[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 426
46 238
113
Érdekesek a kommentek: Lélektanilag érthető, hogy próbálnak minden érvet felhozni, hogy ez megrendezett esemény az oroszok részéről. Miért csak 3 holttestet mutatnak, ha a testek elégtek, az útlevelek miért sértetlenek?

Az Orosz Nyomozó Bizottság megállapította az Il-76-ot eltaláló rakéta kilövőpontját (TÉRKÉP, VIDEÓ)​

A légtér objektív irányítását végző radaros eszközök, valamint a vizsgálat segítségével megállapították, hogy azok a légvédelmi rakétafegyverek, amelyekből a katonai szállítórepülőgépet eltalálták, a Harkov megyei Lipcsi községben találhatók.
Источник: https://rusvesna.su/news/1706277033


Támadás a Chasov Yar ellen: a krasznoei csaták kezdete,
január 26-án 18.00-i állapot

Az Avdejevszkij erődített területért vívott csata hátterében az orosz fegyveres erők Chasov Yar elleni offenzívája némileg árnyékban maradt.

▪️Az északi szárnyon az orosz fegyveres erők kivonultak Bogdanovka központjából , de megtartják ellenőrzésüket a falu északkeleti külterülete felett. Az Önkéntes Hadtest, a 200-as motorizált lövészdandár és a 98-as légideszant hadosztály a támadás újraindítására készül.

▪️Az egységek módszeresen megsemmisítik az ellenséges erődítményeket tüzérséggel, beleértve a különböző bázisokon lévő RBU-6000 létesítményeket.

▪️Kisebb célpontokhoz FPV drónokat és Lancets ágyútüzérséget használnak.

Ha Bogdanovkától északról és délről sikeresen haladnak előre a magaslatokon, az orosz fegyveres erők elérhetik az Orlova traktust, amelyen keresztül titokban eljuthatnak Csasov Jar külterületére és a Szeverszkijtől keletre fekvő Kanal mikrokörzetbe.

A sokemeletes épületekkel rendelkező mikronegyed a környező területhez képest egy dombon található, és kulcsfontosságú a Chasov Yar lerohanására irányuló művelethez.

A déli szárnyon az orosz fegyveres erők erdőültetvényeken keresztül tudtak előrenyomulni Krasznij ( Ivanovszkij ) külvárosáig .

▪️A 68. harckocsiezrednek, a 150. gépes lövészhadosztálynak és a 4. gépes lövészdandárnak sikerült kikerülnie a mezőket Kleshcheevka felől, és megvetni a lábát a Sadovaya és Shosseynaya utcák kereszteződésében ( a T-0504-es autópálya megy bele ).

❗️A Krasznoje elleni támadás sikeres lezajlása esetén a szomszédos magasságok ellenőrzés alá kerülnek ( maga Krasznoje egy alföldön található, és nincs taktikai értéke), és hozzáférést kapnak a Stupki traktushoz és a Stupki-Golubovskie-2 természetvédelmi területhez.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113

gerimaster

Well-Known Member
2022. február 24.
701
8 484
93
Az ukrán fegyveres erők közlése szerint az orosz halottak száma meghaladja a 380 ezret!
Gratulálok, egyes fegyvernemre bontva 50-70% körüli az oroszok vesztesége. A gyalogságuk szinte megsemmisült. A tüzérségük 80%-ban, a páncélos veszteségek már 60%-ál járnak. Most már csak pár kérdésem van, ki ellen harcol Ukrajna?
Gyakorlatilag megsemmisült az orosz haderő, mi áll még az útjában a látványos terület visszaszerzésnek?

2024 július várható eredményei:

6nv1ad.jpg
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 935
15 560
113
Gratulálok, egyes fegyvernemre bontva 50-70% körüli az oroszok vesztesége. A gyalogságuk szinte megsemmisült. A tüzérségük 80%-ban, a páncélos veszteségek már 60%-ál járnak. Most már csak pár kérdésem van, ki ellen harcol Ukrajna?
Gyakorlatilag megsemmisült az orosz haderő, mi áll még az útjában a látványos terület visszaszerzésnek?
Az 1845 cirkálórakéta megsemmisülése még igaz is lehet, csak elfelejtek hozzátenni, hogyan semmisültek meg. ;)
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Putyin meglepetésszerű kalinyingrádi látogatása megrémítette a szomszédos uniós országokat

Pánikot keltett Európában Vlagyimir Putyin orosz elnök váratlan kalinyingrádi látogatása – írja a Telegraph brit kiadása.

