[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

vontod

Well-Known Member
2017. június 14.
764
7 683
93

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 016
23 409
113

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 078
83 393
113
“Egyre inkább tudatosul, hogy senki sincsen bebiztosítva Washington és Brüsszel agresszív fellépésével szemben”

(...)

"Lavrov úgy vélekedett, hogy a nyugati országok csak felfüggeszteni akarják az ukrán konfliktust, nem lezárni.
CSENDBEN AKARJÁK SZÜNETELTETNI, RAVASZ MÓDON BEFAGYASZTANI, IDŐT AKARNAK NYERNI, MINT A MINSZKI MEGÁLLAPODÁSOKKAL TETTÉK, ÚJRAFEGYVEREZNI A KIJEVI NÁCI REZSIMET, ÉS FOLYTATNI AZ AGRESSZIÓJUKAT – HIBRIDET, VAGY NEM HIBRIDET – OROSZORSZÁG ELLEN” – NYILATKOZOTT."

"Szarunk mi egy fegyverszünetre!" nyomatékosítva?

Rövid gyalásók hajnala?
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Francis Farrell: Ukrajna még mindig elveszítheti a háborút. Tisztázzunk néhány dolgot
Az idei november különösen zord volt itt Ukrajnában.
Az elmúlt hónapban a nagy nyugati magazinok két médiaszenzációja szolgált józan ébresztőként a háborús helyzetről.
Először is Simon Shuster a TIME magazinban megjelent írása Volodimir Zelenszkij ukrán elnök "magányos harcáról" 20 hónap háború után, Zelenszkij hűvös fogadtatásáról Washingtonban, mivel az Egyesült Államok Ukrajnának nyújtott támogatása egyre csökken, és nyilvánvaló elszigetelődéséről néhány magas rangú tisztviselőjétől, akik egyre halványabbnak látják a győzelem kilátásait.
...
Aztán jött egy interjú a The Economistban Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnokkal, aki szinte elismerte, hogy a háború valami patthelyzethez hasonlóan áll, ...
Mindkét darab után újabb hírek érkeztek a Zelenszkij és Zaluzsnij közötti feszültségről, amelyet az szított, hogy az elnök kirúgta a különleges műveleti erők parancsnokát, Viktor Horenkót, állítólag Zaluzsnij háta mögött.
Mindez a harctéri helyzet romlásának hátterében történt,...
Amit tenni akarok, az néhány objektív tény ismertetése arról, hogy hol tartunk most a háborúban, miért van ez így, és mire számíthatunk 2024-ben és azon túl, ha nem változik az Ukrajnának nyújtott nyugati támogatás mértéke vagy jellege.
1. Zaluzsnyijnak igaza van. A frontvonal Ukrajna-szerte statikussá vált, és a területfoglalás egyre nehezebbé válik mindkét fél számára.
Ahogy a háború elhúzódik, és mindkét fél átalakítja a harcmodort, a hagyományos védők előnyét eddig mindkét fél mozgósított hadseregének bővülése, a drónhadviselés fejlődése, és ami a legfontosabb, a védelmi vonalak megerősítése és javítása erődítésekkel és aknamezőkkel.
...
Mindkettőhöz egy dologra van szükség: a Nyugat valódi elkötelezettségére az ukrán harctéri sikerek mellett.
4. A Nyugat vonakodása az ukrán győzelemre való felhatalmazástól nem egyértelműbb, mint a nagy hatótávolságú rakéták biztosításának kérdésében.
A nagy hatótávolságú rakéták talán nem olyan csodafegyverek, amelyek önmagukban gyorsan megbénítják Oroszország háborús erőfeszítéseit, de az biztos, hogy a politikai akarat jó mutatói.
A fő bűnös itt természetesen az Egyesült Államokban gyártott ATACMS, amely közvetlenül ugyanazokból a HIMARS és M270 rendszerekből indítható, amelyeket Ukrajna tavaly kapott. Ukrajna azóta nyilvánosan könyörög az ATACMS-ért, amelynek nagy hatótávolságú változata bármilyen célpontot képes támadni Ukrajna megszállt területein, beleértve a stratégiailag kulcsfontosságú repülőtereket és a Fekete-tengeri Flottát.
"Úgy gondoljuk, hogy az ukránok ATACMS nélkül is képesek megváltoztatni a harctér dinamikáját és elérni azt a fajta hatást, amivel vissza akarják szorítani az oroszokat" - mondta januárban Colin Kahl akkori politikai védelmi miniszterhelyettes, hozzátéve, hogy "a jelenlegi harc szempontjából közvetlenül releváns" célpontokhoz nincs rájuk szükség. Ez nem érvelés volt, hanem nyílt hazugság.
Ukrajna végül októberben megkapta az ATACMS régebbi, rövidebb hatótávolságú változatát (ezek maximális hatótávolsága mindössze 165 kilométer, és egyetlen nagy robbanóerejű robbanófej helyett fürtös lőszert hordoznak), és azonnal jól hasznosította őket. Ukrajna október 17-i támadása a megszállt Luhanszkban és Berdjanszkban lévő orosz repülőterek ellen a jelentések szerint legalább kilenc orosz katonai helikoptert megsemmisített és további 15-öt megrongált. Ezek természetesen ugyanazok a helikopterek voltak, amelyek az ukrán erőket négy hónapon át tartó ellentámadás során kalapács alá vették.
Aztán ott van a német Taurus, amely még messzebbre repül, mint az ATACMS, és 480 kilogrammos, kétfokozatú robbanófejet hordozhat, ami tökéletes a megszállt félsziget és az orosz szárazföld között illegálisan épített krími híd lerombolására. Olaf Scholz német kancellár nyíltan bevallotta, hogy fél attól, hogy Ukrajna ezeket a rakétákat a híd ellen használja, és nem lenne túlzás azt feltételezni, hogy Washington ugyanilyen aggályai vannak a nagy hatótávolságú ATACMS-ekkel kapcsolatban.
5. Ukrajna háborús erőfeszítései leginkább Washingtontól függenek, ahol a Kongresszusban nyíltan megingott az Ukrajna iránti kétpárti támogatás, és egy elnökválasztás mindezt megdöntheti.
