[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 064
24 205
113
Mivel muszáj a nyugati szankciók miatt. A BRICS meg nem lesz sosem egységes. Kína és India nem haverok, Brazília nem fog összeveszni az USA-val, és van benne pár bukott állam, mint Dél-Afrika, azok csak teher. Mint az afrikai országok is, amiknek elengedik az adósságát az oroszok, meg gabonát szállítanak nekik, talán ingyen.



Akkor meg miért nem állnak bele rendesen? Nem inkább az van, hogy egyszerűen ennyit tudnak? Teljes mozgósítás nélkül. Ha mozgósítanának 1-2 millió embert, és zerg rush-t indítanának 1000 km-es fronton, akkor nyernének szerinted? Meddig jutnának, és milyen áron? Mert azok nem páncélosokban ülnének, az biztos, és tüzérségi támogatás sem jutna nekik. Egy iráni "bászidzsi" népfelkelő vagy gyerekkatona elszántsága meglenne bennük, vagy megfutnának?
Szia, azért a BRICS rendszerét ne temesd még ilyen könnyen, két opció van szerintem a tagállamainak, vagy benne vannak egy hatalmas gazdasági potenciállal rendelkező szövetségben (BRICS), vagy beállnak vissza a helyükre a "futottak még" kategóriájú országok közé, véleményem szerint egyértelmű hogy melyiket választják majd.. az, hogy India és Kína hogy áll egymáshoz, az csak egy dolog, de hidd el, hogy kisebb az ellentét közöttük mint a siita és szunnita vallás között...

erre Irán és Szaúd-Arábia nem elkezdett közeledni egymáshoz?? szóval attól mert a történelemben megesnek bizonyos dolgok semmi nincs kőbe vésve, az USA hegemóniája sincs, pont ennek vagyunk most a szemtanúi ezért vergődik az Egybesült Államok :D
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 512
20 122
113
Vajon miért nem merték meglépni az oroszok? Ötleted sincs?
Talán mert nem olyan ostobák, hogy egy ilyen semmitérő "demokrácia" miatt, mint kéksárga barátaid, kockáztassanak egy világégést. Nem úgy, mint az ostoba britek, akik "nagyhatalmi" státuszuk okán feljogosítva érzik magukat, hogy mások életével játszadozzanak
Azért ennyire ne kavarodj össze. Azért, mert valaki ott hal meg, attól még nem különb, vagy jobb, mint aki nem megy oda.
:)
Elég beteg világnézeted lehet.
Magda Marinko sem jobb ember, mint az, aki még nem ölt embert.
Nem azon van a lényeg, hogy ki hol hal meg, hanem azon a nagyképű lenézésen amit egy háborút még csak könyvekben látott okostojás megenged magának azzal szemben, aki nem csak dumál a harcról. Ha szemtől szemben állna egy ilyennel erősen kilötyögne a kávéja a reszkető térdei miatt... Ja, és elég beteg világnézetem van, de így hozta az élet...
 

amper

Well-Known Member
2011. december 12.
946
11 064
93
...először is szögezzük le:
Nyilván számos oka van annak, hogy a számokban többszörös potenciállal rendelkező orosz állam/haderő miért nem rohanta még le (újra) az ukrán haderőt, területeket.
Pl. Nyilván a nyers számok ott sem teljes értékű képességeket (bevethetőségi arányok) jelentenek - ahogy jó eséllyel sehol a világon sem.
Aztán amíg Ukrajnának pillanatnyilag "csak" egy ellenségre kell figyelnie, addig Oroszország körül számos szunnyadó gócpont van, ill. olyan terület, ami azzá tehető, no meg ott vannak az Oroszországgal határos NATO tagállamok, s akkor még nem is beszéltünk az angolszász államokról, és szövetségeseikről szerte a világban, akik másra sem várnak/vágynak, minthogy az oroszok túl sok kapacitásukat/erejüket lekössék egy konfliktusban.
Ki tudja, hogy ha nem lenne az orosz nukleáris erő, akkor nem e fogna össze átmenetileg az egész világ az orosz területekért/koncért...?

De ha ezeket levonjuk, még mindig lenne annyi ereje és lehetősége az oroszoknak szerintem, hogy ezt a konfliktust (még) drasztikusabban zárja rövidre. (Ugye pl. a sokat megénekelt, ímmel-ámmal és furán szelektíven rombolt ukrán infrastruktúra).

De egyre gyanúsabb nekem, hogy az oroszok megéreztek és/vagy felismertek és/vagy remélnek valamit, amihez azért idő kell:

Mégpedig azt, hogy a Nyugat (mint halmaz) nem (sem) tudja átlépni az árnyékát, nem tudja levetkőzni a - mondjuk úgy - beidegződéseit és reakcióival, viselkedésével, tetteivel maga távolítja el magát akár végleg az addigi - ilyen-olyan módon - tőle függőktől.
Pl. Ki gondolta volna pár éve, hogy oda jut a világ, hogy az USA külügyminiszterét - eddig elképzelhetetlen módon - megalázóan várakoztassa az eladdig egyik legfontosabb partnere!?

Hogy kisebb államok vezetői csak úgy lemondják az USA elnökével való, előre leegyeztetett találkozót!?

Durva a Nyugat eróziója (a bázishoz képest) mind gazdaságilag, mind társadalmilag, mind hagyományos katonai potenciálban, mind politikai, diplomáciai tekintélyben - szerte a világban.
Már messze nem álltak úgy mögé ebben a konfliktusban, mint eladdig.

