[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 647
16 573
113
Sugallni? Semmit! Kérdeztem, és ezt sokan támadásnak vették. Nem én kötöm össze a létszámhiánnyal, a képzett katona hiányával meg bármi negatívval a SPECNAZ megjelenéset a harcárkokban hanem ti. Azt is írhattátok volna, hogy azért van ott a SPECNAZ, mert bemért az orosz felderítés egy nagy fontosságú célpontot amihez a SPECNAZ kell (ez egy életszerű lehetőség, senki ebbe bele nem köthet). De nem, ti nem erre gondoltatok úgy, hogy elvileg én vagyok a gonosz sárkány , ti pedig Szent György lovagjai vagy Szent György maga.

A kérdés úgy helyes, hogy ti miért azonnal a negatív sugallatra gondoltatok és miért nem ütöttétek le a magas labdát a fenti nagyértékű célos példámmal (vagy bármi relevanssal). Azt nem hiszem, hogy merő szánalomból maradt ki a magas labda leütese...

Pl modern mikochipek gyártása. Amennyire én tudom vagy 10-20 évvel ezelőtti technológiánál tart az orosz ipar. De mondhatnám a modern katonai hatóműveket is, bár ha megfelel a 30-as hajtómű, akkor ezt kipipálhatják. Ellenben civil vonalon nem megy nekik egy modern hajtómű előállítása airlinerekbe (igazából egy korszerű a nyugati cégekkel versenyezni képes airliner sem megy nekik).
6 tengelyes cnc gép pályagörbéihez nem kell 5 nanos chip. De nézd meg nyugodtan a telefonod, számítógéped prociját, IC-it hogy honnan van (tipp: kína). Hajtóművet is kérdeztem annó, h szerinted mitől lesz generációs ugrás, továbbra is foglalkoztat a dolog. Nem KELL mindenben a legjobbnak lenni (egy országnak sem), sőt...igazából az a "középszerűség/átlag", azzal a néhány kiugró fejlesztéssel, amit az oroszok tudnak, engem megdöbbent. Vagy nézhetjük úgy is, h "hülye svájc csak csokit, bicskát tud gyártani, de egy vacak 5 üléses autó se megy nekik" az képességhiány, de attól a valóság még az lesz, h nincs rá szükség.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Sötétségbe borul Ukrajna, győzött az orosz taktika
Origo2023.11.24. 14:16

Az oroszok tavaly télen módszeres csapásokat hajtottak végre az energetikai infrastruktúra ellen. Az akkor keletkezett károkat azóta sem tudták kijavítani az ukránok. Néhány hónap alatt kellett volna kijavítani azt, amit évtizedekig építettek. Kijevben rettegnek, hogy az oroszok a tél közeledtével ismét az infrastruktúrát fogják célba venni.

Az elkövetkezendő hónapokban valószínűleg ugyanaz fog történni, ami tavaly. Az oroszok a kritikus infrastruktúrát támadják majd, élén az energiahálózattal, ezzel próbálva meg morálisan is megsemmisíteni az ellenfelet. Moszkva 2022 októbere és 2023 áprilisa között 1200 rakéta- és dróncsapást hajtott végre kifejezetten energetikai létesítmények ellen. A támadások viszonylag korán eredményt hoztak: november közepére Ukrajna elektromos hálózatának a fele már nem működött.

Bár az ukrán hatóságok – érthető okokból – nem szolgálnak részletes adatokkal az elektromos hálózat jelenlegi állapotáról, a New York Times arról számol be, hogy a helyzet nem sokat javult az ENSZ idén nyáron közzétett jelentése óta, amely szerint Ukrajna termelési kapacitása tavaszra a háború előtti szint felére esett vissza.

