Heh? Amint azt valamikor szeptember kornyeken megirtam, max 3-6 honap es vege.Igen, én is így látom.
Most, hogy nagy valószínűséggel 1-2 éven belül bedől az ukrán projekt,
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Heh? Amint azt valamikor szeptember kornyeken megirtam, max 3-6 honap es vege.Igen, én is így látom.
Most, hogy nagy valószínűséggel 1-2 éven belül bedől az ukrán projekt,
Azért ezzel a "hírrel" vannak gondok!Még a múltévben volt hír, emlékeim szerint itt is.
"Eltűnt másfél millió orosz katonai egyenruha – állítja az oroszországi Zabajkalszkij régió parlamenti képviselője, Andrej Gurulev altábornagy"
![]()
Megakadhat a mozgósÃtás, nincs mibe öltöztetni az orosz katonákat, mert eltűntek az egyenruhák - Világgazdaság
A Világgazdaság megbÃzható, naprakész, objektÃv információforrás, az üzleti élet befolyásos, mértékadó lapja.www.vg.hu

Meg van ami a cél képét is felismeri, szereztek egy csomó Nvidia alkatrészt ha minden igaz.Az új Lancet már éjszaka is támad
warnews247.gr
Nagyon jó, hogy beraktad, legalább az ukránokat imádó agyhalottak elkezdhetnek(remélem) gondolkozni, hogy miért nevezik az oroszok náciknak az ukránokat és mit jelent a denacifikáció. A 2014-es puccs után ezek a pontok bekerültek az ukrán politikába. Na ezért hívom 2014 óta banderistáknak, náciknak az ukránokat. Ezért kritizáltam mindig 2014 utáni ukránbarát magyar politikát. Orbánék ezt későn vették észre-csak az ukrán nyelvtörvény utánEgy kis adalék a banderizmus ideológiájához:
korábban már írtam az ukrán nacionalisták tízparancsolatáról.
Most felfedeztem az UNP tízparancsolatát, amely 1903-ban lett lefektetve egy bizonyos Mikola Mihnovszkij által.
"
1. Egyetlen, oszthatatlan, független, szabad, demokratikus Ukrajna
a Kárpátoktól a Kaukázusig – a dolgozók köztársasága.
2. Az összes nép a testvéred, de az oroszok, lengyelek, magyarok, románok és zsidók a népünk ellenségei, amíg
uralkodnak rajtunk és kihasználnak minket.
3. Ukrajna az ukránoké! Ezért űzzük ki a külföldi elnyomókat Ukrajna minden részéből.
4. Mindig és mindenhol használja az ukrán nyelvet. Ne hagyd
a feleséged, sem a gyerekeid szennyezik be otthonodat az
idegenek-elnyomók nyelvével.
5. Tiszteld szülőfölded aktív tagjait, gyűlöld ellenségeit,
vesd meg a köpönyegforgatókat-renegátokat, akkor néped jóléte lesz
és neked.
6. Ne öld meg Ukrajnát a nemzeti érdekek iránti közömbösségeddel.
7. Ne legyél te magad köpönyegforgató-renegát.
8. Ne lopj az embereidtől azzal, hogy Ukrajna ellenségeinek dolgozol.
9. Segíts honfitársadnak, mielőtt bárki másnak segítenél; tartsatok össze.
10. Ne vegyél idegen feleséget, mert a gyerekeid lesznek
az ellenségeid; ne barátkozz népünk ellenségeivel, mert ezáltal
erőt és bátorságot adsz nekik; ne működj együtt népünk elnyomóival, mert áruló leszel.
(In It. Orlykivets, „Ukrainskyi natsionalizm”, [n.p.], Ukrainskyi
polityk, 1949, p. 27, az 1. pont másik változata jelenik meg: „Egy, egyetlen,
oszthatatlan, független, szabad Ukrajna a Kárpátoktól a
Kaukázusig – ez a nemzeti és teljes ukrán ideál. Minden
gyermek emlékezzen arra, hogy azért született erre a világra, hogy beteljesítse ezt az
ideált.")