Nem kell sietnie az oroszoknak katonai erővel, hogy Ukrajnának diktálhassanak:
Az Ukrajnát támogató környezet gyengülése, erejének megosztódása, (leginkább magának okozott) gondjainak/bajainak sokszorozódása rengeteg veszteségtől tudja és fogja megkímélni az oroszokat, hogy végül politikailag rendelkezhessenek majd nemhogy az elcsatolni kívánt területek, de egész Ukrajna sorsa felett.

Úgyhogy nem fogják "megenni" erőből Ukrajnát, mint éhes macska azonnal az egeret:

Se teljes nyugodtsággal leköthető katonai kapacitásuk nincs rá, sem vége nem lenne az áldozataiknak a támogatói háttérrel, fel/megbiztatással bíró Ukrajna esetén. (Ahogy nem volt az USA-nak sem Irakban, Afganisztánban, pedig nekik ott szabad kezük volt!)

Azt kell kivárniuk, hogy - hacsak nem kap észbe a Nyugat és nem kezd tűzoltásba a világ többi részéhet való hozzáállásában - hogy a további általános erózió miatt a Nyugat bedobja a nagy törülközőt ebben a konfliktusban. (Kicsi maradhat: Láthatjuk, hogy mit ér Irakban, Afganisztánban, a kurdok esetében)

Addig meg az oroszok azt a végül halálos, kegyetlen játékot űzhetik és űzik is, mint a nem különösebben éhes ragadozó:
Játszanak Ukrajnával, mint macska az egérrel.

...legalábbis ez a gondolatkísérlet sok mindent megmagyaráz, amin értetlenkedünk.

Na majd évekkel később meglátjuk, hogy igazam volt e?
(Egy pár megérzésem már úgy tűnik, bejött)
Hogy mennyire nem tehetik meg az oroszok hogy csak ukrajnára figyeljenek, az jól látszik ha megnézzük mi folyik Szíriában. Ahogy kiborult a bili Izraelben, már ki lett jelentve hogy Szíria gonosz, kicsit meg is bombázták mert miért is ne bombázgassunk csak úgy valakit, és elindult a második hordozó a térségbe. Nem lepne meg ha mire odaér már ki is lenne találva hogy a szíreken miért van sapka/miért nincs sapka, és valahogy elkezdenék kikezdeni a földközin az orosz jelenlét alapjait. Nagyon amerikás sztori lenne, természetesen full agresszor viselkedés cnn-es hazugsághalmazba csomagolva.
Lehet hogy sok a szegény vagy közepesen fejlett ország a BRICS környékén, de az biztos, de nem is az a cél, hogy létrehozzák a szupergazdagok klubját, hanem egyfajta alternatívát mutassanak a nyugati hegemonizmusssal szemben. Ezt a céljukat pedig már most elérték. Ugyanis nem sikerült a nyugatnak maga mögé állítania világ nagy részét és páriát sem tudott csinálni azokból, akik nem álltak mögé. Ez éppen elég. Az hogy India és Kína nem jön ki, az nem fontos. Csak ne verekedjenek. India pedig tudja, hogy ha beáll nyugat mögé, megint gyarmati sors vár rá, csak most nem az angolok, hanem az USA fog rájuk telepedni (végül is egy kutyák, angolszászok). A BRICS számára az a hely, ahol megóvhatja magát ettől. Vagy gondolod, hogy az USA partnerként kezelné Indiát?
Brazília ha nem is rúgja össze a port az USA-val, annyira jó lesz neki is a BRICS, hogy ha az usánka túlzottan emberkedik, akkor megüzeni neki, hogy holnaptól 100%-ig BRICS elkötelezettségű lesz.
Ha nem másra, a BRICS arra jó, hogy alternatvát nyújt az USA dominálta világgal szemben. És az nem kevés.

Jobban járunk mi itt Európában, ha nem tudjuk meg, hogy a medve mennyit tud! Egy totális háború, minket is tönkre tenne.
Egyébként a nyugat pont azt várná, hisz ez volt a nagy terv, hogy a medve mindent beletesz ebbe az ukrán balhéba, aztán szépen kivérzik, majd jön a nagy hátországi összeomlás, ahová a NATO-nak csak be kell vonulni, hogy biztosítsa a békés átmenetet (és feldarabolást). De hát nem jött be. Az orosz elszöszmötöl az ukránokkal, kiépíti a keleti kapcsolatait (a kiesett nyugati bevételeket, keletről pótolja) míg a nyugat, de főleg az EU lejmentre kapcsolt. Az USA pedig nevezett a maráka, mostanáig.
Tisztában van a muszka, hogy ha beleállna egy ilyen totális háborúba az ukránok ellen, nagyon hamar elégetné a készleteit, illetve az atlantisták könnyen begyújtanának egy két gócpontot a segge alatt (pl. Kaukázus vagy k-Ázsia), illetve a hátországot is fellázítanák. Ezzel pedig magát ásná el. Azonban mivel ott sem hülyék ülnek a hatalomban, nem teszi meg ezt a szívességet a nyugatiknak, e helyett szép lassan őrli fel az ukránokat. Ha télen szétlővi az energetikai infrastruktúrájukat, azt nem csak Ukrajna fogja megbánni, hanem a zöldülésre ráállott Németország is. Ugyanis az elektromos áram egy jelentős részét onnan kapja. Eddig valószínű azért nem lépte meg ezt Putyin, hogy ne tegyen szívességet az USA-nak a német ipar kifektetésével, de hát ha ennyi esze van Fritznek, akkor így meg amit készített magának, gondolhatja most már.
Van még ideje. Egyelőre nem ő áll vesztésre. Az ukrán offenzíva kivérzett, most már védekezésben vannak ukránék, pénzt már alig kapnak, ha az USA a rogyadozó EU-val akarja megfizettetni az ukrán költségeket akkor omlik a kóceráj. Ezenkívül, még ha nem is terheli ránk a költségeket jóságos szövetségesünk, ha lesz egy kemény tél, kilőnek az árak, nem lesz elég energiahordozó, erre még rájön a bevándoroltatott moszlimok által okozott felfordulás. Mindez pedig egy végtelenül elkényelmesedett, gyáva, túlérzékenyített társadalmat fog érinteni.
Na most sokan fognak sápítozni, de az EU jobban járna egy BRICS tagsággal mint azzal hogy továbbra is az USA pincsikutyájaként saját magát építi le.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 801
30 695
113
Az USA és EU-s bábjai elkezdik a "munkát", hogy hogy lehet legálisan a befagyasztott orosz vagyont Ukrajnának átcsatornázni.

