[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 732
6 585
113

JonatánJoe

Well-Known Member
2016. december 29.
167
1 112
93
Szerintem lesz pilóta.
Egyrészt vannak olyanok, akiknek semmi sem elég. A másik, h nyugatba szakadt ismerettségem is olyan illúzióban él, h simán elhiszik, h az oroszok csak ökölrázással fogadnák az F-16-osokat. A harmadik aspektus, h a nyugati ember elszakadt a természettől, aminek a halál is része. Nem fogja fel sok, h egyszer neki is vége. Nincs respawn point. Pláne, ha kihívja a sorsot egy kis repkedéssel a világ jelenleg legveszélyesebb légterében. Ha tippelnem kéne; angolszász, oláh és lengyel pilóták lesznek.
Azért egy kiképzett katonai pilótának illik képben lenni az esetleges feladatok veszélyeivel, hiszen azok ismerete a kiképzésük szerves része. Ukrán F16-ra tényleg pszichopata, életunt, vagy halálos beteg, de még repképes kamikaze külföldi pilótát tudok elképzelni...
 

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
561
1 389
93
Ahogy blogen írja + egy afgán mig-23 lőtt le egy paki 16-ost még a 80-as években.
Nem afgán, hanem orosz volt a MIG. A helyszin stimmel és az évtized is.
Amúgy nem lelővés történt, hanem a paki gép belerepült a ruszki bomba szorásába.

A sztori röviden. Az orosz gépek bombázó feladatott hajtottak végre, s nem a szokásos sülyedésnél oldottak hanem emelkedésből oldottak a stinger veszély miatt.. A paki F-16-ok meg közben a seggügben voltak tűzelési pozicióban, arra számitottak, hogy már oldották az afgán célokra a cuccost. Rájuk startoltak, a bomba meg feléjük tartott, az egyik paki bekapta a másik lépet. A pilóta katapultált és mudzshedin jutatta vissza paki terültre. A ruszkik amugy nem is tudtak róla, hogy nincsenek egyedül fent.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Nyugati vagy keleti oldalon? Ténylegesre leszel kiváncsi lehet déli (arab/afrikai) vagy kinai-t elemzőt kell majd keresni.
Kínai rég megmondta, hogy ez egy USA által kirobbantott háború Oroszország ellen, úgy is viszonyul a konfliktushoz.


FOS
W8Jymww.jpg



Good job IRIS-T


Igor nem érti miért félnek az emberek


Szolgálatba állt a Lancet-ek első vezérlő műholdja, így már nagyon távolról is célra vezethetőek, nincsenek a front közelébe kötve.

Emellett bemutatták a legújabb "55-ös gyártmányt", egy könnyített rövidtávú verziót autonóm célleküzdéssel.
xKUMmTD.jpg




Városok bombázáshoz: Kadirov megmondta 3 hete, hogy Putyin aláírta a következő időszak terveit, égni fognak a kórházak, dőlni fognak az épületek.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Ennek örülsz? Ezek megint csak civil célpontok, ami azt bizonyítja, hogy az orosz továbbra sem tudja az ukrán katonai infrastruktúrát támadni. Valószínűleg továbbra sincs valós idejű felderítési információja, így a milliós rakétáit megint civil célpontok ellen pazarolja. Nagyon kétségbe esettnek tűnik Putyin.
Orosz stratégiai bombázók „lapítják” Ukrajnát: 2022 óta a legnagyobb rakétatámadás!
DefenceNet híradó 2023.12.29. | 10:52

Húsz orosz stratégiai bombázó egyszerre több ukrán várost is kíméletlenül bombáz cirkáló rakétákkal.
A rakéták eltalálják céljukat, és a bombázás most is folytatódik.

A tömeges csapások reggel cirkálórakétákkal, S-300-as rakétákkal és kamikaze drónokkal kezdődtek, miközben felszálltak az orosz stratégiai bombázók, amelyek ezután vállalták, hogy Kh-55 típusú cirkálórakétákkal folytatják az ukrán katonai infrastruktúra "kalapálását".

