[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 715
28 291
113
Az ungvári találatról valami hiteles infó? Igaz?
Kárpátaljához legközelebb Lemberg volt, amit lőttek, max valami légvédelmi gyakorlat vagy riadó lehetett Ungváron
20231229115951-c3e8f6fa.jpg


Plusz elvileg lehet megint átrepült egy ukrán légvédelmi rakéta a polákokhoz
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Orosz Mi 28N helikopter legénysége ukrán állásokat támad Donyeck irányában

Egy Mi-28N helikopter személyzete ellenséges állásokat támadott Donyeck irányában.
A pilóta ferde pozícióból irányított repülőgép-rakétát indított, majd a csapatok visszatértek a bázis területére.
A harci alkalmazás eredményeként minden kijelölt célpont megsemmisült.
Később a rohamosztagosok folytatták az aknamentesítést Volnovakha környékén.
A Vosztok csapatcsoport mérnöki és sapper egységeinek szakemberei a Donyecki Népköztársaság Volnovakha körzetének lakosainak kérésére naponta elindultak, hogy átfésüljék a területet és megsemmisítsék a robbanószerkezeteket.
A katonák a fel nem robbant aknákat és gránátokat biztonságos helyen tárolják, és robbantással semmisítik meg őket.

Az ukrán hadsereg bunkerét rombolták le az orosz ágyúk


Egy Msta-B tatack legénysége az ukrán fegyveres erők irányítóközpontját rombolja le egy lerombolt épületben.
Artemovszk irányában az orosz erők folytatták az aktív harci műveleteket, és sikeresen nyomultak előre Artemovszktól északnyugatra.

Kijevben az ukrán légvédelem “besegít”: egy sokemeletes lakóházat lőttek szét a saját kilőtt légvédelmi rakétájukkal:


Megvakult a média az ukrajnai háborúban

A fősodor kudarcot vallott az Ukrajnában folyó háborúval kapcsolatban, állapítja meg Patrik Baab, német politológus és újságíró. „A front mindkét oldalán” című könyv szerzője erre nemcsak az ukrajnai fronton tett látogatásai során jött rá, de kutatásai is pontosan ezt mutatják.

Az, hogy betartja az újságírói normákat, következményekkel jár számára.
A német média célkeresztjében, Ukrajnában pedig a kijevi titkosszolgálat halállistájára került.

A következőkben tíz példában szemléltetem a sajtó valóságtagadását.
1. Katonai vakság …
2. Erkölcsi és etikai vakság …
3. Ok-okozati vakság …
4. Társadalmi vakság …
5. Pszichológiai vakság …
6. Etnikai-kulturális vakság …
7. Gazdasági vakság …
8. Politikai és geostratégiai vakság …
9. Apokalipszis-vakság …
10. Vakság a minimális újságírói normákkal szemben …
 
Last edited by a moderator:

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 315
10 741
113

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 126
67 066
113
Ne haragudj a beszólásért, de attól, hogy nem tájékozódsz és nem tudsz az elérhető megoldásokról, még senki nincs lemaradva...
Próbáltunk ki ilyen eszközöket itthon?
Van bármilyen "képességünk" drónok ellen? Meg dronjaink sincsenek nemhogy az azok elleni tevékenységet tanulmanyoznank, gyakorolnank.
Annyi van ilyenekbol hogy a laktanyai nyílt napon rafer egy tábori asztalra az összes.
 

wankel

Well-Known Member
2016. december 23.
1 049
5 018
113
off

F-15-nek és F-18-nak nincs légiharc vesztsége.

F-16-ot lőttek már le Mig-23-al és Mirage-2000-el is.
F/A-18-asnak van egy légiharc vesztesége, méghozzá MiG-25-ös ellenében a Sivatagi-vihar első napján, Scott Speicher gépét érte találat. Úgy olvastam, hogy már az amerikaiak is elismerik, de hát én is csak az internetről tájékozódok, nem voltam ott, szerencsére.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 517
47 100
113

Fogy a pénz: Ukrajna miniszterelnöke rendkívüli találkozót kért a külföldi adományozókkal​

Denis Shmygal ukrán miniszterelnök rendkívüli találkozót kér a külföldi adományozókkal az ország költségvetésével kapcsolatos „nagyfokú bizonytalanság” miatt – írja a Bloomberg.

