[BIZTPOL] Közép-Európa (V4 országok)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 425
34 300
113
Folyamatosan adosodunk el, és nem csak mi, nálunk gazdagabb országok is.
Hogy akkoriban miért kezdünk eladosodni azt már leirtak többször, viszont az adossagunk mértéke úgyis nőtt a 34 év alatt hogy le lett építve minden, de minden.
minél inkább rá vagyunk szorulva külföldi termékekre az eladosodásunk azzal egyenes arányba nőni fog. a másig az inflációra épülő gazdasági szemlélet az egész közgazdaságtan erre épült (az összes közgazdász diploma simán visszahívható lenne)
 

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
1 565
4 857
113
Sajnos ezzel az a probléma, hogy az utóbbi másfél év világosan megmutatta az európai szövetségeseink állapotát, ami szerint ennek a keleti bástyának se ember ,se elegendő számú és állapotú technika nincs a védelmére.
Volt egy Magyar Királyság, ami nagyjából hasonló méretű volt, mint a nyugat európai országok. Amióta szétbarmolták, és a legtöbb utódállam szintén tovább errodált, azóta a lengyeleket leszámítva senkinek nincs meg a területe és lakossága ahhoz, hogy értelmes méretű haderőt állítson fel. Nem is lesz soha.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 198
66 951
113
.
.
Bar csak annyi adossagunk lenne ma, mint a 80-as evekben volt...... Csak ma Partunk keruli az adossag, hitel es hasonlo rosszul hangzo kifejezeseket, es olyanok vannak, hogy a "piacrol finanszirozzuk magunkat", "allamkötveny kibocsatas" es hasonlok.
Örülj neki és ne rinyálj, ezt a rendszert vártad nyugatról!
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 419
31 831
113
Ó igen pont ezt látjuk a blm mozgalomban meg a woke. Te milyen műsort nézel ezek full komcsi mozgalmak. Ja és mi zavarja őket hát nem az a fránya kapitalizmus. ;)
Blm nem a nyugat,csak egy múló hülye hóbort,mint mondjuk a hippi mozgalom volt.
Egyébként ha járnál nyugaton,akkor azt látnád,hogy a hétköznapokban nincs jelen a blm,kutya se foglalkozik velük.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 835
78 035
113
vagy bevezetnek egy szolgálati formát ahol a 18 életévüket betöltöttek választhatnak hogy az állam mely kötelességét segítik ki pár hónapra. Közmunkáznak Egészségügyeznek Adminisztrálnak Katonáznak vagy Kultúráznak Oktatási rendszerbe vesznek részt ... STB.
Abból hogy lesz 200.000 katona?
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Érdekes,de valamiért pont a nyugatiaknak nem derogál ez a rendszer......
Azért b+, mert ők a pénzszivattyú jó oldalán állnak!
Kvázi gyarmatként tekintenek ránk és úgy is kezelnek:mad:. Amit lehet kiszívnak innen. Munkaerő, képzett értelmiség, olcsó munkapiac, támogatások, stb..
Ezek tükrében persze, hogy nem derogál a nyugati "szövetségeseinknek" ez a rendszer... Hogy b-nák+ a rendszerüket és hagynának békén minket!
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 756
11 949
113
Jóval többet mint ez, legalábbis bekeidoben. Háborúban meg szerencsére nem sikerült megtudnunk, ezt a mostanit meg el se tudom képzelni háborúban.
Én azt gondolom, hogy az a haderő, amelyik rendszeresítette és rendszerben tartotta a "1965M harcászati felszerelés"-t, az az első lövés előtt elveszette a háborút...
 
  • Tetszik
Reactions: tonyo

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 963
5 916
113
A Szeptemberi lőgyakorlatról
annyira nem érdekes de a kommenteket lehet majd olvasgatni
Igazán lehet ott hagyni pár kommentet az ottani románszar-evő propagandafogyasztónak.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 255
61 834
113
Én azt gondolom, hogy az a haderő, amelyik rendszeresítette és rendszerben tartotta a "1965M harcászati felszerelés"-t, az az első lövés előtt elveszette a háborút...
1965-ben még nem. Nem 1996-ból visszatekintve kell megnézni az 1976-79-es Néphadsereg képességeit, hanem a hetvenes években.
Ne izgulj, 1961-ben a MiG-21F-13 a világ egyik legkorszerűbb vadászgépe volt.
Vagy 79-ben a Mi-24-es, T-72-es ugyanúgy.
Volt rá pénz és volt belőlük mennyiség.
Utólag okoskodni, hogy szar volt a VSz haderő, annyiban mindenképp szánalmas, hogy mióta 1990-ben megszűnt a VSz, majd 91-ben a Magyar Néphadsereg, azóta nincs normális haderőnk.
Köszönhetően a NATO-nak, ami sajnos elfelejtett megszűnni.