Gondolom közben nagyrészét ellopnák, de ezzel be is verték a szeget az EU koporsójába, mert egy ilyen húzás után senki nem fogja a pénzét, gyárát, tehnológiáját az EU-ba hozni, mondjuk ilyen energiaárak mellett felesleges is lenne.
 

aamen

Well-Known Member
2015. november 28.
1 453
7 242
113
Szia, azért a BRICS rendszerét ne temesd még ilyen könnyen:D
a brics egy lufi
szép nagy jól néz ki de belül levegő van
és a lufi száját az usa haditengerészete fogja össze amikor átengedi a forgalmat iránból kínába kínából a világba egyik brics tagországból a másikba vagy egy nem brics tagországba
ha egyszer meg már nem engedi akkor az ellen egyetlen brics tagország inkluzíve kína se tud semmit de semmit de semmit se tenni, katonailag
és a lufi leereszt
az egyetlen akadálya kína megfojtásának a kínai-usa és a kínai-eu gazdasági kapcsolatok súlya, és egy blokád által a saját gazdaságoknak és lakossági életszínvonalaknak okozott károk
és az usa pont ezt próbálja elmagyarázni kretén európának hogy most mi következik és erre hogyan is kellene felkészülnünk, csak mi itten még kissé süketek vagyunk meghallani a nyilvánvalót
 

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93
a brics egy lufi
szép nagy jól néz ki de belül levegő van
és a lufi száját az usa haditengerészete fogja össze amikor átengedi a forgalmat iránból kínába kínából a világba egyik brics tagországból a másikba vagy egy nem brics tagországba
ha egyszer meg már nem engedi akkor az ellen egyetlen brics tagország inkluzíve kína se tud semmit de semmit de semmit se tenni, katonailag
és a lufi leereszt
az egyetlen akadálya kína megfojtásának a kínai-usa és a kínai-eu gazdasági kapcsolatok súlya, és egy blokád által a saját gazdaságoknak és lakossági életszínvonalaknak okozott károk
és az usa pont ezt próbálja elmagyarázni kretén európának hogy most mi következik és erre hogyan is kellene felkészülnünk, csak mi itten még kissé süketek vagyunk meghallani a nyilvánvalót
Pont ezzel az eszetlen magyarázattal világítottál rá, hogy a hozzád hasonlóan gondolkodó emberek hogyan látják a világot! Az USA blokád alá vesz, az USA szankcionál , az USA megmondja a tutit... Hát mégis ki az Isten f@sz@ az USA?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 179
67 499
113
Ez meg állítólag Leo2, Kornetto fagyival megkínálva:
Annak tűnik, a torony formája jellegzetes. Mitoszrombolok ...
Tehát az ukrán Leopárd éppúgy szétszakadt ha ATGM találja el mint a török. Nem védi meg a személyzetet sem, bármennyire is ragaszkodnak ehhez egyesek.
Elfogyott az a tengernyi ukrán PMP készlet? De az tuti nem lehet,gondoltam. A megoldás az hogy a PMP nem bírja el hidkent a Leopárdot, csak kompkent.
Szóval Taraszek hidat akarnak, mert gyorsabb rajt az átkelés. Ehhez kell tehát NATO pontonhid ,ami elbírja a Leot,Chalit,Abramst. Kaptak is a hollandoktól 6 db -ot, de az nagyon nem lesz elég a Dnyepert áterni, mert azzal csak kb 75m -t tudnak. Na ezért a gyakorlatozás, vagy van már,vagy kapnak még. Elsullyeszteni meg elég körülményes, ki van nyomva purhabbal , inkább csak szetszakitani lehet.

Hogy mennyire nem tehetik meg az oroszok hogy csak ukrajnára figyeljenek, az jól látszik ha megnézzük mi folyik Szíriában. Ahogy kiborult a bili Izraelben, már ki lett jelentve hogy Szíria gonosz, kicsit meg is bombázták mert miért is ne bombázgassunk csak úgy valakit, és elindult a második hordozó a térségbe. Nem lepne meg ha mire odaér már ki is lenne találva hogy a szíreken miért van sapka/miért nincs sapka, és valahogy elkezdenék kikezdeni a földközin az orosz jelenlét alapjait. Nagyon amerikás sztori lenne, természetesen full agresszor viselkedés cnn-es hazugsághalmazba csomagolva.

