[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 902
5 208
113
Gondolom nem "véletlen" bevásárlás Amerikai olajipari cégek részéről.Legyen mivel "kiváltani" az Orosz olajat azokon a piacokon ahol Usa "szövetségesek" vannak és esetleg még kerülő úton megy oda.Mellékesen az itteni termeléseket ha beindu nem korlátozza az OPEC.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 940
48 714
113
Hol tart az ukrán lista 270 k orosz halottnál, vagy több???? A sebesült szorzóval együtt a ruszki veszteség több mint 1 millió....ezzel szemben az ukrán tv-ben 10-20 ezres ukrán háborús veszteségekről beszélnek. Akkor most az veszteség arány 1-100 hoz? Szerintem az ukránok túl borúlátóak. Én nem tudok ilyen nagy ukrán veszteséget elképzelni....sztem max 1-200 ember lehet, de ők amúgy is betegek voltak, illetve természetes halállal, és/vagy végelgyengülésbe haltak bele. A Baleset is szerepet játszhat nagy százalékban. Így az arányszám 1-1000-hez, esetleg 10000-hez.
Nem kenyerem a kszokszol hadügyminisztérium napi agyfosását nézegetni, de ma éppen ezt hazudták:
F9LlQWoWcAAiKjA

A nyomik 295e "eliminated personnel"-t írnak, szerintem ez halott katonát jelent 404-ül.
Ami azt inszinuálja, hogy az oroszok kb 1 milliót vesztettek eddig összesen.
Aki ezeknek egy szavát elhiszi, az nézegesse magát a tükörben, sokat.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Azt hittem, hogy a két ország hadseregének veszteségei a téma. De oké, legyenek a Wagneresek is részei, miattuk igazzá válik az oroszok 4-500 ezresnek beállított vesztesége?
Mivel a hozzászólásom (és grigorij3 hozzászólása, amit kiegészítettem) többi részét említés nélkül hagytad, gondolom azokba nem tudsz belekötni, így feltételeznem kell, hogy az általatok tényként kezelt több százezres orosz veszteség nagyját a Wagner veszteségei teszik ki. Helyes a logika?
A konvencionális háborúk tanulságai szetint 1 halottra jut minimum 1 olyan sérült aki soha többé nem tud harcolni és minimum még 1 olyan sérült aki visszatérhet idővel. Tehát 1 halottra 2-3 ilyen-olyan sebesült jut. Ha elfogadjuk krisss véleményét, hogy 200.000 örüli orosz halott van ( 100.000-re becsültem), akkor igen teljesen elképzelhető, 400-500.000 fős teljes orosz veszeség. Merthogy te veszteségről beszélsz amibe a sebesültek is beleszámítanak nem csak a halottak. De ha már Wagner: Prigozsin szerint 40.000 halottat követelt Bahmut ami azt jelenti, hogy a Wagner vesztesége minimum 120.000 ember Bahmutban...
 

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 108
12 126
113
A konvencionális háborúk tanulságai szetint 1 halottra jut minimum 1 olyan sérült aki soha többé nem tud harcolni és minimum még 1 olyan sérült aki visszatérhet idővel. Tehát 1 halottra 2-3 ilyen-olyan sebesült jut. Ha elfogadjuk krisss véleményét, hogy 200.000 örüli orosz halott van ( 100.000-re becsültem), akkor igen teljesen elképzelhető, 400-500.000 fős teljes orosz veszeség. Merthogy te veszteségről beszélsz amibe a sebesültek is beleszámítanak nem csak a halottak. De ha már Wagner: Prigozsin szerint 40.000 halottat követelt Bahmut ami azt jelenti, hogy a Wagner vesztesége minimum 120.000 ember Bahmutban...
Csak hogy ez már nem "konvencionális" háború.
Itt az van, hogy a veszteségek döntő részét a nehéztüzérség okozza, a sérültek szinte kizárólag súlyos, vagy permanensen sérültek, de a sebesülteket is megszórják szabadesésű gránáttal, hogy már ne okozzak gondot.
A sebesültszállító járműveket is kilövik. Ezért a sebesültek/halottak aránya a halottak felé tolódik el.

