path to the Russian-occupied port cities of Berdyansk and Mariupol, while progress south of Robotyne could threaten Tokmak. Still, Russia has significant fortifications in the southeast, including a second thick defensive line.

For now, the Ukrainians must resupply front-line troops on foot or, at best, using motorcycles, all-terrain buggies or pickup trucks, rather than Western-supplied armored vehicles, which attract massive fire as soon as they appear on the battlefield.

“Western armored vehicles are not a panacea,” the officer said.


Az egesz cikk, pont amennyire erezhetoen probalja implicit tamogatni a tovabbi seglyeket a fegyvergyartoknak Ukrajnanak, annyira latvanyosan ovatosan is fogalmaz, nincs sehol a tavaszi 'mindjartgyozelem' hangulat...

___

Szinten WSJ, de korabbi...
Az ukranok szerint sok helyen olyan suru az aknamezo, hogy 10 sqf (=kicsit kevesebb, mint egy negyzetmeter) atlag 5 (!) akna van leteve - video:



----
@Sunlight56

Hogy mi vaaaan....? :eek:
Az oroszok szegtek meg, baszki. Teljesen gatlastalanul, de mint mondtam, aki az oroszoknak (avagy altalaban a keleti szlavoknak) hisz, annak ugy kell.


Hogy mi tortent...? o_O

Huh?? :eek: Hogy micsoda ...? o_O Mivel nem szamolt el es kicsoda? :eek:

Ez valami ilyen orosz propagandaszoveg, vagy mi ez a marhasag?
Az amerikaiak szamoltattak el oket kozosen az oroszokkal.
Ej, ej..
Ez a téma már vagy 2 X ki lett itt tárgyalva a fórumon, Wilson ment is pár hónap pihire érte, mert ezt a témát innen állandóan kihordta az orosz topikba valamilyen érhetetlen oknál fogva.. Most ezekből idézek:

"Jó hogy ráirányítod a fórum figyelmét az aláírt orosz ukrán szerződésekre, 1990 után, vegyük sorjába, kezdjük az egyik legfontosabbal, az 1994-es budapesti egyezményt.

"Szerinted érvényes egy szerződés, amelyet pár éven belül megszegnek, ukrán részről?"
Ez ahogy @arcas blogtárs írta a ##190 893 hozzászólásában, a budapesti memorandumot sokféleképp értelmezik, a kezdeményezője az USA volt, aki jogosan félt attól hogy ukránokra bízni atombombát az annyi mint kecsére káposztát.

Az USA félelme az 1990-es évek vége felé, 2000-es évek elején beigazolódott, az ukránok leszerelés, és az oroszoknak való átadás helyett elloptak 6 db kh55-ös rakétát (robotrepülő) a hozzájuk tartozó mintegy 250 kT-ás robbanófejjel.

Nos szerinted mi ez ha nem a memorandum vagy egyezmény vagy minek nevezzem.. súlyos megsértése, felrugása?
Neked elfelejtettek erről szólni?"

"Egy régebbi hozzászólásomban felsoroltam az ezzel kapcsolatos anyagokat, lehet mit kitöröltetni a NET ről.
Az egyik viszonylag könnyen elérhető anyag volt, az Ukrán Katonai törvényszék 2005-ösz itélete, amely főtisztet is elitél katona társaival és polgári személyekkel együtt, némelyiket évekre szóló börtönbüntetésre. Erről a nemzetközi média is írt cikkeket..
Persze amit a NET ről töröltetni lehet, az még a szolgálatoknál még megtalálható..."

"No de haladjunk: Több nyugati intézmény is tanulmányokat és biztonsági felhívásokat tett közzé, no nem a KH-55 ös ellopott rakétákat emlegették benne, hanem az atom robbanófejeiket. Mi értelme lett volna ennek ha nem tünnek el a fejek?
A fejek eladását még egy adat valószínűsíti: a nyomozás során kiderült, hogy a vevő lényegesen többet fizetett az üzletért mintha csak sima rakétákat vett volna, kb annyit mint a komplett rendszer feketepiaci " becsértéke.". Szerintem egy közel és távolkeleti vevő azért nem hülye, tudja minek mi az ára... És a nyomok innen már követhetetlenek."

No kb ennyi róla, a nyugati reflexiókat , az esetről készült, biztonsági kérdéseket feszegető nemzetközi tanulmányokat nem teszem még egyszer ide, aki akar, járjon utána az anyagnak.. Ez a szolgálatoknál biztosan megvan még.