Ismét visszatérünk az idő kérdéséhez. Mekkora súlya lehet az olyan mondatoknak, mint "ameddig csak kell" vagy "hosszú távon" egy olyan demokratikus országban, ahol alig egy év múlva választások lesznek? Mi a helyzet akkor, ha hozzávesszük azt a tényt, hogy az ellenzéki jelölés egyértelmű favoritja egy nyílt Putyin-szimpatizáns, aki aktívan kampányol az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek ellen? Egy olyan figura visszatérése az elnöki székbe, mint Donald Trump, nemcsak az amerikai demokráciát fenyegetné, hanem Ukrajna számára is életet vagy halált jelenthetne.
6. Még ha a nyugati katonai támogatás továbbra is csordogál is, Ukrajna nem tud örökké egyedül ilyen intenzitású háborút vívni.
Egy ilyen ipari méretű háborúban vannak olyan erőforrások, amelyeket még a legbőkezűbb nyugati finanszírozás sem tud pótolni: az emberek. Amíg Oroszország képes több tízezer embert és több százezer lövedéket dobálni az ukrán vonalakra, addig Ukrajna továbbra is fenntarthatatlan ütemben fogja elveszíteni legjobb embereit.
...
Az, ahogyan Ukrajna visszaverte Oroszország Kijev elfoglalására tett kísérletét, sikeres ellentámadásokkal vágott vissza, és továbbra is harcban áll a hatalmas orosz katonai gépezet ellen, egyszerűen hihetetlen. Soha egyetlen országnak sem szabadna átesnie a teljes megsemmisítés kampányán, amellyel Ukrajna szemben áll, de még Ukrajnától sem várható el, hogy a végtelenségig ellen tudjon állni a nyomásnak.
7. A háború mindkét fél számára magas költségei miatt az esetleges béketárgyalások nem elképzelhetetlenek, de az ezekről szóló viták általában mindent félreértenek.
Az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokról szóló beszélgetések ...- általában egy csábítóan leegyszerűsített ok-okozati úton haladnak: csökkentsék a segélyt vagy teljesen szüntessék meg – kényszerítsék Zelenszkijt, hogy "tárgyaljon" – békét teremtsen Ukrajnában.
Miért ül tárgyalóasztalhoz egy háborúban álló ország?
Ha mindkét fél kimerült, ... A sorok között olvasva, ezek az érvek, amelyekkel az ukrán vezetőt tárgyalásra akarják kényszeríteni, valójában azt sürgetik, hogy Ukrajna kezdje el elveszíteni a háborút.
Ezzel el is érkeztünk Oroszországhoz. A háború befejezése a teljes megadástól eltekintve nem csak Zelenszkij döntése - Putyin nélkül nem történhet meg, és ehhez valami jelentős dolognak kell a csatateret Ukrajna javára eltolnia, hogy az orosz diktátort irányváltoztatásra kényszerítse.
Austin kijevi látogatásának napján az Egyesült Államok NATO-képviseletének tweetje szerint Washington "az igazságos, tartós és fenntartható béke feltételeinek megteremtésére összpontosít". A poszt rengeteg dühös visszahatást váltott ki az ukránok részéről, akik azt annak beismeréseként értelmezték, hogy az USA nem fogja támogatni Ukrajnát a győzelemig. ...
8. Oroszország küldetése, hogy elpusztítsa a független Ukrajnát, nem változott. Moszkvának már nincs sok vesztenivalója, és a Nyugat kifárasztására irányuló stratégiája lassan működik.
"Ha Oroszország abbahagyja a harcot, nem lesz háború, de ha Ukrajna abbahagyja a harcot, nem lesz Ukrajna". ...
...
Ismét felmerül az idő kérdése. Persze, Ukrajna kaphat annyit, hogy 2024-ben még képes lesz tartani a frontot Oroszországgal szemben, de mi a helyzet 2025-ben vagy 2026-ban? Ha a felszerelés, lőszer és személyzet hiánya miatt az ukrán hadsereg harcképessége végül eléggé leépül, az olyan városokat, mint Harkiv vagy akár Kijev, ismét orosz megszállás fenyegetheti.
9. Ahhoz, hogy a háborút egy független Ukrajnával fejezzük be, a Nyugatnak két kérdésre kell őszinte választ adnia.
Az első kérdés: "Mit fog tenni annak érdekében, hogy Oroszországot tartósan megakadályozza abban, hogy még több ukrán területet akarjon és tudjon elfoglalni?". A válasz kézenfekvő kellene, hogy legyen: végleg lehetővé tenni az ukrán győzelmet azáltal, hogy minden rendelkezésre álló, eddig visszatartott fegyverrendszert átadunk. Légierő, nagy hatótávolságú rakéták, több tank, páncélozott jármű, aknamentesítő eszközök, drónok, minden; az ukránok ezt követelik a kezdetektől fogva.
De ha a teljes győzelmet Ukrajna partnerei nem tartják sem lehetségesnek, sem kívánatosnak, akkor a következő legjobb megoldás az lenne, ha feltételeket teremtenének ahhoz, hogy Oroszország tárgyalni akarjon, de ezt csak úgy lehet elérni, ha ismét nyomást gyakorolnak Moszkvára. Kevés lehetőség maradt: vagy megfelelően felfegyverezzük Ukrajnát egy, a legutóbbinál hatékonyabb ellentámadáshoz, vagy esetleg megadjuk Kijevnek a nagy hatótávolságú rakétákat, hogy megsemmisítse a kercsi hidat, a fekete-tengeri flottát, és velük együtt Putyin álmát az orosz krími paradicsomról.
A második kérdés: "Milyen ösztönzést ad Oroszországnak, hogy ne szegjen meg gyorsan bármilyen tűzszüneti megállapodást, és ne fejezze be, amit elkezdett?". Ez az "igazságos, tartós és fenntartható" béke, amelyre Washington gyakran hivatkozik.
... Ez az abszolút minimum, de amit valóban fel kell ajánlani Ukrajnának, az a NATO-tagság. A biztonsági garanciák nem elegendőek - a múltban nem működtek, mivel Oroszország nem tisztel semmilyen aláírt papírt.
...
Hazug ember szerecsenmosdatása. Csúsztatások. Ők még mindig képtelenek az igazságot elmondani a népüknek.
Kercsi-híd csak szimbólum, nem az ukránok győzelmi álmainak megteremtője.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
940
8 105
93
Szergej Kryvonos, éppen most jött rá, hogy kék az ég és zöld a fű! Üdvözlünk a valóságban! Jó lesz már ha a haverjaid is kihuzzák a fejüket az ukrajnát hergelő korrupt pénzemberek seggéből!