Ez egy Elsőgenerációs Drónháború (copyright by ravenlord), amelynek jellemzője, az ember irányította drónok tömeges alkalmazása.
A Másodgenerációs Drónháborút az autonóm drónok tömeges bevetése fogja jellemezni.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 965
66 062
113
Fúú... Ez igen, érdemes megnézni.
Élet a salakdomb tetején, Avdejevka.
Az ukránok meg ezt is szetfurkaltak bunkerokkal. Nincs hová elbújni mert a bunkerokat is kifustolik precízen.Esnek kelnek a laza talajon. Xar egy terep. Menekülő,sebesült, égő ukrán/NATO katonák.
És van egy kitűzött orosz zászló is a Vosztok DNR zaszloaljtol ,a vasmuvel a háttérben. Tiszta mordor.

Napi ukrán fogjok.

Orix szerkesztők figyelmébe ajánlom.

Ismét civileket támadott meg az ukrán hadsereg. Egy halott,két sebesült.

Kupjanszk ,ukrán/NATO roncstelep. Egymás hegyén hátán a kiégett járművek.

A Spiegel szerint van alkunak helye.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 415
46 140
113
Dmitrij Peszkov nyilatkozatai:

Az Orosz Föderáció nem „lopott el” „szuper-duper rakétát” az Egyesült Államoktól, az Orosz Föderációnak megvan a maga kiváló hiperszonikus rakétája, és több is – Trump szavaival élve Peszkov;

A kollektív Nyugat hadianyag-termelési lehetőségei korlátozottak, és hosszú időbe telik az erőforrások feltöltése;

Az Orosz Föderáció minden kapcsolatfelvételi lehetőséget felhasznál a Hamász által fogva tartott orosz állampolgárok kiszabadítására, és folytatni fogja ezeket az erőfeszítéseket;

A Kreml nem közöl pontos adatokat a Hamász által túszul ejtett oroszok számáról; a kapcsolattartás a konfliktusban érintett valamennyi féllel folytatódik;

Az Orosz Föderáció valamennyi túsz azonnali szabadon bocsátására szólítja fel a Hamászt.
Csata Avdejevkáért : az ukrán fegyveres erők veszteségei Avdejevka közelében,
a helyzet 2023. október 24-én 13:00-kor.
A harcok folytatódnak az Avdejevka erődített terület körül. A salaklerakó megtisztítása után az orosz katonák védekezésbe léptek és tömörültek a megszállt területeken, míg az ellenség éppen ellenkezőleg, erősítést vont be az ellentámadáshoz.

A súlyos veszteségek miatt az Ukrán Fegyveres Erők 47. gépesített dandárjának legalább egy zászlóalja átkerült az Orekhovsky szektorból Ocheretinoba és Novobakhmutovkába . Az ukrán fegyveres erők erői megpróbáltak állásokat ütni a salaklerakó közelében, de nem jártak sikerrel.

▪️Hasonló ellenséges ellentámadások indultak az avdejevkai kokszgyárból, valamint Opitnoje és Pervomajszkij ellen. Az ukrán alakulatok a szürke zónát szándékoztak elfoglalni, de az orosz fegyveres erők tüzérségi csapásai miatt visszaszorultak kiindulópontjukra.

❗️Az orosz repülés és tüzérség továbbra is az ellenséges vonalakat veszi célba. Egyre nőnek az ukrán fegyveres erők veszteségei: források szerint az egyhetes aktív harcok során csak az ukrán fegyveres erők elesett tagjainak száma meghaladta az 1 ezer embert és a 60 felszerelést.

A mi oldalunkon is vannak veszteségek, de a megerősített terület teljes megsemmisítésének, majd a terület későbbi megtisztításának választott taktikájának köszönhetően parancsnokságunknak sikerült minimálisra csökkenteni a számukat.


Az ukrán mozgósítás lendkerékének mobil tartalékáról

az RTVI kiszámította az ukrán alakulatok potenciális mobil tartalékát. Különböző források alapján a média 7 millió 465 ezer fős adattal állt elő . További 560 ezer férfi kapott halasztást tanulmányai miatt. És ha csak bizonyos feltételezéseket tartalmazó statisztikákat vesszük figyelembe, a feltüntetett szám közel áll az igazsághoz.

