[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
13 396
38 313
113
Akció után
Kozák loknya
Kurszk
Sudzha a láthatáron
Légi egységek
Odessza
Civil áldozatok
Sudzha 60%
Apti
Sudzha központja

tiz

Well-Known Member
2016. július 21.
527
3 383
93
Van ennek a tűzszünet dolognak egy olyan vetülete, amelyet még nem nagyon említtett senki.

Ha abból a feltevésből indulunk ki, hogy az ukránok most nagyjából egyensúlyi helyzetben vannak kapott és elhasznált hadianyag tekintetében, akkor a tűzszünet nagyon jelentősen befolyásolja a helyzetet, mert lehetőséget teremt a felhalmozásra és a koncentrált támadásra.

Ha abból a feltevésből indulunk ki, hogy az ukránok az összeomlás szélén állnak, akkor ez a tűzszünet gyakorlatilag megmentheti őket.

Azok a vélemények, hogy nincs már besorozható ember szerintem nem helyállóak. Még a háború elején kiszámoltam, és úgy emlékszem, minimum 2 millió embert be lehet sorozni úgy, hogy még működőképes marad az ország. A háború kb. 1100 napja tart, még ha napi ezer embert veszítenének (amit még orosz oldalról sem állítanak), akkor tartanának most 1.1 millió embernél. Nem véletlen, hogy az oroszok nem sétálnak át Ukrajnán.

Szerintem az ukrán oldal jelenlegi legnagyobb problémája a logisztika és a szervezettség, aminek ez a 30 nap nagyon-nagyon jót tenne.

Illetve a kérdés, amelyre talán a legfontosabb, és még nem tudtam rá válaszolni:
  • mi ennek a tűzszünetnek a célja, ha a békekötés szempontjából nézzük?
Ez a kérdés azért nagyon fontos, mert ha nincs a tűzszünetnek kimondott célja, akkor nem ér semmit az egész.

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 321
6 383
113
Inkább kimutatták a "foguk fehérjét" az Oroszok felé.Trump meg beszél össze-vissza nem az öregember hozza meg ezeket a döntéseket egyedül az egész egy nagy cirkusz.A háttérben meg el volt/van döntve részükről.Az a 30 nap inkább a kimerült Ukrán haderőnek kedvez.Itt nem csak a személyi állomány pihenteteséről/feltöltéséről van szó.Az a 30 nap pont elég lehet a tüzerségei készletek/légvédelem feltöltéséhez/eszközök karbantartásához.Emellett nagy számú drónnal/nagy hatótávú csapásmérő eszközökkel is elláthatják őket.Orosz fél meg folyamatosan pótolja ezeket/rotálja a fronton a katonákat nekik jobban kedvezne a folyamatos "darálás" fentartása.

Nber

Well-Known Member
2021. október 15.
2 313
10 699
113
Illetve a kérdés, amelyre talán a legfontosabb, és még nem tudtam rá válaszolni:
  • mi ennek a tűzszünetnek a célja, ha a békekötés szempontjából nézzük?
Ez a kérdés azért nagyon fontos, mert ha nincs a tűzszünetnek kimondott célja, akkor nem ér semmit az egész.
Szerintem a tűzszünet célja:
  • Trump megkapta a fémeket
  • Trump elmondhatja, hogy ő mindent megtett a békéért

MÁS:
https://liveuamap.com/en frissült: Sudza-t és környékét visszafoglalták az oroszok.

dragonman

Well-Known Member
2013. április 3.
558
2 677
93
Nagyon GÁZ-ok ezek az oroszok. Folyton CSŐveznek. :rolleyes:

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

RUAF Capture 60% of Sudzha | Heavy Fighting in Town Centre​

Lassan már lefőtt a befőtt Kursznál az üklányoknak. Kulloghatnak haza.:oops:

Littlejohn

Well-Known Member
2010. április 20.
3 679
16 337
113
Szerintem pedig az lesz az orosz válasz, hogy a tűzszünetnek semmi értelme, BÉKETÁRGYALÁS kell, az ő részvételükkel! Ez Trumpnak megfelel, Putyinnak megfelel, EU kuka. Mire feláll egy béketárgyalás, addigra nagyjából ott lesznek, ahol akarnak. Olyan nincs, hogy egy "csak úgy' tűzszünet, hadd szedjék össze magukat! Ez diktátum és a Nyugat most nincs abban a helyzetben, hogy diktáljon...

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
2 722
21 766
113
Mi a fszt ajánlott a City Trumpnak?
Fel lett világosítva, ha még eddig nem tudta, hogy a politikai passzátszelet ugyan Nyugatról fújják, de ehhez a tüdő valójában Londonban van.