A helyzet különösen súlyos a szén- és gázalapú hőerőművek területén. Ezek hivatottak a csúcsfogyasztási időszakban a megnövekedett igényeket kiszolgálni, ám az előrejelzések szerint az idei télen mindössze 4,5 gigawatt energiát tudnak majd termelni, amely harmada a háború előtti teljesítményüknek. Ez az előrejelzés is a nyári, jócskán elmaradó teljesítménynek felel meg; vagyis azt jelzi, hogy az ukránok alig haladtak előre a helyreállítási és javítási munkálatokban.

Utóbbinak két oka van: az egyik az alkatrészhiány, a másik a befektetők félelme attól, hogy egy eleve célpontnak kijelölt infrastruktúrába fektessenek be. Sőt: meglepő módon még a háború sújtotta Ukrajnával kapcsolatban is felmerült a klímacélokra mutogatás, és a szénerőművek szembeni erős ellenállás.

Az ukrán adatok alapján arra lehet következtetni, hogy a tavalyi támadások okozta károk utáni javítások mindössze az egykori kapacitások egyötödét képesek biztosítani. Bár az energiaügyi minisztérium szerint még túl is teljesítették a kitűzött munkákat, a hőerőművekben mindössze 1,3 gigawatt kapacitást sikerült helyreállítani – ez a teljes veszteség 15 százalékát jelenti.

Ez akkora csökkenés, hogy egyes elemzők azt is felvetették: az ország még akkor sem lesz képes elkerülni a nagy területekre kiterjedő áramszüneteket, ha az oroszok egyáltalán nem támadnak.

A tavalyi orosz támadások okozta kárt 8,8 milliárd dollárra becsülik. German Galuscsenko energiaügyi miniszter szerint nagyjából 280 millió dollárnyi hrivnyát tudtak a javításokra költeni, ám az idővel is versenyt kellett futniuk az idei tél beállta előtt; így képtelenség volt azt várni, hogy vissza tudják állítani a háborút megelőző szintre az energiaszolgáltatást – írja a Mandiner.

Az ukránoknak egy évtizedekig épült és pár hónap alatt romba döntött infrastruktúrát kellett volna helyreállítaniuk mindössze fél év alatt, ami fizikai képtelenség. Ezért azokra a létesítményekre koncentráltak, amelyek a legkevesebb kárt szenvedték el, de több erőművön csak gyors és felszínes munkát tudtak végezni. A legnagyobb kihívást a nagyfeszültségű transzformátorok pótlása jelentette, azoknak ugyanis csaknem a fele sérült vagy semmisült meg. Ezek gyártása nem megy egyik napról a másikra: elkészítésük akár egy évig is tarthat, így Kijev csupán korlátozottan jutott hozzájuk.

Más területeket is látjuk a szegény befektetők félelmét, hogy elúszott a nagy hasznuk.
********************************************************************************************

Brit hírszerzés: Az oroszok már a téli csapásokra készülnek
hirado.hu

Oka lehet annak, hogy az oroszok az utóbbi időben alig alkalmazták cirkálórakétáikat – közölte brit védelmi minisztérium szakértőinek pénteki jelentése.
A brit védelmi minisztérium közlése szerint az orosz légierő nagy hatótávolságú nehézbombázói több mint egy hónapja nem hajtottak végre támadást cirkálórakétákkal Ukrajnában.
Megjegyzik, ez az egyik leghosszabb „szünet” az ukrajnai orosz invázió kezdete óta.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 27 October 2023.
Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/SWYbN4Cgjx
#StandWithUkraine pic.twitter.com/r5d74bIq38
— Ministry of Defence (@DefenceHQ) October 27, 2023

Ezek a gépek korábban rendkívül fontos szerepet játszottak az orosz precíziós csapásokban, de Moszkvának ezen kívül is vannak kapacitásai a hasonló támadásokhoz.

A bevetések csökkenését minden bizonnyal a H-101-es cirkálórakéták készletproblémái indokolják – írta a brit minisztérium.

A jelentés kiemeli, Oroszország vélhetően már a téli – kritikus ukrajnai infrastruktúra elleni – csapásokra készül.