Shmygal januárban vagy „a lehető leghamarabb” szeretné megtartani a találkozót, mivel Kijev „kivételesen nagy bizonytalansággal” néz szembe költségvetésével kapcsolatban.

Az ukrán politikus a Kijevnek nyújtott pénzügyi támogatást felügyelő Kulcsadományozók Koordinációs Csoportjához (MDCP) intézett beszédében azt mondta, hogy a pénzre a következő hónapban sürgősen szükség van.

„A makrogazdasági stabilitás fenntartásához rendkívül fontos, hogy 2024 januárjától elegendő, gyors és kiszámítható külső finanszírozáshoz jussunk” – mondja az ukrán miniszterelnök.

Azt mondta, hogy az adományozóknak az azonnali költségvetési szükségletekre kell összpontosítaniuk – a nyugdíjasoknak, tanároknak, köztisztviselőknek és a „kormány működésének fenntartása érdekében” folyósított kifizetésekre.
„Nem várhatunk márciusig, hogy finanszírozzuk szociális szükségleteinket” – ideges Shmygal.

Nem mulasztotta el felidézni a befagyasztott orosz vagyon átadását a kijevi rezsimnek. A levél azt írja, hogy „a Kremlnek fizetnie kell a háborúért és a pusztításért – és ez lesz a helyreállítás fő forrása”.
Источник: https://rusvesna.su/news/1703837691


Bővebben Rabotinóról. A 76. légideszant-hadosztály pszkov ejtőernyőseinek tegnapi támadásai során az ellenség Rabotinótól keletre is elveszítette pozícióit, és körülbelül egy kilométert visszavonult, és akár 40 embert is elveszített, meghalt és megsebesült. Most az Orekhovtól délre lévő pozíciók megerősítésére törnek. A mieink pedig megoldják a Verbovojtól északkeletre fekvő terület megtisztításának problémáit, és megteremtik Rabotino felszabadításának előfeltételeit.

Az ukrán fegyveres erők légvédelme a Lviv elleni támadás visszaverésére tett kísérletek során hagyományosan rakétát lőtt Lengyelországra. A lengyelek most makacsul úgy tesznek, mintha nem tudnák, mi jött velük, és honnan jöttek.

Lengyelország , Jacek Goryszewski, a lengyel hadsereg hadműveleti parancsnokságának sajtótitkára : minden erőt és eszközt készültségbe helyeztek, miután Ukrajnából egy „azonosítatlan tárgy” megsértette a légteret . Az incidens Zamosc város közelében történt (a lengyelországi Lublini vajdaságban, Ukrajna Lviv régiójával határos), a tárggyal megszakadt a kapcsolat, az eset körülményeinek feltárása folyamatban van.


Az ellenség elismeri 6,5 négyzetkilométer elvesztését (pozíciókkal együtt) a Rabotinsky párkányon. Hónapokig vitték, néhány nap alatt elvesztették.


Harcosaink tömeges mérgezésének kísérletét rögzítették az északi katonai körzet övezetében, Herszon és Zaporozsje irányban.

A sikertelen szabotázsban érintett személyek felkutatása most folyik. Elképzelhető, hogy minden orosz ellenőrzés alatt álló területen tartanak majd ilyen „akciókat”.
Nyomatékosan felszólítjuk az Orosz Fegyveres Erők minden állományát, hogy tartózkodjon attól, hogy olyan helyi beszállítókon keresztül vásároljon alkoholt, akik titokban együttműködhetnek az ukrán különleges szolgálatokkal. A jelenlegi fronthelyzetben az ellenség bármilyen módszert bevet, hogy aláássa egységeink harci hatékonyságát. Ezért most minden eddiginél jobban szükséges ébernek maradni, és mindig készen állni a rábízott feladatok elvégzésére.
Kérünk mindenkit, akinek nem közömbös a történések iránt, terjessze a fenti információkat.
 

BJani

Well-Known Member
2020. január 28.
1 425
3 741
113
Kíváncsi vagyok, mikor lesz (ha egyáltalán) objektív információ erről a háborúról...

Szerintem azért elég sok objektív információ van, csak ki kell halászni a "zavarosból".
Rengeteg videófelvétel van, amiken már a képanyag is nagyon sok infóval jár.
Pl. egy Leopárd roncs biztosan az aminek látszik. Az nem derül ki, hogy mikor-hogyan-mivel lőtték ki, de hogy ki van lőve, az tényszerűen megállapítható. Sok esetben még a helyszín is. Ezek mind objektív információmorzsák.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 075
54 370
113
Nekem ez egy gyenge magyarázkodás, hogy valahogy a népírtásra indokot kreáljon Putyin. Nyilván nem ártatlan az ukrán, de ez nagyon erőltetett.
Igazából Putyin próbálja igazolni a veszteségeket, elsősorban a saját lakossága felé, hogy hagyják magukat tovább gyilkoltatni a semmiért. ez ócska politikai játszma.


