A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 079
36 539
113
De akkor két hét múlva, december 18-án, Erdogan látogatásán mit fognak bejelenteni... :rolleyes:
8x8 harcjárművek gyártását és 1000 repülőszönyeg beszerzését az isztanbuli bazárból! ;)
A kerekes harcjárművek simán lehetnek félmilliárd euró fölötti értékben - ezért érdemes ide jönni Kardigánnak...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 431
74 319
113
Védelmi tervezés – a Szövetség szintjén...

A NATO regionális és a magyar nemzeti védelmi tervek szinkronizálása volt a fő témája a NATO Szövetséges Összhaderőnemi Parancsnokság - Brunssum november végi látogatásának.
A látogatás legfőbb célja volt, hogy a vendégek részletesen megismerjék Magyarországot és az összhaderőnemi tervezés szempontjából fontos témaköröket egyeztessék. A brit vezérőrnagy és szakértő csapata kiemelt figyelmet fordított a törzsigazgató helyettes ADHU23 gyakorlattal kapcsolatos megfigyelések és azonosított tapasztalatok jelentésére. Elismeréssel szólt az összkormányzati részvételről, valamint a NATO és nemzeti képességek integrációjának gyakorlati teszteléséről. Üdvözölte és követendő példának tartotta a civil adminisztráció bevonását és felkészítését az integrált gyakorlatba, mert így sokkal átfogóbb képet kapott a nemzeti védelmi felkészülés helyzetéről és annak további irányairól.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 843
6 748
113

Böröndi Gábor: Tempót váltott a Magyar Honvédség​


MAGYAR NEMZET

2023.12.06. 04:50
2023.12.06. 06:05
Böröndi Gábor: Tempót váltott a Magyar Honvédség

A belga és a spanyol vezérkari főnök értékelése szerint náluk elképzelhetetlen lenne egy olyan széles körű, a közigazgatást és az összes haderőnemet egyszerre bekapcsoló hadgyakorlat, mint amelyet nemrég zárt le a Magyar Honvédség – tudtuk meg Böröndi Gábor vezérkari főnöktől. A vezérezredes tájékoztatása szerint a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy az alakulatoknak önállóan, akár váratlan helyzeteket is megoldva kellett gyakorolniuk az országvédelmi feladatokat együttműködve a közigazgatással és a NATO-erőkkel. Alkalmazkodni kell ugyanis az orosz-ukrán háború tapasztalataihoz.​


Interju:


Szamomra erdekes reszek - legiero:

A kecskeméti bázist például a gyakorlat forgatókönyve szerint hibrid terrortámadás érte, ezért a katonáknak egy órán belül el kellett hagyniuk a repülőteret.


Nyolc Gripen vadászgép ideiglenesen áttelepült Sármellékre, miközben az oltalmazásukra Győr biztosította a légvédelmet. Sármelléken megalakítottak egy ideiglenes katonai repülőteret légvédelemmel, technikai kiszolgáló rendszerrel, logisztikával és a civil szolgáltatók által biztosított üzemanyaggal. Eközben Debrecenbe és Hajdúhadházra helikoptereket, Pápára merev szárnyú repülőgépeket telepítettünk.


Szarazfoldi erok:

Kiemelném, hogy a korábbiaktól eltérően, alkalmazkodva a valós helyzetekhez, minden alakulat a saját eszközparkjával, a saját képességeivel vett részt a felkészülésben, nem kapott megerősítést más katonai szervezettől.


Tuzerseg:

– Ha már említette az új önjáró lövegeket, hogyan épültek be a honvédség rendszerébe az új haditechnikai eszközök. Mit tapasztaltak meg ebből a hadgyakorlaton?

– Az biztos, hogy a PzH 2000 típusú eszközök érkezésével alapvetően meg kell változtatnunk a tüzérség alkalmazását. Korábban egy osztály támogatta a lövészdandár harci cselekményeit. Az orosz–ukrán háború tapasztalata azonban azt mutatja, hogy üteg vagy századszintnél nagyobb tüzér egység harci helyzetben nem tud mozogni, mert a drónok azonnal felfedezik és csapást indítanak ellene. A hozzánk érkező 24 új önjáró löveg tehát nem osztály szinten fog együttműködni, de nem csak a háborús tapasztalatok miatt, hiszen ez az eszköz a képességei miatt sem erre hivatott.