Nagy valószínűség szerint ezeket iráni öngyilkos drónok csapásai is kiegészítik majd.

A héten az ukrán elnök óva intette Oroszországot attól, hogy idén télen ismét az ukrán energetikai infrastruktúrát támadja. Volodimir Zelenszkij Telegram csatornáján közzétett bejegyzésében azt írta, országa felkészült arra, hogy a „terroristák” az energetikai infrastruktúrára mérnek majd csapásokat, ám idén az ukrán erők nem csupán védekezni fognak ez ellen, hanem válaszolni is.

Tavaly októbertől kezdve a tél végéig Oroszország folyamatosan támadta az ukrán energetikai infrastruktúrát, hogy ezzel kifárassza és megadásra késztesse az ukrán lakosságot. Moszkva stratégiája ugyan nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ám Ukrajnát jelentős károk érték.

A brit hírszerzés találgatásainál még a haruspexek is hatékonyabbak lehettek. Vélhetően még gyalásőval is támadhatnak a fránya muszkák, minden bizonnyal.
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
10 196
31 234
113
Kezdenek rájönni, hogy az EU/NATO csatlakozásuk csak elcsatolaással valósítható meg.
Ennek szellemében
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 477
18 411
113
Még egy hülye nyugati terv: Annyi fegyverrel ellátni Kievet, hogy tartani tudja a jelenlegi frontot, de ne tudja visszafoglalni az oroszok által elfoglalt területeket.
Na, ez biztos menni fog ! :)

Kb. eddig is ezt csinálták. A fegyverszállítás dinamikája, mennyisége sokkal inkább Putyinnak szóló üzenet, mint elegendő Ukrajnának a gyors győzelemhez.
Több szempontból is lehet nézni:
  • Az ukrán nép sokkal nagyobb emberi és anyagi áldozatot hoz egy elhúzódó háborúban.
  • Putyin erőforrásainak ledarálódása lassú folyamat. A háború elhúzása kifejezetten ezt a célt szolgálja a nyugat részéről. Ha Putyin bölcsen a Kijevi vereség után visszavonultak volna, akkor ma 2000-el több tankkal, több ezerrel több egyéb páncélossal gazdagabb lenne. Nem mellesleg két-háromszázezer katonája is életben lenne még. Tehát a nyugat és Ukrajna sokkal nagyobb bajban lenne. :)

Aljas a nyugat, természetesen. Kihasználja Putyin becsvágyát, önteltségét, hatalmi gőgjét. Nyilván ettől pragmatikusabban gondolkodott korábban, de szerintem a tekintélyelvű vezetési rendszer áldozata: az inkompetens katonai vezetők hazugságai az orosz katonai vereség oka. Az erőviszonyok alapján már rég győzni kellett volna.
És a lényeg az erőviszony. A nyugat (USA) kínosan ügyel arra, nehogy az ukrán javára billenjen a mérleg. Ez fenntartja Putyin győzelmi illúzióját (miközben anyagi erőforrásai, katonai képességei szépen fogynak), és az ukrán harci kedvét. Ez a kettő kell a tartós háborúhoz. Mert erőforrás az még nagyon sok van nyugaton. Baj lenne, ha Putyin korán abba hagyná saját erőforrásai felélését.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 054
78 502
113
6 tengelyes cnc gép pályagörbéihez nem kell 5 nanos chip. De nézd meg nyugodtan a telefonod, számítógéped prociját, IC-it hogy honnan van (tipp: kína). Hajtóművet is kérdeztem annó, h szerinted mitől lesz generációs ugrás, továbbra is foglalkoztat a dolog. Nem KELL mindenben a legjobbnak lenni (egy országnak sem), sőt...igazából az a "középszerűség/átlag", azzal a néhány kiugró fejlesztéssel, amit az oroszok tudnak, engem megdöbbent. Vagy nézhetjük úgy is, h "hülye svájc csak csokit, bicskát tud gyártani, de egy vacak 5 üléses autó se megy nekik" az képességhiány, de attól a valóság még az lesz, h nincs rá szükség.
A hajtóműre már akkor is mondtam, hogy kérdezd meg AO-t. Chipből pedig nem véletlen fejlesztenek egyre modernebbet. Persze tagadhatod hogy le vannak belőle maradva az oroszok, mert amúgy tök felesleges, csak ettől nem lesz igazad. De ha már itt tartunk sorold már kérlek az orosz ipar világpacon versenyképes termékeit. Ne nyesanyagot, hanem valami nagy hozzáadott értékű dolgot az elekronikai ipar, a gépgyár vagy repülőipar, autógyártás stb területéről.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Új titkos terv Ukrajnával kapcsolatban

