[HUN] Vadászgépek beszerzése

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 767
48 082
113
Jómegmutatták. o_O

Remèlem van valami háttéralku(nem muszáj hogy katonai) mert ez így tènyleg a világ vicces amit ezek csináltak.

Szerintem nincs itt háttéralku.
Politikai tőke van, amiből most sikerült kanyarítani egy nagyobb darabot (tetszik vagy sem).
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 574
32 072
113
Tudom: Kefir kell... :D

Baromi sok ország érdeklődik iránta szóval nem biztos hogy kis darabszám lesz. Értelemszerűen csak az 5G-s verzió érdekel.
4.5 verzió már most rendelhető - akkor ne szórakoznánk a Gripenekkel ha azzal is beérnénk.
Van mar ara annak a rendelheto valtozatnak? Sorozatgyarthato valtozata?
2 db F414 hajtomu van benne....Szerintem joval dragabb lesz,mint egy Gripen C.,Dragabb,int egy E.Es akkor ott tartunk,hogy ski megveheti,az inkabb F35ost vesz,ami mar most 5G,es joval kiforrottabb.Aki meg nem vehet amerikai technologiat,az meg a 4,5G valtozatot se biztos,hogy megkaphatja....Mertbhogy tele van amcsi technologiaval,amit csak amcsi engedellyel adhatnak el.....Hat ez van.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 633
3 322
113
Pont ezt akartam írni, ez a deal Ulfnak is ugyanolyan jó belpolitikailag mert elmondhatja hogy nem Canossát járt hanem fegyverüzletet kötni jött. Win win, persze előbb mindenki belemanőverezte magát a szarba
Szerintem mindkét félnek szólva lett odaátról, hogy márpedig most abbahagyjátok a kölcsönös üzengetést és meg fogtok állapodni, van erre x napotok. Egyik fél részéről erre utal az idelátogatás bejelentése előtt kitűzött szavazás, a másik oldalról meg az idejövetel. A duzzogás mértéke pedig fordítottan arányos a hozott "ajándék" nagyságával.
 

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
2 340
7 709
113
már 2019 ben sőt már 2018 ban is szó volt arrol hogy +4 gripen. (volt olyan terv is valóban hogy 6 db sőt még 8-10 db de ezek nagyon gyorsan el lettek vetve mert a helik db szám növelése fontosabb volt a horizont alá bukás miatt tüzelés után(horizont fedezék miatt)

Mennyire előrehaladott ez a Kf-21???
Olyanira hogy meg az is lehet h veszünk stukat és azt mondjuk 5.gen-és gép
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 565
113
Jól látod annyit hozzátennék a 3.ponthoz ki van nézve már :)
Tehát mégis igazam lesz amiért ki bánnoltak, hogy a kis koreaiak nem hiába nagy és igaz barik, a svédek meg bekaphatjak. Amúgy teljesen egyet értek a 3. ponttal, csak a + gepet tartom feleslegesnek a következő 10 évre.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
18 574
32 072
113
Vagy 5+ eve meg lett allapitva,hogy a hazai legirendeszeti feladatok es a NATO valalasok együttese sok a 14 gepnek.Boviteni kell a dzazadot legalabb 1rajjal(4gep),hogy megfelelo biztonsaggal ellathatoak legyenek.
Most megjonnnek majd ezek a gepek.Ennyi.
 

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
1 599
4 956
113
Aztán ha kitör a világbéke és biztosítani kellene a légterünket, miközben tudni kellene légitámogatást adni, de a matek valahogy nem adja ki egyszerre mindkettőt, akkor mi lesz? Esetleg hű natos bajtársaink se akarnak majd annyira sietni, esetleg akarnának, de meg lesz a maguk baja?
Istenúccse ilyen biztosan elő sem fordulhat?
Persze, 2040-re majd megoldjuk, ha minden jól alakul, csak éppen most 2026 van, és eddig sem alakult úgy semmi ahogyan remélni, számítani, álmodni mertük.
 
  • Tetszik
Reactions: krisss

vasszekely

Well-Known Member
2020. május 9.
4 602
8 212
113
Ez + 4 gép már modernizálva érkezik? Szoftveres modernizáció lesz vagy cserélik a radart stb.?

A meglévő 14-et is modernizálják?
 
