Lengyel haderőfejlesztési program (2032) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 416
74 283
113
Keel laying ceremony for the second SIGINT ship to Poland...

2024-01-22-mmc_250_snss.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: alali77

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 120
13 561
113

Pénzügyi bizonytalanság fenyegeti a lengyel fegyvervásárlást​




Az áprilisi parlamenti választások közeledtével a dél-koreai nemzetgyűlés nem lép előre a törvényjavaslat felülvizsgálatával, attól tart Choi Ji-won.

Dél-Korea ambiciózus, többmilliárd dolláros fegyverexport-ügylete veszélybe kerülhet Lengyelországgal, mivel a Nemzetgyűlés továbbra is tétlenül ül egy olyan törvényjavaslaton, amelyet az ügyletek megkötéséhez el kell fogadni.

Miután 2022 júliusában aláírták a harckocsikra, tarackokra és vadászrepülőgépekre vonatkozó, 17 billió won (12,7 milliárd dollár) értékű kezdeti átfogó fegyverexport-megállapodást, az együttműködő koreai védelmi vállalatok – a Hyundai Rotem és a Hanwha Aerospace – és a lengyel kormány tárgyalásokat folytat arról, hogy egy éven belül követi a második megállapodást.

A kiegészítő megállapodást azonban még nem írták alá, mivel az állami tulajdonú Koreai Export-Import Bank, vagyis az Eximbank elérte a tavalyi ügyletekből származó törvényes hitelkeretét.

A nagyszabású exportmegállapodások részeként a csatlakozni kívánó ország gyakran ad kölcsönt kereskedelmi partnerének a kereskedelem finanszírozására. Dél-Korea 17 billió vont kölcsönadott Lengyelországnak, az Eximbankkal és a Korea Trade Insurance Corp.-val. mindegyik 6 billió von értékű kölcsönt és garanciát nyújtott.

Míg a lengyel kormány állítólag több mint 20 billió won tőketámogatást kért egy 30 billió wonos másodlagos üzlethez, az Eximbank nem tudta meghosszabbítani a kölcsönt, mert az majdnem elérte a törvényi plafont.

A hatályos Eximbank kezelési törvény értelmében az intézmény alaptőkéjének 40 százalékáig hitelezhet egy hitelfelvevőnek. Júliusban a bank tőkéje 18,4 billió won volt – beleértve a 15 billió vonos törvényes tőkét is –, így Lengyelországnak mintegy 7,35 billió vonos hitelkerete maradt. Miután az Eximbank az első tranzakció során már 6 billió wont finanszírozott, Lengyelországnak már csak körülbelül 1,35 billió won maradt.

Mind a kormányzó, mind az ellenzéki párt képviselői azt javasolták, hogy az állami hitelezők törvényi felső határát 30-35 billió vonra emeljék, ami legalább a duplája a jelenlegi 15 billió vonnak.

Politikai tényezők miatt azonban csekély előrelépés történt, és a törvényjavaslatok az illetékes állandó bizottságokban maradnak anélkül, hogy azokat megfelelően megvitatták volna.

A törvény elfogadásával és az exportnak nyújtott időben történő segélyezéssel kapcsolatos aggodalmak az utóbbi időben erősödtek, mivel a 21. Országgyűlésnek a közelgő áprilisi általános választással véget kell érnie, amely a törvényjavaslatot automatikusan hatályon kívül helyezi, ha még jóváhagyásra vár.

Nemcsak a felülvizsgálati eljárást kell a nulláról kezdeni a 22. ülésen, de a legrosszabb esetben a Lengyelországgal kötött második fegyverexport-ügylet járulékos károkká is végződhet – vagy visszafogják, vagy teljesen leselejtezik.

Egy védelmi ipari tisztviselő szerdán azt mondta, nem olyan optimista a módosítást illetően, hogy ez a közgyűlés elfogadja.

"Nagyon aggasztó. Mivel az általános választás áprilisban van, az előző hónap leginkább a választásokról fog szólni, ami azt jelenti, hogy a törvényjavaslatot február végéig meg kell vitatni a parlamentben" - mondta egy névtelenül elhallgató tisztségviselő.