Apropó NATO, meg szövetségi rendszer.
A bullshit szerint a NATO egy védelmi rendszer, ami fene nagy védekezésében folyamatosan közelít Oroszország felé.
Na mondjuk ki: ez egy támadó szervezet, igazából az USA fedőszerve, hogy kontroll alatt tarthassa Európát. A németeket lent, az oroszokat kint.
Ehhez bármire képes, kihasználja a lengyel, a balti, az ukrán nacionalizmust, hogy éket verhessen az oroszok és a németek közé. És ezek a nációk nem látják, hogy a német-orosz, illetve EU - Ázsia tengely létrejöttének ők is nyertesei lehetnének. Inkább csatlósai az álnok amerikai szarkavaróknak.
Minden más náció a NATO-ban csak másodlagos.

Visszatérve a NATO vs orosz haderő, illetve "társadalmi képesség" témaköréhez, nos itt az irányadó az 1941-es tapasztalat, illetve részben a polgárháborús intervenció tanulságai.
Akkor is egy ilyen-olyan egyéni érdekek mentén verbuválódott katyvasz rontott rá az oroszokra, azaz a sokszínűség az egység ellenében, pont, mint most.

Már most is látszik, hogy egy úgynevezett szövetségi rendszer soha nem lehet ugyanolyan erős, mint egy vele azonos nagyságú homogén társadalom. Oroszország az atomfegyverei miatt olyan nagy, mint a NATO, ez utóbbi már ad elég bátorságot. Innentől fogva hiába derült ki, hogy hagyományos fegyverzet terén a "király meztelen", ha működik a legfontosabb kohéziós erő, az "ők, vagy mi".
Az oroszok honvédő háborúja a "nyugati burzsuj banditák ellen" nem csak mentálisan, de szervezettségben is fölény, mondom mindezt úgy, hogy maga az orosz haderő bő egy évig sokminden volt, csak szervezett nem.
Az ukránok ellen.

De a NATO ellen már más a helyzet, mert maga a NATO nem tud egységesen fellépni. Amíg a NATO nem szánja el magát, hogy mint védelmi szövetség, rontson rá az oroszokra, addig nem lesz egységes, akárhogy is megy a zászlólengetés, meg a közös gyakorlatozgatás és ökölrázás.
Az eszközpark nagy része is a VSz elleni védekező doktrínából maradt vissza, ilyenek pl a nehézharckocsik, melyek el is véreznek a nyilt ukrán terepen, támadó feladatkörben.
Velük ellentétben a teljes NATO légierő támadó jellegű mindset-re van kondícionálva, ez már egy önellentmondás.
Tehát a NATO európai államainak rá kéne szánniuk magukat, hogy egységesen megtámadják Oroszországot. Ezt maguktól nem lennének hajlandók, csak amerikai parancsra, de amerikaiak nélkül. Újabb ellentmondás.
Emellett kérdéses, hogy minden európai NATO állam egységesen benne lenne-e a buliban? Ha nem, már nem fog működni a dolog. De nem a fronton elért eredmények miatt, ne is ott keressük a válaszokat. Hanem, mert a NATO nem volna egységes. És ha nincs egység egy szövetségben, akkor az rögtön gyengül.
Namost, tegyük fel, hogy a NATO egységesen bevonul Oroszországba.
Akkor is, a különböző NATO államoknak Oroszország területén különböző, akár egymást ütő érdekei lesznek. Tehát már borul az egység.

Ezzel a fenti polémiával csak azt akartam modellezni, hogy a NATO úgynevezett egysége csak egypolitikai marketing bullshit, amit Európában szavalnak, de Washingtonban szövegeznek és igazából senki sem hisz benne. Egy offenzív védelmi szövetség, amelynek legfőbb ellensége valójában a természetes gazdasági partnere, vele szemben a legfőbb szövetségese a legádázabb gazdasági ellenfele ezen a világon.
És mindig a pénz beszél.
 

Árpicsek

Well-Known Member
2016. október 7.
2 756
11 949
113
1965-ben még nem.
Az a "személyi felszerelés" még a II. világháború alatt is gáz lett volna!
Mire mész a MiG-21F-13-al, ha a bakák harcképtelenné válnak az első napon?
Nem tudsz úgy hasra vetődni, hogy az egész hóbelevanc ne kössön ki a nyakadban!
Egy kulázást kész tortúra végrehajtani benne!
ami fene nagy védekezésében folyamatosan közelít Oroszország felé.

ha egy kis nyüzüge vagy és köcsög dzsippó a szomszédod, te is pajszer arcokkal akarsz cimbizni, nemdebár?
Még mielőtt...
Oroszország szövetségesei közül hány ország lett vezető gazdasági szereplő a világban? Elérte már az 1-t?

Namost, tegyük fel, hogy a NATO egységesen bevonul Oroszországba.
De miért tegyük fel?
Még a hidegháború alatt sem volt ilyenről szó, ha jól tudom, nem hogy most!
Különben, hogy jön ez ahhoz a témához, hogy milyen volt a Honvédség felszerelése?