[HUN] Honvédségi rakétakomplexumok / rakétatüzérség beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 452
10 445
113
Ukrajnában is beásás lett vége...
Nincs közös jellemző.

150 km-es hatótávú rakétánál sok lehetőséged van bújkálni.
Mezőgazdasági és ipari csarnokokat szívesen használnak HIMARS bújtatásra. Ezekből nálunk is sok van az alföldün is. Autópálya hidak, algutak (pl.M6) szintén jók erre.
A terep egy tényező a sokból.

Mondjuk kérdés hogy civil cél infók mennyire megbízhatóak. Józsi bácsi utálja János bácsit ezért a házát lefotózza és be küldi hogy ellenséges csapaok vannak benne, MH ráküld egy k. drága rakétát - karikatúra-szerű példa, de én nem bíznék a civilek céladataiban.
Ha ezt a félig-meddig civil alkalmazást meghekkeli az ellenség, akkor tud generálni egy csomó kamu célt amir megy drága és kevés rakétánk. Elég ha jó szánékú hazafias civil szerepét játszva beregisztrálnak és küldik a célinfókat - pl. okosan csinálva néhány lerobbant járgányukat is kilövetik, hogy hiteles céljelőlőként kezeljék a figurájukat...
Gondolod, hogy mindenféle szűrés és ellenőrzés nélkül működik? Nem, és nincs is minden Józsi bácsi rászabadítva a rendszerre, ez nem egy beregisztrálós Asszonysutyorgó.
 
  • Vicces
  • Tetszik
Reactions: borisz and Szittya

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 526
34 533
113
akárhogy is vesszük egy minket éríntő háború (2 féle képpen érhet minket) vagy igen hosszú időnk lenne felkészűlni és hosszasan acsarkodni egymásra egymással szemben és kiépíteni a védelmi vonalakat ez idő alatt nyíltan készülve a háborúra de ez esetben mivel elöbb utobb valamelyik fél áttöri a másik védelmét manőver harcászatba kell átcsapnia a dolognak hogy kifejtse.
Ennek szerintem kicsi az esélye.

a második variáció az előzőnél gyorsabb eszkalálódás ez esetben a háború manőverharcászattal indulna. ami ha nem elég eredményes nem sikerül eggyik félnek a másik fölé kerekedni és arra döntő csapást mérnie elöbb utobb átmenne statikus védelembe a dolog.

tehát mind 2 eseményre készülni kell.

persze a politika minden fázisnál akaszthat
 
  • Tetszik
Reactions: Bubu bocs

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 365
37 115
113
Nincs közös jellemző.
Mitől lenne más?
Persze az örök kérdés hogy ki ellen illetve egyedül vagy szövetségben lenne ez a konfliktus.
Akkor van általában beásás ha lényegesen erősebb az ellenfél, mert beásva védekezni kevesebb erőforrással is lehet...

A terep egy tényező a sokból.
Nem tudom itt mit értesz ezen.
Nyilván fontos a terep, de ezek nagy hatóttávolságú rendszerek jól rejthetők, mert sok száz négyzetkilométer áll rendelkezésedre, hogy rejtekhelyet találj.
 
  • Tetszik
Reactions: Venom85

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 574
32 071
113
Igazából én csak azt nem értem, hogy ha akár a fix méretű csövekkel, akár a multikaliberrel számolunk, miért nem hidalják át a különbséget és az ujratöltési megoldásokat úgy, hogy komplett feltöltött kazettát cserélnek, aminek a töltete éppen a cél távolságától/mibenlététől függ, így nem kell kézzel szórakozni az egyszerűbb verzióknál sem. Csak szimplán a feltöltött konténert rárakják, mehet is a kilövési pozícióba, közben úgyis központi céladatokat kap, egy a felderítési/helyzetjelentések adataiból, amit az egységnek továbbít.
Vagyis egy rakétákkal feltöltött konténert cserélnek, ami azonnal tűzkész, a támogató szállítójármű meg foroghat vissza, az újabb feltöltött konténerért, amit miután letette az üreset töltésre viheti a telit egy újabb találkozási pontra, akár egy másik konténerfogadó kilövővel. Mindezt a harctéri parancsnoki központ koordinálja....persze lehet, hogy hülyeség, ahogy a lufi is... :rolleyes: :oops:
Pontosan ezt csinaljak a mai konteneres/kszettas cserelheto csokoteges rendszerekkel .Armadillo is.Csak sz annyiban mas,hogy a kis raketak miatt tud magaval vinni tartalek kontenereket,es automatikus rendszerrel cserelni az ellőtt kontenert telire.Vagyis két állvány rakétát tud ellőni, mielőtt toltopontra kéne mennie.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 574
32 071
113
Semmi nem valószínűsíti a beállt ellenállási vonalak kialakulását, nem érdemes ez alapján számolni. Zászlóalj harccsoportok manőverei és találkozóharcai lesznek/lennének jellemzők.


Elvileg ki tudják számolni az illetékesek, hogy mennyi indító mekkora valószínűséggel éli meg, hogy adott mennyiségű rakétát elhasználhasson, illetve nagyjából mennyi cél lehet reális, ez alapján kialakulnak az értelmes arányok.
A kevés indító a terepadottságaink és pár más faktor miatt gyorsan elfogy az Alföldön a könnyű felderíthetőség miatt. Hacsak nem civil konténerben rejthető megoldást szerzünk, de bilibe lóg a kezem.