Ilyen körülmények között a dél-koreai kormány a tőke részleges összevonását fontolgatja a magánszektortól származó szindikált kölcsön révén. Novemberben arról számoltak be, hogy a védelmi minisztérium felkérte az ország öt legnagyobb kereskedelmi bankját – a KB Kookmint, a Shinhant, a Hana-t, a Woori-t és a NongHyupot –, hogy nyújtsanak mintegy 3500 milliárd von kölcsönt a lengyel kormánynak a másodlagos kereskedelem finanszírozására. .

Iparági források azonban valószínűtlennek tartották, hogy a lengyel kormány a szindikált hitelek mellett döntsön, és az egyik okként a kormány által finanszírozott hitelekhez képest magasabb kamatokat említettek.

A bankokkal nem tudták megerősíteni, hogy a szindikált hitelről még tárgyalások folynak, illetve a lebonyolítás részleteiről.

Az aggodalomra ad okot, hogy közeledik a Hanwha Aerospace megállapodásának határideje a másodlagos szerződés egy részében. A cég bejelentette, hogy szerződést írt alá a Lengyel Fegyverkezési Ügynökséggel további fegyverek szállítására körülbelül 3400 milliárd won értékben, feltéve, hogy júniusig összegyűlik a pénz.

"Ha a finanszírozás nem érkezik meg a határidő előtt, akkor nincs pénzünk, így nem lesz lehetőség exportálni" - mondta egy védelmi ipari illetékes.

Ez a vártnál jóval nagyobb kockázat – tette hozzá a tisztviselő, megjegyezve, hogy a Lengyelországgal kötött megállapodások nemcsak a vállalatok számára fontosak, hanem az egész védelmi ipar számára, mivel az behatol a globális piacra.

Yoon Suk Yeol elnök többször is hangsúlyozta, hogy a cél az, hogy 2027-re Dél-Korea a negyedik legnagyobb szereplő legyen a világ fegyverexportpiacán, és a Lengyelországgal kötött megállapodások nagyrészt e cél felé mozdították az országot.

A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet adatai szerint Korea a közelmúltban a világ kilencedik legnagyobb fegyverszállítója lett, mivel fegyverexportja 2013–2017 és 2018–2022 között 74 százalékkal ugrott meg.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and Pogány

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 416
74 283
113
Megtennéd a kedvemért, hogy kicsit részletezed mi van benne?
Jarosław Zieliński képviselő kérdése a következő volt:
Nyilvánvaló, hogy az orosz fenyegetéssel szemben Lengyelország biztonságának garanciája egy erős hadsereg, amely képes elriasztani az agresszort. A Jog és Igazságosság párt kormánya növelte a Lengyel Köztársaság védelmi potenciálját, növelte a védelemre fordított pénzügyi kiadásokat, korszerű felszerelések és fegyverek nagyarányú beszerzését hajtotta végre, az egyes katonai szolgálati típusokban részt vevő katonák száma pedig csaknem megkétszereződött 2015-höz képest. A Jog és Igazságossság párti kormány minisztere, Mariusz Błaszczak új stratégiai jelentőségű taktikai alakulatokat, új hadosztályokat és számos új katonai egységet hozott létre, különösen Lengyelország keleti részén. A lengyel hadsereg megerősítésének folyamatát intenzíven kell folytatni. Eközben a jelek szerint lassulhat a jelenlegi koalíciós kormány alatt. A megkötött fegyverszállítási szerződések hitelesítésének bejelentése, a 300 ezres hadsereg megkérdőjelezése, a toborzási kritériumok mesterséges növelése és egyes, különösen az elmúlt években létrehozott katonai egységek felszámolásához vezethet. Emlékszünk arra, hogy a 2007–2015-ös években számos katonai egység, köztük például a 14. Suwałki páncéltörő tüzérezred – a Suwałki-földszoros egyetlen egysége – felszámolása történt 2010-ben, két évvel a Grúzia elleni orosz agresszió után. Lengyelország védelmének doktrínája a Visztula-vonalon vagy a PO-PSL kormány Oroszország felé való behódolása és visszaállításának politikája.