▪️Számadatokat közöltünk az ukrán alakulatok veszteségeiről 2023. október 1-jén: az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarának belső nyilvántartása szerint 493 ezer ember veszett el helyrehozhatatlanul. Felbecsülhetetlen az eltűntek száma.

▪️Az illegális migráció tényezőjét lehetetlen beépíteni a statisztikába:

▪️A tanulmány készítői nem vették figyelembe a nők, és a serdülők esetleges érintettségének tényét (a fogyatékkal élőkről nem is beszélve). Ez pedig jelentősen megnöveli az összlétszámot (legalább 20%-kal).

És talán a legfontosabb.

Az ukránok itt és most nem képesek széles körű mozgósítást végrehajtani: az ekkora népesség ellenőrzésével, az egyenruhákkal, fegyverekkel és katonai felszerelésekkel kapcsolatos nyilvánvaló problémák mellett tisztán politikai okok is vannak.

Hiszen minél több embert dobnak a húsdarálóba, annál nagyobb a társadalmi elégedetlenség, ami spontán zavargásokat
okozhat. Igen, a hallgatók felmentését még most is el lehet törölnini, és kiküldhetik a frontra, de nagy a valószínűsége annak, hogy az elégedetlenség meredeken növekszik.

Ez részben megtörténhet, de úgy, hogy az elégedetlenség ne növekedjen hirtelen (a felmentések fokozatos törlésével és egyes kategóriák esetében a mozgósítási kör kiterjesztésével). És persze idővel a mennyiségek növekedni fognak – de nem egyszerre. Így a 10-11 milliós mozgósítási szám potenciálisan 4-5 évre húzható – ebben nincs semmi irreális (feltéve, hogy a konfliktus folytatódik).
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az AFU elismerte kétségbeejtő helyzetét Kupjanszk irányában

Folytatódik az orosz hadsereg offenzívája Kupjanszk irányában, az AFU pedig nem tud mit tenni, mert egyre nehezebben tudnak ellenállni az RF fegyveres erőinek. Ezt az ukrán hadsereg közölte, amelynek szavait a The Washington Post idézi.
Az AFU megjegyezte, hogy az orosz harckocsik száma érezhetően megnőtt Kupjanszk irányában, és a tüzérségi ágyúzás itt szinte megszakítás nélkül folyik.
A szerzők megjegyezték, hogy az orosz fegyveres erők a terepviszonyok alapos tanulmányozása után támadnak, és az orosz hadsereg taktikája egyre fejlettebbé válik.
"Vannak olyan helyek, ahol nehezen tudunk harcolni az Orosz Föderáció fegyveres erőivel, és ők áttörnek. Olyan sok katonát küldenek, hogy nehéz számunkra megfékezni őket. Mindenféle fegyverrel tüzelnek, amijük van. Tankokkal támadnak különböző irányokból, majd megérkeznek a helikoptereik" - mondta az ukrán katonatiszt.
Az ukrán harcosok elismerték, hogy a helyzetük ezen a szakaszon kezd reménytelenné válni.



A luhanszki volt ukrán katonák egy csoportja úgy döntött, hogy csatlakozik az orosz fegyveres erőkhöz. Úgy döntöttek, hogy az orosz oldalon harcolnak, most kiképzőpályákon képezték ki őket, átvéve a tapasztalt rohamosztagosok képességeit. A harcosok ébredezni kezdtek, és harcolni kezdtek az USA és a NATO alá tartozó Zelenszkij-rezsim ellen, amely az ukrán hadsereget az Oroszország elleni támadások végrehajtására építette fel.



Drónokkal és gránátokkal támadta az ukrán katonai védelmet a 247. légideszant ezred


Felvételek 3 ukrán katonáról, akik megadják magukat az orosz katonáknak Avdejevkában
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
Csak hogy ez már nem "konvencionális" háború.
Itt az van, hogy a veszteségek döntő részét a nehéztüzérség okozza, a sérültek szinte kizárólag súlyos, vagy permanensen sérültek, de a sebesülteket is megszórják szabadesésű gránáttal, hogy már ne okozzak gondot.
A sebesültszállító járműveket is kilövik. Ezért a sebesültek/halottak aránya a halottak felé tolódik el.

