Avar sírokban inkább egyenes egy és kétélű kardokat találni.Beszél 7.szd-i közép-ázsiai, avar eredetről is, stb
Még nem volt időm végig nézni, de biztos érdekes.
Avar sírokban inkább egyenes egy és kétélű kardokat találni.Beszél 7.szd-i közép-ázsiai, avar eredetről is, stb
Még nem volt időm végig nézni, de biztos érdekes.
Én maximálisan hiszek Matt-nekAvar sírokban inkább egyenes egy és kétélű kardokat találni.
Ez is érdekes. Van egy 15. századi magyar szablyáról készült videója is.Én maximálisan hiszek Matt-nek
Aki kardbuzi, de egyébként másnak is csak érdekes videókat láttam tőleEz is érdekes. Van egy 15. századi magyar szablyáról készült videója is.

Nagyon sok új infót lehet hallani benne. Igaz hogy hosszú, és speciel én a riportot készítő vontatott beszédétől frászt kapok, de szerintem megéri még így is meghallgatni...Új könyv: A tatárjárás: Magyarország élet-halál harca
A legújabb kutatási eredmények, bizonyítékok alapján mutatjuk be a tragikus és hősies, nem egyszer sikeres ellenállást, a pusztítást, kannibalizmust, elmés cseleket, ezek hátterében pedig a mongolok motivációit, céljait és világhódító sikerük titkát. Tényeket, amelyekkel valószínűleg nem találkoztunk az iskolában, a teljesség igénye nélkül:
- Maguk a mongolok a valaha vívott legkeményebb összecsapásaik között tartják számon a Magyar Királyság ellen vívott muhi csatát, egy ponton már a visszavonulást fontolgatták.
- IV. Béla ügyes csellel menekült meg a vereség után, a sikerhez öccse, Kálmán herceg önfeláldozása is hozzájárult.
- A tatárok sokszor bizonyított körvadászat és cunami taktikájukat kombinálták ellenünk.
- Sok falu népe nem hagyta magát, elkeseredett harcot vívott megerődített templomára támaszkodva.
- Két eredeti helyszínen is látogatható olyan apró korabeli erődítmény, ahol az ott lakók küzdöttek és meghaltak.
- Királylányok haltak meg a viszontagságok miatt.
- IV. Béla írta le először, hogy Magyarország a keresztény Európa keleti védőbástyája.
- A mongolok az erős védelem miatt tudtak csak akkor átkelni a Dunán, amikor az befagyott.
- Batut nem érdekelte a kánválasztás, a tatárok nem ezért vonultak ki az országból.
- A pusztítás mértékéről nemcsak csontok és épületmaradványok, hanem aranykincsek és településnevek is beszélnek.
![]()
Megjelent a könyv, ami átírja a történelemkönyveket | 24.hu
Megjelent a 24 Extra új kiadványa, a cikksorozatunkat kibővítve, könyvformában tálaló A tatárjárás: Magyarország élet-halál harca.24.hu
Ha, átklikkeltem a wikipédiát és látom, hogy a világ minden nyelvén Muhi illetve Mohi csatának van elnevezve, kizárolag szlovák nyelven "bitka pri rieke Slaná" ami a Sajó szlovák megnevezése."A muhi csata nem a mai Muhinál volt. Az ugyanis egy Poga nevű település volt egészen a legújabb korig, és pont Muhi emlékezetére nevezték át, hogy legyen egy ilyen nevű település. Hogy még összetettebb legyen a történet: a középkori források nem is muhi csataként említik ezt, hanem sajómenti csataként, tehát ebben biztosak lehetünk, hogy a Sajó mentén volt ez a küzdelem. A dolog pikantériája viszont, hogy nem tudjuk bizonyosan, hol folyt a Sajó 1241-ben"
![]()
A tatárjárás embervesztesége nagyobb arányú volt Magyarországon, mint a II. világháborúé | 24.hu
Miért nem túlzás második honalapításnak nevezni azt az időszakot, amely a tatárjárás után következett? Nyáry Krisztián kérdezi az erről szóló könyv szerzőjét, Bihari Dánielt, valamint egyik szerkesztő24.hu

Én tudom."A muhi csata nem a mai Muhinál volt. Az ugyanis egy Poga nevű település volt egészen a legújabb korig, és pont Muhi emlékezetére nevezték át, hogy legyen egy ilyen nevű település. Hogy még összetettebb legyen a történet: a középkori források nem is muhi csataként említik ezt, hanem sajómenti csataként, tehát ebben biztosak lehetünk, hogy a Sajó mentén volt ez a küzdelem. A dolog pikantériája viszont, hogy nem tudjuk bizonyosan, hol folyt a Sajó 1241-ben"
![]()
A tatárjárás embervesztesége nagyobb arányú volt Magyarországon, mint a II. világháborúé | 24.hu
Miért nem túlzás második honalapításnak nevezni azt az időszakot, amely a tatárjárás után következett? Nyáry Krisztián kérdezi az erről szóló könyv szerzőjét, Bihari Dánielt, valamint egyik szerkesztő24.hu
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..