Milyen lépéseket szándékozik végrehajtani a Nemzetvédelmi Minisztérium 2024-ben, hogy tovább erősítsük védelmi potenciálunkat, különös tekintettel az új hadosztályok és egységek létrehozására Kelet-Lengyelországban, a Suwałki-szorosnál és a Bresti-kapunál? Különösen - az újjáalakult suwałki páncéltörő ezredben, valamint Augustówban , Czartajewoban , Kolnóban , Grajewoban , Czarna Białostockában, Czerwony Bórban is (és Wojewodzinában - a szerkesztő megjegyzése). Mik a tervek a lengyel fegyveres erők létszámának növelésére 2024-ben és a következő években?

Paweł Bejda, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi miniszter nevében adatszolgáltatásra jogosult államtitkára válaszában közölte, hogy:
Folytatódnak a lengyel fegyveres erők 2021-2035 közötti fejlesztési programjában szereplő projektek a katonai egységek műszaki korszerűsítése és megerősítése, valamint a lengyel hadsereg mérete terén;
Folytatódik a különféle típusú helikopterek beszerzése: támadó , szállító, többcélú és kiképző helikopterek, M142 HIMARS rakétasorozatvetők, Gladius pilóta nélküli felderítő és csapásmérő rendszer, valamint egyéb katonai felszerelések;

Egyúttal vádat emelt a Honvédelmi Minisztérium korábbi vezetése ellen egy új típusú, Orka fedőnevű tengeralattjáró miatt. Mint mondta, Antoni Macierewicz miniszter szczecini gyártású tengeralattjárókat, Mariusz Błaszczak miniszter pedig használt svéd tengeralattjárókat (HSwMS Södermanland and Östergötland, módosított típusa A17 Södermanland – a szerkesztő megjegyzése) akart vásárolni. Hozzátette: csak miután ezek a próbálkozások kudarcot vallottak, és nyolc év után indult meg végre az eljárás ( pontosabban piaci konzultáció - a szerkesztő megjegyzése). Kiemelte, hogy jelenleg a haditengerészet víz alatti képességei gyakorlatilag nem léteznek.

A második vád az Orlik kis hatótávolságú harcászati pilóta nélküli légijármű-rendszerek programra vonatkozott - a szerződést 2018-ban írták alá, a szállítások pedig 2021-ben kezdődtek volna meg, majd a szerződést a lengyel fegyverkezési csoporthoz csatolták, 2023 októberére tűzve ki a szállításokat. 2024. január vége van, és még mindig nincs szállítás.

Egy másik vád a 700 darab nehéz gyalogsági harcjármű (CBWP) vásárlási programjára vonatkozott , konkrétan a keretmegállapodás azon rendelkezésére, amely a megkötésétől (2023. augusztus 14-től) számított két év elteltével feltételezi a szállítások megkezdését. Paweł Bejda szerint a gyártók szerte a világon egy teljesen új terméket 10 éven belül szállítanak, nem két éven belül. Rámutatott a feladat valószerűtlenségére.

Paweł Bejda azt is megjegyezte, hogy az 1400 Borsuk gyalogsági harcjárműre vonatkozó keretmegállapodás többek között a következőket tartalmazza: speciális változatok, amelyek nem léteznek az UMPG (Universal Modular Tracked Platform) platformon.

Megemlítette az 50 db H225M Caracal többcélú helikopter vásárlási szerződésének 2016-os felmondását is, aminek következtében a lengyel hadsereg többcélú helikopterek nélkül marad, 2021-ben pedig peren kívüli egyezséget kötöttek. Az Airbus Helicopters 80 millió PLN bírságot vállalt.

