A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 350
34 138
113
Az ax USA/Izrael,ezeg itt Mo/NERnia.....Itt nem lesz nyereseges,csak egyeseknek.Tobbiek meg (rá)fizetnek.
Sorkatonasagbeli letszamok mellett volt ertelme a laktanyai sertestelepnek.Moslekot etettek fol velük.
Egyebkent bizonyos korulmenyek között még ma is van ertelme a katonalonak.Pl labancoknak is vannak még lovaik.Hegyekben van,ahol mas nem tud elmenni.De nekunk....Meg ha az Alfold fele ma is mocsar lenne...de mar nem az.Rehen a HPRnek voltak lovai,de ma az sem aktialis.
nem a laktanyabeli sertéstelepekről beszélek én teljesen félreértitek a dolgot.
honvédségi tulajdon cégekről beszélek (az alkalmazottai nem katonák) jelenleg is vannak ilyen cégei a honvédségnek vagyhát pár éve még vólt aztán Maróth idejébe leszedték a honvédségtől ezek jó részét. és szervezték ki az EI alá.
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 350
34 138
113
a honvédség a pénzügyeit pl simán tudná rendezni saját bankon keresztül. aktívaknak és tartalékosoknak számlanyitással és arra utalásal (most is vannak preferált bankok pl 2015 be a takarékszövetkezetet nem fogadták el csak OTP Raifaisent K&H belépőknek.)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
993
2 829
93
Mondjuk nem teljesen egyértelmű, Mert a 153 millió és a 153.000 is szerepel a táblázatokban.

Katonai anyagok exportjának engedélyezése 2023. A 25 legtöbbet fogadó ország


Globális licencek és általános felhatalmazások 2023
Globális transzferek (LGT)
Itt csak 153.000 szerepel



Külügyminisztérium és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium – Fegyverzeti anyagok engedélyezési osztálya
VÉGLEGES EXPORT: A 2023. 01. 01. - 2023. 12. 31. IDŐSZAKBAN KIADOTT ENGEDÉLYEK CÉLORSZÁG SZERINT - EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAMOK
Itt megint 153 misi

Külügyminisztérium és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium – Fegyverzeti Anyagengedélyezési Osztály

Globális átviteli engedélyek 2023-ra – Összefoglalás országonként
Itt újra a 153.000, egy 1,3 milliós vámtétellel



És a Leonardo újra 153.000


Ami érdekes RWM Italia S.p.A. esetén nem találtam a magyar vonatkozást a doksiban, pedig a HERO-ra nekik van licenszük elvileg. Az 250 millió eurós üzlet, De lehet itt az engedélyek Izraelből jönnek az eredeti gyártó, UVision miatt,
1 db minta és 1.000 sb rendelt drón :)
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
4 133
12 173
113
Ez szerintem túlzás. A neten a legdrágább bértartás 140 ezer Ft. Persze ha a huszár bérét is számolod... :D
" A díj magába foglalja a ló bokszban való elhelyezését, önitatóval, napi kétszeri etetéssel, almozással és karámozási lehetőséggel."
+ állatorvos, patkózás, jártatás, napi ápolás, mittudomén.
 

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
534
1 494
93
hogy gazdálkodik egy hadsereg nem újdonság. ahogy hadiipari cégei is vannak a seregnek úgy lehetne egyéb cégei is. és a mezőgazdaság állattenyésztés élelmiszeripar nem rossz befektetés és a honvédség a sajátmárkás termékeinek kapásból felvevő piac lehetne. ha csak a konyhákat vesszük és alapanyagtermelésnél nem megyünk mélyebben. a felesleg meg értékesíthető. a honvédség akár olyan fajokba is belemehetne amit civilek csak nagyon nehezen tudnak megvalósítani. pl fácán szarvas tenyésztés. (hely van hozzá)
Az is gáz, hogy hadiipari cégei vannak. A Honvédségnek semmilyen cég nem kell. Nem az a "core" kompetenciája. Soha nem fog tudni normálisan céget üzemeltetni, mert nem ahhoz ért. Jó hadsereget jó katonákból lehet szervezni. A jó katona viszont azért jó katona, mert az érdekli, arra érez elhivatottságot és abban leli az örömét, hogy katona. Nem abban, hogy egy cégben gründol valamit.
 