"
In: The Ukrainian Review III 1967, p.85-86 (a pdf file 295-296 oldalán)
https://diasporiana.org.ua/wp-content/uploads/books/14187/file.pdf
Én őszintén várom a helyi peremoga hadtesttől a válaszokat ezekre a kérdésekre.Fel kell tennünk magunknak két kérdést:
- Magyarországnak és a magyaroknak mit ártott a mostani ukrán kormány?
- Magyarországnak és a magyaroknak mit ártott a mostani orosz kormány?
Nincs itt semmiféle szekta, csak kérdések és válaszok.
Teljesen szánalmas, ami itt megy. Az orosz katonák egy része használja a standard issue cuccokat, egy része meg vesz mellé/helyette saját holmikat. Láttam már viharvert, látványosan sokat próbált orosz katonát a kincstári holmiban harcolni, meg láttam halott orosz katonát custom tacticoolban is.Az a helyzet hogy elhasználódtak a gyakorlók, mivel Oroszország összes mosógépéből kiszedték már a csippeket hogy belerakhassák a rakétákba. De azok is elfogytak. Mostanra a hadsereg mosógépeiből is ki kellet venni a csippeket és így azok a mosógépek sem működnek.
Így az orosz hadsereg kénytelen az aliexpresszről rendeli a gyakorlókat is, de a felét ellopják a putyini Oroszországban.
Az egyedüli kivétel a 183. Omszki Mosógépgyárban még készülő, havi kb 30 db mosógép, mert ezek is még a 80-as évekbeli modellek amiben még nem kellett csipp (lévén a 60-as évekbeli NDK-s mosógépek gyenge minőségű másolatai), így ezeket nem érintették a szankciók annyira.
De ezekből nincs elég és csak nappal lehet őket használni, mert az orosz mosógépek éjszaka nem látnak, így este gyalásóval mosnak a befagyort patak partján.
Nem kell ezt túldimenzionálni, ilyen alap objektumfelismeréshez nem kell már csodahardver. Ahol dolgozom, ott roppant béna (beágyazott és régi) vasakkal is egészen meglepő dolgokat tudnak csinálni már a fejlesztők, de itt van pl ez a kis tutorial, ami Raspberry Pi-t használ:Meg van ami a cél képét is felismeri, szereztek egy csomó Nvidia alkatrészt ha minden igaz.
A tévécsatorna miniinterjúk sorozatát rögzítette ukránokkal, akik közül néhányan vállalják, hogy ha felszólítják, háborúba indulnak, mások nem. Érdekesség, hogy mindkét „refusenik” informatikus, aki azt állítja, hogy nincsenek felkészülve a háborúra, inkább hátul hasznosak, ahol adót fizetnek és devizát vonzanak az országba.A CNN által megkérdezett katonai személyzet szerint mindenki, aki önkéntes akart lenni, már megtette ezt. Ezért Kisil Viktor őrnagy, a Charter brigádtól „hiány van a katonai személyzetből, néha kritikus”.
„A szüleim fizették az oktatásomat, bár kiváló tanuló voltam, és költségvetésből kellett tanulnom. Kiderült, hogy senki nem tartja be a törvényt, és mindenki kötelezettségekről beszél” – mondja.A második informatikus, Jevgenyij megkérdezi: „Mit adott nekem ez az ország, hogy tartozom neki valamivel?”
Én őszintén várom a helyi peremoga hadtesttől a válaszokat ezekre a kérdésekre.
Majd megkérdezik redditen (vagy aki a honvédségnél van: elolvassa a legutolsó NATO intel reportot), aztán megkapjuk a választ.
Teljesen szánalmas, ami itt megy. Az orosz katonák egy része használja a standard issue cuccokat, egy része meg vesz mellé/helyette saját holmikat. Láttam már viharvert, látványosan sokat próbált orosz katonát a kincstári holmiban harcolni, meg láttam halott orosz katonát custom tacticoolban is.
Mintha honvédeink (vagy épp az amerikai katonák) nem azzal szopódnának/menőznek (embere válogatja), hogy mit vesz a saját pénzén, amiben később harcolni készül.
