[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 872
9 850
113
Ez mondjuk kb. az egész háborúra igaz - nem fehérek harcolnak mondjuk afrikai feketék ellen, a felszerelések is jórészt azonosak (persze ragasztószalag jelzés rulz).

Ellenben megfigyelhető egy érdekes tendencia - mióta Ukrajna áll át nyugati felszerelése (tekintve a Szovjet örökség jórészt elfogyott), egyre kevesebb az "orosz veszteség" videó. Tekintve, hogy az interernetes propagandaháborút leuraló ukrán propagandagépezet kvázi minden saját veszteséget (ha nem volt egyértelmű) orosznak adott el, megjegyzem zseniálisan.

Na ha viszont most van Leopard, M113, Maxpro meg a többi nyugati vas, azzal már nem tudnak így bűvészkedni, hát marad a hallgatás - és hirtelen az oroszok sem a Vörös Hadsereg II.VH-s veszteségeit szenvedik el...
Erre mondja a The Sun, hogy fogd meg a söröm!
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Valaki ki tudna segíteni, hogy melyik nyugati fos próbálta eladni a lángoló Leo 2-est orosz veszteségnek? Google, de még a yandex is elfelejtette...


Csecsen parancsnok beszéde a frontról


Új feladatmegosztás helikoptereknél
Ka-52 szokásos páncélosvadászaton


Mi-28-as drónvadászaton, elején az ukrán kamuhír, hogy a bevetés sikertelen volt


Csellenger nyers videó. Már megy a kopium, hogy orosz T-80-asokat pusztítva illegális aknára futott... Vagy szimplán T-90-nek kamuzzák.


Állítólag hamarosan videó is lesz az új sztárvendéggel
yOcMdTV.jpg

Ek3FR5U.png
 

wankel

Well-Known Member
2016. december 23.
1 044
5 001
113
Valaki ki tudna segíteni, hogy melyik nyugati fos próbálta eladni a lángoló Leo 2-est orosz veszteségnek? Google, de még a yandex is elfelejtette...


Csecsen parancsnok beszéde a frontról


Új feladatmegosztás helikoptereknél
Ka-52 szokásos páncélosvadászaton


Mi-28-as drónvadászaton, elején az ukrán kamuhír, hogy a bevetés sikertelen volt


Csellenger nyers videó. Már megy a kopium, hogy orosz T-80-asokat pusztítva illegális aknára futott... Vagy szimplán T-90-nek kamuzzák.


Állítólag hamarosan videó is lesz az új sztárvendéggel
yOcMdTV.jpg

Ek3FR5U.png
Az a “The Sun” volt, Lancet találatra mondták, hogy orosz veszteség. Nem tudom, hogy fent van-e még a csatornájukon…
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
914
10 392
93
Hatásvadász FOS:

Azért megmosolyogtató, hogy miután a nyugat önti a fegyvereket az oroszok ellenségeinek, sokkot kapnak ha csak szóba kerül hogy az usa ellensége esetleg fejlettebb technikákat kap.
Na hát és persze felszólít, fenyeget. Az nagyon megy a megtestesült demokráciának.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Érdekes elmélkedés a röffenzívában elesett ukrán (al)tisztek számát illetően, és hogy milyen harci potenciálvesztésre lehet következtetni ebből:

Röviden:
A meghalt ukràn tisztek mennyisége arra enged következtetni, hogy az előkészített kb 360 századból úgy 34%-nak veszteséglistára (KIA/WIA) kerültek a parancsnokai.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 415
46 141
113
A Novodonyeckoje-Novomayorskoye térségben.

1. Az ellenség a nap közepén nem járt sikerrel, jelentős veszteségeket szenvedett emberben és felszerelésben. A miénk az összes kulcspozíció.
2. A támadások folytatódnak, a hangsúly a tüzérség tömeges használatán van.
3. Korai még az ellenséges offenzíva ismétlődésének teljes visszaveréséről beszélni - a helyzet folyamatban van, és tovább fejlődik.
A Novodonyeckoje-Novomayorskoye térségben.