Amiket állítanak a felelősökről és azt, ahogy már kezdenek felébredni az ukránok meg a nyugat azokat pontosan megírtam/tuk 1.5 éve! És minden így is lett!
Egy zseni lennék?? Vagy itt a többiek mind azok? Neeem bmeg!! Csak a kib.szott valóságban élünk!!!

Ez itt most a szomszédban konkrétan megtörtént (nyugati hergelés felkészítés kiképzés az orosz medve ellen):

acaebe4bd9a43bb526e43324a6d84bdc.png
Ez ugyanolyan ténymegállapítás mint az, amit kirábban megírtam:


"Az Egyesült Államok újjáépítette Németországot és Japánt a háború után, így ez nem áll kívül Ukrajna esetében sem az amerikai hagyományokon”

Tehát akkor lesz vége,ha jobban megéri Ukrajna újjáépítése és vazallus államként kilóra való megvétele mint a háborúba tolni a kevés és hatádtalan lőszert fegyvereket és technológiát.
Még talán az unió kifizet ukrajnán keresztül pár csekket. Amúgy szerintem Putyin jó hülye lesz ha a győzelem küszöbén ebbe belemegy és ha csak egy zsebkendőnyi területet is meghagy Ukrajnából.




Mindenki gondolkodjon el azon ki lenne a hasznosabb tanácsadó a fórumon, ha Oroszország az ellenfelünk lenne:
azok, aki amikor megjött egy tucat leó meg gepárd ukrajnába már már meg sem álltak Moszkváig és ingyen pénzt irogattak és összeomló Oroszországot vizionáltak tovább csonkítanák az EU és Magyarország gazdaságát?

Vagy

Azok akik elég reálisan dokumentálva leírták az esélyeket ismerték az eszközöket, gazdasági mutatókat, szövettségi rendszereket, fegyvereket mindkét oldalon és felbaszták a nackók a nyugati simlis hergelők és sajnálták az ártatlanokat mindkét oldalon? Őket hívják itt oroszfan-nak.


Melyikkel mennénk többre?
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Francis Farrell: Ukrajna még mindig elveszítheti a háborút. Tisztázzunk néhány dolgot

Hazug ember szerecsenmosdatása. Csúsztatások. Ők még mindig képtelenek az igazságot elmondani a népüknek.
Kercsi-híd csak szimbólum, nem az ukránok győzelmi álmainak megteremtője.
Ezek szépen megfogalmazott vágyak a szorult nyugat (atlantisták) részéről. Csak az a baj velük, hogy álom kategória.
Nagyon jól tudják, hogy nem lesz olyan opció, hogy ukrán NATO tagság.
Egyrészt mert a medve ezt nem fogja engedni, kijelentett célja a háborúval ennek megakadályozása és bármekkora Ukrajna csatlakozása a szervezethez, az egyenlő Oo. kudarcával és a nyugati győzelemmel.
Másrészt pedig a NATO alapító okirata és szabályzata nem teszi lehetővé egy hadban álló ország belépését (még a területi vitákat is rendezni kellett az országoknak mielőtt csatlakoztak). A módosításhoz egyhangú szavazat kell az pedig nem lesz meg (minimum Töo és Mo. blokkolja). Vagyis innen nézve is kuka a dolog.
Harmadrészt pedig a bent lévő tagok nem szavaznák be ezt az országot, bár mennyire is verné az asztal az USA, ugyanis egyik sem örült, hogy másnap háborúban találja magát az orosz ellen, csak azért mert egy alapszabály ellenes állapotban lévő, azaz háborúzó országot az USA vélt és túlzott érdekeinek érvényesítése miatt beengednek a szervezetbe.

Persze, mint a cirkuszban, "van másik" felkiáltással feltalálták nyugaton a fából vaskarikát. Vagyis a részleges csatlakozást (ez valami olyan lehet, mint a MTv-nél sztrájkolók gördülő éhségsztrájk, amikor csak napi x óráig nem ettek, nehogy éhen haljanak). Hiába hangzik jól, hogy Ukrajna egy részét beemelik a szervezetbe, ha erre nincs gyakorlati lehetőség, a fentiekben a második és harmadik helyen említett okok miatt. Látjuk, hogy még a békés Finnek és Svédek csatlakozása is blokkolható! Szerintem ez a jelenleg is fennálló blokkolás egy finom figyelmeztetés az USA-nak a háborúban nem érdekelt körök részéről (mert ilyenek is vannak, nem csak Deep State).