Ilyet még a muszka propagande SE mond......
Minek is mondaná? vagy 20 éve történt, a sok szerződés szegés között ez már fel sem tünik, annak idején a világsajtó ezt szépen felhozta, nem kellett az orosz propaganda hozzá.
 

malleusorbis

Well-Known Member
2022. március 21.
780
7 132
93

Mivec

Well-Known Member
2022. március 2.
333
3 718
93
Ez már konkrétan tragikomédia.
"Éjjellátó képességgel, fegyverstabilizáló rendszerrel rendelkezik, és képes hátrafelé haladni, ami nem mondható el a jelenleg Ukrajnában bevetésen lévő összes régebbi harckocsiról" :D. Ezt most komolyan gondolják? Az szovjet tankok már tolatni sem tudnak? :D.
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 221
12 469
113
En itt tobbszor is elmondtam mar az elmulty par evben, hogy szerintem akkora inkompetens, tudatlan, sotet idiotakat, mint a korabeli ukran vezetes, soha nem talalsz masikat a vilagon: ezek a sotet csinovnyikok szaros parszazmillio dollarert, meg egy mara vecepapirnak sem hasznalhato irasbeli orosz igeretert feladtak a vilag akkor harmadik-negyedik legnagyobb nuklearis arzenaljat.
Nekem mindig is az volt a meglepo, hogy nem omlott magatol ossze az ukran kleptokracia mar ill. korabban nem probalkoztak az oroszok, meg gyengebben (mert senki nem bizik az oroszok alairasaban sem, nem is volt kerdes, hogy az semmit nem ert.)
Ez volt az ukrán elit talán egyetlen jócselekedete.
Az Isteni Gondviselés megnyilvánulása volt ez a lemondás.
Most akkor képzeld el a jelenlegi hiszteronáci ukrán államot atomfegyverekkel...
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 715
28 291
113
Holnap reggelre lesz cikk a Szurovikin-vonalról és hogy vajon áttörték-e vagy sem (spoiler: nem, max beszivárogtak, de baszhatják a gyalogságot ha járművel nem tudják őket lekövetni plusz logisztika és egyéb szépségek). Egyúttal Grísáék még ott vannak Rabotyino délnyugati sarkában, így azon az elven ahogy az ukránok nem adták fel teljesen Bahmutot egy lakotelepi tömb birtoklása által, ugyanez igaz az oroszokra is Rabotyinoban. Eredetileg Pszkovról és a drónokról akartam, de aztán ez aktuálisabb és ez lesz végül
Kinn is van

Ez már konkrétan tragikomédia.
Jé, csak nem bejött, amit még februárban mondtunk? :D

PS: Este vszeg megint leszek a HírTV-ben
 

Anti

Well-Known Member
2018. december 29.
4 955
12 682
113
Kijev utol akarja érni a baráti országokban mozgósítás elől bujkáló ukránokat


Szerintem ez csak egy ujabb kenopenzel fog vegzodni hogy ne jussanak vissza, hibbant nepszokas szerint.
 

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
779
7 807
93

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 697
46 300
113
31 ukrán katona szabadította fel Rabotinot és két napig tartották az állásokat, amig az erősítés megérkezett.
https://www.portfolio.hu/global/202...anak-koszonheto-az-ukranok-nagy-sikere-636623
Engem így ne szabadítson fel soha senki, csak romokat látni a felvételeken. Nem gondolom hogy a falu a világörökség része lett volna korábban, de úgy fel lett szabadítva, hogy most aztán totál semmi nem maradt belőle! Nem is volt nagy ára, csak néhány kényszer sorozott apának, nagypapának kellett érte meghalni, tuti megérte...
 

Hegylakó

Well-Known Member
2019. január 17.
1 551
4 722
113

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 097
6 861
113
Ez már konkrétan tragikomédia.

Nem igazán értem a dolgot, mert egyrészt a NATO tag Görögország jelenleg is üzemeltet 500 db Leopard 1 A5-öst, másrészt a NATO tag Törökország is üzemeltet még vagy 400 db Leopard 1-est (a görögök üzemeltetnek még vagy 100 db M60-ast és 400 db M48-ast is, a törökök meg 780 db M60-ast és 750 db M48-ast, szóval nem mindenki dobja ki a régi technikát ...).
De ha esetleg a NATO tag görögök és törökök nem akarnának valamiért segíteni a kiképzésben, hát ott van Kanada, akik csak 6 éve vonták ki a Leopard 1-est, tehát még elég frissek a katonáik emlékei.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az ukrán politikusok a sorkötelezettségi korhatár 17 évre történő csökkentését javasolják.

