[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az ukrán támadások újabb hulláma kudarccal végződik (videók)

Az orosz hadsereg visszaverte a kijevi erők újabb támadási hullámát - derül ki az orosz védelmi minisztérium október 11-i tájékoztatójából.

Kupjanszk irányában az orosz Zapad haderőcsoport tíz ellentámadást vert vissza az ukrán 32., 115. gépesített és 10. hegyi rohamdandár által Ivanovka, Szinkovka és Makejevka közelében.
Ebben az irányban akár 280 ukrán katona is meghalt vagy megsebesült - közölte a minisztérium, hozzátéve, hogy egy harckocsit és két gépjárművet semmisítettek meg. Ezenkívül egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott harckocsizó löveget, egy lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget és egy Gvozdika önjáró löveget semlegesítettek az ellentüzérséggel.
A minisztérium szerint a "külföldi zsoldosok" egyik lőszerraktárát is célba vették és megsemmisítették Volcsanszk közelében.

Krasznij Liman irányában az orosz Centr erőcsoport a 67. gépesített dandár két támadását is visszaverte a Szerebrjanszkoje erdészet közelében.
A csoport csapásokat mért továbbá a 12. Azov Különleges Műveleti Dandár, a 63. Gépesített Dandár és az 5. Nemzeti Gárda Dandár Kuzminótól délre, Cservonaja Dibrovától és Torszkoje irányában lévő ember- és eszközgyülekezetei ellen.
Az ukrán veszteségek ebben az irányban 65 katonát és két kisteherautót tettek ki - közölte a minisztérium. A kijevi erők emellett öt önjáró ágyút, egy francia gyártmányú CAESAR, három Msta-S, egy Akatszija és egy Gvozdika, valamint egy D-30-as vontatott tarackot és egy cseh gyártmányú RM-70 Vampire többszörös rakétavetőt veszítettek az orosz ellentüzérségi tűzben.

Donyeck irányában az orosz Jug erőcsoport javította a taktikai helyzetet az Avdejevka közelében lévő előretolt vonalaknál. A csoport a 31. gépesített dandár Ocseretino közelében lévő tartalékait is célba vette.
A minisztérium szerint a harcok során akár 90 ukrán katona is meghalt vagy megsebesült. Tíz amerikai gyártmányú MaxxPro aknamentes, rajtaütésektől védett járművet is megsemmisítettek.
Az elmúlt 24 órában az ukrán veszteségek összesen 330 katona -meghalt vagy megsebesült- egy harckocsi, 11 páncélozott személyszállító, négy páncélozott harcjármű és három gépjármű volt ebben az irányban. Két lengyel gyártmányú Krab önjáró löveget és egy D-20-as löveget szintén semlegesítettek az ellentüzérséggel.
Ezenkívül az ukrán 110. gépesített dandár egyik lőszerraktárát vették célba és semmisítették meg Orlovka külvárosában.

Donyeck déli irányában pedig az orosz Vosztok erőcsoport a 72. gépesített dandár és a 128. területvédelmi dandár több gyülekezőjét vette célba Ugledar és Vodjanoje közelében.
A kijevi erők 155 ukrán katonát és négy gépjárművet veszítettek ebben az irányban. Ezen kívül négy önjáró ágyút, egy amerikai gyártmányú M109-es, egy Gvozdika és két Msta-S, valamint két vontatott ágyút, egy amerikai gyártmányú M777-es és egy brit gyártmányú FH70-es megsemmisült az ellentüzekben.

Zaporozsje irányában két ukrán támadást vertek vissza az orosz erők Verbovojétól északnyugatra. A minisztérium közlése szerint a harcok során ebben az irányban 20 ukrán katonát, egy harckocsit, két gépjárművet, egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott légvédelmi ágyút és egy D-20-as vontatott légvédelmi ágyút semlegesítettek.

Eközben Herszon irányában a kijevi erők 45 katonát, 11 gépjárművet, egy amerikai gyártmányú M777-es vontatott harckocsit és egy D-20-as vontatott tarackot veszítettek az orosz hadsereg tüzében. Ezen kívül Pridneprovszkoje közelében megsemmisült egy amerikai gyártmányú AN/TPQ-36 típusú ütegelhárító radar.