Ha ez nem jönne össze (nem fog!), akkor még mindig vállalhatna az USA protektorátus, ahogy Tajvan esetében, vagy Izraelnél. Ja az nem jó. Ti. itt vissza is lőhetnek. Hogy fog az kinézni, ha kamionszám hordják haza a katonákat zsákokban? Szóval ez felejtős. Esetleg megtehetné az EU. De hát az nem védelmi szervezet. Nem baj, majd azzá tesszük. Nem lehet, mert szétesik. Jól van na, akkor ez sem. Új ötlet? Valakinek?
Lenne egy ennél finomabb megoldás, mint a NATO átalakítása. Vagy feloszlatják és létrehoznak helyette egy újat. Ebben az a rizikó, hogy nem biztos, hogy jelen tagság össze fog állni ismét és akkor mi lesz egy töredezett, határkapcsolatok nélküli szervezet működésével. Gondoljunk bele. Tag lesz az új szervezetben Ro. és Bulgária, de Mo. és Ho. nem. Montenegró, Göo. és Macedonia igen. Töo. pedig nem. Németek igen, csehek nem. Lo. és Baltik igen, de Szlovákia nem. És így tovább. Túlontúl sokat láttak a keleti népek már nyugatból, hogy lássák az igaz arcát. Persze sok ország vezetését meg lehet fenyegetni, hogy csatlakozzanak, de akkor még mindig ott vannak a népszavazások (habár láttuk, hogy nem mindig adnak az ilyen demokratikus koloncokra - lásd. Svédország és Finnország NATO csatlakozását) amik nem biztos, hogy a várt eredmény hoznák. Ezenkívül egy ilyen átszervezést összehozni önmagában is egy óriási és hosszas munka. Kész rémálom lenne a kivitelezése. És az eredmény is nagyon kétesélyes lenne. Jelenleg pedig nincs idő erre, mert itt vannak a nyugati választások, továbbá egy ilyen felfordult állapotban még csak az hiányozna, hogy leesen a lepel a nagy nyugati egységről. Szóval nem hiszem, hogy 2024-ben belevágnának egy új "védelmi" szervezet létrehozásába, illetve a jelenlegi "megreformálásába".

Maradna mint legelső és egyben valamennyire értelmezhető terv, hogy a K-Európai országokat nekikergetni a mackónak. Csak hát ezzel is az a baj, hogy a lengyeleken és a baltikon kívül nem sokan akarnának menni. Ezek magukban pedig nagyon kevesek. Főleg ha a hátország azt látná, hogy ők pusztulnak a többi NATO tag pedig jól el van. Nagyon hamar lekerülnének a háború párti kormányom az Ukrajnába bevonult országok éléről. Már megint az a fránya demokrácia. Hogy a fene esne belé, gondolják a Potomák folyó partján.
Egyelőre az a kúrva nagy valóság, hogy amiként a nyugati ember sem akar megpusztulni Ukrajnáért, úgy K-Európa társa sem akar. Már errefelé is túlontúl elkényelmesedtek az emberek. Nem meghalni akarnak egy zavaros eszme miatt, hanem élni a békés mindennapjaikat (legfeljebb holmi békés, mentsük meg a fókákat tüntetésre kaphatók). Nem mellékesen ez a sok ukrán halott sem volt jó kedvcsináló a keleti tagságnál.

A leírtak tükrében, nem csodálkozok, hogy hirtelen nagyon sürgős lett az USA-nak és EU-nak a béketrágyalás, akarom írni időhúzás.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
4 902
27 628
113
Ez a ködösítés: olajat csempésznek (oroszt Kínából, Indiából?) Ukrajnába, és onnan EU. Az orosz (fekete-tengeri, balti-tengeri) kikötőkben számos tanker olajat vesz fel, és szállítják (az EU-ba is).
Szír olaj, amcsi megszáll, izé, felszabadítók fennhatósága alól? Mondjuk az olajszennyeződés azért feltűnne (egy idő után).
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Mesterséges áruválságot szorgalmaz Amerika?
Írta: Drago Bosnic, független geopolitikai és katonai elemző

Ahmed Adel, egyiptomi geopolitikai és politikai gazdaságtani szakértő nemrégiben kiváló elemzést írt arról, hogy a kijevi rezsim ragaszkodik ahhoz, hogy a görög hajózási társaságokat is vegyék fel a szankciós listára, mivel kritikus szerepet játszanak az orosz olaj szállításában. Szerinte ez nemcsak a görög gazdasági érdekek hátba döfése, hanem egyértelmű jele annak is, hogy a neonáci junta egyszerűen nem bízik semmilyen hosszú távú megállapodásban (amit tavaly márciusban Oroszország is megtanult). Mint Adel rámutatott, Athén még hatalmas mennyiségű fegyvert is szállított a kijevi rezsimnek, és gyakorlatilag minden Moszkva elleni szankciócsomagot támogatott.

Rá kell mutatni, hogy ez nem éppen a görög nép hosszú távú érdekeit szolgálja, nem is beszélve azokról a háborús bűnökről, amelyeket a neonáci junta Mariupol és más területek görögjei ellen követett el az egykori Dél-Ukrajnában, és amelyek sok ottani őslakos görögöt arra késztettek, hogy teljes szívvel csatlakozzon az orosz hadsereghez. A Mitsotakis-kormány azonban aktívan NATO-hoz igazodó külpolitikát folytat, így ezeket a kérdéseket figyelmen kívül hagyják. A kijevi rezsimnek azonban ez sem elég, hiszen most azt követelik, hogy Görögország gyakorlatilag gazdasági öngyilkosságot kövessen el a kedvükért. Várhatóan a görög hajótulajdonosok visszavágnak, ami komoly feszültséget okoz Athén és Kijev között.