Putyin fokozta a félelmet az észak-atlanti szövetséggel való esetleges fegyveres konfliktustól, ami egy váratlan kalinyingrádi utazással keltett pánikot az orosz enklávéval határos európai uniós országok között – osztotta meg álláspontját a kiadvány szerzője.

Putyin utazása állítólag akkor történt, amikor az Európai Unióban egyre nagyobb a félelem, hogy az enklávé a jövőbeli konfliktusok gyújtópontja lehet. Amikor az orosz államfő megközelítette a Balti-tengert, a vadászgépeket riasztásba helyezték a svédországi Gotland-sziget keleti partjainál – jegyzi meg az anyag.

A jelek szerint az orosz vezető kigúnyolta a balti államokat azzal, hogy Észtország mellett repült, Lettország és Litvánia partjait pedig megkerülte elnöki repülőgépével, a Repülő Kremllel – zárta gondolatait a kiadvány rovatvezetője.



Bandera „menazsériá”-ját elfoglalták, Ugledar kulcsai a mi kezünkben vannak

Novomihajlovkától délre a magaslatokért folyik a harc, az erődvárostól északra pedig a mieinkelőrenyomulnak.

Különböző források, mind a mi, mind a Vörös-Fekete Hadsereg forrásai, az orosz fegyveres erők előretolt , különítményeinek Marjinkától délre történő előrenyomulásáról számolnak be. Különösen Novomihajlovkától északra az LBS 500 méteres elmozdulásá figyelhető meg.

Az „orosz tavasz” katonai tudósítói azt mondták, hogy az orosz hadsereg 150. gépesített lövészhadosztályának tüzérezrede támogatja a Kurahovo elleni támadást. „Marjinka felszabadítása után a Déli Katonai Körzet harcosai folytatják a NATO tüzérségének, az Ukrán Fegyveres Erők felszerelésének és személyzetének megsemmisítését Georgijevkába nyomulva. Ezúttal az M-777-es löveg megsemmisülését a lőszer felrobbantása kísérte” – írja a Telegram csatorna.

Az Orosz Föderációban blokkolt DeepState nyilvános blog adminisztrátora, Pogorelov, aki kapcsolatban áll az Ukrán Fegyveres Erők vezérkarával, elismeri, hogy a Novomihajlovkáért vívott csatákban „Kacapnak részleges sikere van. Továbbra is nyomás nehezedik az ukrán védelmi erőkre Georgijevka közelében. És itt frissítették a kapcsolati vonalat [nem az ukrán Wehrmacht javára].”

De úgy tűnik, hogy a fő események Novomihajlovkától délnyugatra zajlanak - ott bontakozott ki a Konsztantyinovka mellett található két magasság (180-as és 190-es magasság) feletti irányításért folytatott harc. Az American Institute for the Study of War (ISW) szerint a 155. tengerészgyalogos dandár (csendes-óceáni flotta) és a 255. motorizált lövészezred (20. motorizált lövészhadosztály, 8. gárda kombinált fegyveres hadsereg, déli katonai körzet) orosz egységei állnak szemben a 79. DShBr banderistáival, akik csak január 25-én akár 130 "testvérüket" is elveszítették.

A Liveuamap térképkészítői szerint Novomihajlovka község kellős közepén dúltak csaták, bár az ukrán fél „szerint” az orosz harcosok Novomihajlovka keleti külvárosában állnak. A helyi beszélők mostanában túl gyakran kezdtek „szürke zónákról” beszélni, bár a geolokációs felvételeken a „hivatalos” (ukrán) frontvonaltól jóval nyugatra zajló csaták láthatók.