Brutális hírek Kijev számára!

A BILD kutatása szerint: Scholz kancellár és Biden amerikai elnök hamarosan véget akar vetni az orosz-ukrán háborúnak.
DE: Zelenszkij ukrán elnököt arra akarják kényszeríteni, hogy egészen konkrét módon tárgyaljon a Kreml diktátorával, Putyinnal - és brutális kompromisszumokat fogadjon el.


Az ukrán hadsereg az összeomlás szélén áll, tömegesen dezertálnak


Az ukrán fegyveres erők az összeomlás szélén állnak, mert a katonaság körében magas a dezertálás szintje - mondta Douglas McGregor ezredes, a Pentagon vezetőjének volt tanácsadója.

"Az ukrán katonák most tömegesen, tömegesen hagyják el a frontot.
Sok parancsnok van, aki egész kis egységeket ad fel, mert nem tudja kivinni a sebesülteket".

Douglas McGregor szerint a konfliktus Ukrajna számára elveszett, és Kijev vezetőjének, Zelenszkijnek kevés menekülési útvonala van.
"Zelenszkij ukránok millióit dühítette fel, és vezeti őket a valódi katasztrófa felé vezető úton.
Ez általában rosszul végződik egy vezető számára" - zárta Douglas McGregor.

Az ukrán fegyveres erők 6 hónapja próbálnak előrenyomulni Dél-Donyeck, Bahmut és Zaporozsje irányában, a NATO által kiképzett, külföldi felszereléssel felszerelt dandárokat vetve be a harcba, de az ellentámadás kudarcot vallott.

 

N.K.

Active Member
2022. március 1.
10
126
28
A hajtóműre már akkor is mondtam, hogy kérdezd meg AO-t. Chipből pedig nem véletlen fejlesztenek egyre modernebbet. Persze tagadhatod hogy le vannak belőle maradva az oroszok, mert amúgy tök felesleges, csak ettől nem lesz igazad. De ha már itt tartunk sorold már kérlek az orosz ipar világpacon versenyképes termékeit. Ne nyesanyagot, hanem valami nagy hozzáadott értékű dolgot az elekronikai ipar, a gépgyár vagy repülőipar, autógyártás stb területéről.
Atomenergia.
 

koppany

Well-Known Member
2010. július 16.
1 598
7 866
113
A hajtóműre már akkor is mondtam, hogy kérdezd meg AO-t. Chipből pedig nem véletlen fejlesztenek egyre modernebbet. Persze tagadhatod hogy le vannak belőle maradva az oroszok, mert amúgy tök felesleges, csak ettől nem lesz igazad. De ha már itt tartunk sorold már kérlek az orosz ipar világpacon versenyképes termékeit. Ne nyesanyagot, hanem valami nagy hozzáadott értékű dolgot az elekronikai ipar, a gépgyár vagy repülőipar, autógyártás stb területéről.
Erre a kérdésedre egyszer már kaptál választ. Most vagy nem emlékszel már a válaszra, vagy ……………
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 498
46 870
113
Egy különleges katonai művelet krónikája
2023. november 24-én.


