Ennek a kettőnek lenne esélye, csak hát na,....Legalább akkora sikerrel, mint te az Atmos/Puls fronton.![]()
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Ennek a kettőnek lenne esélye, csak hát na,....Legalább akkora sikerrel, mint te az Atmos/Puls fronton.![]()
Hat azokra tobb az esely..na de mind1Legalább akkora sikerrel, mint te az Atmos/Puls fronton.Vagy én a Marder/Leopard 2/stb. fronton.
De, mert mindig a boxerhoz, meg a 8x8-as patriahoz hasonlígattad meg a 8x8-asról is pakolgattad fel a képeket.1x-se hoztam fel megvételre a Mbombe 8at.....
Mbombe 6 és 4 változatokat hoztam fel.
Szövegértelmezés.....Szövegértelmezés......
Háát azért nem teljesen: a PULS van kiválasztva mint mélységi csapásmérő eszköz - ez kvázi nyílt titok.Legalább akkora sikerrel, mint te az Atmos/Puls fronton.Vagy én a Marder/Leopard 2/stb. fronton.
Szerintem meg olvasd el újra csak azt,mit ma irtam a témában,és rájössz,hogy még mindig nem fogtad fel,hogy mit is irtam.......Nagyon nem! A felfogó képességed én is vitathatnám, mert nem érted hogy nulla esélyű dolgot nyomatsz nap mint nap évek óta...
Ez viszont már a röhej szintje...Komolyan ennyire nem tudod értelmezni a leirt szöveget?De, mert mindig a boxerhoz, meg a 8x8-as patriahoz hasonlígattad meg a 8x8-asról is pakolgattad fel a képeket.
Itt irok 8x8 kerekes GYHJ-kről.És egy szó sincs Bömbi 8rol.....Patria XP,Wahash és K808 szerepel mint általam favorizált jelöltek......Úszóképességet egyébként én továbbra is fontosnak tartom.De sajnos nekünk nincs pénzünk egy megfelelő védettségű,harcértékű úszóképes,vagyis nagy és drága jármű tömeges rendszeresitésére.
A dd felderitő("lovassági") elemét osztály méretűre növelném,és azt látnám el ilyen képességű járművekkel.3 jelöltem is vanb,a Patria XP Long,a Wahash,és az új dél koreai 8x8as.
Ezek feladata nem egyszerűen a harcfelderités,hanem a portyázás is lenne.Többek között
3 milla az kb 1 mrd Ft! Kell kb 400 db az 400 mrd! Vicc a kibaszott toronyházak kerültek 600 mrd-ba?? Ezt nem tudják kifizetni amikor 2600 mrd az éves költségvetés?! Évekre lebontva ráadásul?? Ugyan már...
majd:IFV kivitele,miről álmodozik a közérdemű,az meg akkor lehet olyan 6milka.Fullra szerelve inkább több (APS,pk RCWS,stb).Csuppa uj fejlesztés mind,kizárt,hogy olcsó legyen.
Tehát szerinted a relatíve olcsó törökök 6 vagy több millából tudják azt, amit a németek a közismerten drága Boxerrel durván 4,3 milláért. Nem érzed, hogy valahol hiba lehet? Nem lehet, hogy az csak az alap gép pl. torony nélkül?Janes szerint a litvánok 91db Boxert rendeltek,ebből 89db IFV kivitel,385milla Euroért
Tehát ettől lesz olcsó a Boxer és drága a fenntartása.Pláne egy olyan specializált cuccnál,mint a Boxer.Pl a Boxer MTU motorja nem tömegtermék,hanem egy kissorozatú katonai motor.Egy polgári motorhoz képest baromi kicsi a nagyjavitásközi üzemideje....És baromi drága a nagyjavitása,mert az alkatrészbázisa is kissorozatú speciális termékek.
Nem,nincs hiba.Ugyanis a litván gépeken a már kifejlesztett Rafael Samson tornyok vannak.Nem egy full új gép,hanem "polcrol" levett technikák párositása.Tehát szerinted a relatíve olcsó törökök 6 vagy több millából tudják azt, amit a németek a közismerten drága Boxerrel durván 4,3 milláért. Nem érzed, hogy valahol hiba lehet? Nem lehet, hogy az csak az alap gép pl. torony nélkül?
Nem,a Boxer az mindenképpen drága.Tehát ettől lesz olcsó a Boxer és drága a fenntartása.
Ez részben igaz.Bömbi 6 alapváltozatában nincs semmi.Se fegyverzet,se harcelektronika.Egyébként meg tudjuk, hogy a hadiiparban nem tömegpiaci árak vannak, de azért nekem így is vannak kétségeim, hogy egy 1 milliós cucc ugyanazt tudja, mint egy 3 vagy 5 milliós. Lehet, hogy nem tud 3x vagy 5x annyit, de hogy nem egyenértékű, az szinte ziher.
Nekünk bármi is lesz, szvsz törekedni kellene a Lynx-el való hasonlóságra, valami ahhoz hasonló (rokon) nagy szériás motor kéne bele. A Hiúz motorjának nincs kistestvére(i)?De az Alpha is pont ugyan ezért drága.....Mert pl ebbe is egy frissen kifejlesztett,csak török katonai motor van.Kis sorozatú gyártás,egyedi alkatrészbázis,pont mint az MTUnál (amiről különben másolták)
Ebben teljesen igazad van szerintem. A tömegjárműnél ez előny. Pl. a PARS 6x6-nak hidro-pneumatikus a felfüggesztése. Ez király, ha beülök a Citroenembe és élvezem a komfortot. De ez nem biztos, hogy jó egy kis ország seregében.Egyszerűbb,olcsóbb,jol bevált tekercsrugós futómű.Nem lehet hasmagasságot állitani-de bolondbiztos,tartós,olcsó,és aknasérülés esetén gyorsan javitható.
Majd levágunk 2 hengert és akkor lesz.Nekünk bármi is lesz, szvsz törekedni kellene a Lynx-el való hasonlóságra, valami ahhoz hasonló (rokon) nagy szériás motor kéne bele. A Hiúz motorjának nincs kistestvére(i)?
Ha jól látom a PARS IV 6x6 is középmotoros, az nem közeli rokona az Alpha-nak. A kérdés, lesz-e Alpha 6x6?
Egyébként mennyire kardinális kérdés ez az orrmotor vs középmotor egy 6x6-nál, amire nem kell nagy torony? A triviális védettségi, szerelhetőségi kérdéseken kívül.
Az orrmotor nyilván orr-nehézzé teszi a gépet, ami okozhat egy rövidebb, 6x6-os gépnél gondokat.
A Patria 6x6 sem orrmotoros, nem?
Ebben teljesen igazad van szerintem. A tömegjárműnél ez előny. Pl. a PARS 6x6-nak hidro-pneumatikus a felfüggesztése. Ez király, ha beülök a Citroenembe és élvezem a komfortot. De ez nem biztos, hogy jó egy kis ország seregében.
Bár a tömegjárműnek szerintem kéne egy rakás NMS.
De hosszában.Majd levágunk 2 hengert és akkor lesz.
Ez mondjuk teljesen igaz!Zplan és a fórumközönség ugyanavval a problémával küszködik.Baromidrága,marhadrágán fenntartható,nem a mi erőforráslehetőségeinkhez tervezett cuccokban megy a gondolkodás.
Az eredmény igy folyton csak egy harcképtelen látványpékség lesz.Lehet velük villogni a Népligetben,de egy nyamvadt harcképes dd összehozása már nem megy velük......Pedig egy dd országvédelmi helyzetben kb halottnak a csók.Pláne,ha harchelyzetben 3 napig se tudjuk fenntartani anna se a harckészségét,mert nincs meg hozzá a logisztika.
De helyette jött az RM seggnyalás és vitt mindent!Ez mondjuk teljesen igaz!
Az egész Z2026-ot egy olcsóbb 8x8 Ifv/apc licenszgyártással (pl Pars) kellett volna kezdeni minimum 500-600 darabos mennyiségben, gépágyús, aknavetős, löveges stb felépítményekkel. Ez egy olyan mobilis, potens alapot adott volna a szárazföldi erőnknek amire már lehetett volna alapozni..
RM ipari ajánlata volt akkor épp a legjobb...De helyette jött az RM seggnyalás és vitt mindent!
A törökkel nem lehetett volna félezres darabszámnál egy fullos gyárat kialkudni?RM ipari ajánlata volt akkor épp a legjobb...
De, valoszinulegA törökkel nem lehetett volna félezres darabszámnál egy fullos gyárat kialkudni?
az a helyzet hogy nehéz dandárt kért a NATO az meg láncos - nem igazán volt opciónk kerekest adni helyette. Párhuzamosan két ilyen óriás-projekt meg nem fért bele pénzügyileg...A törökkel nem lehetett volna félezres darabszámnál egy fullos gyárat kialkudni?
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..