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
28 405
120 602
113
Az is gáz, hogy hadiipari cégei vannak. A Honvédségnek semmilyen cég nem kell. Nem az a "core" kompetenciája. Soha nem fog tudni normálisan céget üzemeltetni, mert nem ahhoz ért. Jó hadsereget jó katonákból lehet szervezni. A jó katona viszont azért jó katona, mert az érdekli, arra érez elhivatottságot és abban leli az örömét, hogy katona. Nem attól, hogy egy cégben gründol valamit.
A honvédségnek 0 cége van már bocs.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 350
34 138
113
Az is gáz, hogy hadiipari cégei vannak. A Honvédségnek semmilyen cég nem kell. Nem az a "core" kompetenciája. Soha nem fog tudni normálisan céget üzemeltetni, mert nem ahhoz ért. Jó hadsereget jó katonákból lehet szervezni. A jó katona viszont azért jó katona, mert az érdekli, arra érez elhivatottságot és abban leli az örömét, hogy katona. Nem abban, hogy egy cégben gründol valamit.
Nem a katonának kell grundolnia egy cégbe arra a cég alkalmazottai valók a honvédségnek a tulajdonosnak kell lenni a tulajdonos még csak nem is a vezérigazgató.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
21 350
34 138
113
önálló bevételeket generáljon és biztosítsa saját maga alapellátását bizonyos szinten. ha a civil szféra nem ad kedvező ajánlatot lehessen szembeállítani vele alternatívát. így nem kényszerül bele bizonyos helyzetekbe nem vállik kiszolgáltattotá bizonyos irányokba.

és békében rendelekzik egy bizonyos tapasztalattal ami megváltozott környezetbe amúgy is alátartozna LÁSD COVID ÉS A HONVÉDSÉGI IRÁNYÍTÁS FELÜGYELET BIZONYOS CÉGEK ESETÉBE háborúba is számos cég kerülne honvédségi irányítás felügyelet alá
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 509
8 850
113
Ezt nem tudom hogy ide kéne-e és belpol-veszélyes, de túl érdekes és katonailag érintett a dolog:


Fizetős a cikk, de a Media1 összefoglalja valamennyire:

 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 413
10 194
113
Ezt nem tudom hogy ide kéne-e és belpol-veszélyes, de túl érdekes és katonailag érintett a dolog:


Fizetős a cikk, de a Media1 összefoglalja valamennyire:

Balfaszság.
Ellenben:
A pápalátogatást is ezzel közvetítették, 3 vagy 4 fix és egy helikopteres modullal, kiemelkedő sikerrel. Más állami szervnél is tesztelték még tavaly tavasszal. Van több verzió is, az amerikai hadsereg nem az Európába eladottat használja. Nem kerül 50k dollárba egy rádió. A "hány pár rádiót használt" kérdés nem értelmes, akinek nem világos miért az nézzen utána a Silvus mesh topológiájának (igen a large network Európában nem elérhető funkció). A nyalábformázásos technológia nagyvárosi környezetben különösen alkalmassá teszi a rengeteg ember készülékei által zavart területen való közvetítésre.
Az arcfelismeréshez nem kell Silvus, mert anélkül is megoldják....
 

Kecske

Well-Known Member
2020. május 24.
214
1 105
93
Igazából csak a Silvus esettanumányos oldalát kellett volna megnézni, már ebből kiderül hogy:

1) Mikor csináltak Silvus rádiókkal először MESH hálózatot Magyarországon (2020-as Kékszalag közvetítése)
2) Kiket lehetne kérdezni ezzel kapcsolatban (Broadcast Solutions Hungary)


4PBbYmg.jpeg


3) Ebből a 2016-os Super Bowl kísérőműsorának élő közvetítésével kapcsolatos esettanulmányból pedig az, hogy mi egy ilyen hálózatnak az értelme egy tömegrendezvényen:


Amerikai komm. eszközök esetében nem hívnék valamit honvédelminek ha az nem tartozik az ITAR hatálya alá (márpedig ezekből van olyan is, ahogy Busho is írja). Amúgy meg én se értem miért az arcfelismerésre asszociál a cikkíró. Ahhoz nem kell élő kapcsolat, full mindegy hogy az esemény alatt vagy után történik meg, ha lenne ilyen törekvés. Nem mintha nem lenne amúgy nyilvános, hogy kik követik Facebookon...

Azt mondjuk én se tudom megmondani, hogy mi értelme van ennek, ha nincs élő közvetítés. De eszembe jut róla Gluhovszkijnak egyik novellája, amiben egy tévéstáb heroikus küzdelemmel próbál összehozni egy élő riportot a moszkvai körgyűrűnél leszálló űrlényekkel, csak végül sose kapcsolják őket mert a bejátszás amiben Putyin golyóscsapágygyárat avat túl hosszúra nyúlik, és kifutnak a műsoridőből.