A képviselők nem álltak meg a tizenévesek külföldi utazásának megtiltásánál. A második oktatásban részesülő diákok halasztásának eltörlése sem elég. Most az egyetemi hallgatók mozgósítása kerül előtérbe.
Kijev már nem tudja biztosítani az ukrán fegyveres erők számára a szükséges létszámot.
https://t.me/dva_majors/24732 // 11:39

A nők majd az ukrojugend után jönnek?


Az előző nap a brjanszki területen legyőzött ukrán szabotőrök egyikéről kiderült, hogy az ukrán fegyveres erők főállású propagandistája. Feladata az volt, hogy a "győzelmek" demonstrálására túlhajtott fényképeket készítsen. Ő és két másik társa most kórházban van lőtt sebekkel.

A Mash szerint a 33 éves csernihivi Andrej Antonenko őrnagyi rangot ért el az ukrán hadseregben. Lélekben szabotőr, de valójában az információs elhárító csoport egyik főtisztje.

Egyszerűen fogalmazva, ő a szerzője a sikeres ellentámadásról szóló híreknek, száz már megkapott F-16-os és a többi rakéta meséjének. Tegnap megpróbált beszivárogni az Orosz Föderációba a brjanszki terület Navlinszkij kerületében, hasba lőtték.
Vele együtt őrizetbe vették a 33 éves tengerészgyalogos Andrej Kulicsot Kropivnickijből. Lőtt sérüléssel és lábtöréssel. Az első három helyezettet a 29 éves kijevi Ilja Dolmatov zárja. Neki a jobb vállán van sérülés és könyökízületi törés.
Most kórházban kezelik őket.

A következő napirenden a hadbíróság áll.
https://t.me/oroszokazigazsagoldalan // NE.САХАР 11:38
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 522
47 140
113

Az ellenséges járművekből álló oszlop megsemmisült Rabotino északi részén (MAP)​

Jevgenyij Balickij Zaporizzsja régió megbízott kormányzója elmondta, hogy Rabotino északi részén megsemmisült az ellenséges felszerelések oszlopa .
Reggel 07:30-tól a legfeljebb 200 fős csoportból álló ellenség enyhén páncélozott és autós járműveken észak felől próbált behatolni Rabotinóba.
„Hatalmas tűzet mértek az ellenségre, aminek következtében súlyos veszteségeket szenvedtek, és kénytelenek voltak feladni a támadó hadműveleteket.
Az ukrán fegyveres erők katonáinak vesztesége 156 fő volt.
Ismét a zaporozsjei fronton a kijevi katonai vezetők mozgósított ukrán katonákból álló századot állítottak fel” – mondta Balitsky.
Источник: https://rusvesna.su/news/1693561808

A Kreml bejelentette Putyin és Erdogan tárgyalásának időpontját​

Szeptember 4-én Szocsiban tárgyalásokat folynak Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan orosz és török elnök között.
Ezt most Dmitrij Peszkov orosz vezető sajtótitkára jelentette be.
Источник: https://rusvesna.su/news/1693563305
 

OhioNurse

Well-Known Member
2020. szeptember 14.
1 529
8 863
113
Amíg ilyen hiénák ráhatással lehetnek a folyamatokra, addig nehezen lesz béke.
A címmel kissé aszinkronban több mint 3/4 részt a háborúról értekezik.

 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
937
10 876
93
Amíg ilyen hiénák ráhatással lehetnek a folyamatokra, addig nehezen lesz béke.
A címmel kissé aszinkronban több mint 3/4 részt a háborúról értekezik.

Jesszus, micsoda bullshit! Teljes összjáték a kérdező-válaszadó között, igazi propaganda. Ami a kötelező narratívának ellentmond arról nem kérdezünk ,nem beszélünk. Az európai emberek nagyrésze ilyen bábszínház komolyságú szaron nő fel. Hát, nem csak crow úr aggódik, én is, miatta és a debil nyája miatt! És igen, fontos üzenet hogy a béke nem opció, "mertnemállnakmegjaj"!

Csak az usa akarhat nekünk jót! Értsétek már meg, a kapitalistákat nem a pénz hanem a mi lelki üdvünk érdekli! Hüje szektások nem értik :)