Vagyis a Rothchildok vezetésével történnek az események, Nekik az USA-ban is vannak helyi "kirendeltségeik", de azok működése kevésbé látványos, igaz a Rothchildék sem szeretik a fényt.
Orbán fordult hozzájuk még 2014-ben a Paks II aláírt szerződés EU részéről történt betámadása után kérve felülvizsgálatot ez ügyben.
Imája meghallgatásra talált , a Rothchild Bankház 86 oldalas, 2015-ös tanulmánya nagyon frankónak találta Paks II-őt, 6,50 Ft / kWh-ás üzemanyag + üzemeltetési költségével.

Az EU ezután más oldalakról támadott, papírozás ügyben stb egészen addig mig kiderült, hogy az EU Zöld energia mankójának szánt, ukrán gyarmati "piszkos, szén, gáz és atom" energiának az oroszok szó szerint lőttek.

Ezért volt az lehetséges, hogy Zseli idén januárban Ukrajnát 100 évre eladta az angoloknak. Kérdés az, hogy ebből koncként - mennyit kap majd az USA. Ezért van most a cirkusz a politikai színpadokon - és ment alkura Trump is..

Érdekes hogy senki sem kérdőjelezi meg az újabb angol gyarmat létrehozásának jogosságát - nemzetközileg a III. évezredben , a nagy demokrácia és felvilágosultság világában hogyan lehet ilyet újra ismételve a történelmet, elkövetni?

Kiderül, hogy a nyugati világ jólétéhez állandóan újabb és újabb gyarmatok kellenek - háborúkkal létrehozva, és nem hatékony termelő munkával , a profitért megdolgozva.

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
2 084
10 707
113
Szerintem pedig az lesz az orosz válasz, hogy a tűzszünetnek semmi értelme, BÉKETÁRGYALÁS kell, az ő részvételükkel! Ez Trumpnak megfelel, Putyinnak megfelel, EU kuka. Mire feláll egy béketárgyalás, addigra nagyjából ott lesznek, ahol akarnak. Olyan nincs, hogy egy "csak úgy' tűzszünet, hadd szedjék össze magukat! Ez diktátum és a Nyugat most nincs abban a helyzetben, hogy diktáljon...
Az USA miért ne lenne abban a helyzetben hogy diktáljon?

• Vicces
Reactions: megazez and laci74

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 577
14 453
113
Nem közvetlenül ide tartozik:
Dugin 1.
Dugin 2.

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
352
2 365
93
Az USA miért ne lenne abban a helyzetben hogy diktáljon?

Trump nem akar 3. VH-t, ezt elég egyértelműen jelezte többször is. Lehet szidni őt is meg az embereit is, sokszor jogosan, de nem pszichopaták.

Ha nem megy be valaki ukrajnába "boots on the ground", akkor, szerintem, ezt már nem lehet megfordítani. Én nem tudom, hány évig húzzák még, de az irány egyértelmű.

Nem látom, miért gondolná bárki, hogy +néhány száz Tomahawk, JASSM, akármi amit a jelenlegi támogatáson felül adnának "büntetésből", rá tudná kényszeríteni az oroszokat, hogy feladják. Nem fog nekik jól esni, lesz sok kár, de ez nem elég semmire...

Még x Bradley és x Abrams? Ezzel már elkéstek szerintem. Ember kéne, sok, képzett, azt meg nem küld senki.

Még több szankció? Hát...

Trumpnak sincsenek olyan jó lapjai, és itt nem lehet csak úgy borítani az asztalt.

Szerintem ennek nem lesz vége, amíg a harctéren el nem dől egyértelműen, hogy ki az erősebb. Ez a tűzszüneti ajánlat komolytalan.

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
17 252
63 514
113
Trump saját magát helyezte idönyomâs alá a "24 órán belül békét teremtek" kijelentèseivel. Eleve nyilvânvaló volt, hogy a tüzszünet letárgyalâsa is idöigènyes lesz. A békeszerzödésröl nem is beszélve. Ráadâsul nincs olyan nagy pènzügyi mozgâstere sem, hogy öntsék Kiewnek a fegyvereket. Lassan kellene valamilyen fogható eredményt is felmutasson, mert továbbra is gond az infláció, Epstein , JFK, 9/11 papirok sehol, nincs mexikôi fal befejezve, nincsen Fort Knox audit, nincs csapatkivonâs Sziriából, nincs közelkeleti béke sem, hamasz nincs agyoncsapva, túszok sincsenek mind szabadonbocsájtva ( nem volt egy határidö?)....
Persze lehet, hogy csak türelmetlen vagyok. :)
A legjobb amit az oroszok tehetnek, az az, hogy semmitmondó nyilatkozatokat tesznek a javaslattal kapcsolatban, elegânsan húzva az idöt "à la nyugger" és közben ütik az ukránokat ahol tudják, hangsúlyozva, hogy ök is békét akarnak. :)

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 350
100 872
113
Sztem sínen a fegyverszünet, mki igazodik a megállapodott határokhoz.

Váratlanul a fegyverszünet megállapodás után

Összeomlott a kurszki frontvonal: úgy néz ki, villámgyorsan visszaszerezték Szudzsát az orosz katonák

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
2 084
10 707
113
Trump nem akar 3. VH-t, ezt elég egyértelműen jelezte többször is. Lehet szidni őt is meg az embereit is, sokszor jogosan, de nem pszichopaták.
Szerintem amúgy simán pszichopaták. Harmadik vh esélye nem áll fenn, ezzel csak a ruszkik ijesztgetik a nyugati közvéleményt.
Ha nem megy be valaki ukrajnába "boots on the ground", akkor, szerintem, ezt már nem lehet megfordítani. Én nem tudom, hány évig húzzák még, de az irány egyértelmű.

Nem látom, miért gondolná bárki, hogy +néhány száz Tomahawk, JASSM, akármi amit a jelenlegi támogatáson felül adnának "büntetésből", rá tudná kényszeríteni az oroszokat, hogy feladják. Nem fog nekik jól esni, lesz sok kár, de ez nem elég semmire...

Még x Bradley és x Abrams? Ezzel már elkéstek szerintem. Ember kéne, sok, képzett, azt meg nem küld senki.

Még több szankció? Hát...

Trumpnak sincsenek olyan jó lapjai, és itt nem lehet csak úgy borítani az asztalt.

Szerintem ennek nem lesz vége, amíg a harctéren el nem dől egyértelműen, hogy ki az erősebb. Ez a tűzszüneti ajánlat komolytalan.
Az oroszoknak sincs végtelen erőforrásuk, nagyon nincs már. Valószínűleg putyinnak is kedvezőbb lenne most kilépni mint megvárni azt hogy az amerikaiak nyomást gyakoroljanak rájuk. És akkor még nem esett szó az európai fegyverkezésről sem.

Olyan nem lesz hogy Ukrajna összeomlik és az ölükbe hullik az egész ország. Darálhatják még magukat hogy elfoglalják Pokrovszkot meg pár várost kisvárost Donyeckben, de még Kramatorszk is irreális célnak tűnik. Érdemben nem befolyásolna semmit hogy itt vagy ott lesz befagyasztva a konfliktus. Az ára viszont nagy lenne a folytatásnak.

Ettől még szerintem folytatni fogják a ruszkik.

Kedves, kicsi Meszike! Ha a 8. általánoson túl leszel és anyukád megengedi, akkor válaszolok.....
Színvonal. Aztán nem értitek mi a baj a viselkedésetekkel.

• Vicces
Reactions: megazez

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 389
8 985
113
Szó nincs róla, hogy "nyugati feltételekkel folytatott tűzszünet (pld csak a rakéták, drónok és légierő alkalmazása terén)"lenne. Pont az a lényeg, hogy a szárazföldi hadműveletekre is kiterjed, teljes körű tűzszünet. Nem a francia-angol ajánlatot küldik tovább az oroszoknak. Az is nyilvánvaló, hogy az oroszok megkérnék az árát is: vélhetően a szankciók egy részének feloldásához kötnék pld az olajiparra kivetett szankciók feloldásához vagy a SWIFT rendszer újraengedélyezéséhez. Árulkodó a kurszki rohanás: eddig nem látott sebességgel nyomulnak előre az oroszok, ami felveti a kérdést, hogy miért most? Csak nem azért, hogy még a tűzszünet életbelépése előtt elérjék az orosz-ukrán határt?
Teljes tévedés, hogy 30 nap alatt az ukránok felduzzasztanák a személyi állományukat. Már erőszakkal is nehezen találnak újabb hadkötelest. Semmi nem változna az ukrán létszámhiányon 30 nap alatt.
További tévedés, hogy Trump ne lenne baráti hozzáállású az oroszokhoz, elég csak megnézni a kommunikációját az oroszokról és elég csak megnézni, hogy mit művelt Zelenszkijjel a Fehér Házban. 3 éve az orosz invázió kezdetén nyugaton mindenki megdöbbent, hogy ilyen megtörténhet Trump ellenben csodálatát fejezte ki Putyin iránt, hogy ezt meg merte lépni, akivel egyébként sok éve jó a kapcsolata. Biztos lehetsz benne, hogy Trump rossz véleménnyel van az ukránokról és egyáltalán nem bánja, ha a háborút az oroszok nyerik meg. Viszont ha felbosszantják ez még könnyen változhat.
Az oroszok eddig a szárazföldi erőiknek csak egy részét vetették be Ukrajnában. De ha úgy értékelik, hogy Ukrajna már eléggé meggyengült és eljött az idő az áttörésre akkor egy 30 napos időintervallum megfelelő lehet a csapatösszevonásra. A múltkor volt egy cikk, hogy felgyorsult a toborzás (megnövelték a szerződéskötési egyszeri nagyobb összeget) , elképzelhető, hogy döntésre akarják vinni a dolgot. Ha a tűzszünet pld május 9-én ér véget akkor az egy elég emocionális időpont lenne az offenzívára.

Továbbra is tartom, hogy abban, hogy az USA továbbra is változatlanul tolja a fegyvert a konfliktusba illetve a hírszerzési adatokat a belső Oroszországi területek elleni csapásméréshez - abban nincsen semmi "baráti hozzáállás". Biztos vagyok benne, hogy ezt az oroszok sem értelmezik másként.

A kommunikációs részhez - itt különösen az ukránok felé - ez és az átmeneti fegyverszállítások illetve a részleges hírszerzési info -k szüneteltetése az csak egy 1 hetes "pávatánc" volt a ritkaföldfémes megegyezéshez. Szerintem ezt is helyiértéken értékelik az oroszok. Továbbá az ilyen Trump -i megnyilatkozások az orosz félről, hogy "a srác majd aláírja amit elétolunk" vagy éppen az embere által "most az oroszok oldalán pattog a labda" stb. dolgok - nos, ezek önmagában sem "barátiak". Ugyanakkor nem is ez az igazi lényeg - hanem, hogy ki mit tesz - és ezzel visszautalnék az első bekezdésemre.

Egy egy hónapos fegyverszünet alatt - a fegyverszállítások mellett - az személyzeti kérdések terén az ukránok pont egy hónappal "lennének beljebb". Ezt is nyugodtabb körülmények között. Az, hogy erőszakkal kell fogdosni ... hát ez eddig se volt szempont arrafelé.

Azaz orosz szempontból pont úgy értelmezhetőek a közelmúlt eseményei illetve nyugati kommunikációja, hogy tulajdonképpen (nyugaton) a helyzet változatlan (legyen továbbra is háború). Egy apró változást tudnak feljegyezni - mindössze a "új seriff" is részt akart a koncból (ennek papírozós része meg is van). Ennyi volt a változás egyelőre - és nem több.

Az oroszok továbbra is kommunikálhatják azt, hogy Ők továbbra is a békében érdekeltek és nem a tűzszünetben. Előbbiről hajlandóak tárgyalni - mint mindig is. Amennyiben nincs a háttérben valami általunk nem ismert nagy "humbug", akkor ez várható kommunikációs téren.

kegyetlen petymeg

Well-Known Member
2020. április 18.
1 555
10 602
113
Nna, megszültem valá lóhalálában a tűzszüneti ajánlatra vonatkozó videómat is. Úgy nézzétek ezt, hogy ¾ 12-kor vettem fel és 5-re lett feltöltéskész állapotban
Hát igen, az az átkozott hiúság. Nem sminkeltél volna, már 4-re fönt lehetett volna.
Amúgy jó lett, egyet lehet érteni vele.

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 475
28 714
113
A Krivoj Rogban lévő "Druzsba" Hotelbe 2 Iszkander érkezett (külföldi zsoldosok voltak benne elszállásolva)

Az Állami Duma kijelentette, hogy Oroszország nem fog beleegyezni a 30 napos tűzszünetbe – Viktor Szobolev helyettes
„Úgy gondolom, hogy teljesen elfogadhatatlan,bármiféle ideiglenes tűzszünet.
Az ideiglenes fegyverszünet, amint arról az elnök is beszélt, elfogadhatatlan.
Csak az ukrán fasiszták kezére játszik, akik 30 napon belül újra csoportosulnak, kiegészítik soraikat, és feltöltődnek drónokkal.-mondta Sobolev.
MTgxMzEwNA.jpg

Elbocsátották posztjáról az Ukrán Fegyveres Erők Sever Parancsnokságának parancsnokát, Dmitrij Krasilnyikovot, aki a kurszki irányításért felelős.

MTgxMzEwNg.jpg