Nem kell ezt túldimenzionálni, ilyen alap objektumfelismeréshez nem kell már csodahardver. Ahol dolgozom, ott roppant béna (beágyazott és régi) vasakkal is egészen meglepő dolgokat tudnak csinálni már a fejlesztők, de itt van pl ez a kis tutorial, ami Raspberry Pi-t használ:
(a végén van a demó)![]()
Raspberry Pi Object Detection Tutorial
Here's how you can make your Raspberry Pi perform real-time object detection. It's a fun project and I hope you enjoy. Leave a comment if you have any questi...www.youtube.com
Ahogy mindig, itt is a valós, harctéri körülmények közt mutatott teljesítmény fog dönteni. Én azt hiszem, a Zala Aero elég komoly tényező lesz a közeljövő harcászatában, hihetetlen mennyiségű tapasztalatot halmoztak fel eddig is, és mögöttük van ipari háttér is.
Kíváncsian várom, mikor látjuk a "fura" kinézetű (egyesek szerint szvasztika-szerű) Lanceteket megjelenni, volt már hír róluk, hogy elkezdték használni őket.
Más:
ukrán katona épp a lába elvesztését próbálja meggátolni:
ukrán FPV dróntámadások orosz állások ellen, Avgyejevka környékén (erősen 18+):
![]()
«МОРСКОЙ ДЕСАНТ»
Очень тяжелые бои идут сейчас на Авдеевском направлении. ВС РФ продвигаются без прикрытия тяжелой техники Судя по кадрам, опубликованном противником, хохлы разбили мех. подразделения ВС РФ легкими ударными БПЛА. Надо отметить, что результат всё же в нашу пользу: ▪️К юго-востоку от Авдеевки ВС...t.me
UMPK készlettel ellátott RBK-500-asfürtöskazettás bomba bevetése:
Nem kell ezt túldimenzionálni, ilyen alap objektumfelismeréshez nem kell már csodahardver. Ahol dolgozom, ott roppant béna (beágyazott és régi) vasakkal is egészen meglepő dolgokat tudnak csinálni már a fejlesztők, de itt van pl ez a kis tutorial, ami Raspberry Pi-t használ:
(a végén van a demó)![]()
Raspberry Pi Object Detection Tutorial
Here's how you can make your Raspberry Pi perform real-time object detection. It's a fun project and I hope you enjoy. Leave a comment if you have any questi...www.youtube.com
Ahogy mindig, itt is a valós, harctéri körülmények közt mutatott teljesítmény fog dönteni. Én azt hiszem, a Zala Aero elég komoly tényező lesz a közeljövő harcászatában, hihetetlen mennyiségű tapasztalatot halmoztak fel eddig is, és mögöttük van ipari háttér is.
Kíváncsian várom, mikor látjuk a "fura" kinézetű (egyesek szerint szvasztika-szerű) Lanceteket megjelenni, volt már hír róluk, hogy elkezdték használni őket.
Nem dimenzionálom túl, pontosan tudom mi kell hozzá (meg azt is, hogy miért nem igazán használnak Raspberry-t erremegelőztél. raspberry pi is kb már csodafegyver.. régebbi industrial kamerákba hasonlóan jó vas sincs. De amugy tök igaz.
Spanom, nyilván látott már hasonló kamerás rendszereket, de szerintem egy hónap alatt fejlesztett egy kb ehhez szükségesnél túlmutatóbb vision rendszert youtube tutorialok alapján, unalmában esténként.. aluról rendeltünk valami beágyazott arm szart, meg HDs cuccot, igaz közelre fókuszáló optikával.
de szerintem még tious felismerni se nagyon kell a céltártyat, tök felesleges és csak bajos, mert raknak rá tikrácsot, álcahálót és bajosabb.. na nagy kontrasztban figyeled az éleket, majd megnézed az adott képen hol változik (azaz mozog), aztán szépen ráirányítod.
de persze számtalan megközelítés van. én nem dimenzionalnám túl..
nem kell felismerni szerintem semmit, pl dudit beültetnénk egy csodafegyverbe, azt rakhatba rá amit akar, ha nem mozog, ha mozog...
