[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 017
23 423
113
Nem volt az 50% felett. 1910-ben vallotta magát magyar anyanyelvűnek a lakosság 30%-a. Annak is jelentős része lehetett zsidó akik elpusztításában később a magyar állam is segédkezett.
a kérdés az,hogy vajon hány ott élő ukrán vallaná magát hirtelen magyarnak,ha úgy alakulna a helyzet,hogy lecsíphető lenne az a terület .. én valószínűleg nagyobb összegben is mernék fogadni arra,hogy hirtelen az etnikai arány megbillenne és mondjuk 70-80%-os magyar népesség lenne a térségben,mert a Kárpátaljai régió ugyanolyan mostohagyerek Ukrajnának,mint itt pl Szabolcs vagy Borsod vármegyék .. ha most lenne egy népszavazás,szerinted nyugat Magyarországon hányan vallanák magukat osztráknak,hogy Ausztriához tartozhassanak ? mert kb Kárpátaljn is ugyanez a helyzet állna elő,véleményem szerint, inkább választanák azok is a nyugodtabb kiszámíthatóbb,biztosabb Magyarországot (ami nem mellesleg EU és NATO tag ) mint a bizonytalan Ukrajnát, ami valljuk be elég messze áll még mind a kettőtől.

Szóval a gazdag kijevi régiót meg Kárpátalját ne tegyük egy lapra mert más kávéház .. viszont z meg megint egy másik kávéház,hogy ha etnikai alapon nézzük meg a térképet,hát bizony le is kellene mondani a történelmi Kárpátalja bizonyos részeiről,hiszen inkbb a "peremvidék" az ami magyarlakta nagyobb részben, a kérdés az,hogy hol fog megállni Putyin ? neki sem terve (én legalább is úgy gondolom) a teljes Ukrajna behúzása, de biztosan kiegyezne egy Kijevtől Ogyesszáig terjedő orosz területtel .. Kijevet azért említem,mert többször is elhangzott hogy "ősi orosz város" , tisztában vagyok azzal,hogy mekkora és hogy hányan lakják,mégsem gondolom azt hogy kőbe van vésve annak végleges ukránsága.
 

kaktusz

Well-Known Member
2010. december 7.
2 333
8 156
113
Valaki csinált egy nato lehetséges ténykedési térképet:
Románok Odesszától keletre! Ez aztán a megelőző határvédelem... :D Itt biztosan nem az oroszokkal fognak összeakadni...
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Mussolini mentőakciója volt a Pentagon modellje?
Stephen Bryen - Weapons and Strategy - 2024. márc. 2.

1943. július 25-én Benito Mussolinit, miután saját Nagytanácsa leszavazta a hatalomról, Vittorio Emanuele királlyal való tanácskozásra hívták a Villa Ada Savoia néven ismert különleges bunkerbe, a Villa Ada parkjába. A király közölte Mussolinivel, hogy az új miniszterelnök Pietro Badoglio tábornok lesz. Mussolini fáradtan, borotválatlanul és megrendülten sétált ki a találkozóról, de a carabinieri csapatok letartóztatták. Különböző rejtekhelyeken tartották fogva, amíg át nem szállították az Appenninek hegységben lévő Hotel Campo Imperatore-ba, a császár tábori szállodájába (Albergo di Campo Imperatore). Hitler személyes utasítására egy náci ejtőernyősökből (Fallschirmjäger) és a Waffen SS-ből álló német csapat 10 siklóernyővel gyülekezett a római Pratica di Mare légibázison, ahonnan a szálloda lőtávolságán belülre vontatták őket. A siklórepülőgépeken egy olasz tábornok tartózkodott, akinek az volt a feladata, hogy meggyőzze Mussolini börtönőreit, hogy ne lőjenek a náci mentőcsapatra.

1943. szeptember 12-én volt. Négy nappal korábban az olasz kormány fegyverszünetet kötött a szövetségesekkel, és ezt az eseményt a náci hírszerzés (a kommunikáció lehallgatásával) szorosan nyomon követte. A szövetséges erők már elfoglalták Szicíliát, és Dél-Olaszországban szálltak meg.