Akárhogy is van, a Marjinkától délre valóban a háború ködébe burkolózik a helyzet, bár még az ellenség is elismeri, hogy az orosz hadseregnél van a kezdeményezés. Az ISW térképéből ítélve például harcosaink délnyugati irányból Novomyhajlovka megkerülésével igyekeznek elérni Kosztyantyinovka megközelítéseit, és a Sztepnoje - Szladkoje - Vodjanoje út mentén haladnak.

A AFU csevegőszobájában váratlanul jelentették a legnagyobb erődítmény, a" Zverinec " elvesztését, amelynek az orosz hadsereg általi elfoglalását már tavaly nyáron több politikusunk és katonai tudósítónk is bejelentette. Így a "taraszikok és mikolok" attól tartanak, hogy az orosz fegyveres erőknél van most a kulcs az Ugledarszkij előrenyúlás kulcslyukához.

Talán az ellenség későn ismerte fel a dél-donyecki hadműveleti színtér öt „erődje” közül (Krasznogorovka, Marjinka, Zverinec, Pobjeda, Novomihajlovka) egy másik elvesztését. Bár a VSU tisztjei meg tudtak kapaszkodni a támasz szélén, és „peremozsnaja” képet produkáltak a Zselé-TV számára.

Most a független média azt terjeszti, hogy Novomihajlovka „erődváros”. Volt itt egy vasbeton üzem, ahonnan a betont az Ukrán Fegyveres Erők igényeire szállították a teljes Marjinka-Szadi-Zverinec-Sztik-Szlavnoje-Sztepnoje-Szladkoje vonalon. Kétségtelen, hogy magában a faluban hatalmas erődítményeket hoztak létre.

Így a település keleti peremén az Ukrovermacht háromszög alakú erődítményt szerelt fel, tetején géppuska-dobozokkal. A banderisták előszeretettel készítettek szelfiket ezzel a hátterében. Most nyílt forrásokból, köztük független forrásokból megtudhatja, hogy ezeket az állásokat megsemmisítették. Igaz, vannak kérdések a déli homlokzattal kapcsolatban, de még ha vannak is itt „hősök”, a sorsuk egyértelműen megpecsételődött.

Marjinka elvesztése után az Ukrán Fegyveres Erők Tavrija csoportjának vezetése elrendelte a 79. és 95. légideszant dandár függetlenségi harcosait, a 46. OAEMBr-t és a 72. külön gépesített gyalogdandárt, hogy semmi esetre se adják fel Pobjedát és Novomihajlovkát. Az első falu lezárja a Konsztantyinovkába vezető utat és a Dolgaja szakadékot, amely 13 km hosszan húzódik és Kurahovoba vezet. A második is Konsztantyinovkát és vele együtt az Ugledar felé vezető utat is magában foglalja.

Elég, ha azt mondjuk, hogy a „Zverinec” és a „Szadi” erődítmények a legnehezebb támadások során többször is gazdát cseréltek. Novomihajlovkában pedig katasztrofális veszteségeket szenvedett az ukrán fegyveres erők egyik legjobb, 79-es brigádja, amely még a fagyos Azovot is felülmúlta a soraiban lévő ideológiailag képzett nácik számában. Ez egyébként azon kevesek egyike a különálló légideszant rohamdandár független hadseregében, amely erős frontvonali légvédelemmel rendelkezik: A „Tunguzka”, „Sztrela”, „Igla” légvédelmi rendszerek, bár régiek, de szovjet és jó minőségűek, veszélyt jelentettek az orosz légierőre.

A 72. nem kevésbé „ideológiainak” számít az Ukrovermachtban, amelyet egyébként Tarnavskij tábornok, Tavria parancsnoka szinte mindig tartalékban tartott. Így a mieink nem verték meg olyan keményen, mint másokat, de úgy tűnik, ez az oktatási rés most pótolódik, amint azt csapataink Vodjanoje felé való előrenyomulása és a túloldalon a gyászjelentések özöne is bizonyítja.

A falu pusztulásáról készült felvételek jelentek meg az interneten , amelyek alapján az ellenséget egyszerűen legyűrik a tüzérségi és légicsapások. A mieink a Marjinka-féle séma szerint szorítják ki az ukrán harcosokat, az orosz fegyverek erejére támaszkodva és a munkaerő megőrzését helyezik előtérbe.