Na most sokan fognak sápítozni, de az EU jobban járna egy BRICS tagsággal mint azzal hogy továbbra is az USA pincsikutyájaként saját magát építi le.
Csak az kéne, a brüsszeli vizfej a BRICS-ben? Vége is lenne azonnal donteskeptelenseg miatt. Uschikkal, Borrellekkel, Miscelekkel, stb...
Felejtős ez a brigád, nekünk is inkább a BRICS-el kell melyitenunk a kapcsolatainkat ,ezek helyett a gyagyasok helyett. Amíg érdemes húzni meg pár évig,de aztán a leggyorsabban lekoccolni. Nem véletlen szerintem hogy csak Viktor volt jelen Pekingben az EU miniszterelnökök közül és még egy EU bürokrata sem.
Az ominózus megfogalmazás Putyintol is figyelemre méltó,mert a BRICS is a kölcsönös pozitivumokra épül, nem egy ilyen elborult EU2 akar lenni.


Pavlo metropolita mint Mindszenty József.
És akkor azt mondja a sztár elemző hogy Ukrajna demokratikusabb mint Magyarország.


1185 halott ukrán katona tegnap. Papíron.

Lelőtt Himars roncs.
Avdejevka kisebb légicsapások.

Olena Rizs harcias asszony a frontról:

Dnyepert menti események.

Zeller egykori villája Jaltaban eladó kb 100 millió kikiáltási áron. Szerintem megéri,ennyiért ekkorát itthon se nagyon kapni,ráadásul nagyon jó helyen van.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Hogyan ássák alá a NATO vadászrepülőgép-szállítások a kijevi rezsim légvédelmi képességeit?
Írta: Drago Bosnic, független geopolitikai és katonai elemző

Sok szó esett már a sokat hangoztatott vadászrepülőgép-szállításokról a kijevi rezsim erői számára, és arról, hogy ez állítólag hogyan fogja a javukra billenteni az erőviszonyokat.
A folyamat azonban már a kezdetektől fogva viták és nehézségek közepette zajlik. Ebbe minden beletartozik, kezdve a repülőgépek biztosítására hajlandó országok megtalálásának problémáitól kezdve azon problémákig, hogy az ukrán pilótáknak elegendő kiképzést adjanak ahhoz, hogy a lehető legnagyobb mértékben felgyorsítsák a folyamatot. Az első akadály a nyelvi akadály volt. Az F-16-osok vezetésére való kiképzésre küldött 32 pilóta közül csak nyolc beszélt elég jól angolul ahhoz, hogy részt tudjon venni az órákon, és még nekik is továbbképzéseket kellett tartani a bonyolult katonai nomenklatúra használatáról. Még ha a pilótáknak kevesebb mint hat hónapba is telt, hogy elérjék a kívánt jártasságot, ez csak arra volt elég, hogy megkezdhessék a repülőgép vezetésére vonatkozó alapkiképzést.
Az azonban, hogy valaki képes repülni egy repülőgéppel, még messze van attól, hogy képes legyen elsajátítani annak harci használatát, különösen egy olyan ellenféllel szemben, amely nemcsak számbeli fölényben van, hanem technológiailag is évtizedekkel előrébb jár. Az ukrán pilóták maguk is elismerték, hogy a szovjet korabeli Szu-27-esek jobbak az F-16-osoknál. Az Orosz Légierő (VKS) a Szu-27-esnél lényegesen fejlettebb repülőgépeket üzemeltet. Valójában még a modernizált orosz Szu-27SM3 is sokkal jobb képességű, mint ukrán megfelelője. Ott vannak még az újabb Szu-30SM és Szu-30M2, nem is beszélve az olyan csúcskategóriás vadászrepülőgépekről, mint a MIG-31BM elfogó, a Szu-35S vagy a legújabb Szu-57-es. Az utóbbi három messze korunk legveszélyesebb vadászgépe, mivel sokkal alkalmasabbnak bizonyultak, mint azt a nyugati katonai elemzők és megfigyelők várták, sőt még a brit hadsereg is kénytelen volt elismerni ezt.
És mégis, ez a 22-es csapdák sora közel sem jelenti a problémák végét a neonáci junta számára. Ezúttal ugyanis a NATO-tagoktól érkező vadászrepülőgép-szállítások másik nagy problémája nem is közvetlenül magukhoz a repülőgépekhez, hanem a földi légvédelemhez kapcsolódik. Lényegében ez a probléma a SAM (föld-levegő rakéta) rendszerek krónikus hiánya. Annak ellenére, hogy a kijevi rezsim elvesztette a közvetlen ellenőrzése alatt álló terület egy nagy részét, még mindig Európa egyik legnagyobb szárazföldi területével rendelkezik, és az egészet megvédeni egyszerűen lehetetlen. Így a neonáci junta kénytelen rögtönözni és prioritásokat felállítani, légvédelmet telepítve a legfontosabb városokba és oblasztyokba (régiókba). Ez azt eredményezi, hogy a SAM-egységek szétszóródnak, és rendkívül korlátozott logisztikával rendelkeznek, mivel a szovjet gyártmányú rakéták készletei gyakorlatilag elfogytak, és a politikai Nyugatnak nincs mivel pótolni őket.
Ez azonban még mindig nem oldja meg azokat a sürgetőbb kérdéseket, amelyeket a NATO még a vadászrepülőgépek szállítása előtt meg akar oldani, és ez a kérdés a légi bázisok légvédelmének kérdése, ahol a repülőgépek állomásoznának. A kijevi rezsim már hónapokkal ezelőtt megkezdte a nyugati gyártású repülőgépek befogadására irányuló előkészületeket, beleértve a meglévő polgári repülőterek és infrastruktúra hatékony militarizálását. Ahhoz, hogy megfelelő biztonságot nyújtsanak ezeknek az ad hoc légibázisoknak, további légvédelmi rendszereket és egységeket kéne felhúzni, felállítani és telepíteni. És mégis, a neonáci junta nem rendelkezik sem emberi, sem ipari erőforrásokkal egy ilyen fáradságos feladat elvégzéséhez, nem is beszélve a nyugati bábkormányzóitól való pénzügyi függőségről. A SAM-rendszerek kezelőinek az egyik legmagasabb a veszteségaránya a konfliktusban, ami azt jelenti, hogy a katonák nem éppen rohannak, hogy csatlakozzanak az ilyen egységekhez.