Az orosz védelmi minisztérium a következő részleteket is közölte tájékoztatója során:
Az orosz haderőcsoportok operatív-taktikai és katonai repülése, pilóta nélküli légi járművek, rakétacsapatok és tüzérség a nap folyamán 127 területen támadta az AFU embereit és hardverét.
Az ukrán légierő egy Szu-25-ös vadászgépét megsemmisítették a dolgincevói repülőtéren (Dnyepropetrovszki terület).
Ezenkívül Malovarvarovka (Nyikolajev régió) közelében megsemmisült egy ST-68U radarállomás, amely légi célok észlelésére, azonosítására és követésére szolgál.
A légvédelmi rendszerek a nap folyamán három JDAM irányított bombát, hét HARM sugárzásgátló rakétát és négy amerikai gyártmányú HIMARS MLRS lövedéket fogtak el.
Ezenkívül 41 ukrán pilóta nélküli légi járművet lőttek le Romanovszkoje, Ocseretovatoje, Ilcsenkovo (Zaporozsjei terület), Vasziljevka, Peszanovka (Herszon terület), Paraszkovejevka, Kirillovka, Artyomovszk, Nyikolajevka, Peszki (Donyecki Népköztársaság), Ploscsanka és Novodruzseszk (Luganszki Népköztársaság) közelében.

A különleges katonai művelet során összesen 488 repülőgépet és 250 helikoptert, 7709 pilóta nélküli légi járművet, 441 légvédelmi rakétarendszert, 12 496 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 1162 MLRS-sel felszerelt harcjárművet, 6723 tábori tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 14 064 darab speciális katonai felszerelést semmisítettek meg.

Emellett orosz hírforrások olyan videókat osztottak meg, amelyeken a közelmúltban Herszon, Zaporozsje és Donyeck irányában az ukrán állások elleni célzott csapásokat mutatják.

A romló időjárási körülmények várhatóan néhány héten belül leállítják az ukrán ellentámadást. A kijevi erők még a tél beállta előtt több irányból is megpróbálják áttörni az orosz védelmet. Ez azonban valószínűleg nem fog sikerülni nekik.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 961
82 082
113
„Nem bújhatsz el előle! Fuss vagy halj meg!

— a "Vojenkom" videó az ukrajnai kényszermozgósításról, a közösségi oldalakon gyorsan terjed.

A horrorfilm stílusú videósorozat színekben tükrözi az ukrán valóságot. Miközben a média és a politikusok egy sikeres ellentámadásról hazudnak, az ukrán fegyveres erők óriási veszteségeket szenvednek el, amelyek pótlására a katonai nyilvántartási és besorozóirodák alkalmazottai az utcán elkapják és erőszakkal a frontra küldik a férfiakat.

A felháborodott ukránok tömegesen tesznek közzé felvételeket a katonai komisszárok törvénytelenségéről az interneten, de a Zelenszkij-rezsim továbbra is figyelmen kívül hagyja a törvénytelenséget, és eltitkolja a halott katonákról szóló statisztikákat.


Más

Harcok Kraszno-Limanszk irányban: a "" csoport visszaverte az ellenséges támadást

➖Egy nap leforgása alatt tüzérségünk többször lőtt olyan fegyveresekre, akik a Torszkij-párkány közelében és a Szerebrjanszkij erdőgazdaságban igyekeztek lövészárkaikba jutni.
➖Az ellenséges támadást meghiúsították a Torszk-párkányon. A 63. gépesített dandár (ukrán) két különböző irányból érkező harckocsi támogatásával próbált előrenyomulni. A szibériai tankerek határozott akcióinak köszönhetően, akik gyorsan előrehaladtak, hogy találkozzanak velük, az ukrán fegyveres erők támadó impulzusátleállították, az ellenség elakadt, és tüzérséggel és aknavetővel borították be. Ennek eredményeként veszteségeket szenvedett, és sietve visszavonult. Az egyik ellenséges tank megsérült.
➖A Szerebrjanszkij erdészetben számos összecsapás volt, de a harcvonal nem változott.
(VSZN)
sAEPFa-jrtI.jpg
 