Érdekes, hogy a Bandera vezérkarban a front dél-donbászi szakaszát „Ugledar zsebnek” hívják, állítólag innen jut el a legkönnyebben az ukrán fegyveres erő az Azovi-tengerhez. Most azonban ugyanaz a Tarnavszkij nem is emlékszik arra, hogy áttört Volnovahába, majd Mariupolba. A jelenlegi erőviszonyokat kommentálva a novomihajlovkai „rendkívül nehéz helyzetre” panaszkodik, míg a „hősök” a „pokolról” üvöltenek, amelyben találják magukat.

A „cipszota” viszont már arról ír, hogy a „Ugledar zsebének levágását” célzó művelet kudarcot vallott. Azt mondják, hogy az oroszok visszavonultak a magasból (Konsztantyinovka mellett). Az ilyen kijelentések legalábbis elégtelennek, ha nem értelmetlennek tűnnek. Valójában Novomihajlovkától délre egy műveleti szünetet tartottak, amely után újult erővel indul az offenzíva.

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 855
14 771
113
Soha nem lesz közös célunk vagy érdekünk Putyinnal.
Pfff csak nehogy úgy járjunk hogy majd Ő fogja megmondani a közös céljainkat és érdekeinket..
Én az azt időt már átéltem egyszer, és ami egyszer megtörtént, soha nem mondhatjuk, hogy az nem történhet meg mégegyszer, ki van zárva..
11 évig tanultam oroszul annó, de egy pohár vizet is nehezen tudnák kérni a közös túristanyelven kívül (mutogatás). Lehet itt az ideje a pince mélyéről a porosodó tankönyveket előhalászni ha nem ette meg a penész és az egér..? A készülő változások szelét fogja mutatni hogy felértékelődnek majd a tolmácsok és fordítók..

Szóval utólag jósolgassunk, ne előre..
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 495
121 218
113
Dobj valami forrást minkét félről.
Ember te vagy a topik feketöves bentlakója szórakoztass olyan számokkal amiket elfogadhatónak tartasz úgyis ismered mindkettő fél állításait :D Ha hozok valami mainstreamet akkor úgy is csak köpködsz (meg az ottani számok elég erősen mismásoltak)
Ha mindkét oldal hivatalosnak tekintett veszteségeadatait lefelezzük akkor is mindkét oldalnál bőven feljebb vagyunk a százezren
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 807
77 957
113
Ember te vagy a topik feketöves bentlakója szórakoztass olyan számokkal amiket elfogadhatónak tartasz úgyis ismered mindkettő fél állításait :D Ha hozok valami mainstreamet akkor úgy is csak köpködsz (meg az ottani számok elég erősen mismásoltak)
Ha mindkét oldal hivatalosnak tekintett veszteségeadatait lefelezzük akkor is mindkét oldalnál bőven feljebb vagyunk a százezren
Segítek, az orosz veszteségek halottakban maximum pár 10.000 és az össz. veszteseg sem éri el a 100.000-et. Ezzel a blődseggel vitatkozol.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 569
113
Sűrű a háború köde
Hidegkuti Konstantin

Milyen fontos események történtek az elmúlt napokban az ukrajnai harctéren? Meddig húzódhat még az ukrán ellentámadás? Miként alakulhatnak az elkövetkező napok harcai? Mikorra zárhatja körbe az orosz haderő Avgyejevkát? Esetleg Kijev kel át a Dnyeperen? Az ukrajnai háború kapcsán a nyugati kutatóközpontok által is jegyzett, katonai elemzéssel és nyílt forrású hírszerzéssel – OSINT – foglalkozó orosz Rybar Telegram csatorna összefoglaló videója az ukrajnai háború január 23-24-i eseményeiről.



Az ukrán mainstream viccek most arról szólnak, hogyan lehet elbújni a katonai toborzók elől.
A társadalom gúnyt űz a kurmányából.

 

sidewinder12

Well-Known Member
2016. október 11.
1 626
9 021
113
VVP is megszólalt Il-76 ügyben, valaki pls rakjon be valami összefoglalófélét (boki, nyugger vagy nemtom), mert ez az automatikus fordítás elég béna

Már azon kívül, hogy majd jól ki lesz vizsgálva.