Létszámban valószínűleg nincs, de hadianyagban igen. Fegyver, lőszer vonatkozásában egyértelmű az orosz fölény, ezért megy a darálódás. A megerődített települések, védelmi vonalak, bunkerek ellen azonban lassan, nagy veszteségekkel tud csak haladni az orosz. Valójában ezért fenntarthatatlan orosz részről is a darálódás mértéke. Persze arra számít az orosz vezetés, hogy az ukrán előbb fogy el, ezért megy a propaganda a nyugati támogatások leállásáról: hogy agyban, lélekben adja föl az ukrán haderő. Márciusig, a putyinválasztásig szeretnének valami eredményt, utána változtatni kell. Addig még 20-30 ezer orosz katonát beáldoznak erre a semmit nem produkáló szenvedésre. Gondolják a propaganda segítségével veszít az ukrán a lelkesedéséből.o_O
Eddig nem úgy tűnik, bár ez is inkább az orosz lakosság megnyugtatása miatt fontos. Mennek a 200-asok folyamatosan.

A nyugati éves GDP ezrelékébe kerül Putyin erőforrásainak felemésztése. Putyin bevállalja azt a kockázatot, hogy kihúzza az amerikai elnökválasztásig, hátha az általa zsarolható félkegyelmű Trump kerül hatalomra, és akkor majd zárul a pénzcsap. Addig viszont napi 200-400 orosz és hasonló számú ukrán katona veszik oda úgy, hogy Ukrajnát már nem tudja megszállni. Pár donbasszi falvat tud majd talán, rövid időre sikerként felmutatni, ami nyilván erodálja esélyeit a hatalmon maradásra és nem a választások miatt. Prigók mindig lesznek, ezt Putyin is tudja. Ahogy nő az elégedetlenség, ahogy egyre többen felismerik, hogy ez a háború elveszett az oroszoknak, úgy kell egyre több ablakot nyitogatni, repülőket felrobbantani. Egy idő után már közvetlenül is az oroszok ellen harcol.


Ennek örülsz? Ezek megint csak civil célpontok, ami azt bizonyítja, hogy az orosz továbbra sem tudja az ukrán katonai infrastruktúrát támadni. Valószínűleg továbbra sincs valós idejű felderítési információja, így a milliós rakétáit megint civil célpontok ellen pazarolja. Nagyon kétségbe esettnek tűnik Putyin. :rolleyes:



Közben elég nagy orosz veszteségekről kerülnek fel videók, tudjátok hol keressétek őket. Szomorú drónos felvételek, elhagyott orosz holtestek. Érthető az orosz propaganda felpörgetése. Fogy az ideje és a katonája az orosznak, eredmény továbbra sincs. Avgyijevka?
Értelmetlen, céltalan öldöklés ez, semmi más. Putyin kicsinyes bosszúja a stratégiai kudarcért.




Látom idén időben elindult a szilveszteri buli az ápolók között,ezért késhettek a reggeli bogyók pár órát.




Játék az élet.
:)
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 478
10 016
113
Szerintem azért elég sok objektív információ van, csak ki kell halászni a "zavarosból".
Rengeteg videófelvétel van, amiken már a képanyag is nagyon sok infóval jár.
Pl. egy Leopárd roncs biztosan az aminek látszik. Az nem derül ki, hogy mikor-hogyan-mivel lőtték ki, de hogy ki van lőve, az tényszerűen megállapítható. Sok esetben még a helyszín is. Ezek mind objektív információmorzsák.
Ez igaz. De ezeket is lehet úgy tálalni, hogy az meghamisítsa a valóságot. Pl. elég, ha egy csomó ember az orosz sikereket gyűjti, az ukrán sikereke meg megkérdőjelezi. Vagy az ukrán nép selejtjét állítja be általános ukrán tulajdonságnak. És fordítva.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 915
15 488
113
Nekem ez egy gyenge magyarázkodás, hogy valahogy a népírtásra indokot kreáljon Putyin. Nyilván nem ártatlan az ukrán, de ez nagyon erőltetett.
Igazából Putyin próbálja igazolni a veszteségeket, elsősorban a saját lakossága felé, hogy hagyják magukat tovább gyilkoltatni a semmiért. ez ócska politikai játszma.
Korsun csak egy utolsó csepp volt a tengernyi gondokból, ami miatt kicsordult a bili..