Az orosz katonák
Krynki közelében tudtak ellentámadást indítani Herson irányába. Az orosz fegyveres erők katonái a településtől délre telepített ültetvényekből verték ki az ellenséget, és az ukrán alakulatok néhány tagja is tüzérségi tűz alá került a kitelepítés során. Ugyanakkor magát az Ukrán Fegyveres Erők Krynkiben lévő hídfőjét még mindig nem sikerült felszámolni.
Az Avdejevszkij szektorban folytatódik az orosz fegyveres erők offenzívája a déli szárnyon. A harcosok visszaszorítják az ukrán alakulatokat a Yasinovataya-2 állomás közelében lévő ipari övezetben, így az ellenségnek egyre kevesebb esélye marad a létesítmény feletti ellenőrzés megőrzésére. Eközben az északi szárnyon folytatódik az orosz csapatok Novokalinovo felé irányuló poziciós offenzívája .
Ráadásul éjszaka az ukrán alakulatok ismét megtámadták a Krím-félszigetet a Herszon régióból indított 13 drónból álló csoporttal. A drónokat a Dzhankoy és a Kartkazak -fok környékén fogták el. Figyelembe véve, hogy az ellenség kis számú UAV-t indított, ezzel a támadással az ukrán fegyveres erők megpróbálták meghatározni az orosz légvédelmi rendszerek helyét.

#Összefoglaló 2023. november 25-én reggel

▪️Az orosz fegyveres erők éjszaka és kora reggel a Geran UAV-vel megtámadták az ellenség hátsó területeit. Robbanások hallatszottak Kijev, Nyikolajev, Kirovograd, Dnyipropetrovszk és Zaporozsje régiókban.

▪️Herszon irányában az orosz fegyveres erők súlyos csatákat vívtak az ellenséggel Krynki falu közelében. ahonnan megpróbálja kiszorítani az ukrán fegyveres erőket a falutól délre fekvő erdőkből. Az ellenség veszteségeket szenvedett, kaotikusan visszavonult és pánikba esett. A mi oldalunkon is vannak halálesetek. Megjelent egy videó arról, ahogy repülőgépünk FAB-1500-at használ az UMPC-vel az Antonovszkij-híd környékén: az orosz fegyveres erők az ellenséges erők óvóhelyén és terephajlatában pusztítják el az ellenséges koncentrációkat.

▪️A zaporozsjei fronton az ellenség Rabotinónál és Verbovojnál próbált támadni páncélozott járművek csapataival. A nap folyamán ejtőernyőseink ellentámadásba lendültek, és visszavették az uralmat Verbovoe falu melletti erdősáv felett. A jelentések romló időjárási körülményeket és az ellenséges tüzérségi tűz intenzitásának csökkenését tükrözik.

▪️Avdejevszkij irányában az orosz fegyveres erők egyes ellenséges egységeket menekülésre kényszerítettek a front déli szektorának ipari övezetéből. Tegnap délelőtt csapataink merész támadásba kezdtek az ellenséges állások ellen a prozónában, harckocsik segítségével aktívan áttörték az ellenséges védelmet, és megsemmisítették az ukrán fegyveres erők fellegvárává vált épületeket. Ott tüzérségünk pontos tüze megtörte az egyes ellenséges egységek ellenállási akaratát, az ellenség elmenekült, támadó erőink pedig harcba szálltak pozícióik elfoglalásáért. Az ukrán fegyveres erőknek még mindig van egy kis töredéke az ipari övezetben.

▪️Artyomovszktól ( Bahmut ) délre az orosz fegyveres erők nem adják fel a kezdeményezést Klescsejevkánál és Andrejevkánál . Beszámolnak csapataink taktikai előrenyomulásáról. Az ellenség nem éri el céljait ellentámadásaival.