Hitler megparancsolta hadseregének, hogy ne csak Mussolinit szabadítsa ki, hanem Rómát is foglalja el, amit kötelességtudóan meg is tettek. Miközben ez megtörtént, az új kormány, élén Badoglio és a király elmenekült Rómából, és csatlakozott a szövetségesekhez Bariban, az Adriai-tenger partján, az ország déli részén. A németek katonai védelmi vonalat hoztak létre, amelyet Gusztáv-vonalnak neveztek el. Mussolinit kirepítették Olaszországból, először egy Storch könnyűgépen, majd átültették nagyobb hatótávolságú repülőgépekre, amelyek először Bécsbe, majd egy frissítés után Berlinbe vitték. Hitler fogadta őt, és az Olasz Szociális Köztársaság (Repubblica Sociale Italiana, RSI) nevű olasz kormány élére helyezte.

1945 áprilisában, amikor a német védelem összeomlott, Mussolini és szeretője, Clara Petacci megpróbáltak Svájcba menekülni, de olasz kommunista partizánok elfogták őket, és április 28-án a Comói-tó közelében rövid úton kivégezték őket. Holttestüket egy milánói benzinkútra vitték, ahol mindkettőjüket a lábuknál fogva felakasztották, hogy közszemlére tegyék őket.

A második világháborús történelemnek ez a darabja akár mintául is szolgálhatna a Pentagon terveihez, hogy megmentse Zelenszkijt, ha a kijevi kormány összeomlik.

Az USA számos próbalufit indított, és arra ösztönözte Emmanuel Macront, hogy azt az ötletet terjessze elő, hogy NATO-csapatokat küldjön Ukrajnába, hogy valahogy megmentse az ukránokat az oroszoktól. Ilyesmiről udvarias körökben az ukrán ellentámadás kudarcáig és Avgyejevka védelmének összeomlásáig nem is beszéltek volna. Most már nyilvánvaló, hogy Oroszország fokozta hadműveleteinek tempóját, és rengeteg, az ukrán hadsereg által tartott területet foglal el. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy Ukrajnának jelentős létszámproblémái vannak, és az a törekvése, hogy erőszakos eszközökkel próbálja meg a potenciális újoncokat összeterelni, nyugtalanságot okoz az országban, többek között olyan nagyvárosokban, mint Odessza, Harkov és Kijev.

Washington számára problémát jelent, hogy a NATO ukrajnai katonai műveleteihez hiányzik a politikai támogatás. A leleplezések, különösen az európai sajtóban, beleértve egy olyan felvételt, amelyen német katonatisztek arról beszélgetnek, hogyan tudnák Taurus rakétákkal felrobbantani a Kercsi-szoros hatalmas hídját, és hogyan tervezték a művelet elrejtését, aláássák a német kormány amúgy is erősen megcsappant hitelességét otthon. Egy francia "instant" közvélemény-kutatás szerint kétharmaduk ellenzi, hogy csapatokat küldjenek Ukrajnába.

Lloyd Austin, az USA védelmi minisztere, aki egy komoly prosztataműtétből került ki, hogy tanúskodjon a Capitol Hillen, és azt állította, hogy ha Oroszország "győz" Ukrajnában, akkor elég hamar az oroszok NATO-területeket fognak megtámadni, utalva arra, hogy az első támadások a balti államok ellen irányulhatnak.

Austin tudja, hogy nincs bizonyíték az érvelése alátámasztására. Ugyanezek az állítások, amelyek szintén európai vezetőktől származnak, tények nélküli feltételezéseken és állításokon alapulnak. Putyin orosz elnök a nemzet helyzetéről szóló moszkvai beszédében határozottan kijelentette, hogy Oroszországnak nem áll szándékában megtámadni Európát.

Austin és a Pentagon dilemmában van. Jelentős méretű provokáció nélkül, amely indokolná a NATO beavatkozását (egy újabb Tonkin-öböl-gyakorlat, ami egy gyártott casus belli volt), mit tehet az USA Ukrajna megmentése érdekében? Hogyan úszhat meg egy olyan beavatkozást, amelyet a legtöbben sem Európában, sem az Egyesült Államokban nem elleneznének?