dragonette

Well-Known Member
2016. június 14.
674
2 026
93
A betiltott RT forrásai szerint Ukrajna újabb fegyverszállítmányt kap, 200 millió dollár értékben. Ezt Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere jelentette ki Brüsszelben, az "úgynevezett" Ukrán Védelmi Kapcsolattartó Csoport ülése után (vagy ülésén).
A csomag tartalmaz tüzérségi lövedékeket, rakétafegyvereket, drónok elleni felszerelést, tankelhárító fegyvereket, illetve "AIM-9 rakétákat melyek az újonnan szállítandó légvédelmi rendszerekhez kellenek".
Az RT hozzáteszi, hogy az új légvédelmi rendszert amihez az AIM-9 -esek mennek, Austin nem nevezte meg. Az orosz média hozzáteszi, hogy az AIM-9 eddig "short range" azaz rövid hatótávolságú Sidewinder néven is ismert, mely az 50-es évek óta van használatban.
A cikk itt elérhető:
https://www.rt.com/news/584668-us-ukraine-aid-austin/

Néhány komment a cikk alatt:
---"Washington will provide another $200 million worth of military aid to Kiev amid the conflict with Russia". Will all be sold before it lands in Kiev. Straight to the Black Market. 200 million is a slap to the face---
Azaz "mind el lesz adva a feketepiacon mielőtt Kijevbe érne. 200 millió egy pofánvágás..."

---And what about the non-military assistance? It is allegedly more than $2 billion a month, but the Biden administration and the MSM don't talk about it much---
Azaz "..és mi van a nem-katonai segéllyel? Állítólag ez több mint 2 milliárd havonta, de a Biden adminisztráció és a fővonalas média nem beszél túl sokat róla---

---"US announces more military aid for Ukraine"... translated into Ukrainian, "Zelensky announces more military equipment to Hamas".---
Azaz "az USA új katonai segélyt hirdetett ki Ukrajna részére"...lefordítva ukránra:" Zelenszkij kihirdette hogy a Hamász még több katonai felszerelést kap..."

---US doing what every dying empire does, propping foreigners and puppet states to fight their wars since they no longer have the manpower and can’t win wars anymore.---
Azaz "...Az USA ugyanazt csinálja mint az összes többi haldokló birodalom, külföldieket támogat hogy megvívják az ő háborúit, mivel nincs már előereje és nem tud háborúkat megnyerni (megvívni és megnyerni-dragonette) már..."
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A román védelmi minisztérium az ukrán légvédelem munkáját tette felelőssé a dróntörmelékek ország területére hullásának okaként.

Romániában az ukrán légvédelmi erők munkájának eredményeként zuhantak állítólag orosznak számító pilóta nélküli légi járművek az ország területére. Ezt a román védelmi minisztérium közölte, kommentálva az Ukrajnával határos területeken lehullott dróndarabok helyzetét.

A román katonai osztály szerint ezeket a pilóta nélküli légijárműveket az ukrán fegyveres erők légvédelme lőtte le az izmaili kikötő elleni támadások során. A légvédelmi csapások után a drónok ellenőrizetlen zuhanásba estek. És csak ezután estek véletlenül Románia területére – jegyzi meg az ország védelmi minisztériuma.

A drónok Románia területére való lezuhanása során az ország hadserege egyetlen esetben sem tárt fel olyan tényt, amely Romániára irányuló célzott csapásra utalhatna. A minisztérium szerint minden drónbaleset véletlen volt.

Románia ugyanakkor megerősítette légvédelmét az ukrán határon. A román katonai minisztérium ilyen nyilatkozata azonban ellentétes az ukrán vezetés azon kísérleteivel, hogy meggyőzze Bukarestet Oroszország állítólagos szándékos agressziójáról Románia ellen.

A román hatóságok természetesen nem engedtek az ukrán fél provokációinak, bármennyire is igyekeztek a kijevi rezsim képviselői bemutatni a Romániát érintő, Oroszország felől leselkedő fenyegetést.

 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 693
55 838
113

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 961
82 082
113
Az ellenség legfontosabb erődítménye elesett: az Avdejevszkij kokszoló üzem közelében lévő hulladékhegyet az orosz hadsereg foglalta el.

Avdeevkától északra egész nap csata folyt egy fontos domináns magasságért - az Avdeevka hulladékhegyért. Az orosz csapatok páncélozott járművekkel, repülővel és tüzérséggel támogatva két irányból támadtak.