A lengyel hadsereg létszámának növelése tekintetében a Mariusz Błaszczak miniszter által jóváhagyott tervnek megfelelően folytatódik az új egységek megalakításának folyamata. Paweł Bejda szerint azonban az egységek létrehozásakor nem lesz káosz, mint ahogyan az elődei idején volt, hanem a kialakult szabályok szerint történik. Hozzátette: szó sincs a lengyel fegyveres erők létszámbővítésének korlátozásáról.

Paweł Bejda hozzátette, hogy a koalíció hatalomátvétele után 2023 decemberének második felétől és 2024 januárjától a hivatásos katonai szolgálati jogviszony megszüntetésének visszavonására irányuló tendencia volt megfigyelhető - ebben az időszakban 323 katona vonta vissza korábban benyújtott kérelmét.

A lengyel hadsereg jelenlegi hivatásos katonalétszáma 135 200 katona, az erre a szolgálatra behívottak száma januárban 1100 fő volt, a lengyel hadsereg teljes létszáma idén január 1-től január 26-ig több mint 3000 katonával nőtt. 2024-ben rekord létszámú katonai egyetemi toborzást terveznek 2483 tisztjelölttel (összehasonlításképpen 2023-ban 2089 jelölt volt).

A Honvédelmi Minisztérium idei költségvetési határozata évi átlagosan 135 463 hivatásos katonára teszi lehetővé a személyi állomány finanszírozását - ez a keret csaknem kétezerrel haladja meg a Marusz Błaszczak kormányzása idején korábban tervezettet. A létszámbővülés előrejelzése szerint ez lehetővé teszi a hivatásos katonák létszámának megközelítőleg 141 ezres szintre emelését.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 245
67 210
113
Jarosław Zieliński képviselő kérdése a következő volt:
Nyilvánvaló, hogy az orosz fenyegetéssel szemben Lengyelország biztonságának garanciája egy erős hadsereg, amely képes elriasztani az agresszort. A Jog és Igazságosság párt kormánya növelte a Lengyel Köztársaság védelmi potenciálját, növelte a védelemre fordított pénzügyi kiadásokat, korszerű felszerelések és fegyverek nagyarányú beszerzését hajtotta végre, az egyes katonai szolgálati típusokban részt vevő katonák száma pedig csaknem megkétszereződött 2015-höz képest. A Jog és Igazságossság párti kormány minisztere, Mariusz Błaszczak új stratégiai jelentőségű taktikai alakulatokat, új hadosztályokat és számos új katonai egységet hozott létre, különösen Lengyelország keleti részén. A lengyel hadsereg megerősítésének folyamatát intenzíven kell folytatni. Eközben a jelek szerint lassulhat a jelenlegi koalíciós kormány alatt. A megkötött fegyverszállítási szerződések hitelesítésének bejelentése, a 300 ezres hadsereg megkérdőjelezése, a toborzási kritériumok mesterséges növelése és egyes, különösen az elmúlt években létrehozott katonai egységek felszámolásához vezethet. Emlékszünk arra, hogy a 2007–2015-ös években számos katonai egység, köztük például a 14. Suwałki páncéltörő tüzérezred – a Suwałki-földszoros egyetlen egysége – felszámolása történt 2010-ben, két évvel a Grúzia elleni orosz agresszió után. Lengyelország védelmének doktrínája a Visztula-vonalon vagy a PO-PSL kormány Oroszország felé való behódolása és visszaállításának politikája.

Milyen lépéseket szándékozik végrehajtani a Nemzetvédelmi Minisztérium 2024-ben, hogy tovább erősítsük védelmi potenciálunkat, különös tekintettel az új hadosztályok és egységek létrehozására Kelet-Lengyelországban, a Suwałki-szorosnál és a Bresti-kapunál? Különösen - az újjáalakult suwałki páncéltörő ezredben, valamint Augustówban , Czartajewoban , Kolnóban , Grajewoban , Czarna Białostockában, Czerwony Bórban is (és Wojewodzinában - a szerkesztő megjegyzése). Mik a tervek a lengyel fegyveres erők létszámának növelésére 2024-ben és a következő években?