Így a kijevi rezsimnek egyszerűen fel kell áldoznia a fontos közigazgatási épületek, valamint a katonai és energetikai infrastruktúra védelmét annak érdekében, hogy légvédelmi fedezetet biztosítson a nyugati gyártású repülőgépeknek otthont adó új ad hoc légibázisoknak. Azonban még ezt sem lehet túl hatékonyan végrehajtani. A szovjet korabeli SAM-rendszereket ugyanis nem lehet egykönnyen lecserélni amerikai/ NATO-példányokra azon egyszerű oknál fogva, hogy az utóbbiak túl drágák, arról nem is beszélve, hogy nem bizonyítottak a szovjet rendszerekhez képest jobb képességeket. Épp ellenkezőleg, a legtöbbjük még gyengébb is, annak ellenére, hogy lényegesen többe kerülnek. Ennek elsődleges oka az, hogy a nyugati (a valóságban leginkább az amerikai) katonai doktrína elsősorban a légi fölényre összpontosít, ami a légvédelemnek másodlagos szerepet szán. Lényegében olyan, mint egyfajta segédhadsereg, amelynek célja egyszerűen a katonai repülőgépek kiegészítése.
Ami még rosszabb, hogy a neonáci junta többnyire nem rendelkezik megfelelő védelemmel az ilyen fegyverek ellen.
És ahogyan a szovjet korabeli Szu-25-ös harci repülőgép és a MiG-29-es vadászgép is megsemmisült parkolás közben, ugyanez történhet (vagy inkább történne) az amerikai gyártmányú F-16-osokkal is.Pontosan ez lehet az oka annak, hogy Volodimir Zelenszkij nemrégiben arra kérte a NATO-t, hogy "béreljen" SAM-rendszereket. Egyszerűen nincs más mód az újonnan militarizált repülőterek védelmére anélkül, hogy valami mást ne áldoznának fel. És mindezt anélkül, hogy belemennénk a már említett régi F-16-osok életképességébe a modern orosz repülőgépek ellen. Ráadásul Svédország is felajánlotta a "Gripen" típusú repülőgépeit, amiről már jóval több mint egy évvel ezelőtt is azt állítottam, hogy meg fog történni. Papíron ezek a vadászgépek valamivel jobb képességűek, mint az F-16-osok, de Svédországnak van egy nagyon szokatlan politikája, miszerint nem hajlandó segíteni annak az országnak, amelyik megvásárolta tőle a vadászgépeket, ha az említett ország ellenségeskedésbe keveredett.
«Военное обозрение»


Az orosz erők egy nap alatt 7 ukrán Mig-29-es vadászgépet lőttek le - orosz védelmi minisztérium

Az orosz védelmi minisztérium október 20-i napi tájékoztatójában arról számolt be, hogy az orosz erők hét ukrán MiG-29-es vadászgépet lőttek le az ukrán frontvonalakon zajló harcok során.
Az orosz hadsereg nem közölte, hogy az orosz légvédelmi erők milyen területeken fogtak el ukrán repülőgépeket, de a minisztérium tisztázta, hogy az orosz légvédelem és repülés összesen 12 repülőgépet lőtt le az elmúlt héten. Ezek közé tartoztak:
10 MiG-29-es vadászgépet;
két Szu-25-ös támadó repülőgép;
két Mi-8-as helikopter.
Ezenkívül a héten 314 ukrán pilóta nélküli légi járművet semmisítettek meg.

Október 19-én az orosz védelmi minisztérium egy ukrán MiG-29-es vadászgép lelövéséről számolt be a DPR Troitszkoje település közelében, egy Szu-25-öst lelőttek Dnyipro város közelében, és egy Mi-8-as helikoptert elfogtak a Harkovi területen. Egy nappal korábban az ukrán légierő egy Mi-8-as helikopterét lőtték le tüzérségi lőszerrel a DPR-ban lévő Umanszkoje falu közelében.
 