  • Tetszik
Reactions: alfa74

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 527
34 543
113
Ez + 4 gép már modernizálva érkezik? Szoftveres modernizáció lesz vagy cserélik a radart stb.?

A meglévő 14-et is modernizálják?
többek között ez már téma volt. hogy érkezik milyen csomaggal és mi lessz a többi géppel. (nem a db szám) a fegyverzet érdekesebb lessz abból mindent megtudni majd. (plusz a rába árulhat el titkot a tárgyalásokról de jóval odébb lesz ha lett megállapodás a témába)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 527
34 543
113
ne feledjük a svédek sem hülyék hogy most bejelentik a sajtótájékoztatón hogy ez meg ez lessz nato csatlakozástól függetlenül aztán hétfőn nem lesz szavazás mert nincs köztársasági elnök aki aláírja a bajszos meg ilyen olyan okok miatt ekkora horderejűt nem írhat alá... ez nem lesz
 

Giskard

Well-Known Member
2021. szeptember 25.
4 154
13 565
113
Azért azt sajnálom, hogy kulcstarto helyett nem tudtak legalább 2cb 90 hajót ki izzadni ehhez a giga üzlethez ingyen. Azért ennyi bele férhetett volna.
 
  • Imádom
Reactions: vasszekely

Chima3ra

Well-Known Member
2020. július 28.
295
1 038
93
Érdekes, hogy a svéd lapok úgy látják a svéd min.eln. jött lábhoz.
Ami a nyilatkozatháború alapján így van.

Viszont a légierő ebből semmit sem profitált. A vicces tényleg az, hogy az e +4 gép a Gripexitet jelent, azaz a búcsút.
2 század E vásárlás lett volna az alternatíva, de más útra lépünk.

Gazdaságilag tuti a koreai lenne a legjobb, a török fekete ló, az amcsi meg politikailag kockázatos. 35-re lehet hosszú a sor, de az ár és a sorban a helyed ott nagyon pofára megy, tehát simán előrébb sorolhat Donald kacsa. Csak az a rizikó, hogy az utódja meg ki is baxhat a sorból.

Nekem ez nagyon koreai bulinak tűnik.
Búcsú? A gond az idő. Választhatunk más típust, a Gripentől akkor sem szabadulunk még jó ideig. Nézzük csak a két talán legpotensebb alternatívát az F-35-öt és a KF-21-et. Ha Trump nyer, és mégis játszik majd nálunk a Lightning akkor is pontosan látjuk az elmúlt időszak F-35 rendeléseiből, hogy még ha idén meg is rendeljük leghamarabb a harmincas években érkeznének meg a gépek. A KF-21-nél meg jelenleg csak a proto gépek repülnek, mégha be is indul problémamentesen és csúszás nélkül a sorozatgyártás, a Block I és II gépek dedikáltan csak relatíve olcsóbb kiegészítő gépek lesznek a koreaiaknak az 5. gen Lightningok mellé, a Block III meg jelenleg nem is biztos,hogy elkészül, de ha meg is csinálják, akkor is szintén csak a harmincas évekre várható. De induljunk ki a lehető legoptimistább helyzetből, és mondjuk azt, hogy 30-ban már beérkeznek az új típus első példányai. Na innentől kezdve még évek kellenek ahhoz,hogy átvegyék a készültséget a Gripenektől, szóval ez a búcsú a JAS-39-től a lehető leggyorsabb és legoptimistább forgatókönyvel számolva is azt jelenti, hogy a griffek maradnak a harmicas évek közepéig, mivel 2024-et írunk ez egy bő évtizedes üzemeltetést jelent még legalább. Egy évtizeddel számolva is bőven megérte volna 10 használt C/D beszerzése, 1-2 éven belül lehetett volna két vadász századunk, annak minden pozitív vonzatával,többek között magának a 2 százados légierő üzemeltetési kulturájának kiépítésével, infra fejlesztés, plusz pilóták képzése, ezek már így mind adottak lennének mire az új típus beérkezik majd. Ha már így is beleállt a kormány a svédekbe, annyi pozitívumot legalább kihozhattak volna a dologból, hogy a csatlakozás ratifikálásáért cserébe ha nem is kedvezményesen, de legalább ne irreálisan elszállt áron lehetett volna egy még mindig elég modern, nagyjából már elfogadható méretű vadászgépflottánk, és nem 10-15 év múlva, hanem most.