Ezért visszamenőlegesen kellene átnézni az 1990 - 2014 közötti időszakot, ami a gondok tengerré való felduzzadásához vezetett..
Putyin serege meg úgy mozog ukránban a civil lakosság közt, mint Fehér Elefánt a Porcelánboltban.. Nem foghatsz rá népírtást, mert 20 hónap után , a kis Bajszossal arányosítva, egy deka ukrán lakos nem maradt volna ukrán területen..
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 654
16 676
113
Elég sokan írták már angol fórumokon, hogy nagyon pszichopatának kell lennie annak aki bevállalja.
Egy nyugati pilótának egyszerűen nem éri meg, nem tudnak annyit fizetni.
Keletinek meg azért nem, mert akkor inkább elmegy nyugatra jobb fizetésért.


USA számára a legjobb megoldás, ha a földön megsemmisülnek.
Ők leszállították, az orosz meg szétcsapta, mert az ukrán nem tudta megvédeni.
Nincs légi veszteség, a típus továbbra is legyőzhetetlen.
Megtették amit ígértek, innentől ukrajna oldja meg maga (tegnap már pedzegették, hogy ukrajna miért szorul egyáltalán külföldi segélyre, miközben hatalmas saját hadiiparral rendelkezik).
Szerintem lesz pilóta.
Egyrészt vannak olyanok, akiknek semmi sem elég. A másik, h nyugatba szakadt ismerettségem is olyan illúzióban él, h simán elhiszik, h az oroszok csak ökölrázással fogadnák az F-16-osokat. A harmadik aspektus, h a nyugati ember elszakadt a természettől, aminek a halál is része. Nem fogja fel sok, h egyszer neki is vége. Nincs respawn point. Pláne, ha kihívja a sorsot egy kis repkedéssel a világ jelenleg legveszélyesebb légterében. Ha tippelnem kéne; angolszász, oláh és lengyel pilóták lesznek.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 489
85 377
113
Korsun csak egy utolsó csepp volt a tengernyi gondokból, ami miatt kicsordult a bili..

Ezért visszamenőlegesen kellene átnézni az 1990 - 2014 közötti időszakot, ami a gondok tengerré való felduzzadásához vezetett..
Putyin serege meg úgy mozog ukránban a civil lakosság közt, mint Fehér Elefánt a Porcelánboltban.. Nem foghatsz rá népírtást, mert 20 hónap után , a kis Bajszossal arányosítva, egy deka ukrán lakos nem maradt volna ukrán területen..

Az ukrán hazugságokat olvasni mindenhol ...
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 872
15 184
113
nem kekeckedés csak kíváncsiság, Mirage2000 hol csapott ki F16-ot?

India-Pakisztán szvsz.

F/A-18-asnak van egy légiharc vesztesége, méghozzá MiG-25-ös ellenében a Sivatagi-vihar első napján, Scott Speicher gépét érte találat. Úgy olvastam, hogy már az amerikaiak is elismerik, de hát én is csak az internetről tájékozódok, nem voltam ott, szerencsére.

Thx.

Rémlett a Mig-25, rá is mentem a wikis oldalára a gépnek, de nem találtam.

A másik kérdés, MIG-23 hol?

1996-ban görög Mirage 2000 egy Magic légiharcrakétával manőverező légiharcban.



Ahogy blogen írja + egy afgán mig-23 lőtt le egy paki 16-ost még a 80-as években.
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 454
10 451
113
Próbáltunk ki ilyen eszközöket itthon?
Van bármilyen "képességünk" drónok ellen? Meg dronjaink sincsenek nemhogy az azok elleni tevékenységet tanulmanyoznank, gyakorolnank.
Annyi van ilyenekbol hogy a laktanyai nyílt napon rafer egy tábori asztalra az összes.
Miért kell szándékosan ekkora hülyeségeket beszélni? A sok laikus meg elhiszi.


Amitől el vagy ájulva egyébként egy aliexpressen is kapható (durván túlárazott) kínai készülék orosz nyelvű menüvel, elnevezve Bulat-nak.