Legalább 11 ukrán nagyvárost sújtották
Eddig érintettek:
Lvivben egy zsoldosbázist, egy erőművet és raktárakat találtak el.
Hmelnickijben a repülőteret, repülőgépeket (F-16?) és raktárakat találtak el.
Kijevben a gyárakat és az energiainfrastruktúrát sújtották.
Harkovban a repülőteret, a raktárakat és az energetikai infrastruktúrát sújtották.
Odesszában üzemanyagtartályok, raktárak, kikötők érintettek.
Nyikolajevben a repülőtér, a kikötő, az üzemanyagtartályok, valamint a parancsnoki és irányítóközpont súlyosan érintették.
Herszonban légvédelmi rakétarendszereket, raktárakat és berendezéseket találtak el.
Dnyipropetrovszkban a repülőteret is sújtották.
Kanatopon a légvédelmet, a berendezésraktárakat és az energiainfrastruktúrát érintették.
Zaporizzsjában légvédelmi rendszereket és üzemanyagtartályokat találtak el.

Korábban délelőtt Cserkaszit is eltalálták.

Az oroszok 2022 óta nem hajtottak végre ilyen mértékű bombázást.
Az oroszok az infrastruktúra és a nyugati haditechnika tönkretétele mellett a napokban szállított F-16-osokat keresik.
Talán elegendő információval rendelkeztek a hollétükről.


Az ukrán hadsereg az általa ellenőrzött donyecki területekről 100 000 embert távolított el erőszakkal.


Az embereket az északnyugat-ukrajnai Zsitomir régióba szállítják, ahol ingyenes menedékhelyeken helyezik el őket.
"A donyecki régió lakosságának kötelező evakuálása 2022 augusztusában kezdődött
Azóta több mint 100 000 állampolgár költözött határain belül biztonságos területekre.
Köztük több mint 13,2 ezer gyermek és 4,8 ezer mozgáskorlátozott személy van.

Az ukrán hatóságok rendszeresen hirdetnek kényszerürítést különböző régiókban.
Különösen a gyerekeket és az időseket költöztették el Avgyejevkából, de néhány lakos nem volt hajlandó elmenni, és a városban maradt.
Ezenkívül Harkov régiókban és más városokban sürgősen evakuálják az embereket, és szinte minden lakos elhagyott egyes területeket.


Én azt nem értem, hogy senki sem látja a teljes esélytelenségüket, ez már csak nyúlvadászat (akár kisdrónokkal emberekre, akár rakétákkal városokra). Senki sem fogja fel, hogy most már fel kell adni?
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 067
6 621
113
Ezer F-16ost is leszállíthatnak, és mellé bonuszként az összes eddig legyártott (és éppen működő) F-35-öst is, semmit sem ér ha

a) nincs aki repülje
b) nincs ami a földön megvédje

Az oroszok helyében pár napig figyelném hogy a gépek mit csinálnak, honnan szállnak fel, milyen harceljárásokat követnek, aztán állhat lesben egy Szuhoj olyan távolságból, amire az F-16-osból nincs válasz (nagyobb presztízsveszteség a NATO-nak) vagy mehet a földi gépekre a Kalibr szalvó.

Már írtam, hogy lehet, hogy jobban jártak volna az ukránok kivont amerikai AV-8B és brit Harrier II gépekkel (sokat kivontak már mindkét légierőben, az USA F-35B-ket rendszeresít helyettük). Azok is tudnak AMRAAM-ot vinni, meg precíziós levegő-föld fegyvereket is és azokkal szinte bárhonnan fel tudnának szállni, akár egy erdei tisztásról, vagy jó ukrán szokás szerint kórház, vagy iskola udvaráról. Érdekes kis gerilla harcmodort láthatnánk velük.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 423
46 212
113

Semmi nem lesz rendben, durván megérezhetik majd magyarok a háborút? - Robert C. Castel​


Füst a folyamatos tüzek miatt ma délután Kijevben.
Estére már azt lehet tudni, hogy Kijevben, Harkovban, Lvovban és Zaporozsjeban súlyos károkat okoztak a védelmi nagyvállalatokban. Krivonos tábornok arról számolt be, hogy ma az orosz légierő súlyosan megrongálta Ukrajna egyik legnagyobb védelmi vállalatát. Néhány műhelyben a személyzet egy része a romok alatt maradt, amelyeket napközben próbáltak kiásni.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 721
55 678
113
Már írtam, hogy lehet, hogy jobban jártak volna az ukránok kivont amerikai AV-8B és brit Harrier II gépekkel (sokat kivontak már mindkét légierőben, az USA F-35B-ket rendszeresít helyettük). Azok is tudnak AMRAAM-ot vinni, meg precíziós levegő-föld fegyvereket is és azokkal szinte bárhonnan fel tudnának szállni, akár egy erdei tisztásról, vagy jó ukrán szokás szerint kórház, vagy iskola udvaráról. Érdekes kis gerilla harcmodort láthatnánk velük.
Ezek a tipusok sem tudnak tartósan egy tisztásról operálni és jelentős műszaki, logisztikai támogatást igényelnek, ami nem a bokorban hozható létre.
 