Hersoni irány
A helyzet 2023. szeptember 5. 13:00

A Herson régióban a helyzet változatlan: az ukrán alakulatok továbbra is ágyúzzák a szemközti partot, megteremtve a feltételeket a Dnyeperen való átkeléshez a felderítő csoportok számára.
És ha a helyzet stabilizálódott a Golopristan szektor szigeti övezetében, és az ukrán fegyveres erők csak csapásokra korlátozódnak, akkor Herszontól keletre az ukrán alakulatok aktivitása nem csökken.
Az Antonovszkij-híd alatt ismét partra szállt a területvédelem két DRG-je, két-két tízfős csónakban. Az orosz tüzérség dolgozik rajtuk, de az ukrán fegyveres erők a híd betonoszlopait használják fedezékül.
Az Ukrán Fegyveres Erők területvédelmi 124. dandárjához tartozó felderítő csoportok sorsa is tisztázatlan, amelyeket néhány nappal ezelőtt az Antonovszkij-hídtól 1 km-re keletre lévő Alekszejevszkij-sziget bal partjára helyeztek át . Mostanáig az Ukrán Fegyveres Erők támaszpontja van néhány kilométerre északnyugatra Podstepne városától , ahol a 126. dandár mintegy tíz embere erődítményeket szerel fel, és készül a kozák táborok elleni támadásra .
❗️Ugyanakkor ezek a területek jobban elvonják a figyelmet, és az ukrán fegyveres erők mozgásából ítélve a fő csapás Perejaszlavszkij (Kozatsky ) szigetére összpontosul, ahol a DRG 121 mod SRW és 13. dandár fegyveres erőit tervezik bevetni.
Miután biztosították a szigetet, több támadócsoportot terveznek partra szállni, hogy elérjék Novaja Kahovkát . Az elmúlt napokban a tamarinói 406. dandár tüzérei nagy pontosságú M982 Excalibur lövedékekkel lőtték ezt a területet.
A Dnyeper-i hadművelet megkezdésének időpontja pedig az ukrán fegyveres erők sikerétől függ az Orekhovsky szektorban, mivel a mélyreható mozgás csak akkor lehetséges, ha az ukrán fegyveres erők áttörik az RF első védelmi vonalát.

Orekhovsky szakasz helyzete 2023. szeptember 5. 14.00-kor

Rabotino-Verbove fordulóján az ukrán alakulatok egy hete nem tudják áttörni az orosz hadsereg védelmi vonalát. Vannak taktikai sikerek, de Rabotinot nem sikerült elfoglalni, és soha nem léptek be az ukrán fegyveres erők Verbovoyebe.
Egész tegnap az ukrán légi rohamdandárok összevont gyalogsági csoportokkal támadtak Rabotinótól keletre vagy Verbovojétől nyugatra. Mi van ott, hogy ott nem lehetett megvetni a lábát, a 82 fős rohamcsoportok egy része megtagadta a harcot, az egyik parancsnok pedig fogságba esett.
A "Marun" taktikai csoport áldozatainak száma növekszik. Hosszú idő óta most először jelentek meg az érintkezési vonal közelében a 71. Jaeger Brigád egységei, amelyek a Bahmuti csata óta készültek.
És az erősítés mozgását tekintve (amit Lobkove közelében is megfigyelnek , ahol a 128. dandár szabadságát felfüggesztették) , az a benyomásunk támad, hogy az ukrán fegyveres erők széles fronton készülnek új támadásra.
És ezúttal masszívabban. Mobil tűzcsoportokat telepítettek Malaya Tokmachkára a szárazföldi erők fedezésére, és a brit Challenger megsemmisítése ( a Forbes megerősítette ) jelzi, hogy az LBS-hez költöztek. Valószínűleg a harckocsi eredeti helyzetébe mozdult a közeljövőben meginduló offenzíva előtt, de az RF fegyveres erők tüzérei precíz ütést kaptak.
❗️Az ukrán csapatok katonai hadjárata Dél-Ukrajnában az ezen a területen elért sikertől függ, mivel a Herson régióban csak akkor lehetséges a hadművelet, ha az ukrán fegyveres erők áttörnek Tokmakig . Az ellenség tavaszi-nyári , most pedig őszi hadművelete azonban nyilvánvalóan akadozik, és az első Challenger elvesztése csökkenti a "szupertechnika" mennyiségét, aminek meg kellene fordítania a háború menetét.

Rácz András oldalán hozza a cikkét. Százados. Akik kifogásolták az általam hozott cikkek nyelvezetét, erre nem tudom, mit mondanának?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az USA követelte, hogy Kim Dzsongun utasítsa vissza a tárgyalásokat Oroszországgal.

Adrienne Watson, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője:

"Amint arra nyilvánosan figyelmeztettünk, az Oroszország és a KNDK közötti fegyverkezési tárgyalások aktívan haladnak előre. Információink szerint Kim Dzsongun arra számít, hogy ezek a tárgyalások folytatódnak, beleértve a vezetői szintű diplomáciai kapcsolatfelvételt Oroszországban. Felszólítjuk a KNDK-t, hogy hagyjon fel az Oroszországgal folytatott fegyverkezési tárgyalásokkal, és tartsa tiszteletben Phenjan nyilvános kötelezettségvállalásait, miszerint nem szállít vagy ad el fegyvereket Oroszországnak."
:D:D:D
Putyin olyan lépésre szánta el magát, ami még az Egyesült Államokat is megrémítette