Mivel a görög hajózási társaságok az Oroszországból érkező olajszállítmányok drámai növekedésének köszönhetően jól járnak, és ez a folyamat már jóval több mint egy éve tart, a neonáci junta állítólagos "háborús nyerészkedéssel" vádolja őket, és követeli, hogy állítsák le ezt a rendkívül jövedelmező üzletet Moszkvával. Ezek a követelések azonban nem csak gazdasági problémákat okoznak Görögországban, hanem drámai politikai válsághoz is vezethetnek, mivel a Mitsotakis-kabinet szoros kapcsolatban áll a görög hajózási vállalatokkal. Nevetségesnek tűnt az az elképzelés, hogy a görög vezetés engedne egy ilyen fontos kérdésben, amely egyidejűleg gazdasági és politikai válságot eredményezne.

Görögország már most is aláássa saját biztonságát azzal, hogy fegyvereket küld a kijevi rezsimnek, miközben az egyre agresszívabbá váló neo-oszmán Törökország gyakorlatilag mindenütt terjeszkedő politikát folytat, legyen szó a Dél-Kaukázusról, Délkelet-Európáról vagy a Közel-Keletről és Észak-Afrikáról.

Figyelembe véve azonban a neonáci junta követeléseinek való megfelelés gazdasági hatásait, Mitsotakis számára nincs járható út, hogy ezt véghezvigye anélkül, hogy ez katasztrofális következményekkel járna saját magára, országára és annak gazdaságára nézve. A görög hajózási társaságok ugyanis 2022 elején az orosz olaj mintegy 30%-át szállították a Fekete-tengeren keresztül, ami 2023-ra 53%-ra ugrott.

Adel szerint ez a szokásos árak három-ötszörösét teszi ki, ami több milliárd eurós nyereséget jelent. Így gyakorlatilag adottnak tűnt, hogy a görög hajózási társaságok nem adják fel ilyen könnyen (vagy egyáltalán). Azonban, mint mindenben, amit a kijevi rezsim tesz, a ragaszkodás hátterében nem Kijev áll. Nevezetesen, mint kiderült, Washington DC az az oldal, amelyik egyszerűen a neonáci juntát használja fel arra, hogy nyomást gyakoroljon a "nem engedelmes partnerekre". A Reuters szerint három nagy görög hajózási társaság az elmúlt hetekben leállította az orosz olaj szállítását, hogy elkerüljék az USA által bevezetett szankciókat.

A Reuters jelentése három nagy görög hajózási társaságot említ, konkrétan a Minerva Marine, a Thenamaris és a TMS Tankers hajótársaságokat, amelyek a jelentések szerint az elmúlt hetekben leállították az orosz olaj szállítását. Ezek a szállítmányozók mind aktívak voltak szeptember-októberig, amikor is fokozatosan csökkenteni kezdték az Oroszországból érkező megrendeléseiket. És bár ez akadályt jelenthet Moszkva számára, valószínűleg csak átmeneti lesz, legalábbis hacsak Washington DC nem dönt úgy, hogy szigorúbb szankciókat vezet be más országok hajózási társaságai ellen. Egyelőre az ázsiai cégek növelték az orosz olajszállítások arányát Kelet- és Dél-Ázsiába, Törökországba és más közel-keleti országokba, valamint Afrikába és Dél-Amerikába.

Az Egyesült Államok szokásához híven október elején szankciókat vezetett be törökországi és egyesült arab emírségekbeli hajózási társaságok ellen, amiért a 60 dolláros árplafon felett orosz olajat szállítottak. November 16-án további három, az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett hajó ellen vezetett be szankciókat. Érdekes módon a sokat emlegetett árplafont nem tartja be a G7 legjelentősebb országai közül néhány, amelyek eredetileg kezdeményezték azt (nyilvánvalóan óriási amerikai nyomásra). Ide tartoznak az olyan amerikai vazallusok, mint Japán, amely április óta az árplafon felett fizet az orosz olajért, valamint az Egyesült Királyság, Amerika egyik legközelebbi szövetségese, ahol közel 130 vállalat kijátssza azt.

Az ESPO Blend és az Urals legalább július közepe óta globálisan a 60 dolláros hordónkénti plafon felett kereskedik. Az árplafon tehát az első naptól fogva látványos kudarcot vallott, ahogy azt sok elemző - köztük én is - megjósolta.

Mivel azonban az amerikai szankciók most már közelednek az olajembargó állapotához, a szigorúbb szankciók könnyen globális nyersanyagválságot okozhatnak, mivel az olaj gyakorlatilag minden más iparág lételemét jelenti. Az a három görög hajózási társaság, amely kénytelen volt leállítani az orosz olaj szállítását, több mint 100 tartályhajót üzemeltet, amelyek képesek az oroszországi Primorszk, Uszt-Luga és Novorosszijszk kikötőiből származó szinte teljes olajexportot (nagyjából napi 2,4 millió hordó) kezelni.

Oroszország egyelőre sikeresen kezeli ezt a helyzetet, és a Sovcomflot hajózási társaságra támaszkodik, miközben a kereskedők és a hajózási adatok szerint számos kevéssé ismert, az Egyesült Arab Emírségekben, Indiában, Hongkongban, a Seychelle-szigeteken, Ghánában és más helyeken bejegyzett hajózási cég lép a helyébe. Ennek köszönhetően a görög tankerek hiánya ellenére az orosz olaj, ha kis késéssel is, de eléri a célállomásokat. A hajózási társaságokkal szembeni szankciók további szigorítása azonban megszüntetheti a világpiacra irányuló hatalmas orosz olajexport nagy részét, ami a kritikus nyersanyagok árának további emelkedését eredményezné, és mesterséges válságot idézne elő, amely az egész világra kihatna.

