[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 378
10 925
113
Jó a videó! Nagyon sok amerikai youtube - os van, akik érdekes videókat csinàlnak Oo-ról,amik többnyire cáfolják az oroszokkal kapcsolatos sztereotópiákat.
Nem tudom, hogy elütötted e, vagy direkt írtad így, de ez a helyes megfogalmazás, mert amilyennek a Nyugat látja az oroszokat, meg a világ többi részét, no meg úgy általában a helyzetét a világban, az már nem csak előítélet, hanem patológikus, vagy ahogy te írtad; sztereotópikus.

Itt az elő példa:

Nem Az USA szenvedett százeres veszteséget. Nem Washingtontól 200 kilométerre álltak meg a puccsisták. Nem a NATO békefenntartók lettek kiverve Koszovóból, hanem az oroszok Karabakhból. Már közép ázsia is kicsúszik a karmaik közül és szépen benyomulnak a helyükre a törökök és a kínaiak.

Ez a háború nem érte meg az oroszoknak. Kurván elszámolták magukat.

Az atom csak fenyegetőzni jó. Másnak is van. Még a szaros Pakisztánnak is.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 997
91 930
113
Nagyon nagy lehet az ukriknál a baj.

Ideiglenesen került le.
De a telex nagyon durcás miatta. Xarháziak!!

Holott több nyugat-európai cég, köztük az osztrák Raiffeisen Bank International, a brit-holland Unilever vagy a francia Leroy Merlin is szerepel rajta – náluk viszont a nemzeti kormány nem verte az asztalt a cégek levételéért a listáról. Amiről egyébként egyáltalán nem könnyű lekerülni, ahogyan arról írtunk korábban.
 

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
367
2 450
93
Újabb szenátor mellékheréje lett tele banderáékkal.


Ebben az interjúban azért sok nagyon kemény kijelentés elhangzott (majdnem tükörfordítás, igyekeztem pontosan a megfelelő szavakat és kifejezéseket használni):
  • nagyon meglepte amit a háború állapotáról hallott, lehet, hogy direktben Zelenszkijtől kellene hallania, mert amit hallott, az riasztó

  • más volt a hangvétel, mint amit a nyilvános, és ez riasztó volt

  • ha van is út az győzelemhez, azt nem hallotta

  • az európai szövetségeseknek, különösen Németországnak kellene jobban támogatnia Ukrajnát, de nem ezt hallotta, hanem azt, hogy az USA támogatása véget nem érő

  • ne hazudjunk az amerikai népnek arról hol vagyunk és mit csinálunk, ne mondjuk nekik, hogy nyerünk, amikor nem, nem mondjuk nekik, hogy Ukrajna nyer, amikor nem

  • hazudtak nekünk Irakról, hazudtak nekünk Afganisztánról, fárasztó, hogy aktívan félrevezetnek minket Ukrajnáról
Ez egy republikános szenátor, aki nyilván politikai tőkét próbál kovácsolni a demokrata vezetés hibájából. Ettől eltekintve a fenti kijelentések nagyon kemények.

Az igazi kérdés az, hogy megpróbálnak-e bevonulni. Úgy emlékszem, az amerikai elnöknek joga van kongresszusi / szenátusi felhatalmazás nélkül elrendelni a bevonulást, de csak korlátozott ideig.

Viszont nem hiszem, hogy bevonulnának oroszokkal való megegyezés nélkül. Egész egyszerűen túl nagy a kockázat. Itt most nem atomháborúra gondolok, hanem a politikai kockázatra. A demokraták nagyon tönkre tudják tenni magukat ezzel a lépéssel.

Mert mi fog konkrétan történni? Aktívan fognak harcolni az oroszokkal? Testpajzsként működnek? Az oroszokból kinézem, hogy megállás nélkül darálnak tovább akkor is, ha ott vannak az amerikaiak.

Mi lesz a légierővel? Ha aktív, harcoló légierőt adnak, akkor azok honnét fognak felszállni? Csodálkoznék, ha az F-35-ösök ukrajnai repülőtérről üzemelnének. Viszont ha nem ukrajnai repülőtérről üzemelnek, akkor a környező országok hadviselő felekké válnak?

Ha repülőgép hordozóról üzemelnek, az orosz célponttá válik? Ezt nem hiszem, hogy meg mernék kockáztatni. Ha aktívan harcolnak az oroszokkal, akkor az oroszok igenis vissza fognak lőni, és elég esélyesnek érzem, hogy találnak is. Mekkora presztisveszteség lenne egy repülőgép hordozó elvesztése?

Én most úgy látom, az USA bement egy zsákutcába a teherautóval és nem tud megfordulni. Szerintem több dolgot is nagyon alábecsültek:
  • a terep nyújtotta kihívások, ez nem sivatag
  • a harcolók elhivatottsága, ez nem Irak, ahol direkt diktatúra van, mind az ukrán, mind az orosz hisz abban, amiért harcol
  • az orosz hadsereg ereje
A legutolsó ponthoz egy kis kiegészítés. Bár sok hibát vétettek és időnként most is vétenek, az oroszok nekem piszkosul erősnek tűnnek. Nem a légierőre fókuszálnak, mint a nyugat, de másfél éve tolnak egy felőrlő háborút, és olyan technológiákat vetnek be, amelyeket más háborúkban így alkalmazva még nem láttunk.

Egy példa: ha tényleg kilőtték a patriotot, akkor eléggé átértékelődik a nyugati védelem. Úgy látom, hogy a nagy értékű, központosított erőknek vége lett ezzel a háborúval. Ez alapvető váltást jelent. Emlékszem mekkora hecc volt abból, amikor az amerikai parancsnokságot lőtték rakétákkal az irakiak. Elavult, szovjet rakétákkal. Ha van olyan eszköz, amely ellen most nincs védelmük, akkor baj van. Nem véletlenül fejlesztett hiperszónikus fegyvereket mindenki, az USA-n kívül.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
ha tényleg kilőtték a patriotot, akkor eléggé átértékelődik a nyugati védelem.
Volt már olyan konfliktus, ahol a patriotot nem lőtték/cselezték ki?
Amúgy ettől nem lesz rossz eszköz, csak a hype ellenére nem mindenható cucc, hanem főként repülőgépek ellen kifejlesztett eszköz, így a későbbi változatoknál korlátozott ABM képességgel. Csak a gyártó olyan RMesen nyomta, mert a papír mindent elbír, csak aztán szembe jött a SCUD. Aztán az Iráni Tocska másolatok. Most meg az Iszkander.
 

Öregtankos

Well-Known Member
2022. február 26.
6 056
41 932
113

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 726
55 699
113
Nagy meglepetés az oroszokat érte, mikor elkezdték ezt a háborút. Gondolom ez nem zavar.
Nagy siker eddig a nato kiképzés, a nato fegyverek, a nato eljárások. Elvégre mindenki látja, hogy Ukrajna győzedelmeskedik a csóró, primitiv oroszok ellen, akik már csak kiegyenesitett kaszákkal, éjjel vakon rohamozzák az ukrán vonalakat, ahonnan azt án véres fejjel menekülnek. Kiev már Moszkva kapui előtt áll,ezt mindenki láthatja.
Ja, mégse... :)
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 547
45 140
113
Nagy meglepetés az oroszokat érte, mikor elkezdték ezt a háborút. Gondolom ez nem zavar.
A tény hogy benézték az elejét, nagyon, csak nekem úgy tűnik a vége az ő szabályaik szerint lesz lezárva. Ők is gyengültek és gyengülnek közben, vitán felül, de az EU lassan rámegy anyagilag, az USA meg már nem szuperhatalom.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 752
77 828
113
Nagy siker eddig a nato kiképzés, a nato fegyverek, a nato eljárások. Elvégre mindenki látja, hogy Ukrajna győzedelmeskedik a csóró, primitiv oroszok ellen, akik már csak kiegyenesitett kaszákkal, éjjel vakon rohamozzák az ukrán vonalakat, ahonnan azt án véres fejjel menekülnek. Kiev már Moszkva kapui előtt áll,ezt mindenki láthatja.
Ja, mégse... :)
Mindenki azt látja, hogy a mindentérű (na jó hírszerzési fölényük nincs) fölényük ellenére az oroszok csak szerencsétlenkednek. Több mint másfél éve tart a háború és a Krím szárazföldi összeköttetésének megteremtésén kívül semmilyen más céljukat nem érték el, sőt amellett, hogy újra nem biztosított a krími ipar és mezőgazdaság vízellátása még a Fekete-tengeri flottának is vissza kellett vonulnia Szevasztopolból.
Na ennyit ér a nyugati kiképzés és támogtas, ezek nélkül ez a hábirú pár hét alatt lezajlot volna.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 977
21 940
113
Mindenki azt látja, hogy a mindentérű (na jó hírszerzési fölényük nincs) fölényük ellenére az oroszok csak szerencsétlenkednek. Több mint másfél éve tart a háború és a Krím szárazföldi összeköttetésének megteremtésén kívül semmilyen más céljukat nem érték el, sőt amellett, hogy újra nem biztosított a krími ipar és mezőgazdaság vízellátása még a Fekete-tengeri flottának is vissza kellett vonulnia Szevasztopolból.
Na ennyit ér a nyugati kiképzés és támogtas, ezek nélkül ez a hábirú pár hét alatt lezajlot volna.