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Ne terelj!
Te állítottad, hogy 250-300 darab lett már legyártva!
A videókon a gyárból 4-ez húznak ki 2 havonta. Hol 3 BREM-mel, hol pár T-72B3-al egy szerelvényen.
Megint handabandáztál.
A handabanda a Te műfajod.
2 havonta csinálnak videót a nagyérdeműnek. Ez mit jelent? Többet nem gyártanak?
Nem értem az érvelésedet, köztudott hogy békeidőben (2022 előtt) is képes volt gyártani 5-10 db új tankot havonta, és mindezek mellett felújításból is átadott havonta 10-15 db-ot. (Ez a FOS média berögzült mantrája, megjegyzem).

600 napja tart a háború, és csak a 300-ik nap környékén kezdték meg a gyártás növelését (3-szorosára), és kb. 150 napja gyártanak 3 műszakban valamint rendelték a a guruló állomány gyártási kapacitást is a harceszközgyártáshoz. Ez még FOS matek alapján is 300 új harckocsi és akár 500 felújított az eltelt 600 napra vetítve! Mindeközben a T80BVM-as szériát is újraélesztik, más üzemben.

Az ötven éves tank meg nem üzembiztos, ezért a kezszem inkább hamar elhagyja, mint hogy meghaljon Putyin beteg álmaiért.
Láttunk ezt történt a muzeális Leókkal 2A4 és társaival. Inkább otthagyták a francba, ha jól értesültem alig volt egy példány közöttük, mely akár egy lövést is leadott volna.
Az oryx listát nem az ukrán fasiszták készítik, ez a legkönnyebb magyarázat, hogy ne kelljen szembe nézned a valósággal.
:)
Hivatalosan angol tudósok készítik, és a náci Ukrajna adja hozzá az anyagot. Valahogy az orosz források nem jutnak el hozzájuk.
Tudtad, hogy az ukránok olyan kevés eszközt veszítettek ezidáig (oryx), hogy jelenleg van még kb. 2000 nehézpáncélosuk nyugati adományokból (szovjet és nyugati adományozott eszközök), és a kezdeti állományból? Nem tudtad? Ne feledd ehhez még hozzájön, hogy az orosz dalolva átadtak nekik 600+ harckocsit. Na kérem szépen, azért közel 2600 "kendácsal" már csak el kellene jutni Moszkváig nemde?
Szóval forrás?
:)
Vagy akkor megint bebukott a hazugság?
Sajnos a T90M "téli köntösben" való haladásukat (jelentős mennyiség) melyet a frontra vittek nem találtam meg.

Valakinek megvan még ez a videó?

A Shoigu által vizitált átadást mellékeltem, az uralvagonzavod is kiadott 8-10 videót vagy cikket az átadásokról.
Érdemes lenne elgondolkoznod a saját narratívodon, vagy kiemelt AI videó képességekre tettek szert az oroszok, vagy vándorcirkusz módjára, hol téli festéssel, hol alap színben, furikázzák a T90M-es tankokat a a harctér és az uralvagonzavod között. Néha a lakosság készít róla videókat trailereken, néha vagonokon látják őket. Időben odaérnek a Shoigu vizitjére, majd gyorsan átfestik őket kicsit másra.
A lényeg az Ukránok kilőttek már 40-50 db-ot belőle, jut a cirkuszba is belőle, sőt a gyár kéthavonta letisztítva ismét áttolja a kijáraton, gondosan ügyelve rá , hogy valaki felvegye...
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 064
24 205
113
a brics egy lufi
szép nagy jól néz ki de belül levegő van
és a lufi száját az usa haditengerészete fogja össze amikor átengedi a forgalmat iránból kínába kínából a világba egyik brics tagországból a másikba vagy egy nem brics tagországba
ha egyszer meg már nem engedi akkor az ellen egyetlen brics tagország inkluzíve kína se tud semmit de semmit de semmit se tenni, katonailag
és a lufi leereszt
az egyetlen akadálya kína megfojtásának a kínai-usa és a kínai-eu gazdasági kapcsolatok súlya, és egy blokád által a saját gazdaságoknak és lakossági életszínvonalaknak okozott károk
és az usa pont ezt próbálja elmagyarázni kretén európának hogy most mi következik és erre hogyan is kellene felkészülnünk, csak mi itten még kissé süketek vagyunk meghallani a nyilvánvalót
Nocsak, és hogyan akadályozza meg a Navy? Elsüllyeszti a hajókat nemzetközi vizeken, vagy kirabolja őket?

és ha mérő "véletlenségből" egy orosz vagy kínai tengo meglékeli a flottát válaszul, szintén nemzetközi vizeken akkor vajon mi lesz? Kalózkodni nem lehet az USA-nak sem, ha meg igen, azt más sem fogja annyiban hagyni.