 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 016
23 409
113
Vlagyimir Zsirinovszkij beszéde 1991-ből

https://vk.com/anti_usa_news?z=video-46217147_456239762/a3f88500f11b4746b7/pl_wall_-38121615

-
«Крым, Малороссия, Новороссия, вся Восточная, Южная Yкраина — это российские земли», - Жириновский 1991 год
Пророчество 32 года назад: "Крым, Малороссия, Новороссия, вся Восточная, Южная Yкраина — это российские земли.
Поэтому, если когда-нибудь и встанет вопрос о независимости Yкраины, то только в пределах шести западно-украинских областей — это Закарпатье, Львов, Тернополь, Ивано-Франковск, Волынь и Ровно.
Только эти регионы, столицей будет Львов и через несколько месяцев там будут польские войска, вот такая независимость ждёт Yкраину.
А Восточная и Южная yкраина — это было Россией, и Крым освобождали, завоёвывали, цивилизовывали русские".
— Никто yкраину никуда не примет — ни в НАТО, ни в Европейское сообщество, никуда.

"Krím, Kis-Oroszország, Új-Oroszország, Kelet- és Dél-Ukrajna egész orosz föld."

„A Krím, Kis-Oroszország, Új-Oroszország, egész Kelet- és Dél-Ukrajna orosz föld.

Ezért, ha valaha is felmerül Ukrajna függetlenségének kérdése, az csak a hat nyugat-ukrajnai régión belül lehetséges – Kárpátalja, Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Volyn és Rivne.

Csak ezek a régiók, a főváros valószínűleg Lviv lesz, és néhány hónap múlva ott lesznek a lengyel csapatok, ez a fajta függetlenség vár Ukrajnára.

Kelet- és Dél-Ukrajna pedig Oroszország volt, a Krímet pedig az oroszok felszabadították, meghódították és civilizálták."

- Ukrajnát senki sem fogadja be sehova - se a NATO-ba, se az Európai Közösségbe, sehova.


igaz,nem konkrétan ide tartozik,de még az is lehet hogy ebben a topicban kap majd szót az első bevetésük ..
a hírek szerint mini UAV-ket fejlesztettek ki a Szu-57 "Felon" gépekhez,ezeket a drónokat a külsö felfüggesztési pontokról és a törzsön belülről is lehet majd indítani,ezek több feladatkörű drónok felderítő,elektronikai zavaró és csapásmérő szerepkörben,és a repülőgép több drónt is kéeps egyszerre irányítani.

(most azon gondolkodom hogy a Junoszty tv-ből aplikálhatták bele az elektronikát vagy ebben is mosógép chipek vannak ? )
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 051
113
a hírek szerint mini UAV-ket fejlesztettek ki a Szu-57 "Felon" gépekhez,ezeket a drónokat a külsö felfüggesztési pontokról és a törzsön belülről is lehet majd indítani,ezek több feladatkörű drónok felderítő,elektronikai zavaró és csapásmérő szerepkörben,és a repülőgép több drónt is kéeps egyszerre irányítani.
A másik ami forradalmi lesz nekik ha eljutnak oda ! Az a Molnya drón !
A su-57 8 db képes a belső térben vinni ! Az il-78 pedig 100 db akarnak telepíteni légvédelem áttörése érdekében !
2021-ben mutatták be először !
akela-freedom-molniya-11.jpg
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 545
13 607
113
Valószínűleg én vagyok tudatlan, de ez milyen harckocsi? Csak tippelni tudok, de inkább nem.
2206479_original.png

A futógörgőket elnézve ezt T-64-nek tippelném, de orosz. Valószínűleg volt szaki hk., mert nekik volt zsákmányolt T-64. Az álca hálók miatt egyre kevesebb stabil támpont van.

Ebből a szögből / nézetből a futógörgők beazonosíthatatlanok.

De a sofőr búvónyílása az sokat segít.

A T-54/55 / T-62-esnek baloldalt van.

vbtre7h.jpg


8xdmKhS.jpg



A T-64 / T-72 / T-80-asnak meg középett van.

uCfevKI.jpg


A mellékelt képen tisztán látszik, hogy nincs középett semmilyen búvónyílás. És baloldalt látszik-e valami ?

Továbbá sem a torony, sem a löveg formája nem passzol.

Ez egy gyenge minőségű AI generálta fotó lesz.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 078
83 393
113
Vlagyimir Zsirinovszkij beszéde 1991-ből

https://vk.com/anti_usa_news?z=video-46217147_456239762/a3f88500f11b4746b7/pl_wall_-38121615

-
«Крым, Малороссия, Новороссия, вся Восточная, Южная Yкраина — это российские земли», - Жириновский 1991 год
Пророчество 32 года назад: "Крым, Малороссия, Новороссия, вся Восточная, Южная Yкраина — это российские земли.
Поэтому, если когда-нибудь и встанет вопрос о независимости Yкраины, то только в пределах шести западно-украинских областей — это Закарпатье, Львов, Тернополь, Ивано-Франковск, Волынь и Ровно.
Только эти регионы, столицей будет Львов и через несколько месяцев там будут польские войска, вот такая независимость ждёт Yкраину.
А Восточная и Южная yкраина — это было Россией, и Крым освобождали, завоёвывали, цивилизовывали русские".
— Никто yкраину никуда не примет — ни в НАТО, ни в Европейское сообщество, никуда.

"Krím, Kis-Oroszország, Új-Oroszország, Kelet- és Dél-Ukrajna egész orosz föld."