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
690
1 910
93
Szerintem lesz pilóta.
Egyrészt vannak olyanok, akiknek semmi sem elég. A másik, h nyugatba szakadt ismerettségem is olyan illúzióban él, h simán elhiszik, h az oroszok csak ökölrázással fogadnák az F-16-osokat. A harmadik aspektus, h a nyugati ember elszakadt a természettől, aminek a halál is része. Nem fogja fel sok, h egyszer neki is vége. Nincs respawn point. Pláne, ha kihívja a sorsot egy kis repkedéssel a világ jelenleg legveszélyesebb légterében. Ha tippelnem kéne; angolszász, oláh és lengyel pilóták lesznek.
Azért a vadászpilóták/pilóták álltalában a társadalom értelmesebb részét képezik. Nehezebbém szerintem őket olyan egyszerű dolgokkal motiválni mint egy golyófogó zsoldost. De láttunk már magyar vadászpilótát is kábítószert csempészni...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
MESÉK A VILÁG NEM TÚL OKOSAITÓL: (nem merten világhülyéjét írni)

Lengyelország elnöke rendkívüli értekezletet hívott össze az ország katonai vezetésével a lengyel légtér Ukrajna általi megsértésével kapcsolatban. Az eset különösen december 29-én délelőtt történt, amikor egy Ukrajna területéről érkező ismeretlen tárgy behatolt az ország légterébe – jelentette a lengyel fegyveres erők hadműveleti parancsnoksága. Az azonosítatlan tárgyat a lengyel légvédelmi radarok észlelték, majd eltűnt a látókörből. Duda elnök telefonbeszélgetést folytatott Władysław Kosiniak-Kamysz honvédelmi miniszterrel, a Nemzetbiztonsági Hivatalban pedig sürgős találkozót terveznek a miniszterrel, Wiesław Kukula vezérkari főnökkel és Maciej Klisz fegyveres erők hadműveleti parancsnokával. Jelenleg egy azonosítatlan objektum keresése zajlik – írja az RMF FM rádió. A rádióállomás szerint az objektum nagy sebességgel haladt nyugat felé, amit az ukrajnai Lviv régió határán fekvő Przewoduw lakói rögzítettek. A területen, ahol az objektum található, nem hallatszott robbanás hangja vagy a pusztulás egyéb jelei.
- Vagy egy igen-igen fölkészült F16-os pilóta irányt tévesztett, vagy rájött, hogy jobb, ha elszelel.
Esetleg muszka UFO?


Feltéve, hogy Németország és Európa többi része nem tudja ellensúlyozni az USA Ukrajnának nyújtott segélyeit, abban az esetben, "Nehéz kompenzálni azt, amit az amerikaiak eddig elértek, akár technikailag, akár anyagilag" - mondta Omid Nuripur, a Zöld Párt társelnöke és a német kormánykoalíció tagja a ZDF német televíziónak nyilatkozva.
Ahogy Nuripur mondja,ha Kijevet teljesen megfosztják az amerikai segélyektől, akkor az EU-nak többet kellene segítenie Ukrajnának. Európa nem tudja ellensúlyozni az Egyesült Államok segélyeit
- Sagte Onkel Omid, und fickte sein Esel in Arsch.

Oroszország meglepett minket ukrajnai erejével – most nem tudunk mit kezdeni vele
"Kezdetben nem úgy láttuk az oroszok rugalmasságát, ahogy ma látjuk" - mondta Christian Freuding német altábornagy.
Azt sem hittük el, hogy elérik azt, amit most világosan látunk: "a hadiipari komplexum létrehozását, bővítését, a termelési kapacitásuk növelését a szigorú szankciórendszer ellenére " - mondta Freuding a Sueddeutsche Zeitung újságnak.
„Talán nem láttuk, vagy nem akartuk látni, hogy továbbra is kaphat segítséget a szövetségeseitől.
„Oroszországnak még mindig sikerül személyzetet toboroznia.
- Sagte Onkel Christian, und fickte sein Esel in Arsch.