El kell fogadni mindenkinek,immár más szelek fújnak és ha már a lufit emlegeted, hát szépen lassan le is eresztett Samu bácsi lufija, "kicsit" túl vállalta magát az USA, vagy az elemzőik feje van a homokba dugva, de a világ megváltozott, senki nem kér az amerikai önkényből, pláne nem úgy hogy ők mondják meg mi a demokrácia, és ha ez nem tetszik valakinek akkor azt gazdaságilag ellehetetlenítik, vagy katonailag támadják meg..


ilyen fasza kis demokratikus eszközökkel....

kicsiben levetítve, ez olyan, mintha itt a topicban én szabnám meg, hogy ki, mit, és miről írhat, mert szerintem ez a "demokratikus", ha én mondom meg ki mit gondol, akinek nem teszik azt meg kibannolom.

tényleg ez a helyes út??

szerintem nem, a szabadságról pofáznak meg az emberi jogokról, amit egy diktatúrával kényszerítenek mindenkire, vagyis eddig kényszerítettek.. csak úgy tűnik a világnak elege lett a nagy megmondóemberből Samu bácsiből.

szerk.után...

kínai project az "egy út - egy övezet" nevű szárazföldi megoldás is, akkor ki fogja be majd a lufi száját az USAF? :)
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 135
54 705
113
Új köteg katonai rakomány Németországból Ukrajnába.‼️

1. 3 db Gepard önjáró légvédelmi ágyú;
2. 20 RQ-35 Heidrun felderítő UAV;
3. 20 könnyű felderítő UAV Vector;
4. 1 Biber hídréteg;
5. 3 db HX81-es nyerges vontató és hozzájuk 3 db félpótkocsi;
6. 13 kisteherautó a határvédelemhez;
7. 3872 db 155 mm-es DM125

A Taurus nem szerepel a listán, de biztosan megjelennek.
A páncélozott járművek szállítását illetően Németország továbbra is részletekben szállítja a korábban ígért 100+ régi Leopard-1 harckocsit.
‼️A minőségük közepes, de nincs más választásod.





A handabanda a Te műfajod.
2 havonta csinálnak videót a nagyérdeműnek. Ez mit jelent? Többet nem gyártanak?
Nem értem az érvelésedet, köztudott hogy békeidőben (2022 előtt) is képes volt gyártani 5-10 db új tankot havonta, és mindezek mellett felújításból is átadott havonta 10-15 db-ot. (Ez a FOS média berögzült mantrája, megjegyzem).

600 napja tart a háború, és csak a 300-ik nap környékén kezdték meg a gyártás növelését (3-szorosára), és kb. 150 napja gyártanak 3 műszakban valamint rendelték a a guruló állomány gyártási kapacitást is a harceszközgyártáshoz. Ez még FOS matek alapján is 300 új harckocsi és akár 500 felújított az eltelt 600 napra vetítve! Mindeközben a T80BVM-as szériát is újraélesztik, más üzemben.


Láttunk ezt történt a muzeális Leókkal 2A4 és társaival. Inkább otthagyták a francba, ha jól értesültem alig volt egy példány közöttük, mely akár egy lövést is leadott volna.

Hivatalosan angol tudósok készítik, és a náci Ukrajna adja hozzá az anyagot. Valahogy az orosz források nem jutnak el hozzájuk.
Tudtad, hogy az ukránok olyan kevés eszközt veszítettek ezidáig (oryx), hogy jelenleg van még kb. 2000 nehézpáncélosuk nyugati adományokból (szovjet és nyugati adományozott eszközök), és a kezdeti állományból? Nem tudtad? Ne feledd ehhez még hozzájön, hogy az orosz dalolva átadtak nekik 600+ harckocsit. Na kérem szépen, azért közel 2600 "kendácsal" már csak el kellene jutni Moszkváig nemde?

Sajnos a T90M "téli köntösben" való haladásukat (jelentős mennyiség) melyet a frontra vittek nem találtam meg.

Valakinek megvan még ez a videó?

A Shoigu által vizitált átadást mellékeltem, az uralvagonzavod is kiadott 8-10 videót vagy cikket az átadásokról.
Érdemes lenne elgondolkoznod a saját narratívodon, vagy kiemelt AI videó képességekre tettek szert az oroszok, vagy vándorcirkusz módjára, hol téli festéssel, hol alap színben, furikázzák a T90M-es tankokat a a harctér és az uralvagonzavod között. Néha a lakosság készít róla videókat trailereken, néha vagonokon látják őket. Időben odaérnek a Shoigu vizitjére, majd gyorsan átfestik őket kicsit másra.
A lényeg az Ukránok kilőttek már 40-50 db-ot belőle, jut a cirkuszba is belőle, sőt a gyár kéthavonta letisztítva ismét áttolja a kijáraton, gondosan ügyelve rá , hogy valaki felvegye...


Naponta 5x leírhatod neki,belinkelhetsz bármit,bármennyiszer,2 óra múlva ugyanúgy tekeri a verklit.
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 750
9 070
113
Pont ezzel az eszetlen magyarázattal világítottál rá, hogy a hozzád hasonlóan gondolkodó emberek hogyan látják a világot! Az USA blokád alá vesz, az USA szankcionál , az USA megmondja a tutit... Hát mégis ki az Isten f@sz@ az USA?
A világ egyetlen katonai szuperhatalma amely képes háborút vívni gyakorlatilag a föld bármely pontján. Ettől mindenki más nagyon messze van.

Kínát a tenger felől USA szövetségesek veszik körbe akikkel tényleg el lehet zárni Kínát a világ többi részétől.
 