„A Krím, Kis-Oroszország, Új-Oroszország, egész Kelet- és Dél-Ukrajna orosz föld.

Ezért, ha valaha is felmerül Ukrajna függetlenségének kérdése, az csak a hat nyugat-ukrajnai régión belül lehetséges – Kárpátalja, Lviv, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Volyn és Rivne.

Csak ezek a régiók, a főváros valószínűleg Lviv lesz, és néhány hónap múlva ott lesznek a lengyel csapatok, ez a fajta függetlenség vár Ukrajnára.

Kelet- és Dél-Ukrajna pedig Oroszország volt, a Krímet pedig az oroszok felszabadították, meghódították és civilizálták."

- Ukrajnát senki sem fogadja be sehova - se a NATO-ba, se az Európai Közösségbe, sehova.


igaz,nem konkrétan ide tartozik,de még az is lehet hogy ebben a topicban kap majd szót az első bevetésük ..
a hírek szerint mini UAV-ket fejlesztettek ki a Szu-57 "Felon" gépekhez,ezeket a drónokat a külsö felfüggesztési pontokról és a törzsön belülről is lehet majd indítani,ezek több feladatkörű drónok felderítő,elektronikai zavaró és csapásmérő szerepkörben,és a repülőgép több drónt is kéeps egyszerre irányítani.

(most azon gondolkodom hogy a Junoszty tv-ből aplikálhatták bele az elektronikát vagy ebben is mosógép chipek vannak ? )
Kárpátalja? :D

A kis huncut faxzongorista ...

1000 évig volt magyar, pártízig csehszlovák, pár évtizedig szovjet, de igen, a Szu szétesése után csakis ukrán lehet. Hát, lónak a ....
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 189
113
Mesterséges áruválságot szorgalmaz Amerika?
Írta: Drago Bosnic, független geopolitikai és katonai elemző

Ahmed Adel, egyiptomi geopolitikai és politikai gazdaságtani szakértő nemrégiben kiváló elemzést írt arról, hogy a kijevi rezsim ragaszkodik ahhoz, hogy a görög hajózási társaságokat is vegyék fel a szankciós listára, mivel kritikus szerepet játszanak az orosz olaj szállításában. Szerinte ez nemcsak a görög gazdasági érdekek hátba döfése, hanem egyértelmű jele annak is, hogy a neonáci junta egyszerűen nem bízik semmilyen hosszú távú megállapodásban (amit tavaly márciusban Oroszország is megtanult). Mint Adel rámutatott, Athén még hatalmas mennyiségű fegyvert is szállított a kijevi rezsimnek, és gyakorlatilag minden Moszkva elleni szankciócsomagot támogatott.

Rá kell mutatni, hogy ez nem éppen a görög nép hosszú távú érdekeit szolgálja, nem is beszélve azokról a háborús bűnökről, amelyeket a neonáci junta Mariupol és más területek görögjei ellen követett el az egykori Dél-Ukrajnában, és amelyek sok ottani őslakos görögöt arra késztettek, hogy teljes szívvel csatlakozzon az orosz hadsereghez. A Mitsotakis-kormány azonban aktívan NATO-hoz igazodó külpolitikát folytat, így ezeket a kérdéseket figyelmen kívül hagyják. A kijevi rezsimnek azonban ez sem elég, hiszen most azt követelik, hogy Görögország gyakorlatilag gazdasági öngyilkosságot kövessen el a kedvükért. Várhatóan a görög hajótulajdonosok visszavágnak, ami komoly feszültséget okoz Athén és Kijev között.

...

Figyelembe véve azonban a neonáci junta követeléseinek való megfelelés gazdasági hatásait, Mitsotakis számára nincs járható út, hogy ezt véghezvigye anélkül, hogy ez katasztrofális következményekkel járna saját magára, országára és annak gazdaságára nézve. A görög hajózási társaságok ugyanis 2022 elején az orosz olaj mintegy 30%-át szállították a Fekete-tengeren keresztül, ami 2023-ra 53%-ra ugrott.

Azonban, mint mindenben, amit a kijevi rezsim tesz, a ragaszkodás hátterében nem Kijev áll. Nevezetesen, mint kiderült, Washington DC az az oldal, amelyik egyszerűen a neonáci juntát használja fel arra, hogy nyomást gyakoroljon a "nem engedelmes partnerekre". A Reuters szerint három nagy görög hajózási társaság az elmúlt hetekben leállította az orosz olaj szállítását, hogy elkerüljék az USA által bevezetett szankciókat.

...
Az Egyesült Államok szokásához híven október elején szankciókat vezetett be törökországi és egyesült arab emírségekbeli hajózási társaságok ellen, amiért a 60 dolláros árplafon felett orosz olajat szállítottak. November 16-án további három, az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett hajó ellen vezetett be szankciókat. Érdekes módon a sokat emlegetett árplafont nem tartja be a G7 legjelentősebb országai közül néhány, amelyek eredetileg kezdeményezték azt (nyilvánvalóan óriási amerikai nyomásra). Ide tartoznak az olyan amerikai vazallusok, mint Japán, amely április óta az árplafon felett fizet az orosz olajért, valamint az Egyesült Királyság, Amerika egyik legközelebbi szövetségese, ahol közel 130 vállalat kijátssza azt.

Úgy látszik, hogy most már belátták, hogy nem lehet legyőzni Oo. katonailag, mielőtt a gazdaságát tönkre nem teszik.
Ez amit kifejez a cikk, az rossz jel.
Nem jött be az eredeti számítása a nyugatnak z ukrán háború kapcsán, azaz, hogy az embargó megtérdelteti a medvét max. fél éven belül, aztán szabad a vásár. Ellenezője történt. Ukrajna kezd rogyadozni. Megsegíteni közvetlenül nem tudják. Még a lengyelek sem elegek egy ilyen akcióhoz. Ezért sürgősen elő kellett venni az A tervet megerősítő A/a. altervet. Vagyis az embargó minden áron való betartatását, hogy az orosz kivérezzen.