Az USA nem küldhet csak úgy csapatokat, hogy elkezdjenek harcolni az oroszok ellen. Az biztosan háborút indítana Európában. Putyin már letette a névjegyét, hogy ha háború lenne Európában, Oroszország bevethetné "taktikai" nukleáris fegyvereit. Miközben a NATO már hónapok óta csirkét játszik az oroszokkal, arra ösztönözve Ukrajnát, hogy a NATO által szállított fegyverekkel támadjon például orosz városokat, vagy megpróbálja lebontani a Kercsi-szoros hídját vagy más kritikus orosz infrastruktúrát, a NATO-frontcsapatok bevetését nem lehet a be nem avatkozás vagy a hihető tagadhatóság álarca mögé rejteni. Milyen alapon úszhatnák meg a NATO-csapatok valamiféle beavatkozást orosz ellentámadás nélkül?

A Mussolinit kiszabadító náci példa lehet egy olyan modell, amely modern értelmezésben megfelelhet a célnak.

Senki sem tudja megmondani, hogy a Zelenszkij-kormány meddig tarthatja magát Kijevben. A folyamatos orosz katonai előrenyomulás és a növekvő belpolitikai zavargások, a választások megtagadása, a Zelenszkij ellenzékiek bebörtönzése és egy sor népszerűtlen intézkedés miatt Zelenszkij hatalmon tartása a kétségbeesés zónájába lép. Az oroszok lehetőséget látnak a hatalomváltásra egy olyan kijevi vezetés felé, amely hajlik arra, hogy alkut kössön Moszkvával. Zelenszkij erre valószínűleg nem képes: túlságosan elkötelezett abban, hogy az utolsó oroszokat is kiutasítsa ukrán területről, és háborús bűnökkel kapcsolatos pereket követel, ahogyan azt is követeli, hogy Putyinnal soha ne üzleteljen. Zelenszkij biztonsági helyzete Kijevben gyorsan végzetes árnyékba kerülhet.

Ilyen körülmények között a Pentagon megmenthetné Zelenszkijt, és máshová szállíttathatná, Lviv (Lvov) lenne a legvalószínűbb jelölt, mivel messze nyugaton van, és kihívást jelentene az oroszok számára (ha katonai eszközökkel akarnának elbánni Zelenszkijjel). A NATO "erői" által megmentve az oroszok talán boldogan látnák Zelenszkijt és kormányát távozni. Ezáltal az áthelyezés valószínűleg nem lenne kifogásolható, vagy legalábbis nem lenne a legrosszabb eredmény az oroszok számára. Ezután egy rugalmasabb leváltó kormánnyal tudnának foglalkozni.

Valójában, ahogyan Olaszországot ideiglenesen (többé-kevésbé) kettéosztották, a Gusztáv-vonallal a határvonallal, amíg a szövetséges erők végül 1944 májusában elfoglalták Monte Cassinót, Ukrajna is kettéosztható lenne, bár hogy pontosan hogyan, az attól függne, hogy mi maradt meg a Zelenszkijt támogató ukrán hadseregből. Ha valaki Zaluzsnyijhoz hasonló kvalitású személy kerülne hatalomra Kijevben, az azt jelenthetné, hogy Zelenszkij Lvivben való tartózkodása rövid lenne, és máshol vonulna nyugdíjba. A NATO és a Pentagon szempontjából egy ilyen folyamat eltartana egy ideig, talán egy évig is, ami lehetővé tenné Biden számára, hogy kitartson a jövő novemberi amerikai választásokig.

Nincs sok jó választás a NATO vagy Washington számára. Biden nem engedhet meg magának egy újabb afganisztáni bukást, de az orosz katonai győzelmeknek és Ukrajna védelmi rendszerének összeomlásának köszönhetően gyorsan közeledik feléje. Bidennek megvan a lehetősége, hogy béketárgyalásokat kezdjen Oroszországgal, de az oroszok nem biztos, hogy érdekeltek ebben. Rengeteg víz ömlött át a gáton.

Persze az ukrajnai katonai helyzet stabilizálódhat, az oroszok dönthetnek úgy, hogy megvárják az amerikai választások utáni időszakot, de ez most valószínűtlennek tűnik. Az oroszok saját belpolitikai nyomás alatt állnak, hogy lezárják a különleges katonai műveletet. Jelenleg nincs okunk azt hinni, hogy Putyin és az orosz hadsereg lassítani vagy meghátrálni fog. Ennek fényében a Hotel Campo Imperiale modellje lehet a kevés rendelkezésre álló alternatíva egyike.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 838
14 610
113
akkor a népsűrűséget se felejtsd el és azt se hogy ez egy kisantant országot se érdekelt....s a virágcsokros lakosság már most nem örömködik a háborúban amikor ránéznek a temetőikre és a legszívesebben meglincselnék a "toborzókat". Nem Lvivről beszélünk, hanem Kárpátaljáról...
Azért 1990 után de főleg a 2013-as Majdani Forradalmi Játékok után Kárpátalja is sokat változott - negatív nacionalista mozgalmak, eszmék ott is egyre nagyobb tért nyertek az ottani ukrán lakosság körében.

A szervezkedésük eredményét nyilvános megmozdulásaikkal sem rejtették véka alá, és a majdani időkben a lembergi fegyver és lőszerraktár "engedélyezett" fosztogatásának eredményeképp lőfegyverrel lőszerrel is fel vannak szerelkezve...

Egyik emlékezetes megmozdulásuk az Ungvár - Csap autóút fényes nappali , több órás gépfegyveres lezárása, és az átutazóktól pótvám követelése saját zsebbe. Utána egy kis lövöldözés a hatóságokkal, egy darabban fel a Kárpátokba, és ma sincs meg az elkövetők fele..
 

ruszkik.haza

Well-Known Member
2017. március 19.
529
1 680
93
Én a két irányból való támadást javaslom mégpedig Leningrad ellen.
Északi oldalrol a finnek, déli oldalról az észtek serege. Így két irányból vennék támadás alá a kb egyforman 120 kilométerre lévő Leningradot. Ha jól kilepnek egy vasárnap délelőtt megvan. A gond viszont az hogy magában a városban annyian laknak mint Finnországban és Észtországban együttesen. Hát nem tudom, én azért megkérdezem a baltikumban ideiglenesen ott állomásozó germán hadsereget hogy mégis mit mondott a groszfater nekik, merre menjenek, mit csináljanak, ő hogyan csinálta 80 éve?
Mondjuk neki se jött be,potyara ment oda...
Közben ki nem hagynám az Egyesült lengyel-litván fejedelmi hadakkal hogy megtamadjak Konigsberget. A középkor óta tüske a kormuk alatt, épp hogy csak megalakult valami litván vagy lengyel allamfele, most legalább pontot tehetnének az ügy végére. A város is csak akkora kb mint Danzig, vagy a litván főváros, meg nem mondom hirtelen mi a neve, Kaunas?

Karin Kneissl Oroszországba költözött.

Az anyja keresztül találtak meg az áruló Kuzmint. Ezek szerint amatőr hibát követték el Kuzminek.
Máskor szóljatok már rám, részegen ne jöjjek fel szombat este a fórumra hülyeségeket beírkálni! Köszipuszi! :p
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
1 006
1 586
113
"Ukrajna államadóssága 106,6 százalékkal 5 billió 519,5 milliárd hrivnyára emelkedett, szemben a 2021 év végi 2 billió 672 milliárddal."

 

Lelkeslaikus

Well-Known Member
2018. december 24.
708
3 041
93
a kérdés az,hogy vajon hány ott élő ukrán vallaná magát hirtelen magyarnak,ha úgy alakulna a helyzet,hogy lecsíphető lenne az a terület .. én valószínűleg nagyobb összegben is mernék fogadni arra,hogy hirtelen az etnikai arány megbillenne és mondjuk 70-80%-os magyar népesség lenne a térségben,mert a Kárpátaljai régió ugyanolyan mostohagyerek Ukrajnának,mint itt pl Szabolcs vagy Borsod vármegyék .. ha most lenne egy népszavazás,szerinted nyugat Magyarországon hányan vallanák magukat osztráknak,hogy Ausztriához tartozhassanak ? mert kb Kárpátaljn is ugyanez a helyzet állna elő,véleményem szerint, inkább választanák azok is a nyugodtabb kiszámíthatóbb,biztosabb Magyarországot (ami nem mellesleg EU és NATO tag ) mint a bizonytalan Ukrajnát, ami valljuk be elég messze áll még mind a kettőtől.

Szóval a gazdag kijevi régiót meg Kárpátalját ne tegyük egy lapra mert más kávéház .. viszont z meg megint egy másik kávéház,hogy ha etnikai alapon nézzük meg a térképet,hát bizony le is kellene mondani a történelmi Kárpátalja bizonyos részeiről,hiszen inkbb a "peremvidék" az ami magyarlakta nagyobb részben, a kérdés az,hogy hol fog megállni Putyin ? neki sem terve (én legalább is úgy gondolom) a teljes Ukrajna behúzása, de biztosan kiegyezne egy Kijevtől Ogyesszáig terjedő orosz területtel .. Kijevet azért említem,mert többször is elhangzott hogy "ősi orosz város" , tisztában vagyok azzal,hogy mekkora és hogy hányan lakják,mégsem gondolom azt hogy kőbe van vésve annak végleges ukránsága.

Nincs az a pénz, hogy osztráknak valljam magam. Üdv Ny-Mo-ról.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Zavar a NATO rendszerében Ukrajna várható elvesztése miatt
Berlin, Párizs, 2024. március 3. vasárnap

Ukrajna várható elvesztése miatt félelem és zavar jelei tapasztalhatóak a nyugati szövetségi rendszerben.

Dominó effektustól tartanak, attól, hogy a NATO láncszemei sorra széttörhetnek a nélkül is, hogy Oroszország a NATO-ra támadna. Csak azt nem tudják, mit tegyenek ellene. Célul tűzték ki ugyan Ukrajna további anyagi és katonai támogatását és a hadiipari termelés növelését, de tisztában vannak vele, hogy az USA segítségét nem képesek pótolni, ráadásul a cél valóra váltása anyagi korlátokba és fokozódó társadalmi ellenállásba ütközik.

Az amerikai törvényhozás továbbra sem ad pénzt Kijev támogatására. Még bonyolultabbá teszi a helyzetet Trump várható győzelme a közelgő amerikai elnökválasztáson, hiszen Amerika volt és vélhetően leendő elnöke a háború gyors befejezését helyezte kilátásba, és azt üzente a NATO európai szövetségeseinek, hogy magukra vessenek, ha nem fizetnek a közös kasszába annyit, amennyibe védelmük Amerikának kerül. Hovatovább az elcsábítva és elhagyatva érzése keríti hatalmába a nyugat-európai elitet.

És akkor még nem beszéltünk az európai uniós választásról! Ki tudja, mit hoz a jövő, marad-e a háborúpárti liberális-szocialista többség, vagy mennie kell?

A NATO-nak semmi jót sem ígér az ukrajnai katonai helyzet alakulása. Az orosz felőrlő művelet nem csak a harctéren jár sikerrel, hanem a politikai felépítményt is mind jobban kikezdi. Bizonyíték rá a kijevi hatalmi kulisszák mögött tapasztalható hisztéria: Zaluzsnij vezérkari főnök menesztése amiatt, hogy kimondta, mi vár az ukrán seregre, ha Zelenszkij nem köt kompromisszumot az oroszokkal, továbbá az is, hogy az új vezérkari főnök a felsőbb egységek parancsnokaira hárította a felelősséget a katonai kudarcokért.

Megoldhatatlannak tűnő dilemmával küzd a nyugati szövetségi rendszer a miatt, hogy miközben nem tud Kijevnek elég fegyvert és lőszert, sem pedig elég pénzt küldeni a háború folytatásához, le akarja győzni Oroszországot. Mint Emmanuel Macron francia elnök 2024. február 26-án mondta: „Oroszország nem győzhet, nem szabad, hogy győzzön ebben a háborúban!”

Kérdés, hogyan akadályozhatja meg az orosz győzelmet Párizs, Berlin, Brüsszel, vagy akár Washington. Hiszen Zelenszkij sikerében bízni akkor is hiú ábrándnak bizonyult, amikor sem pénzben, sem fegyverben nem volt még hiány.

Nem maradna más választás, mint az, hogy a NATO csapatokat küldjön Ukrajnába, és közvetlen háborúba keveredjen Oroszországgal?

A kérdésre még a NATO héjái sem adnak egyhangú választ. Míg Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint, ha Ukrajna elveszíti a háborút, a NATO országoknak kell majd hadba szállniuk Oroszország ellen, Emmanuel Macron francia elnök és Ursula von Der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig lényegében magáévá teszi az amerikai tervet, Olaf Scholz már-már Orbán Viktor béketörekvésével kacérkodik, és bejelenti, hogy nem bocsát Taurus rakétát Ukrajna rendelkezésére, mert nem akarja, hogy Moszkvát lőjék vele. Élne még a német kancellárban 1945 történelmi emléke? Vagy inkább tudathasadásról volna szó?

Hisz’ hogyan fordulhat elő, hogy Scholz ne tudjon Taurus rakéták Ukrajnába küldésének katonai tervéről? Pár napja derült fény a német légierő parancsnoki köreinek február 19-i titkos megbeszélésére, amelyen többek között konkrét tervet szőttek a Krímet Oroszország többi részével összekötő, a Kercsi-szoros fölött átívelő híd Taurus rakétákkal történő lerombolásáról. A Luftwaffe tanácskozásáról készült hangfelvétel szerint 10-20 Taurusra volna szükség az akció sikeréhez. Párizs és London felháborodására ugyanezen a tanácskozásán lelepleződött a franciák és a britek titka is, miszerint tavaly óta Scalp rakétákat szállítanak az ukránoknak.

Mi a fene folyik itt, a NATO szövetségesek betesznek egymásnak? – kérdezik brüsszeli körökben.

Álmatlan éjszakákat okoz a nyugati vezetőknek a feloldhatatlan dilemma, a le is akarom győzni az oroszokat, meg nem is tudom legyőzni őket.

Pedig mi sem volna egyszerűbb, mint kiegyezni az oroszokkal, utána pedig nyugodtan aludni.

De hol vagyunk még ettől! Bár ki tudja? Isten malmai lassan őrölnek, hát még az oroszoké!


- Le is akarom győzni az oroszokat, meg nem is tudom legyőzni őket. – Üvöltenek a sakálok, és nagyon szomorúak, mert a nyulak milliói is szövetkeznek, hogy a fenébe kergessék őket.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 703
14 758
113
Vészjelzés Európának

A német és európai politikusok nem elég éleselméjűek ahhoz, hogy tárgyalások útján véget vessenek az ukrajnai háborúnak. Ezt Harald Kujat nyugalmazott tábornok jelentette ki a berlini Eurázsia Társaságban tartott előadásán. A német fegyveres erők volt főparancsnoka hangsúlyozta a Nyugat felelősségét az ukrán nép tragikus sorsáért, s figyelmeztette egyben arra is, hogy ne vegyen még több bűnt magára. Németül a cikk a Nachdenkseiten portálon jelent meg.


+
 
T

Törölt tag 1711

Guest
Újabb nap, újabb falu, twitteren újabb lelőtt orosz gép (valszeg, nem olvasom miket kamuznak).


Első teljesen autonóm üzemmódban végrehajtott Lancet bevetés


Újabb Abrams rekt

Újabb M1150 rekt


Lengyelek már az ukrán wermacht által használt civil járműveket is megrongálják, a kiszivárgott német beszélgetés után amiben elmondták, hogy az angolok ilyenekkel csempészik a fegyvereket...


Ma már Volgográd (egykori Sztálingrád) is kapott egy Bradley-t, úgy látszik túl sok van már belőle
yZQjl2H.jpeg



Közben a fronton begyűjtöttek még egyet
D1TcXyI.jpeg



Már a tiktok ribancokat is beáldozzák
29XYeri.jpeg



yWESi4Q.jpeg
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Az orosz fegyveres erők megzavarták az ukrán fegyveres erők rotációját Ugledar térségében

Az orosz fegyveres erők sikeresen leállították az ukrán fegyveres erők egységeinek rotációjára irányuló kísérletet Ugledar térségében – mondta Alekszandr Gorgyejev, a Vosztok haderőcsoport sajtóközpontjának vezetője. Az aktív ellenségeskedés eredményeként egy ellenséges mérnöki és szappercsoportot megsemmisítettek Cservonoje térségében. Elmondása szerint az elmúlt 24 órában a csoport légi és tüzérsége 16 ideiglenes bevetési pontot, négy drónvezérlő pontot és az ukrán fegyveres erők lőszerraktárát csapta le Juzsnodonyeck irányában.
Az ukrán fél veszteségeinek adatai lenyűgözőek: 270 katona, két harckocsi, két gyalogsági harcjármű (IFV), három páncélozott harcjármű, hét autó, valamint egy amerikai gyártmányú Paladin önjáró tüzérségi állvány, ill. egy Msta-B tarack megsemmisült a művelet során.
Ez a művelet bizonyítja az orosz csapatok fellépésének nagy hatékonyságát az ukrán fegyveres erőkkel való konfrontációban, ami az ellenség harci képességének jelentős gyengüléséhez vezetett ebben az irányban.


Az orosz légierő csapást mér az ukrán fegyveres erők állásaira Rabotino térségében

A zaporozsjei régióban lévő Rabotino és Verbovoje települések térségében továbbra is heves harcok folynak, amelyekben az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek légideszant egységei és motoros puskás egységei vesznek részt. A jelentős ellenállás ellenére az orosz csapatoknak sikerült előrelépést elérniük ezeken a területeken. Az ellenségeskedés epicentruma azonban fokozatosan a Malajya Tokmacska felé költözik, ahol az ukrán alakulatok megerősödtek az erre a régióra jellemző erdősávokban.
Az ellenség semlegesítésére ilyen körülmények között tüzérségi és légi csapásokat alkalmaznak. Az egyik ilyen, videón rögzített csapás a SHOAB-0.5 kazettás lőszerek és az RBK-500 légibombák használatát mutatja be, ami jelentősen növeli a célpontok eltalálásának hatékonyságát.
Az ilyen erős lőszerek hatása rendkívül pusztító, különösen az erdős területeken megtelepedett erők számára. A légibombák használata lehetővé teszi az orosz csapatok számára, hogy hatékonyan megsemmisítsék a lövészárkokat és más ellenséges erődítményeket, megkönnyítve az ukrán fegyveres erők erődítményeit és állásait megtisztító gyalogság és páncélozott járművek feladatát.

A 155. dandár tengerészgyalogosainak rohamcsoportjai kiűzték az ukrán fegyveres erőket Novomihajlovka központjából, és új pozíciókban vették meg a lábukat.

Pozitív hír Dél-Donyeck irányából, pontosabban Novomihajlovkából érkeznek, ahol az orosz csapatoknak sikerült kiszorítaniuk az ukrán fegyveres erőket a falu középső részéből, és új pozíciókban megvetni a lábukat. Erről a Rybar TG csatorna számolt be.
2024. március 3-án 20:00-kor a Vosztok haderőcsoport 155. dandárjának tengerészgyalogságos rohamcsoportjai átvették a Sevcsenko és a Szobornaja utcák egy részét. Emellett az ukrán fegyveres erők frontvonalában álló Mihály arkangyal templom is az irányításunk alá került. Az Ukrán Fegyveres Erők 79. rohamdandárjának visszavonult egységei azonban új pozíciókban vették meg a lábukat, és próbálják kimozdítani tengerészgyalogságainkat. Ugyanekkor Novomihajlovka központjában lobog a 155. dandár zászlaja.
(...) a templom területét az iskola épületeitől és a kultúrpalotától északnyugatra tűz fedi, így még nem biztonságos ott lenni. Az ellenség itt koncentrálta a 79. rohamdandár egységeit, és megpróbál minden házba belekapaszkodni. - írja a csatorna.
A Timirjazev Akadémikus utca mentén is haladunk, ahol a mieink több száz métert haladtak előre, és átvették az irányítást a Sintezprodservice ipari zóna területén. Arról is van információ, hogy az ellenség kivonja erői egy részét az északi peremekről, és áthelyezi a nyugatira. Erre azonban nincs bizonyíték.
Emlékezzünk vissza, hogy korábban az orosz csapatok csak Novomihajlovka déli peremét ellenőrizték, az ellenség hevesen ellenállt, nem akarta feladni ezt a hatalmas erődített területet.