Nincs időm hosszan szórol-szóra fordítani, így csak röviden.
"1.Az ukránok TUDTAK (a GUR és az ukrán fegyverese erők vezérkara is) róla, hogy megy a gép. Tudták, hogy 65 ukrán katona rajta lesz, mert tájékoztatva voltak erről. A 65 fő egy 190 fős csere részeként lett volna odareptetve.
2. A kettő darab rakétát az ukrán fegyveres erők által irányított részről indították 11:10-kor. A találatok 2-3 perccel később következtek be, a gép nem tudott ellene védekezni, mert az nem volt lehetséges. A rakéta nem PZRK, tehát hordozható, vállról indítható cucc volt, hanem egy légvédelmi rakétakomplexumról indították. Ez látszik a nyomokból. A baráti tűz kizárva, mert a gépen barát-ellenség felismerő rendszer van,ahogy a lérak komplexumban is. Pontosabban a gépen ennek a válaszjel adója. Így a kezelő hiába nyomkodná bármennyiszer a rakétaindító gombot, a rakéta nem indulna, mert a rendszer letiltaná, mint saját gép elleni indítást. Ez technika. A helyszíni maradványok bizonyítják,. hogy lérak komplexumról indították a rakétákat. Azt, hogy miért lőttek az ukránok gépre ezzel, azt nem tudom. Vagy szándékosan, vagy meggondolatlanságból, vagy simán hozzá nem értésből. Lehet, hogy rossz célazonosítás volt, mert egyszerűen nem tanulták meg az eszköz kezelését. A komplexum lehetett amerikai Patriot, vagy pedig nyugat európai rendszer, a legvalószínűbb az utóbbiakból a francia. Erre pár nap múlva tudunk pontos választ adni. Azt, hogy ez most gondatlanság vagy szándékos bűncelekmény, mint jogi kategória, nem akarom rögtön megítélni. De azt azért hozzátenném, hogy az ő állami szerveik rendszeresen követtek és követnek el a saját polgáraik ellen súlyos bűncselekményeket. Most az áldozatok ezúttal az ő katonáik. Továbbá sajnos a mi repülőseink is. Engedjék meg, hogy kifejezzem a legmélyebb együttérzésemet, őszinte részvétemet a gépszemélyzet tagjainak családjai részére. Továbbá az utolsó pillanatban kaptam a jelentést, hogy megvannak a gép fekete dobozai, amiket a Nyomozó Bizottság meg fog vizsgálni."
 

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 473
16 899
113
Ember te vagy a topik feketöves bentlakója szórakoztass olyan számokkal amiket elfogadhatónak tartasz úgyis ismered mindkettő fél állításait :D Ha hozok valami mainstreamet akkor úgy is csak köpködsz (meg az ottani számok elég erősen mismásoltak)
Ha mindkét oldal hivatalosnak tekintett veszteségeadatait lefelezzük akkor is mindkét oldalnál bőven feljebb vagyunk a százezren
Megtennéd azt az apróságot,hogy idéznél tőlem valami olyat,amikor számszerűsítettem valamelyik oldal veszteségeit? Nekem nem rémlik,bár a tévedés jogát fenntartom,de olyan vehemenciával hörögsz,te is meg a NATO uszkár kollégád is,hogy az már kabaré jelleget ölt. Ja,és még egy apróság. Melyik általad publikált mainstream miatt köpködtem,mert erre is kiváncsi lennék. Előre is köszönöm a fáradozásodat.
 