Az USA mint sebzett vad, most aztán mindent és annál is többet be fog vetni az embargó kapcsán renitens országok ellen.
2024 erről fog szólni!
Első körben a kicsiket fogja vegzálni, akár az embargót alá nem írókat is. Aztán felkészül Kína, India. Merthogy igazán ők a nagy "sztrájktörők". Kérdés, hogy miként fognak reagálni ezek az országok erre az agresszív amerikai lépésre. Merthogy ez az ő társadalmukat is érinti. Kína biztos nem fogja hagyni magát és talán India, Indonézia sem. Ebből pedig akármi kisülhet. Első körben ketté fog szakadni a globális gazdaság, ezzel mi az EU-ban jó nagyot fogunk szívni.
A lényeg, hogy az USA mindenkit be fog fenyíteni, és ha ez sem elég, akkor nekiállnak a hajók nyílt vízi vegzálásának. Már egy centet sem fognak adni a külsőségekre. Nincs amit veszítsenek, ugyanis ha Ukrajna elesik, annyi a nyugat globális hegemóniának. Az, hogy a világ nagy részén probléma lesz az olaj hiánya miatt, az pont nem érdekli Amerikát (nála nem lesz az, ő jól bespájzolt). Sőt nagyon is jó a felfordulás neki. A sok BRICS-elő, önállóskodó országban majd szépen kitör a elégedetlenség a gazdasági és egyéb válság miatt és majd jól helyre teszi a nép a renitens vezetőket (ennek nem "Arab Tavasz" lesz a neve, hanem "Globális Déli tavaasz"). Egyébként is minél nagyobb a káosz, annál jobb az USA-nak. Végül is ez a természete, jól el tud benne igazodni. Nagyon helyén kell legyen a Globális Dél szíve, mert nagy balhé közeleg.

Mint fent említettem az USA, utolsó lehetőségként, a fentiek érdekében a tengereken le fogja hívni az egyetlen adu ászát, vagyis a flottát beveti a maga által szabta embargó fenntartása miatt. Igaz India, Indonézia és Kína nyersanyagok szállítása kapcsán a csendes óceán nyugati partjai mentén hajózik. Ha ott el kezd hepciáskodni az USA, könnyen beleszaladhat egy jó nagy balhéba.
Gondolom ők is mérlegelik a veszélyeket, de még a legpesszimistább forgatókönyv is jobb, mint Ukrajna veszte. Márpedig Ukrajna már nem bírja sokáig. Le kell rövidíteni valahogy a háborút. Egy ilyen totális olajembargóval rá lehet kényszeríteni a medvét a tűzszünetre. De mi van ha mégsem? Mert nyitva van a közép ázsiai folyosó. Nem véletlen, hogy Lavrov is megemlítette beszédében, hogy most arrafelé tüsténkedik Amerika. Az isztánok, bár mennyire is édesgetik fenyegetik őket, nem akarnak beleállni az USA érdekekbe. Egyelőre. Ha ez a folyosó megmarad, az orosz továbbra is levegőhöz jut. Ha sikerül lezárnia az USA-nak, szerintem akkor az isten irgalmazzon valamennyiünknek (beleértve ebbe Amerikát is meg Oo.-ot is).
2024 döntő lesz az ukrán háború szempontjából.
Érdekes idők jönnek. Eddig sem volt unalmas, de mostantól kifejezetten izgalmas időszak következik.
Szerintem.

U.i: Mi lenne, ha egyszer a világ nyugat által lenézett része szankciót vezetne be az USA és EU ellen? De tényleg, mi történne?Miért ne fordulhatna meg a préda? És akkor a vadászból lesz a préda és a prédából a vadász. Ez egyébként menekülés esetén nagyon jól működik. Ezzel lehet az üldözőt a legjobban összezavarni és kiszolgáltatottá tenni. Amikor rádöbben, hogy már nem ő a vadász, hanem a vadászott, onnantól nincs esélye.
Egyébként nem zárnám ki, hogy egyszer egy ilyen embargókivetés lesz a válaszlépés az USA és csatlósai által nyakló nélküli szankcióira.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 616
3 277
113
"Az ukránoknak el kell fogadniuk egy mérsékelt területvesztést a Donyeck-medencében, de az igazi tárgyalás az Egyesült Államok és Oroszország között zajlik – mondta az Indexnek az orosz–ukrán háború várható végkimeneteléről George Friedman geopolitikai stratéga, aki úgy tudja, Washington és Moszkva már megkezdte a korai tárgyalásokat. Rávilágított, hogy Oroszországnak gazdasági győzelemre van szüksége a háború befejezéséhez, az USA pedig profitálhat egy erősebb orosz gazdaságból.
[...]
„Az USA nyitott lesz az együttműködésre, ha a területi kérdéseket rendezik. Úgy vélem, ez lesz a végső kritikus tárgyalás. Az Egyesült Államok újjáépítette Németországot és Japánt a háború után, így ez nem áll kívül Ukrajna esetében sem az amerikai hagyományokon” – fűzte hozzá a sztárelemző.
Kitért arra, hogy számításai szerint az orosz beavatkozásnak a szomszédjaiba történő megszüntetése végül várhatóan más régiókkal kapcsolatos megegyezéseket is magában foglal majd. George Friedman kijelentette: Oroszország és Ukrajna egyaránt vesztett, de Oroszországnak gazdasági győzelemre van szüksége a háború befejezéséhez, az USA pedig profitálhat egy erősebb orosz gazdaságból."
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 468
19 051
113