Igazad van, vitán felül áll, hogy a támogatások nélkül pár hét alatt vége lett volna. De a kiképzést szerintem inkább, ne erőltesd, még maguk az ukránok szerint is szar és javarészt használhatatlan ebben konfliktusban, amire a nyugati oktatók képzik őket.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 598
7 705
113
Mindenki azt látja, hogy a mindentérű (na jó hírszerzési fölényük nincs) fölényük ellenére az oroszok csak szerencsétlenkednek. Több mint másfél éve tart a háború és a Krím szárazföldi összeköttetésének megteremtésén kívül semmilyen más céljukat nem érték el, sőt amellett, hogy újra nem biztosított a krími ipar és mezőgazdaság vízellátása még a Fekete-tengeri flottának is vissza kellett vonulnia Szevasztopolból.
Na ennyit ér a nyugati kiképzés és támogtas, ezek nélkül ez a hábirú pár hét alatt lezajlot volna.
Mindenki? Már megint nyomod a NATO propagandát és homokba dugod a fejed. Ukrajnát szép lassan bedarálja Oroszország, mi ha nem ez a siker.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Újabb rossz hét ért véget a kijevi erők számára

Az orosz védelmi minisztérium részletes összefoglalót közölt az ukrán veszteségekről az úgynevezett tavaszi ellentámadás tizenhetedik hetében.
A minisztérium szerint az orosz hadsereg szeptember 24. és 29. között kilenc csoportos csapást hajtott végre nagy pontosságú, nagy hatótávolságú rakétákkal és drónokkal. A csapások lőszerraktárakra, haditechnikai eszközökre, szabotőrök kiképzőhelyeire, valamint ukrán csapatok és külföldi zsoldosok szálláshelyeire mértek csapásokat.
A csapások következtében megsemmisült az úgynevezett Nemzetközi Légió irányítóközpontja és két nagy fegyver- és lőszerraktár.
"Megszakadt a Donyeck és Zaporozsje irányában működő ukrán csapatok külföldi gyártmányú fegyverekkel való ellátása és logisztikai támogatása" - közölte a minisztérium.
A minisztérium részletesen beszámolt a különleges katonai műveleti övezeten belül a különböző irányokban az elmúlt héten kialakult harci helyzetről is.

Donyecki irányban a kijevi erők az elmúlt héten folytatták a támadó akciókat Artemovszk, Avdejevka és Marinka közelében. Az orosz Jug Erőcsoport 31 támadást vert vissza ott.
Az ebben az irányban zajló harcokban több mint 1760 ukrán katona halt meg vagy sebesült meg - közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy 40 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, valamint 70 gépjárművet semmisítettek meg.
Ezenkívül 13 tábori tüzérségi löveget és két BM-21 Grad többszörös rakétavetőt semlegesítettek. A földi támadó repülőgépek két lőszerraktárt is megsemmisítettek Zvanovka és Zarja közelében.
"A Klescsejevka és Andrejevka elleni sikertelen támadások során elszenvedett jelentős emberveszteségek pótlására az AFU [Ukrajna Fegyveres Erői] parancsnoksága kénytelen volt más irányból átcsoportosítani a 33., 67. és 110. gépesített dandár egységeit" - derült ki a minisztérium közleményéből.

Zaporozsjei irányban az orosz erők az elmúlt héten folytatták az aktív védekezést, és visszaverték az ukrán 65. gépesített és 71. dzsajer dandár nyolc támadását Vebovoje és Rabotino közelében.
A 21., 23. és 118. gépesített brigádok több ember- és felszerelés-gyülekezete is célba került Malaja Tokmacska, Orehov és Novodanilovka közelében.
Az ukrán veszteségek ezen az irányon több mint 330 katonát, 32 páncélozott harcjárművet, 38 gépjárművet és 25 tábori tüzérségi eszközt tettek ki - közölte a minisztérium.
"Az AFU parancsnoksága jelenleg az AFU 47. gépesített dandárját a Rabotino térségéből a hátsó területre vonja vissza, mivel a katonák az elszenvedett veszteségek miatt nem hajlandóak harci feladatokat végrehajtani" - tette hozzá a minisztérium.