Paweł Bejda, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi miniszter nevében adatszolgáltatásra jogosult államtitkára válaszában közölte, hogy:
Folytatódnak a lengyel fegyveres erők 2021-2035 közötti fejlesztési programjában szereplő projektek a katonai egységek műszaki korszerűsítése és megerősítése, valamint a lengyel hadsereg mérete terén;
Folytatódik a különféle típusú helikopterek beszerzése: támadó , szállító, többcélú és kiképző helikopterek, M142 HIMARS rakétasorozatvetők, Gladius pilóta nélküli felderítő és csapásmérő rendszer, valamint egyéb katonai felszerelések;

Egyúttal vádat emelt a Honvédelmi Minisztérium korábbi vezetése ellen egy új típusú, Orka fedőnevű tengeralattjáró miatt. Mint mondta, Antoni Macierewicz miniszter szczecini gyártású tengeralattjárókat, Mariusz Błaszczak miniszter pedig használt svéd tengeralattjárókat (HSwMS Södermanland and Östergötland, módosított típusa A17 Södermanland – a szerkesztő megjegyzése) akart vásárolni. Hozzátette: csak miután ezek a próbálkozások kudarcot vallottak, és nyolc év után indult meg végre az eljárás ( pontosabban piaci konzultáció - a szerkesztő megjegyzése). Kiemelte, hogy jelenleg a haditengerészet víz alatti képességei gyakorlatilag nem léteznek.

A második vád az Orlik kis hatótávolságú harcászati pilóta nélküli légijármű-rendszerek programra vonatkozott - a szerződést 2018-ban írták alá, a szállítások pedig 2021-ben kezdődtek volna meg, majd a szerződést a lengyel fegyverkezési csoporthoz csatolták, 2023 októberére tűzve ki a szállításokat. 2024. január vége van, és még mindig nincs szállítás.

Egy másik vád a 700 darab nehéz gyalogsági harcjármű (CBWP) vásárlási programjára vonatkozott , konkrétan a keretmegállapodás azon rendelkezésére, amely a megkötésétől (2023. augusztus 14-től) számított két év elteltével feltételezi a szállítások megkezdését. Paweł Bejda szerint a gyártók szerte a világon egy teljesen új terméket 10 éven belül szállítanak, nem két éven belül. Rámutatott a feladat valószerűtlenségére.

Paweł Bejda azt is megjegyezte, hogy az 1400 Borsuk gyalogsági harcjárműre vonatkozó keretmegállapodás többek között a következőket tartalmazza: speciális változatok, amelyek nem léteznek az UMPG (Universal Modular Tracked Platform) platformon.

Megemlítette az 50 db H225M Caracal többcélú helikopter vásárlási szerződésének 2016-os felmondását is, aminek következtében a lengyel hadsereg többcélú helikopterek nélkül marad, 2021-ben pedig peren kívüli egyezséget kötöttek. Az Airbus Helicopters 80 millió PLN bírságot vállalt.

A lengyel hadsereg létszámának növelése tekintetében a Mariusz Błaszczak miniszter által jóváhagyott tervnek megfelelően folytatódik az új egységek megalakításának folyamata. Paweł Bejda szerint azonban az egységek létrehozásakor nem lesz káosz, mint ahogyan az elődei idején volt, hanem a kialakult szabályok szerint történik. Hozzátette: szó sincs a lengyel fegyveres erők létszámbővítésének korlátozásáról.

Paweł Bejda hozzátette, hogy a koalíció hatalomátvétele után 2023 decemberének második felétől és 2024 januárjától a hivatásos katonai szolgálati jogviszony megszüntetésének visszavonására irányuló tendencia volt megfigyelhető - ebben az időszakban 323 katona vonta vissza korábban benyújtott kérelmét.

A lengyel hadsereg jelenlegi hivatásos katonalétszáma 135 200 katona, az erre a szolgálatra behívottak száma januárban 1100 fő volt, a lengyel hadsereg teljes létszáma idén január 1-től január 26-ig több mint 3000 katonával nőtt. 2024-ben rekord létszámú katonai egyetemi toborzást terveznek 2483 tisztjelölttel (összehasonlításképpen 2023-ban 2089 jelölt volt).