Korábban egyszerre, egy időben, egy lövedékkel lehetett tüzelni, miközben a PzH már képes arra, hogy adott röppályán hat lövedék legyen egyszerre a levegőben és ezek egyszerre csapódjanak be ugyanazon a ponton. A régi, centralizált, szovjet típusú tüzérségi vezetésről tehát át kell térnünk a decentralizáltra.
 

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
3 843
6 748
113
Lynxrol:
A Lynx gyalogsági harcjármű pontosabb, ütőképesebb, nagyobb a túlélő képessége, olyan lőszertípusokkal és olyan automatikával rendelkezik, hogy nem téveszti el a célt, 360 fokban lehet vele lőni, kiemelkedő a terepjáró képessége is. Korábban a harcjárművek támogatták a gyalogsági lövészek harcát, ma ez fordítva igaz.

Egy ilyen eszköz képes arra, hogy 400 méter szélesen és 300 méter mélyen védjen, amire korábban egy lövész szakasz kellett. Emiatt újra is kell írni az ezzel kapcsolatos szabályzatainkat.

Legvedelem:
Ami a légvédelmi rendszert, a NASAMS-ot illeti, elkezdtük telepítését az ország különböző területein, ez fokozatosan fogja majd kiváltani a korábbi szovjet KUB légvédelmi rakétarendszert. Tervezzük a Sky Ranger rendszer beszerzését is, amely alkalmas légi célok, illetve drónok megsemmisítésére. Együtt fejlesztjük a németekkel és a dánokkal, egy-két éven belül készen lesz és rendszeresítjük.

Egyebek:

Továbbra is kiemelt hangsúlyt kap a katonák egyéni felszerelése, emellett fejlesztjük a mélységi tűzcsapások eszközeit, ellátjuk az alakulatokat drónokkal, de vizsgáljuk új típusú teherautók beszerzésének a lehetőségét is.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg0OWFhNGJkYzAxYTQyYTliZDcwNjgwZDUwMzY5OTg4.jpg
Sármellékre a légierő Gripenjei és a légvédelem Mistral rakétái települtek Fotó: MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár / Honvédelem.hu

– Az egyéni felszerelések korszerűsítésére korábban megindították a digitális katona programot. Hogy állnak ezzel?

– A katonáinknak többek között van új típusú sisakja, új kézi fegyverei, de egy olyan, magyar fejlesztésű rendszert is a kezükben adunk, amellyel – egy tablet segítségével – információt adnak és kapnak: látják a saját csapatok helyzetét, ezzel egyidőben pedig a vezetésnek fontos információkat továbbítja, például a harci eszközökről vagy a hadrafoghatóságról. Ezeket a csatornákat természetesen meg is kell tudnunk védeni, ezért nagyon fontos a kibervédelem, a mostani hadgyakorlaton is részt vettek ezzel foglalkozó szakemberek.

– Ebből a szempontból is fontos a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) szerepe, de a jó felderítés elkerülhetetlen a háborús fenyegetés miatt is. Ezért volt szükség a vezetőváltásra a KNBSZ élén?

– A hírszerzés egyik legfontosabb feladata, hogy már az esetleges mélységi csapások előtt megkapjanak a katonáink felderítési adatokat az ellenséges erők szándékairól. A logisztikai parancsnoki pontok felderítésében mindenképpen fejlődni kell, tudni kell, milyen információra miért van szükség, illetve ennek megfelelően közös fejlesztéseket kell indítani. Tajti Norbert vezérőrnagy rendkívül elismert, a különleges műveleteket ismerő tábornok, csapat- és missziós tapasztalatokkal. A szolgálat – az előbbieken leírtakon túl – jelentősen hozzájárul a döntéshozatali folyamatokhoz, és biztos vagyok benne, hogy az ő irányítása alatt ez még hatékonyabban fog működni.