Dél-Donyeck irányában pedig az orosz erők az elmúlt héten a 127. Területvédelmi Brigád négy támadását verték vissza Prijutnoje közelében.
Emellett légi és tüzérségi csapások sorozata sújtott több ukrán ember- és eszközgyülekezetet. .
"A hét folyamán az ellenség veszteségei összesen több mint 750 halott és sebesült ukrán katonát, 22 páncélozott harcjárművet, 37 gépjárművet és 15 tábori tüzérségi eszközt tettek ki" - közölte a minisztérium. "Emellett két AFU szabotázs- és felderítő csoportot semlegesítettek Marcopol közelében".

Kupjanszk irányában az orosz Zapad erők csoportjának légi és tüzérségi csapásai az ukrán 25. légideszant, 14., 43. és 92. gépesített dandár ember- és felszerelésgyűjteményeit vették célba Szinkovka, Peszcsanoje, Csernescsina és Novoljubovka közelében.
A minisztérium közölte, hogy az elmúlt héten az ezen az irányban folytatott harcok során 210 ukrán katonát, öt páncélozott harcjárművet, 30 gépjárművet és 13 tábori tüzérségi löveget semlegesítettek. Ezenkívül négy lőszerraktárat semmisítettek meg Beresztovoj, Kislovka és Ogurcovo közelében.

Krasznij Liman irányában a kijevi erők 12. különleges alakulatának dandárja, valamint a 63. és 67. gépesített dandár sikertelen kísérleteket tettek arra, hogy visszaszerezzék elvesztett állásaikat Torszkoje közelében és a Szerebrjanszki erdészetben. Legalább 12 támadást vertek vissza az orosz Centr erőcsoport tagjai.
Több mint 360 ukrán katonát, 20 páncélozott harcjárművet, 20 gépjárművet és 12 ágyút semlegesítettek ezen az irányban a minisztérium szerint.

Eközben Herszon irányában az orosz erők fő erőfeszítései arra irányultak, hogy megakadályozzák az ukrán szabotázs- és felderítő csoportok partraszállását a szigeteken és a Dnyepr bal partján.
"E feladat részeként három AFU szabotázs- és felderítőcsoportot tettek harcképtelenné" - közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy "a hét folyamán akár 250 ukrán katonát, 16 páncélozott harcjárművet és 42 gépjárművet semmisítettek meg".
Ezenkívül a kijevi erők hét tábori tüzérségi lövegét semmisítette meg orosz ellentüzérségi tűz az ez irányú harcok során.

A minisztérium azt is közölte, hogy az orosz légierő az ukrán légierő öt harci gépét semmisítette meg az elmúlt héten.
"Egy ukrán Szu-25-ös földi támadó repülőgépet lőttek le Torezkoje (Donyecki Népköztársaság) közelében.
Az ukrán légierő két Mig-29-es vadászgépét a Dnyepropetrovszki területen lévő Dolgincevo repülőtéren semmisítették meg.
Emellett szeptember 29-én éjjel a Nyikolajev megyei Kulbakino repülőterén megsemmisítettek két további, Lengyelországból szállított és nyugati rakétafegyverek használatára korszerűsített Mig-29-es vadászrepülőgépet.
Az ukrán légierő egy Mi-8-as helikopterét szintén légvédelmi eszközökkel lőtték le Klescsev (Donyecki Népköztársaság) közelében" - közölte a minisztérium.
Ezenkívül az orosz légvédelem 33 HIMARS és Olha rakétát, egy JDAM irányított légibombát és négy HARM sugárzásgátló rakétát fogott el az elmúlt héten. Ugyanebben az időszakban 185 ukrán drónt lőttek le a légvédelem vagy az elektronikus hadviselés eszközeivel a minisztérium szerint.

"Összesen 482 repülőgépet és 250 helikoptert, 7 252 pilóta nélküli légi járművet, 438 légvédelmi rakétarendszert, 12 210 harckocsit és más páncélozott harcjárművet, 1157 MLRS-sel felszerelt harcjárművet, 6584 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 13 590 darab speciális katonai felszerelést semmisítettek meg a különleges katonai művelet során" - zárta a minisztérium.

A minisztérium által szolgáltatott információkon kívül a katonai veszteségeket nyomon követő lostarmour.info weboldal nyolc Lancet lőszerrel végrehajtott csapást és 99 FPV öngyilkos drónokkal végrehajtott csapást dokumentált a kijevi erők ellen szeptember 24. és 29. között.

Összességében az ukrán ellentámadás kudarcot vall. A romló időjárási körülmények arra kényszeríthetik a kijevi rezsimet, hogy télre leállítsa az ellentámadást. Súlyos veszteségek és érdemi nyereség nélkül Kijev komoly visszahatással nézhet szembe támogatói részéről, akik több mint 200 milliárd dollár katonai támogatást nyújtottak az ellentámadáshoz.