A Honvédelmi Minisztérium idei költségvetési határozata évi átlagosan 135 463 hivatásos katonára teszi lehetővé a személyi állomány finanszírozását - ez a keret csaknem kétezerrel haladja meg a Marusz Błaszczak kormányzása idején korábban tervezettet. A létszámbővülés előrejelzése szerint ez lehetővé teszi a hivatásos katonák létszámának megközelítőleg 141 ezres szintre emelését.
Köszönöm!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 416
74 283
113
WASHINGTON, February 7, 2024

The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Poland of Airspace and Surface Radar Reconnaissance aerostat systems and related elements of logistics and program support for an estimated cost of $1.2 billion. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

The Government of Poland has requested to buy Airspace and Surface Radar Reconnaissance (ASRR) aerostat systems; Airborne Early Warning (AEW) Radars with Identification of Friend or Foe (IFF) capability; electronic sensor systems; mooring systems with powered tether with embedded fiber optics; Ground Control Systems (GCS); associated installation hardware; special tools and test equipment; Basic Issue Items (BII); program management support; verification testing; systems technical support; transportation; spare and repair parts; communications equipment; operators and maintenance manuals; personnel training and training equipment; tool and test equipment; repair and return; publications and technical documentation; Quality Assurance Team (QAT); U.S. Government and contractor engineering, technical, and logistics support services; in-country Field Service Representatives (FSR); and other related elements of logistics and program support. The estimated total program cost is $1.2 billion.

The proposed sale will support the foreign policy goals and national security objectives of the United States by improving the security of a NATO Ally that is a force for political stability and economic progress in Europe.

The proposed sale will improve Poland's capability to meet current and future threats of enemy air and ground weapons systems. Poland will use the capability as an airborne early warning system to defend against incoming regional threats. This will also enable Poland to increase its contribution to future NATO operations. Poland will have no difficulty absorbing this equipment into its armed forces.

The proposed sale of this equipment and support will not alter the basic military balance in the region.

The principal contractors will be Raytheon Intelligence and Space, of El Segundo, CA; TCOM, L.P., of Columbia, MD; ELTA North America, of Annapolis Junction, MD; and Avantus Federal LLC (a wholly owned subsidiary of QinetiQ, Inc.), of McLean, VA. There are no known offset agreements proposed in connection with this potential sale.

Implementation of this proposed sale will require contractor representatives to travel to Poland to conduct the Contractor Logistics Support, training, and component assembly support.

There will be no adverse impact on U.S. defense readiness as a result of this proposed sale.

The description and dollar value are for the highest estimated quantity and dollar value based on initial requirements. Actual dollar value will be lower depending on final requirements, budget authority, and signed sales agreement(s), if and when concluded.
 
  • Vicces
Reactions: pöcshuszár

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
8 921
35 824
113
Lengyelország és Dél-Korea újragondolja a 22 milliárd dolláros fegyverüzletet a regionális háborúk kirobbantásától való félelem közepette
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 987
91 908
113
Lengyelország és Dél-Korea újragondolja a 22 milliárd dolláros fegyverüzletet a regionális háborúk kirobbantásától való félelem közepette
A szokásos sztori. Egy fegyverüzlet minél nagyobb, annál inkább geopolitikai, mint katonai kérdés. Bár mindkét lengyel kormány amerikai orientációjú volt/van, csak az egyik mindezt egy független, önálló Lengyelország szabad döntéseként képzelte el, míg a másik csak egy multi egyik leányvalllaltaként üzemelteti most Lengyelországot.
A securityt itt bizony nem Lengyelországvan, hanem Washingtonban választják. Lesz koreai, de nem annyi és nem mind. Az USA-ból kell a lényeget és mennyiségét venni
Jah, és a mennyiség. Annyi nem lehet, amire az előző patritota kormány gondolt. Azzal képes lenne Lengyelország önmagát megvédeni és szuverén bel és külpolitikát folytatni.