nagy magasságból pásztázva a mozgást azonnal kiszúrná.. statikusan pedig kezelőre bíznám.
céltárgy ha megvan adott távolságig kézzel rávezetném.. ott black white éleit megkeresném, vagy színekben is, ahol mégjibban detektálhatóak az élek (mint amikor a predator kameramódot vált) és onnan simán rávezeti magát... max több tracking alapján mennék párhuzamosan átfedésben, időben eltolva, hogy a perspektivikus torzulás miatt ne essen ki a trackingból és akkor kapacitásigényes 3d transzformációk se kellenek.. egy regi raspberrivel és egy ilyennel
![]()
1080P Full HD USB Webcam 5-50mm 2.8-12mm 6-60mm Varifocal Lens CMOS OV2710 Industrial Usb Camera UVC for PC Computer ,Video Call - AliExpress 30
Smarter Shopping, Better Living! Aliexpress.coma.aliexpress.com
Szerintem fél év fejlesztéssel 2 hozzáértő atomtuti rendszert csinálna.
Légiharc rakétánál meg ha nincs földháttér, akkor végfázisú kamerás rávezetésnél még hibázni se lehetne, de ha van, akkor is tuti valamelyik tartomány ban nagyon kontrasztos vizuálisan egy f35.. (pl ir seekerrel, de ha lát más tartományban és miért ne látna.. szerintem szórhat ki bármit, vontatott csalit.. meg hasonló csodagegyvereket.. leesne az f35 is mint a sz@r, nem lenne esély elmenni a hobbysták havi fejlesztése elől sem.. max a nedves álmokban)
). Annyit írtam, hogy Nvidia számítógépekkel oldják meg az alakfelismerés-objektumkövetés feladatot, az ukránok legalábbis a roncsok közül ilyeneket bányásztak ki, ergo számítani lehet arra, hogy egyre bonyolultabb feladatokat tudnak majd velük elvégezni. Bár szerintem a Lancet airframe nagyon sok teljesen eltérő belső felépítésű eszközt takar és a javába nem építenek túl komoly képességeket.Nem hinném, hogy az Nvidia gyártana számítógépeket, ellenben GPU-kat, chipeket, chipszetteket…Nem dimenzionálom túl, pontosan tudom mi kell hozzá (meg azt is, hogy miért nem igazán használnak Raspberry-t erre). Annyit írtam, hogy Nvidia számítógépekkel oldják meg az alakfelismerés-objektumkövetés feladatot, az ukránok legalábbis a roncsok közül ilyeneket bányásztak ki, ergo számítani lehet arra, hogy egyre bonyolultabb feladatokat tudnak majd velük elvégezni. Bár szerintem a Lancet airframe nagyon sok teljesen eltérő belső felépítésű eszközt takar és a javába nem építenek túl komoly képességeket.
tessék: https://developer.nvidia.com/embedded/jetson-modulesNem hinném, hogy az Nvidia gyártana számítógépeket, ellenben GPU-kat, chipeket, chipszetteket…
Hát hogyne, ők arról híresek!Gesztus a lakosság felé

Erről irhatnátok többet ( talàn egy új topikba?), mert nekem laikusnak felfoghatatlan, hogyan működik ez a felismerés. Lehetőleg, hogy hülyék is megértsék.Nem dimenzionálom túl, pontosan tudom mi kell hozzá (meg azt is, hogy miért nem igazán használnak Raspberry-t erre). Annyit írtam, hogy Nvidia számítógépekkel oldják meg az alakfelismerés-objektumkövetés feladatot, az ukránok legalábbis a roncsok közül ilyeneket bányásztak ki, ergo számítani lehet arra, hogy egyre bonyolultabb feladatokat tudnak majd velük elvégezni. Bár szerintem a Lancet airframe nagyon sok teljesen eltérő belső felépítésű eszközt takar és a javába nem építenek túl komoly képességeket.

Heh?Nem hinném, hogy az Nvidia gyártana számítógépeket, ellenben GPU-kat, chipeket, chipszetteket…

A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..