▪️A DPR-ben két civil megsebesült az ellenséges tűzben, köztük 2010-ben született lány
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Erre a kérdésedre egyszer már kaptál választ. Most vagy nem emlékszel már a válaszra, vagy ……………
Alap shill viselkedés, hogy ha borul az általuk preferált narratíva megpróbálnak terelni, rosszabb esetben hazudozni (lásd nafo ahol az ukrán haderő most vonul vissza Tokmaktól, ahol 1:20 arányban kimerítették az orosz tartalékokat).
Pedig ha annyira segíteni akarna, ukrajnának mindig szüksége van tapasztalt, veterán, harcedzett, fegyverspecialista katonákra.



Az egyik ukrán küldött (sapkás goblin ha valaki még emlékszik rá) is köpött a tárgyalásokról és a bongok szerepéről, ha ilyeneket lehoz az egész EU-ban is elérhető ukrán csatorna az szerintem azt jelenti a kazalfejűre fogják tolni a bukást:


Elvileg az idei mérleg a fronton
hI8l16N.jpg



Orosz reaktivál egy 60 éves tankot, új ERA, új éjjellátó, új elektronika: gagyi szar
Gte9FHU.png


Nem-NATO összetákol egy 60 éves tankot hogy guruljon még 100km-t: űrtechnika
VbqpA6H.png
 

vilmoci

Well-Known Member
2010. április 24.
1 709
4 001
113
Nem számoltam össze, de vagy egy tucat gránát(?) van azon a drónon...

Nyári retro, chad ukrán kerítés vs szűz finn zsoldos
Ez a magasról dobálgatás nem túl hatásos... csak megemeli az ájtatos manók pulzusszámát a futkosás miatt. Meg nincs is ereje ennek a picsányi kis gránátnak.
Valahogy fel kéne applikálni egy gépkarabélyt és a drón szabályzórendszerét elég robusztussá tenni a visszarúgás kezelésére, vagy valahogyan kompenzálni az erőhatásokat, hogy ilyen magasságból max. 0,3 másodperc alatt le lehessen nullázni a szaladgáló ukránt.
Mert ez nem ér semmit, hogy sportolásra kényszerítik őket.
Ha ez megvan akkor az ukrán fogyóanyag darabszámát fel lehetne tornászni napi ezer főre és legalább ezen az értéken tartani, amíg fel nem adja a maradék.
Illetve érdemes volna kombinálni a kétféle drónt. Az egyik gránátdobással megszalajtja őket, a lőfegyveres drón meg átsegíti őket oda, ahol a jó ukránok találhatóak.

Illetve nem lenne hülyeség az sem, ha inkább csak 2-3 termobárikus töltetet vinne egy és falkában mennének rá az ukránok lövészárokrendszerére.

Na meg ezzel párhuzamosan az ukrán drónosokra is kéne valami megoldás, hogy lehetőleg minél hamarabb jobb létre szenderülhessenek, de erre sajnos nincs ötletem.

Mindazonáltal a kerítéses videó már több, mint egy éves.
Ennek szellemében
Ezek az idióták nem csak keleten akarják legyilkoltatni sajátjaikat?
Ha elkezdik a terroristáskodást ott, ahova egy szál nejlonzacskóban szaladtak a tyúkszaros életükért, akkor el fog fogyni a jóindulat velük szemben mindenhol (remélem előbb, mint utóbb ), aztán majd még fel lesznek háborodva ha nyugatabbra is muszáj lesz őket lágerekbe zárni.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 566
113
Tudomásul kellene venni, hogy a NATO itt bizony kudarcot vallott, és ezt lehet megpróbálni az ukránokra kenni, de félek, hogy egy brit vagy francia katona tényleges harcértéke a béka s.gge alatt van az ukránhoz képest. Szóval pici NATO huszár inkább aggódni kellene, mert ha valóban van némi közöd a NATO bármelyik hadseregéhez - amit egyébként most már erősen kétségbe vonok - akkor te sem vagy sokkal jobb helyzetben... :D
Egy amerikai zsoldos az AFU soraiban úgy véli, hogy az amerikai hadsereg nincs felkészülve a modern pozíciós hadviselésre