Heves harcok során harcosaink kiütötték az ellenséget, részben megsemmisítették, részben pedig Avdiivka felé menekülésre kényszerítették őket.

Ennek a magasságnak a felvétele lehetővé teszi az Avdeevka északi külvárosának megközelítését.

Q_uhgYRG3EQ.jpg




Vannak olyan hírek, amelyek szerint n.p. Stepovoye (Avdeevkától északra) az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá került.

Az orosz csapatok délkeleti oldalról is előrenyomultak, és elfoglalták a vasút egy szakaszát az egykori Tsarskaya Ohhota rekreációs központtól délre.
XqbfeVdtLZo.jpg
 

Autodidaktakatona

Well-Known Member
2019. január 13.
1 562
7 007
113
Az ellenség legfontosabb erődítménye elesett: az Avdejevszkij kokszoló üzem közelében lévő hulladékhegyet az orosz hadsereg foglalta el.

Avdeevkától északra egész nap csata folyt egy fontos domináns magasságért - az Avdeevka hulladékhegyért. Az orosz csapatok páncélozott járművekkel, repülővel és tüzérséggel támogatva két irányból támadtak.

Heves harcok során harcosaink kiütötték az ellenséget, részben megsemmisítették, részben pedig Avdiivka felé menekülésre kényszerítették őket.

Ennek a magasságnak a felvétele lehetővé teszi az Avdeevka északi külvárosának megközelítését.

Q_uhgYRG3EQ.jpg




Vannak olyan hírek, amelyek szerint n.p. Stepovoye (Avdeevkától északra) az orosz fegyveres erők ellenőrzése alá került.

Az orosz csapatok délkeleti oldalról is előrenyomultak, és elfoglalták a vasút egy szakaszát az egykori Tsarskaya Ohhota rekreációs központtól délre.
XqbfeVdtLZo.jpg
Boki kb. mennyien lehetnek bent az ukik ebben a készülődő körülzárásban?
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 956
11 728
113
Avdiivka körzetében orosz MT-LB-ét ért ukrán Javelin találat és bizony többen túlélték a páncéltörő rakéta becsapódását.
Összességében megszaporodtak az orosz veszteségeket bemutató felvételek.
Most az oroszok tamadnak, ezert ki kell mereszkedniuk a nyilt terepre. Igy sokkal sebezhetobbek, ezert is lesz most tobb ilyen. Ahogy az ukranoknak nagyok a vesztesegei az ellentamadas soran, most az oroszoknak is azok lesznek. Enelkul egyszeruen nem letezik ellentamadas.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 176
78 770
113
Most az oroszok tamadnak, ezert ki kell mereszkedniuk a nyilt terepre. Igy sokkal sebezhetobbek, ezert is lesz most tobb ilyen. Ahogy az ukranoknak nagyok a vesztesegei az ellentamadas soran, most az oroszoknak is azok lesznek. Enelkul egyszeruen nem letezik ellentamadas.
Másfél éve hallgatom, hog, az orpszok kisebb veszteség mellett támadnak mint a vedekezők.
 

yrkon

Well-Known Member
2012. február 24.
780
1 989
93
Nekem is kell egy ilyen! További videók lejjebb a tweetben (vagy X-ben, de ez elég hülyén hangzik...)

Az oroszok kifogytak mindenből de az utolsó lőszerüket még lakóházakra lövik el... a kép alapján mondjuk akár gázpalack-robbanás is lehetett...
"Az éjszaka folyamán az oroszok ágyúzták Csornobajvkát – jelentette a Hersoni Regionális Katonai Igazgatóság vezetője, Olekszandr Prokudin. Eltaláltak egy házat. Az előzetes információk szerint egy 70 éves férfi meghalt."

Az éjszaka folyamán a légvédelmi erők lelőttek egy orosz UAV-t Dnyipropetrovszk régió felett – jelentette a Regionális Katonai Igazgatóság vezetője, Szerhij Liszak. Este óta az oroszok háromszor lőtték a Nikopol körzetét. Nehéztüzérséggel lövöldözték a járás központját és a Marhanets területi közösséget. Két magánház megrongálódott. A reggeli támadás következményeit még tisztázzák. Senki sem sérült meg.