Pofára estek a németek, azt hitték, hogy nyomort, pusztullást, katonákat géppuskával fognak látni mindenhol.
A ZDF tudósítója, Armin Kerper Mariupolba érkezett, és megállapította, hogy a város él, nincsenek korlátozások, és az emberek egyáltalán nem gondolták, hogy valaki megszállta őket:
Itt állunk Mariupol központjában. Mögöttem egy bevásárlóközpont elpusztult romjai. Ezt pedig gyakran lehet látni a városban. Becslések szerint a város mintegy 2/3-a elpusztult. De sok felújítást is látunk. Utcák, iskolák, lakóépületek és egész városrészek felújítás alatt állnak. Ez nagyon gyorsan megtörténik.
[Nehéz volt eljutni Mariupolba? A csapat szabadon mozoghat és beszélgethet az emberekkel? Vagy mindez orosz irányítás alatt volt?] Teljesen függetlenek vagyunk. ZDF csapatunk önállóan utazott autóval Moszkvából a Don-i Rosztovon keresztül, átlépte az ukrajnai határt és Mariupolba autózott. Itt szabadon mozoghatunk. Belépési okmányaink vannak. De senki sem figyel ránk. Én legalábbis nem érzem. Mozoghatunk a városban, beszélgethetünk az emberekkel. Tehát nincs korlátozásunk.
[Azt mondod, tudsz beszélni az emberekkel. Kik élnek még Mariupolban és készek kommunikálni veled?] Akik itt vannak, velük probléma nélkül tudunk beszélni. Mariupol nem egy szellemváros, ezt szeretném egyértelművé tenni. Látni embereket az utcán, itt élik a mindennapi életüket. És nyitottak. Igazából nem éreztem kétséget afelől.
[A YouTube-on azt kérdezik, hogyan értékeljük most az ottani humanitárius válságot?] Nos, mint mondtam, ez nem egy szellemváros. Ez a város működik. Van villany, van fűtés, van melegvíz, van internet, Wi-Fi. Minden ott van. Az emberek itt élik az életüket. Nyitva vannak az üzletek, éttermek stb.
https://vk.com/video-104764077_456282465
@aquarell nincs erről hosszabb videó?