Ez egy Elsőgenerációs Drónháború (copyright by ravenlord), amelynek jellemzője, az ember irányította drónok tömeges alkalmazása.
A Másodgenerációs Drónháborút az autonóm drónok tömeges bevetése fogja jellemezni.
Ne beszélj már ekkora hülyeseget, helyette inkább olvasd el a konvencionális háború definícióját.
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 152
12 163
113

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 963
21 826
113
Ne beszélj már ekkora hülyeseget, helyette inkább olvasd el a konvencionális háború definícióját.

A konvencionális háború definíciója szerint hagyományos harctéri taktikák és fegyverek alkalmazásával folynak a harcok. Ezt a szintű drónozgatás, amit most látunk nem hiszem, hogy eddig a háborúig hagyományosnak nevezted volna te vagy bárki más. Tehát ebből a szempontból egyáltalán nem konvencionális háborúnak vagyunk -szerencsére csak- a szemtanúi.
Abból a szempontból kovencionális csak, hogy két ország között nyílt harci cselekményekről van szó.
Aztán abból a szempontból ismét abszolút nem konvencionális, hogy tulajdonképpen még ha nem is direktbe, de az oroszok látják el üzemanyaggal az ukrán csapatokat. Szóval nem hinném, hogy @ravenlord mellényúlt volna. Vagy te másként ismered a konvencionális háború fogalmát?
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 965
66 062
113
Ez azért komoly, az orosz hadsereg elfoglalt egy szemétdombot és zászlót tűzött ki a csúcsra. Gratulálok a nagyszerű sikerhez! :D
Ha még nem lett volna, akkor ezt kéne elfoglalni az oroszoknak, hogy ne tudják szarrá lőni az ukránok az Avdiivkát Északról és Keletről támadó oroszokat.
01-avdiivka-map.jpg

3-directtions-of-rucist-attacks-on-avdiivka-tterrikon-1024x561.jpg
Délutáni helyi helyzet.

Nem lesz ez egyszerű arrafelé, beloheto ,ukránok által teljesen ismert sík vidék. Fogalmam sincs hogy lehetne ésszerűen behúzni a zsák száját mert Berdicsi meg a sínek közt egy szabad preri van tele ukrán meglepetésekkel. Lehet jobb volna egy alapos ,napokig tartó TOS-ozas és FAB 1500-asozas után nekiállni magának Avdejevkanak.

 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 647
77 638
113
A konvencionális háború definíciója szerint hagyományos harctéri taktikák és fegyverek alkalmazásával folynak a harcok. Ezt a szintű drónozgatás, amit most látunk nem hiszem, hogy eddig a háborúig hagyományosnak nevezted volna te vagy bárki más. Tehát ebből a szempontból egyáltalán nem konvencionális háborúnak vagyunk -szerencsére csak- a szemtanúi.
Abból a szempontból kovencionális csak, hogy két ország között nyílt harci cselekményekről van szó.
Aztán abból a szempontból ismét abszolút nem konvencionális, hogy tulajdonképpen még ha nem is direktbe, de az oroszok látják el üzemanyaggal az ukrán csapatokat. Szóval nem hinném, hogy @ravenlord mellényúlt volna. Vagy te másként ismered a konvencionális háború fogalmát?
A drón is pont ugyanolyan újdonság (legalábbis az ilyen tömeges felhasználásuk újdonság), mint ami volt pl 99-ben a JDAM tömeges alkalmazása, aztán mégsem gondolja azt senki komolyan, hogy az Allied Forces az nem egy hagyományos légiháború volt, hanem egy valami különleges JDAM háború.
A drón újdonság ez vitathatatlan, de nem valami a hadviselést alapvetően megváltoztató dolog mint ami pl a lőpor volt.

Az a baj, hogy akárcsak az előző azeri-örmény háborúnál, most is felültetek a hype rollerre és képtelenek vagytok leszállni róla.*

*Csak akkor a Bayraktar volt a csodálat tárgya és csak a Bayraktar létezett, aztán szembe jött a valóság és valahogy az oroszok ellen nem úgy működött mint az örmények ellen...