Kim Dzsongun észak-koreai vezető még ebben a hónapban Oroszországba utazhat, hogy találkozzon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A megbeszélés fő témáját a fegyvereladások képezhetik, ez pedig akár döntő befolyással bírhat az orosz-ukrán háború kimenetelére, ami szorongással tölti el a Fehér Ház képviselőit Washingtonban.
Mint arról hétfő este hírt adtunk a The New York Times nyomán, a találkozó célja az lenne, hogy megvitassák annak lehetőségét, hogy Oroszországnak több fegyvert szállítsanak az ukrajnai háborúhoz és más katonai együttműködésről tárgyaljanak.
A tervezett találkozó pontos helyszíne egyelőre még nem ismert, de az ügyre rálátó források szerint Kim Dzsongun – valószínűleg páncélvonaton – Oroszország csendes-óceáni partvidékén fekvő Vlagyivosztokba utazna, hogy találkozzon az orosz elnökkel.
A cikk szerint az orosz elnök számára előnyt jelentene, ha Kim Dzsongun tüzérségi lövedékeket és páncéltörő rakétákat küldene Oroszországnak, az észak-koreai vezető pedig ezért cserébe fejlett technológia biztosítását kérné a műholdak és nukleáris meghajtású tengeralattjárók számára. Emellett sokak szerint élelmiszersegélyt is kérne az orosz elnöktől.
A lehetséges találkozóra azt követően kerülhet sor, hogy a Fehér Ház új információk birtokában közölte, a két ország közötti fegyverkezési tárgyalások „aktívan haladnak előre”.
Egyre szorosabb a kötelék Moszkva és Phenjan között
John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője elmondta, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter nemrégiben azért utazott Észak-Koreába, hogy meggyőzze Phenjant, adjon el tüzérségi lőszert Oroszországnak.
A találkozón bemutatott fegyverek között szerepelt a Hwasong is, amelyről úgy vélik, hogy az ázsiai ország első szilárd hajtóanyagot használó interkontinentális ballisztikus rakétája.
Putyin és Kim Dzsongun az orosz védelmi miniszter látogatása után ígéretet tettek a kétoldalú együttműködés fokozására. Arra kérjük Észak-Koreát, hagyjon fel az Oroszországgal folytatott fegyverkezési tárgyalásokkal, és tartsa be Phenjan nyilvános kötelezettségvállalását, miszerint nem szállít vagy ad el fegyvereket az oroszoknak. Az Egyesült Államok azonnali lépéseket tesz, amennyiben Észak-Korea mégis fegyvereket szállít Moszkvának – figyelmeztetett Kirby.
Washington attól is tart, hogy Oroszország a jövőben fegyvereket szállíthat Észak-Koreának, amikor Phenjan leginkább rászorulna azokra.
Még ennél is aggasztóbb, hogy Kim Dzsongun olyan tudás birtokába juthat az oroszok révén, aminek segítségével áttörést érhet el a nukleáris fegyverprogramjában.
A két vezető legutóbb 2019 áprilisában találkozott, a BBC szerint nagyon valószínű, hogy Kim Dzsongun azóta egyszer sem hagyta el Észak-Korea területét.
A találkozó után Putyin azt mondta, hogy Phenjannak „biztonsági garanciákra” lenne szüksége ahhoz, hogy felhagyjon atomprogramjával.

Kétlem, hogy fegyfervásárláshoz személyes elnöki találkozóra lenne szükség.
Nem tudom Kirby Észak-Korea
milyen nyilvános kötelezettségvállalásáról tud?
Nem tudom Kirbyék most attól félnek, hogy az oroszok vesznek fegyvert, vagy attól, hogy eladnak. Egyébként biztosak lehetnek benne, hogy Kína már sok fülest adott nekik a fegyverprogramjaikhoz.
A fejlett technológiák kereskedelme sem már az USA privilégiuma.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 508
113
Ez meg mi a bánat ? 50-es évekbeli bombák gyártása ?
Tele a raktárak ezekkel a bombákkal.Jelenleg am=dosításuk folyik -UMPC-t kapnak, tehát siklóbombákká alakítják,ezáltal nagyobb hatótávot érnek el és viszonylag pontosak lesznek. A Szu-34 frontbombázónak nemkell az ellenséges terület fölé repülnie.

Hidd el nagyot durran a FAB-1500 M54 repeszbomba, amely 700kg robbanóanyagot tartalmaz. Remélhetőleg hamar elterjed és rendet tesz az ukránok között.

HdYfAMPie0M.jpg
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 040
54 145
113
Azert ez igy elso blikkre gatyabb, mint a Leok…




Úgy sajnálom....
Remélem az Ma1-ek eljutnak majd az első,Orosz védelmi vonalakig,vagy legalább 5km-re megközelítik,ne kelljen az aligátoroknak sokáig repülni,elég környezet szennyezőek,nehogy grétácska,vagy az eu zöldjei idegállapotba kerüljenek.
Szépen belesütik azokat is a sztyeppébe,mielőtt még egyet is lőhetne,azt zene.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Anno azt mondták, hogy a T-55 harcászati élettartama 3 óra.
Ez hány percig bírta?
Nemnem, az teljesen mindegy!
A lényeg itt az, hogy mennyire könnyen javítható!

Ennek a példánynak például semmi baja, én biztosan tudom, hogy az oroszok drónról (!!) molotov koktélokat dobáltak rá, a tank mindeközben szuborbitális pályát számolva becélozta a nyomi drónt, és a közismerten durva stabilitású, HUZAGOLT csőből eleresztett malac a Földet egyszer megkerülve telibe is kapta a kis kvadot ÉS a kezelőit is. A videón már nem látszik, de miután a hősök elhajtottak a STANAG-konform civil terepjárón, a tank egyszerűen odébbállt a közeli tankmosóba.