Putyin nem hátrál meg – nem hagyjuk, hogy nyerjen

Azt az értékelést, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök semmitől sem fog meghátrálni, Risi Sunak, Nagy-Britannia miniszterelnöke hangoztatta Oroszország mai, Ukrajnára mért hatalmas légicsapása alkalmából.
„Ezek az ukrán városok elleni széles körű támadások azt mutatják, hogy Putyin semmiben sem áll meg, hogy elérje célját, a szabadság és a demokrácia kiirtását.
Nem hagyjuk, hogy nyerjen” – mondta Sunak az X-en közzétett bejegyzésében, aki arra szólított fel, hogy támogassuk Ukrajnát, ameddig csak szükséges.
- Risi annyit tépi a száját, hogy még nem tudta felfogni: Oroszország stratégiai céljaiért harcol 674 napja.

Olyan kis országok hadseregének főnökei, mint Hollandia és Csehország, hadkötelezettséget javasolnak az Oroszországgal közeledő háború miatt.
- Az orosz válasz: a kis kutya jobban vakarózik a bolháktól.

Ahogy Washingtonban elhangzott, a nyugati fegyvereket Ukrajna védelmére szállítják, nem pedig Oroszország elleni támadásokhoz, mivel ezek a konfliktus eszkalációjához vezetnének.
Kijev nem törődik az Egyesült Államokkal kötött, a nyugati fegyverek orosz terület elleni használatának tilalmáról szóló egyezményével.
- Ezért az orosz légvédelem kénytelen volt az amerikánus mesét elvetve, három amerikai gyártmányú AGM-88 HARM radar elleni rakétát elfogni Belgorod térsége felett.

Az Ukrán Légierő közleményben jelentette be, hogy 158 Oroszország által indított rakétából és drónból 114-et semmisített meg.
"Az ellenség 158 légi támadást vetett be Ukrajna ellen tegnap este: különböző típusú rakétákat és drónokat" - mondta az Ukrán Légierő a táviratban szóvivőjével, Jurij Ihnattal, és azt állítja, hogy "Oroszország látszólag célpontok ellen indította, amije van. Ukrajnában."
- A 44 le nem lőtt viszont - szemét muszka módra - 67 helyen talált be.

Zelenszkij
X-en írt posztjában kijelentette, hogy az orosz terrorizmust le kell győzni, és le is fogják győzni.
„Sajnos a sztrájkok halálos áldozatokkal és sérülésekkel jártak.
Minden szolgáltatás éjjel-nappal működik, és biztosítja a szükséges segítséget.
Részvétem azoknak, akik elvesztették szeretteiket.
A sérülteknek mielőbbi felépülést kívánok” – mondta Zelenszkij.
- Kéne menniük a fronra, ne csak lazsáljanak a kórházakban.

Nem lesz fegyverszünet Oroszországgal
– állítja az ukrán külügyminisztérium az ukrajnai hatalmas orosz légicsapás nyomán.
"Oroszország nem fontolgat más forgatókönyveket, mint Ukrajna teljes megsemmisítését" - mondja az ukrán külügyminiszter, rámutatva, hogy ez a támadás bebizonyította, hogy Moszkvával nem lehet fegyverszünetet tárgyalni.
„Ma ukránok milliói ébredtek fel a robbanások hangjára.
Remélem, hogy az ukrajnai robbanások hangja az egész világon hallható lesz” – húzta alá Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, aki felszólította Kijev szövetségeseit, hogy fokozzák segélyeiket.

- Figyu, most kiderült: Erős fegyverszüneti tárgyalás vágyától lőtték csak a Krímet.
 
T

Törölt tag 1711

Guest
A mai támadások pusztítónak bizonyultak shill fronton is, gyanúsan inaktívak a mai napon, lehet találat érte a CIA központot is ukrajnában.


Oroszok kezdenek elég gyakorlottak lenni lövészárkok lerohanásában


CGI kép az 55-ös gyártmány bevetéséről
lOmIQW8.jpg




Nemnáci retró a konfliktus elejéről


Lancet kikapott egy Stryker-t 27 km-rel a frontvonal mögött
https://files.catbox.moe/nfnssq.mp4
OaNwx6v.png



Down szindrómás ukrán katona


According to our data from Ukrainian sources, the Armed Forces of Ukraine spent more air defense ammunition today than in all the previous 28 days of December
The shortage of air defense ammunition is increasing. Stocks are dwindling.

The source indicates that preliminary costs for the number of air defense missiles fired are about $70 million. This figure is not final yet. It also does not take into account damage from arrivals.




Állítólag ezt a lyukat csinálták Lengyelo.-ban, szerintem minimum taktikai atom volt.
VPMRo8y.jpg



Zaluzhny confirmed hits on military targets, industrial and critical infrastructure. Against the backdrop of Zelensky’s stories about almost all downed missiles