Az az ajánlat, amelyet részben a koreaiak nyújtottak be [Lengyelország fegyvervásárlásainak] társfinanszírozására vagy jóváírására, elfogadhatatlan” – mondta Wladyslaw Kosiniak-Kamysz lengyel védelmi miniszter a héten a lengyel rádiónak, utalva a dél-koreai kormány javaslataira. hogy Varsó öt nagy dél-koreai kereskedelmi bank által aláírt szindikált hitelt vesz fel, miután az államilag támogatott finanszírozás elérte a hitelplafont.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 075
36 530
113
A szokásos sztori. Egy fegyverüzlet minél nagyobb, annál inkább geopolitikai, mint katonai kérdés. Bár mindkét lengyel kormány amerikai orientációjú volt/van, csak az egyik mindezt egy független, önálló Lengyelország szabad döntéseként képzelte el, míg a másik csak egy multi egyik leányvalllaltaként üzemelteti most Lengyelországot.
A securityt itt bizony nem Lengyelországvan, hanem Washingtonban választják. Lesz koreai, de nem annyi és nem mind. Az USA-ból kell a lényeget és mennyiségét venni
Jah, és a mennyiség.
Azért azokon a mennyiségeken nálunk is mindenki röhögött itt a fórumon. A PiS kormány nem egy területen túl tolta biciklit. Pl. több HIMARS-ot akartak mint ami az USA-nak van. Aztán ehhez jöttek volna még koreai MLRS-ek. - minek?!?

Annyi nem lehet, amire az előző patritota kormány gondolt. Azzal képes lenne Lengyelország önmagát megvédeni és szuverén bel és külpolitikát folytatni.
Amerikai atomfegyverek védelme nélkül nincs az a lengyel haderő, amit ne lehetne megadásra kényszeríteni néhány atomcsapással. Ha az oroszok azt látják hogy Amerika már leszarja Európát, akkor simán be is vetnének atomfegyvert egy háborúban. Ukrajnában is azért álltak le az ezzel való fenyegetéssel mert jelezték az amcsik hogy akkor ők is válaszolnának rá. Meg a valamennyire baráti Kínának és Indiának sem tetszett ez az irány...
Rászorulnak a lengyelek az amcsikra, akiknek az elköteleződése NATO-ot fikázó Trump óta nem olyan biztos már. Nyilván próbálnak erősebb kötődést kialakítani, mert nem tehetnek jobbat.
Vagy csinálnak saját atomfegyvert, de az rengeteg idő, pénz és nemzetközi feszültséggel járna.
 
  • Tetszik
Reactions: Rferi66

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
1 161
2 392
113
Azért azokon a mennyiségeken nálunk is mindenki röhögött itt a fórumon. A PiS kormány nem egy területen túl tolta biciklit. Pl. több HIMARS-ot akartak mint ami az USA-nak van. Aztán ehhez jöttek volna még koreai MLRS-ek. - minek?!?


Amerikai atomfegyverek védelme nélkül nincs az a lengyel haderő, amit ne lehetne megadásra kényszeríteni néhány atomcsapással. Ha az oroszok azt látják hogy Amerika már leszarja Európát, akkor simán be is vetnének atomfegyvert egy háborúban. Ukrajnában is azért álltak le az ezzel való fenyegetéssel mert jelezték az amcsik hogy akkor ők is válaszolnának rá. Meg a valamennyire baráti Kínának és Indiának sem tetszett ez az irány...
Rászorulnak a lengyelek az amcsikra, akiknek az elköteleződése NATO-ot fikázó Trump óta nem olyan biztos már. Nyilván próbálnak erősebb kötődést kialakítani, mert nem tehetnek jobbat.
Vagy csinálnak saját atomfegyvert, de az rengeteg idő, pénz és nemzetközi feszültséggel járna.
Gyakorlatilag már most erősen esélyes, Trump második elnöksége esetén pedig kb garantált, hogy jó néhány ország átmegy nukleárisba, kezdve a lengyelekkel.