RomperStomper

Well-Known Member
2016. december 4.
1 052
5 541
113
Azért van az ukránoknál is aki már józanul látja mi lesz a vége:

Ukrán parancsnok: Ha így megy tovább, meg fognak törni minket

Az ukrán fegyveres erőknek nem sikerült „rövid háborút” vívniuk Oroszország ellen. Ennek oka az orosz hadsereg számos erőssége – mondta Andrij Bileckij, a 3. rohamdandár parancsnoka, az Azov egykori vezetője az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában.
Meglátása szerint az oroszok erőssége, hogy képesek saját fegyvereket gyártani, nem függnek más országok támogatásától.
Vajon mi 50–100 darab F–16-ossal képesek leszünk-e felérni az orosz légierő csoportjához? Nem fogunk. Képesek leszünk-e valaha is egyenlővé válni a lövegek számában? Páncélozott járművek tekintetében? Valószínűleg nem leszünk képesek rá
– mondta Bileckij. Úgy véli, az orosz hadsereg fő problémája a rosszul kiképzett szárazföldi csapatok. Az oroszoknak a kommunikációval és a műszaki hírszerzéssel is gondjaik vannak. Bileckij szerint azonban egyelőre „egyáltalán nem érződik”, hogy Oroszországnak gondjai lennének a mozgósítási erőforrásokkal.
Ha kiképzetlen, rosszul motivált egységek ellen harcolunk orosz kiképzetlen, rosszul motivált egységek ellen, akkor előbb-utóbb meg fognak törni minket egy elemi okból – többen vannak
– fogalmazott az ukrán parancsnok. Szerinte az ukrán hadseregnek javítania kellene a harci kiképzés minőségén, akkor képesek lennénk pótolni ezt a lemaradást. „Ugyanakkor a frontra érkező újoncok gyakran nem tudják, hogyan kell kezelni a fegyvereket, és hiányoznak az alapvető készségek, még olyanok is, mint például a sebesülés ellátása” – vélekedett.

Van aki viszont nem:


Nincs értelme tárgyalásokat folytatni mindaddig, amíg Oroszország továbbra is megszállva tartja az ukrán területeket, beleértve a Krímet is
– mondta Danilov, aki Vlagyimir Putyin orosz elnököt „terroristának” nevezte, majd azt mondta, „egy Putyin nevű modern Hitler 500 gyermekünket ölte meg”.
 

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 341
9 001
113
Ezen te mit látsz? A Leopard és az Abrams tornya is kb. 3,5 méter széles, 6 méter hosszú, egy 5-6 méteres ágyúval.
Azt látod repülni?

Nem lehet, hogy a saját propaganda áldozatai vagytok megint?
Putyinnak kell az avgyiivkai veszteségei után valami hasonló az ellenség veszteségeiről.
;)

Ez nem biztos, hogy tank. Hogy nyugati e, az még annyira sem.
Hmm, jobban megnézve, valóban inkább tűnik Bagaméri fagylaltos triciklijének.
Fölrobbant benne a robbanócukros vaníliafagyi.

Nekem elég meseszerűnek tűnik a történet.
Szuperügyes ukránok, totál balfasz oroszok, tiszta oktatófilm. Lehet, hogy a Z. művek alkotása?
Amennyiben mégis igaz, az nagy cumi az oroszoknak.
A világ egyetlen katonai szuperhatalma amely képes háborút vívni gyakorlatilag a föld bármely pontján. Ettől mindenki más nagyon messze van.

Kínát a tenger felől USA szövetségesek veszik körbe akikkel tényleg el lehet zárni Kínát a világ többi részétől.
Emiatt gondolod, hogy csodálatra méltó, ez a világot kiszipolyozó, élősködő állam?
Ha igen, csodáld ki magad gyorsan, mert éppen változás közben vagyunk, kopasztják a szuperhőst.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Kupjanszkban elkezdték mozgósítani a korlátozott egészségi állapotú embereket az ukrán fegyveres erőkbe

A kijevi rezsim által ellenőrzött Harkov régióbeli Kupjanszk városában a helyi területi toborzási központ (katonai nyilvántartási és besorozási iroda) már nem habozik mozgósítani a korlátozott egészségi állapotú embereket az ukrán fegyveres erők szolgálatára. Erről az Ukropsky Fresh Telegram csatorna számolt be saját forrásaira hivatkozva.
A csatorna informátora szerint Kupjanszkban mostanra egyre gyakrabban tűnnek el a hímek. Egyszerűen nem térnek haza munka, boltba menés vagy valamilyen ügyintézés után. A közösségi oldalakon lévő városi közösségekben legalább 20 ilyen furcsa módon eltűnt férfit keresnek.
De nem csak a kényszermozgósítás módszerei lenyűgözőek. Nemrég a város elkezdte mozgósítani a betegeket. Mozgósítottak például egy egészségügyi okokból korlátozott katonai szolgálatra alkalmas személyt, aki az autizmus enyhe formájában és veleszületett beszédhibában szenvedett. Amint a srác bement a ház udvarára, azonnal eltűnt.
A nagy veszteségek miatti létszámhiány szélsőséges intézkedések megtételére kényszeríti az ukrán katonai nyilvántartási és besorozási hivatalokat. A kijevi rezsim gyakorlatilag kifogyott a motivált és harcra kész sorkatonákból, most „bárkit” mozgósítanak, ez pedig egyenes út a személyi állomány minőségének csökkenéséhez.
Maguk a tapasztalt ukrán katonák is többször panaszkodtak a nyugati sajtó tudósítóinak a mozgósítottak képzési színvonalának romlása és a motiváció hiánya miatt. A jelenlegi helyzetben a kijevi rezsimnek a neonáci alakulatokat egyfajta „"úttorlaszoknak"” kell használnia, amelynek célja, hogy megfélemlítse az erőszakosan mozgósított katonai személyzetet, és megtorlás fenyegetésével a frontvonalra kényszerítse őket, ha megtagadják.