Pl. a Delta és Kropiva rendszereken keresztül akár civilek/nem fegyveres operátorok is gyorsan generálhatnak számukra célokat civil elektronikai eszközökön. Sokat lehetne tanulni tőlük.
Bur Valkiri es a rac Morava pl ugy lett kialakitva,hogy normal ponyvas teherautoknak latszanak menethelyzetben.
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 115
10 384
113
• Budapestre érkezik az Egyesült Államok szenátorainak kétpárti küldöttsége február 18-án, hogy a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdésekre összpontosítson.
Megjegyzés: értesülésem szerint a hazai rezsim csúcstechnológiás amerikai fegyverek (HIMARS) megszerzésére törekszik Stockholm NATO-jóváhagyása fejében
 

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
6 557
18 634
113
• Budapestre érkezik az Egyesült Államok szenátorainak kétpárti küldöttsége február 18-án, hogy a NATO és Magyarország előtt álló stratégiai kérdésekre összpontosítson.
Megjegyzés: értesülésem szerint a hazai rezsim csúcstechnológiás amerikai fegyverek (HIMARS) megszerzésére törekszik Stockholm NATO-jóváhagyása fejében
Az már eldőlt nem HIMARS lesz! Ami onnan max kéne az a M777 meg 105 mm-es! Illetve a nagy álmom a CH-47 Chinnok!
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 365
37 115
113
De milyen már anno arról volt hír, hogy blokkolták a HIMARS beszerzésünk ami nem is volt, most meg hozzák a portékájukat eladásra?! :confused: Gusztustalanok!
nem azért jönnek, hogy itt eladjanak bármit - mi semmiből nem tudunk annyit venni hogy azért ide delegáció jöjjön.
Nyomást gyakorolni jönnek.
 

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 602
8 209
113
Szerintem a jelenlegi környezetben a HIMARS nem játszik. Azt el tudom képzelni, hogy a honvédek a HIMARS-ot amúgy szívesen elfogadnák.

Szerintem a PULS vagy a Chunmoo játszhat, esetleg a török cucc.

Műszakilag melyik a legjobb utóbbi három közül a honvédek szerint?
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 526
34 533
113
Szerintem rosszak az értesüléseid semmi értelme nem lenne a HIMARS-nak mivel a PULS ugyan azt tudja, csak sokkal olcsóbba.
a sokkal olcsóbban az főleg azon múlik hogy mennyit hajlandóak engedni az árból a parlamenti igen szavazás megkönnyítése érdekében... Igazából ajándékba is kaphatunk egy bizonyos mennyiséget...
Opcióba nem lenne rossz nagy mértékben tehermentesítené a gripenflottát hisz annag a mélységi csapásméréssel kevésbé kellene foglalkoznia.
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 538
28 683
113
Opcióba nem lenne rossz nagy mértékben tehermentesítené a gripenflottát hisz annag a mélységi csapásméréssel kevésbé kellene foglalkoznia.
PULS ugyan ezt tudná a 150 és a 300 km-es rakétáival
a sokkal olcsóbban az főleg azon múlik hogy mennyit hajlandóak engedni az árból a parlamenti igen szavazás megkönnyítése érdekében... Igazából ajándékba is kaphatunk egy bizonyos mennyiséget...
Igen, csak aztán a karbantartáson 3x visszaszednék az árát én még mindig úgy vagyok vele, hogy az amcsiktól lehetőleg semmit vagy csak a nagyon minimálisat (NASMAS rakétákat.) A lengyeleket is megszivatták, hogy nem engedik a dél koreaikanak, hogy integrálják a HIMARS rakétáit a Chunmooba, na akkor el lehet képzelni, hogy velünk mit csinálnának...

 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
19 365
37 115
113
Megmasszírozzák a zorbánékat.
Ők még a visszafogottabb brigád.
Ez még a nyomás gyakorlás "super light". Majd ha Lölőre meg a haverokra, rokonokra jönnek a pénzbefagyasztós, dollár tranzakcióletiltó szankciók, azt már érezni fogják. A "kémbankból" is egy nap alatt kiszálltak, mikor ezt a baltát tették ki asztalra az amcsik. Maxium a tavaszi ülés szak 1-2 hetéig fognak várni, aztán feltekerik a dolgot.
Mindezt a egózás miatt tolja a kormány, mert tényleges követelésük nincsen. Kardigán legalább megmondta mit akar.
Mivel nem mondja meg mit akar, így tárgyalni sem tudnak vele csak azt látják hogy szívatásból csinálja. Akkor eljön majd a pont amikor ők is szívatni kezdenek - csak ők ebben sok ezerszer hatékonyabbak.
Értelmetlen káros cirkusz ez az egész svéd-blokkolás.
 
  • Szomorú
Reactions: bel

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 526
34 533
113
PULS ugyan ezt tudná a 150 és a 300 km-es rakétáival

Igen, csak aztán a karbantartáson 3x visszaszednék az árát én még mindig úgy vagyok vele, hogy az amcsiktól lehetőleg semmit vagy csak a nagyon minimálisat (NASMAS rakétákat.) A lengyeleket is megszivatták, hogy nem engedik a dél koreaikanak, hogy integrálják a HIMARS rakétáit a Chunmooba, na akkor el lehet képzelni, hogy velünk mit csinálnának...

ez azon múllik milyen karbantartási és üzemeltetési csomagra lenne aláírva...

Ha valóban feldobják a himarsot az ittlétük alatt akkor azt kedvezménnyel kell tenniük... a kedvezmény mértéke nem lehet kicsi ha ideutaznak vele. Kedvezőbb ajánlatnak kell lennie mint a piaci ajánlat és a konkurenciáé máskülönben nincs meggyőző ereje az ajánlatnak.

de hogy lessz e szó ilyenről kitudja...
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby