A pénz világa

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 649
46 774
113
január 4.-én biztosan mondta:
Idéznéd, ahol 2,9%-os hiányról írnak?
Jellemző, hogy @Árpicsek csipőből belajkolta. :oops:
 

Bálint

Well-Known Member
2020. augusztus 31.
8 303
27 997
113
Idéznéd, ahol 2,9%-os hiányról írnak?
Varga dec 1-én mondta igaz nem pár hete volt, de nem sok minden történt azóta, hogy ilyen drasztikusan növelni kelljen.

Célunk az egyensúlyi mutatók további javítása, a parlament által elfogadott 2,9 százalékos hiánycél az iránytűnk a jövő évre - jelentette ki Varga Mihály.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and Robur

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 649
46 774
113
Varga dec 1-én mondta igaz nem pár hete volt, de nem sok minden történt azóta, hogy ilyen drasztikusan növelni kelljen.

Nem sok minden történt azóta? :oops:
Azóta az EU 2 legnagyobb gazdaságú országa összebalhézott Ukrajnán, ahol nem nagyon csillapodnak a harcok.
Közben meg dobalózunk a "pár hete" kifejezésekkel... :hadonaszos:

Ne bohóckodjunk már!
Jelzem, hogy továbbra is úgy terveznek, hogy kétséges, hogy mikorra futnak be EU-s pénzek.
Annak ellenére, hogy a költségvetési törvénybe persze ezt bele kell írni, hiszen jogilag járó pénzekről beszélünk.
Jelzem, Varga most is csak annyit jelentett ki, hogy nem reális, hogy az 5,9 százalékos hiányról le tudjunk 1 év alatt 3% alá menni.
Ez az alapvetés. Ha ennél gyorsabban akarnak hiányt csökkenteni, akkor annak a növekedés látja kárát.
Gazdaságilag jelenleg a hiány előtt van a GDP növekedés és ezzel együtt az államadóssági ráta csökkentése.
 
  • Tetszik
  • Vicces
Reactions: zztop and Robur

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 551
6 737
113
Varga dec 1-én mondta igaz nem pár hete volt, de nem sok minden történt azóta, hogy ilyen drasztikusan növelni kelljen.

Jan.25.-én a Pénz világa topikba linkeltem az interjút Varga Mihállyal, ahol azt mondta, hogy 2 év alatt megy vissza 3% alá a hiány.:
Az elsőben az interjú, másodikban az adat:
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 083
10 257
113
Gondolom ugyanazok, akik elindították azt a folyamatot aminek az eredményeképpen mindenki pánikszerűen töltötte fel a tározóit, mindegy, milyen áron, mert adott esetben nem akart télen megfagyni.

Ez azért aligha a magyar kormány sara, mert igen kevés ráhatása van a globális folyamatokra (Victoria Nulandnek és a brancsának annál több) és bezzegeurópában mindenkit érintett. Nem hinném, hogy a patásorbán tekerte fel a Miete árát a derék németnél is. úgyhogy kérdezd meg a német, belga, francia gazdákat akinek tele lett ezzel a puttonyuk.

Erre a válságra persze lehetett többféle választ adni, az egyik lehetséges válasz hogy rálőcsölni az egész szarkavarás eredményét és költségét az átlag európaira, eldurrantani az orosz gázvezetékeket majd ráfogni azt is a szerencsétlen ukránokra, közben gennyesre keresni magunkat a “piaci” 5x áron árult jószövetségesidemokratikus LNG-n amit így helyzetbe hoztunk.

Lehetett az energiaválság hatásait valamennyire szétmaszatolni és a nagy közösből állami szinten átvállalni ennek a lakossági árát, ami a legszegényebb rétegnek, amelyik a között választ hogy 5x áron fűt vagy 3x áron eszik, komoly segítség.

Meg lehet fantazmagóriákat kergetni ahol te valamilyen mágia folytán a válság közebén továbbra is olcsón veszed a gázt és a kőolajat, miközben mindenki más drágán.



A felnőttség része az is hogy végre belássuk— lehet bilibe lógatni a kezünket, hogy végre valami csoda történik és bebukik a kormány és visszatérhet az ország természetes állapotába, t.i. hogy a többgenerációs hazaárulókból álló szadeszos brancs ismét helyet foglalhat minden bársonyszékben, de erre még a jelenlegi helyzetben sincs igény az országban, úgyhogy nem fogtok egy válság hátán sem visszajönni, sorry. Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy az mit jelentene az országnak a jelenlegi helyzetben.
Te, én nem szerettem az SZDSZ-t és alig várom az MSZP/DK kimulását, remélem megérem.
Nem tudom miként működik a kormány híveinek az agyában az a remek kapcsolódás hogy mindenki aki nem szereti a politikájukat/döntéseiket az mindjárt SZDSZ/MSZP hívő.
Tényleg nem értem.

És a gázzal meg az a nagy helyzet, hogy az volt a szöveg, hogy mi olcsóbban kapjuk mint mások, erre kiderült hogy faszt kaptunk olcsóbban, de nem gázt.
 

Kalormen

Well-Known Member
2022. április 22.
581
2 880
93
Ennek a jó része a lakossági energiafogyasztásba beleölt rezsicsöki kiadás, ami az egekbe szökött az SMO és az önszankciózáe óta (köszönjük NATO). 2022-ben fél év alatt legalábbis 2000 milliárdba került ez a mutatvány.

Persze, lehetne azt is hogy csökkentsük az állami kiadásokat, és az állam ebből kiszáll, a +4000 milliárd forint demokratikus felárat évente közvetlenül a lakosság fizeti ki és ő is adósodik el.

Jó hír hogy az államadósság és a költségvetési hiány ezzel csökken.
Szintén jó hír, hogy a lakossági fogyasztás értéke is nőtt 4000 milliárd forinttal, ami baromi jól néz ki a statisztikában, mint bezzegRomániában.

Rossz hír hogy te közben jóval szarabbul élsz és ténylegesen nem fogyasztottál semmivel se többet, csak többet fizettél ki ugyanazért.
De hát most is jóval szarabbul élsz. Még nekem is fáj, ami van, pedig magyar viszonylatban a majdnem 2000 eurós bruttó egy nagyon jó fizu. Aki 350 alatt keresett, és nem egy nagy multinál van, az mostanra kb adóságspirál felé menetel. Cserébe se közbiztonság, se egészségügy, se ügyintézés, bíróságok mondjuk sose voltak. De erről pont nem a kormány tehet
 
  • Tetszik
Reactions: fip7

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 083
10 257
113
Köcsög gyurcsányista jobbikos!
Ja, a jobbik is kimúlhat. Aki ott maradt az mind gerinctelen.
Nem szeretem a szélsőjobbot, de becsülöm ha valaki azt mondja amit gondol. Akik ott maradtak, azt gondolják amiért talán kaphatnak még pár évig fizetést.
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
11 721
14 783
113
Ez gyakorlatilag a 2010 óta folytatott gazdaságpolitika teljeskudarcát jelenti:



2022-ben még a bolgároké volt a legalacsonyabb fogyasztás az EU-ban, de a 17 százalék feletti itteni infláció miatt tavaly már a miénk volt az, írja a Népszava.

A Magyar Nemzeti Bank szakértői szerint a magyar háztartások azért költik a legkevesebbet, mert a legalacsonyabb a jövedelmük. A Magyarországon megtelepedett versenyképtelen vagy alacsony versenyképességi ágazatok kevesebb jövedelmet termelnek, ráadásul az GDP-ből évente 3-4 százalék külföldre vándorol az ország eladósodása és a külföldi cégek hazautalásai miatt.**

** + ugye a vendégmunkások is hazaküldik a fizu egy részét.

Forintban ugyan 140 százalékkal nőttek a háztartások jövedelmei 2012–2022 között, de euróban az EU-átlag kevesebb mint felét érik el a hazai bruttó átlagkeresetek, vásárlóerő-paritáson is csak 64 százalékát. Tovább rontotta az elmúlt években a háztartások helyzetét, hogy azok részesedése a rendelkezésre álló nemzeti jövedelemből közel 10 százalékkal mérséklődött, a jövedelemnövekedés nagyobb része a vállalati profitokban és az államnál csapódott le.
 
  • Vicces
Reactions: pöcshuszár

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 979
66 191
113
Ahhoz meg a fogyasztási oldat kellene rendbevágni mert valljuk be idehaza nem olyan rózsás a helyzet ahogy lefestik.
Szerintem meg ez a bosszantó.
Az egész ország rinyal hogy milyen drága minden, minden meg milyen kevés a pénz, közben meg nyáron mindenki Horvátországban hesszel, télen meg a Tátraban siel. De nagyon csorok vagyunk istenem...
Szerintem meg túlságosan is jó világ van.
A magyar állami büdzsé 10%-at baxxuk el nyaralasra külföldön.
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 551
6 737
113
Szerintem meg ez a bosszantó.
Az egész ország rinyal hogy milyen drága minden, minden meg milyen kevés a pénz, közben meg nyáron mindenki Horvátországban hesszel, télen meg a Tátraban siel. De nagyon csorok vagyunk istenem...
Szerintem meg túlságosan is jó világ van.
A magyar állami büdzsé 10%-at baxxuk el nyaralasra külföldön.
Ez engem is idegesít, hogy sírnak, de hordják ki a pénzt.

Ezért kellene a Tiszára 3db tó (Debrecen fölött, Szolnok, Hódmezővásárhely), hogy ez a pénz itthon maradjon. Balatont (M7-es) is tehermentesítené.

Járulékos hasznok:
  • víztározás
  • vízenergia-termelés
  • halgazdálkodás, halfeldolgozás
  • katonai?
  • atomerőmű előkészítés?
 

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
1 551
6 737
113
Ez engem is idegesít, hogy sírnak, de hordják ki a pénzt.

Ezért kellene a Tiszára 3db tó (Debrecen fölött, Szolnok, Hódmezővásárhely), hogy ez a pénz itthon maradjon. Balatont (M7-es) is tehermentesítené.

Járulékos hasznok:
  • víztározás
  • vízenergia-termelés
  • halgazdálkodás, halfeldolgozás
  • katonai?
  • atomerőmű előkészítés?
A Debrecen fölött az Nyíregyháza fölött akart lenni, de már nem tudtam javítani.
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 737
5 828
113
Szerintem meg ez a bosszantó.
Az egész ország rinyal hogy milyen drága minden, minden meg milyen kevés a pénz, közben meg nyáron mindenki Horvátországban hesszel, télen meg a Tátraban siel. De nagyon csorok vagyunk istenem...
Szerintem meg túlságosan is jó világ van.
A magyar állami büdzsé 10%-at baxxuk el nyaralasra külföldön.
Mondjuk jegyezzük meg, hogy egy normálisabb világban mindkettő belföldi üdülésnek minősülne - most is.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 979
66 191
113
Ez engem is idegesít, hogy sírnak, de hordják ki a pénzt.

Ezért kellene a Tiszára 3db tó (Debrecen fölött, Szolnok, Hódmezővásárhely), hogy ez a pénz itthon maradjon. Balatont (M7-es) is tehermentesítené.

Járulékos hasznok:
  • víztározás
  • vízenergia-termelés
  • halgazdálkodás, halfeldolgozás
  • katonai?
  • atomerőmű előkészítés?
Akkor is kimennenek.
Amikor az utolsó gyári melosnak is megadatik hogy ő is elmonddhassa magáról hogy nem maradt le a társaitól nyaralás ügyben akkor nincs mit tenni. Évek óta ciki a Balaton, és a belföldi nyaralás, ez van.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 991
19 334
113
Szerintem meg ez a bosszantó.
Az egész ország rinyal hogy milyen drága minden, minden meg milyen kevés a pénz, közben meg nyáron mindenki Horvátországban hesszel, télen meg a Tátraban siel. De nagyon csorok vagyunk istenem...
Szerintem meg túlságosan is jó világ van.
A magyar állami büdzsé 10%-at baxxuk el nyaralasra külföldön.
Vasfüggöny kéne, megtiltani a külföldi nyaralást! Meg magyar tűzfal, hogy külföldről a felbujtogatás ne mehessen a jó magyar polgárokat félrevezetni!
Akkor is kimennenek.
Amikor az utolsó gyári melosnak is megadatik hogy ő is elmonddhassa magáról hogy nem maradt le a társaitól nyaralás ügyben akkor nincs mit tenni. Évek óta ciki a Balaton, és a belföldi nyaralás, ez van.
Lehetne Erzsébet utalványban adni a fizetést, meg SZÉP kártyán, hogy csak itthon lehessen elkölteni! Úgy nem kéne se árban, se szolgáltatásban versenyezni a külföldi célokkal!

Vannak még ötleteim, remélem olvassák a minisztériumban!