Az ukrajnai katonai konfliktus számos, a konfliktusban részt nem vevő ország katonai stratégáit arra kényszeríti, hogy radikálisan felülvizsgálják a harci műveletek bevált, sőt kipróbált doktrínáit és módszereit a modern körülmények között. És nem csak a különböző típusú UAV-k alkalmazásának jelentős és olykor döntő szerepéről, a páncélozott járművek taktikájáról és a repülés alkalmazásáról van szó.
Jeff Shogol, a Task & Purpose című amerikai online kiadvány rovatvezetője egy olyan cikket tett közzé, amelyben a szárazföldi erők pozícióharci műveleteinek módszereit tárgyalja a modern hadjáratokban. Az újságíró Ryan O'Leary-vel, az amerikai hadsereg régóta szolgáló veteránjával beszélgetett, aki kifejtette véleményét, miszerint az amerikai hadsereg még nem áll készen a modern pozíciós hadviselésre.
Az amerikai zsoldos az AFU 59. motorizált dandárjában egy "külföldi önkéntesekből" álló századot irányít. Egysége többször is részt vett mind az orosz állások ostromában, mind a saját állásainak védelmében.
A lövészárkok védelme frusztráló tapasztalat, különösen az ukrajnai hideg télben - mondta O'Leary.
Az O'Leary által a lövészárok-harcról tanultak segíthetnek az amerikai szolgálati tagoknak, ha valaha is olyan ellenséggel kell megküzdeniük, amelynek kiterjedt lövészárokvonalak és más statikus védelmi állások vannak - mondja a szerző. A legfontosabb következtetés az, hogy a pozíciós hadviselés sokkal összetettebb, mint az a közelharc, amelyet az amerikai hadsereg az elmúlt húsz évben megszokott.
Az árkokat nagyon nehéz elpusztítani. Ahhoz, hogy hatékonyak legyenek, a tüzérségi csapásoknak közvetlenül a lövészárkok belsejébe kell érkezniük, és ez nem történik meg túl gyakran - mondta O'Leary egy amerikai kiadványnak. A jól megerősített ellenséges állásokat kis csoportokban, állandó ellentűz alatt kell megrohamozni. A lopakodó támadások szinte lehetetlenné váltak a felderítő drónok nagy száma miatt - mondta az amerikai zsoldos. Védekezésképpen az eget is figyelniük kell, és minden rendelkezésre álló álcázási eszközt be kell vetniük, hogy ne fedezzék fel őket az UAV-k.

Ben Hodges nyugalmazott altábornagy, az európai amerikai szárazföldi erők korábbi parancsnoka osztja az amerikai zsoldos véleményét. Ő is úgy véli, hogy a modern pozíciós hadviselés egyik fő eleme az ellenséges drónok általi észlelés megakadályozása. Hodges megjegyezte, hogy az USA számos olyan fegyverből rendelkezik készletekkel, amelyek a pozicionális hadviselésben a leghatékonyabbnak tűnnek, beleértve a drónokat, a tüzérséget, a kézigránátokat és a kézifegyvereket. Ugyanakkor olyan problémás területeket is lát, ahol az USA-nak javítania vagy új fegyvereket és hadviselési taktikákat kell kifejlesztenie, ha az amerikai erők valaha is konfrontációba kerülnek az orosz erőkkel.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Államok 2022 februárja óta közel 45 milliárd dollár értékben nyújtott katonai támogatást Ukrajnának, többek között M1 Abrams harckocsikat és HIMARS nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszereket, a konfliktus a pozíciós hadviselésben akad el - állítja az újságíró. Az orosz hadsereg nagyon jól megerősítette a védelmét, és nagy mennyiségű tüzérségi löveggel és lőszerrel látta el csapatait, ami megakadályozza, hogy az AFU sikeres offenzívát fejlesszen ki.