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
3 983
21 961
113
Nincs időm hosszan szórol-szóra fordítani, így csak röviden.
"1.Az ukránok TUDTAK (a GUR és az ukrán fegyverese erők vezérkara is) róla, hogy megy a gép. Tudták, hogy 65 ukrán katona rajta lesz, mert tájékoztatva voltak erről. A 65 fő egy 190 fős csere részeként lett volna odareptetve.
2. A kettő darab rakétát az ukrán fegyveres erők által irányított részről indították 11:10-kor. A találatok 2-3 perccel később következtek be, a gép nem tudott ellene védekezni, mert az nem volt lehetséges. A rakéta nem PZRK, tehát hordozható, vállról indítható cucc volt, hanem egy légvédelmi rakétakomplexumról indították. Ez látszik a nyomokból. A baráti tűz kizárva, mert a gépen barát-ellenség felismerő rendszer van,ahogy a lérak komplexumban is. Pontosabban a gépen ennek a válaszjel adója. Így a kezelő hiába nyomkodná bármennyiszer a rakétaindító gombot, a rakéta nem indulna, mert a rendszer letiltaná, mint saját gép elleni indítást. Ez technika. A helyszíni maradványok bizonyítják,. hogy lérak komplexumról indították a rakétákat. Azt, hogy miért lőttek az ukránok gépre ezzel, azt nem tudom. Vagy szándékosan, vagy meggondolatlanságból, vagy simán hozzá nem értésből. Lehet, hogy rossz célazonosítás volt, mert egyszerűen nem tanulták meg az eszköz kezelését. A komplexum lehetett amerikai Patriot, vagy pedig nyugat európai rendszer, a legvalószínűbb az utóbbiakból a francia. Erre pár nap múlva tudunk pontos választ adni. Azt, hogy ez most gondatlanság vagy szándékos bűncelekmény, mint jogi kategória, nem akarom rögtön megítélni. De azt azért hozzátenném, hogy az ő állami szerveik rendszeresen követtek és követnek el a saját polgáraik ellen súlyos bűncselekményeket. Most az áldozatok ezúttal az ő katonáik. Továbbá sajnos a mi repülőseink is. Engedjék meg, hogy kifejezzem a legmélyebb együttérzésemet, őszinte részvétemet a gépszemélyzet tagjainak családjai részére. Továbbá az utolsó pillanatban kaptam a jelentést, hogy megvannak a gép fekete dobozai, amiket a Nyomozó Bizottság meg fog vizsgálni."
Egyébként mennyire feltűnő a másik oldal által használt és már teljesen megszokott retorikához képest, hogy ebben nincs felszólítás, követelés, vagdalkozás, vádaskodás, fenyegetés… ellenben felsorolja a lehetséges okokat, mint szándékosság, meggondolatlanság, hozzá nem értés, rossz célazonosítás… Elég tanulságos és illő lenne a sok européernek ott Brüsszelben megtanulnia, hogy egy valamennyire is magára adó ország vezetőjének miként kell fogalmaznia és nyilatkoznia.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 493
24 184
113
Hmm ha ez igaz.... Mondjuk az isis is amerikai kutya kölyke, az ukri projekt is, így még talán valós is lehet:

4 ukri elfoglalt egy civil házat, a házat a későbbiekben gondozás alá helyezte az orosz tüzérség:

Tanulnia kellene az orosz drónosoknak a spártától, ezek házibarkács mini bombákat dobnak:

Közeli felvételek a szárazföldi RBU6000-ről:

A videó elején ha jól azonosítom egy kilőtt csali2:

A legújabb nato technikai segély, taktikai ZÖLD és környezetbarát lószerszállító:
https://t.me/i20028843/178637

polák krab csőrobbanás közelről filmezve:

Kis orosz oldalba csípés:

ukri komisszárok már a közgyűléseken is toboroznak:

Egy teljesen jó állapotú M113 zsákmány:

Mesterlövész:

Tos:

ukri lövészárok vs orosz tüzérség:

A Wall Street Journal beszámolója szerint 2023 májusában több mint egy tucat ortodox ikont vittek el titokban Franciaországba Ukrajnából.
„Senki nem tudta, hogy ezt csináljuk” – mondta Maximilien Durand, a Louvre bizánci és keleti keresztény művészeti osztályának vezetője.
A kijevi Nemzeti Művészeti Múzeum gyűjteményéből tizenhat ritka ikont - amelyek egy része a 6. századból származik - Lengyelországon és Németországon keresztül Franciaországba szállították katonai kísérettel.

Gránátdobálás és FPV drón (az első videóban egy ukri kiszaltózott az improvizált lőállásából):

Lancet veszteségek, az ukri technika elég profin és magabiztosan kezeli már őket:

bandera vagy amit akartok:
 

svajcibeka

Well-Known Member
2013. február 10.
973
2 720
93