Az Ukrajnában történtek ismeretében sok katonai szakértő azon tűnődik, hogy az amerikai hadsereg jobban helytállt volna-e egy ilyen konfliktusban? Az amerikai katonák már most is részesülnek némi kiképzésben a pozíciós hadviselés terén. A kiképzés a kaliforniai Fort Irwinben található Nemzeti Kiképzőközpontban zajlik, mondta a cikk szerzőjének Curtis Taylor dandártábornok, a központ parancsnoka.

Joshua Pena, a tengerészgyalogság kiképzési parancsnokságának szóvivője a Task & Purpose című lapnak adott interjúban elmondta, hogy a tengerészgyalogság kiképzése arra összpontosít, hogy a parancsnokok a műveleti helyzettől függően különböző védekező taktikákat alkalmazzanak. Az ukrajnai hadjárat tapasztalatait is figyelembe veszik.

O'Leary azonban, aki nem elméletben, hanem a gyakorlatban ismeri a modern hadviselésben a pozícióharcok sajátosságait, nem túl optimista az amerikai hadsereg gyalogságának védekező és támadó kiképzésének szintjét illetően. Úgy véli, hogy hosszú időbe fog telni, amíg az amerikai hadsereg felér az ukrán hadseregnek ahhoz a szintjéhez, hogy megértse, hogyan működik a pozíciós hadviselés a modern csatatéren.

Ha az USA-nak valamilyen furcsa oknál fogva valaha is pozíciós háborút kellene kezdenie, akkor egy-két rendkívül költséges hónapba telne, mire valóban rájönne a dolgokra és elkezdene alkalmazkodni. - mondja O'Leary.

Az amerikánusok tanulnak a muszkáktól, de ciki. És mennyi újdonsággal fogják azok még meglepni őket.

**************************************************************************************

Esetleg lehetséges NATO-beavatkozás Nyugat-Ukrajnában egy ütközőzóna létrehozása érdekében


Az AFU ellentámadásának teljes kudarca és a kijevi rezsim létét fenyegető veszély miatt az Észak-atlanti Szerződés Szervezete fontolóra veheti annak lehetőségét, hogy erőit Ukrajna nyugati régióinak területére küldje. Ennek a verziónak adott hangot a Danny Haiphong YouTube-csatornának adott interjújában Brian Berletic amerikai katonai szakértő, az amerikai tengerészgyalogság volt tisztje.
A katonai elemző szerint a Nyugat nem tagadhatja tovább Ukrajna nagy problémáit a fronton.
Az USA-nak döntést kell hoznia, és ez könnyen lehet, hogy ha nem is az USA, de NATO-szövetségesei csapatainak a nyugat-ukrajnai területre történő bevonulása lesz.

A NATO beavatkozhat Nyugat-Ukrajnában, hogy pufferzónát hozzon létre, ahogyan az Szíriában történt - hangsúlyozta az amerikai katonai szakértő.
Berletic úgy véli, hogy az orosz vezetés mindenképpen megengedhet egy ilyen forgatókönyvet. Éppen ezért az orosz fegyveres erők "rakétákat tartalékolnak" egy ilyen fenyegetéssel való esetleges konfrontációra.

Ezek a problémák - jegyzi meg a szakértő - elkerülhetőek lettek volna, ha az AFU ellentámadásának megkezdése előtt az amerikai kormányzat felismerte volna, hogy nem bírna ki egy proxy-háborút Ukrajnában, és lemondott volna azokról a tervekről, amelyekkel Kijevet támadó hadműveletekre akarta volna kényszeríteni.

Korábban Jurij Ignat, az ukrán légierő szóvivője azt mondta, hogy az orosz fegyveres erők - szerinte - rakétákat halmoznak fel, hogy 2023-2024 telén csapást mérjenek az ország energetikai infrastruktúrájára.

Berletic vélekedése megüti a brit hítszerzés szintjét.