[HUN] Tüzérség fejlesztése: Vontatott vagy önjáró tüzérség beszerzése?

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

AlbaRegia

Well-Known Member
2019. december 23.
904
2 112
93
Én a Komondor 6x6osra is tennék Hirtenberger 120mmest! 50-100 db-ot vennék oda adnám a tarcsisoknak és háborús esetén partizánkodva alkalmaznám őket! Felvonulnak lecsapnak eltünnek!

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 022
140 729
113
Ne haragudj de mióta is létezik ez a páncél hobbit 2000? o_O
Majdnem 30(!) éve ha jól emlékszem. Az ukránoknak meg olyat küldtek ahol nincs javítva a töltő mechanizmus!
Meg a németeknél sem lett javítva.
Nálunk állítólag már javítva van, ami dícséretes. Harcban derülne ki mennyit számítanak a módosítások.

A BMP-1 töltője szar volt, de az egyik első automata töltő volt a világon. Javítottak-e rajta? Nem hiszem. Mivel 15 év után a BMP-2 teljesen leváltotta a gyártásban. Ezzel a BMP-1 érdektelenné vált az SZU-ban, főleg, hogy a 73mm-s ágyúról kiderült, hogy elhibázott koncepció úgy ahogyan van.
A BMP-1 az 1996-ban lett volna 30 éves.... az SZU sem volt már akkor. Innen érdemes nézni a PZH2000-esek töltő problémáját, és annak nem kijavítását 30 évig...
A pzh-hoz nem volt hozzányúlva amíg mi nem vettünk mert az olaszok rendelése óta senki sem kért upgradet ( a javított töltő kész van 2013 óta) mert nem volt olyan intenzív igénybevétélben a gép a (afgánban nem volt olyan a tűzsűrűség) hogy nagyon problémát okozott volna ezért mindenki kurva kényelmes volt.

A midlife upragade pedig most lesz a mi verziónk alapján a többi felhasznàlónak.

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 834
2 483
113
A pzh-hoz nem volt hozzányúlva amíg mi nem vettünk mert az olaszok rendelése óta senki sem kért upgradet ( a javított töltő kész van 2013 óta) mert nem volt olyan intenzív igénybevétélben a gép a (afgánban nem volt olyan a tűzsűrűség) hogy nagyon problémát okozott volna ezért mindenki kurva kényelmes volt.

A midlife upragade pedig most lesz a mi verziónk alapján a többi felhasznàlónak.
Osszessegeben te hogy jellemezned a PZH 2000 est . Mi a velemenyed rola es mit valtoztatnal adnal hozza vagy vennel el?

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 270
48 288
113
Oké, de attól még külön alkatrész, külön képzés, vizsga, kiskutyafüle.
3 féle tüzérségi eszköze lesz így MH-nak: PZH, NEMO, M12 - ezért ez nem világvége!
A Néphadseregnek többféle volt.
A NEMO némi túlzással a 122-es Gvoznyika megfelelője lesz a gépesített lövész alakulatoknál: közel hasonló romboló erő, de kisebb lőtávolság (15 km vs 10 km), viszont jóval nagyobb tűzgyorsasága mint a Gvoznyikáé volt.

Az M12 vontatott AV védelemben lenne majd jó: totál be lehet ásni cső torkolatig, félrehúzható drón hálót/ketrecet fölé, aztán jól meg lehet szórni, azt aki a védelmi vonalaink felé szambázik az aknákat kerülgetve. Olcsó cucc, sokat lehet belőle venni és nem bonyolult a kiképzés rá: sztem max. egy hét alatt ki lehet képezni egy AV-teamet. Kézi számítógéppel vagy akár egy mobil telefonos appal még nagy matek zseninek sem kell hozzá lenni: beütik vagy ráküldik a célkoordinátákat, az meg kiköpi, hogy mennyit merre kell tekergetni az aknavetőn. Utána meg csak hordani kell bele a gránátot mit egy gép!
A legolcsóbb tűzerő, amit csak el lehet képzelni és van rá saját gyártásunk. Ennek van esélye még csóróság mellett is!

Itt mondta is itt valaki "nagy tudású" ha jól emlékszem, hogy lett még rendelve M12-es - jóval több mint amit első körben kaptunk.
Ebből kellene néhány száz - az se baj ha nagy része raktárban áll. Tarcsosokat mind ki lehetne rájuk képezni: képzi számítógépet, mobil-appot kezelni, meg aknát cipelni bárki tud...

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 834
2 483
113
"Szerződést írtunk alá egy járműgyártóval az ALKAR 100/81 aknavető rendszer Kelet-európai országba történő szállításra"
Gq6wxVBXwAAdyXK
Nekem a Spanyol rendszer szimpatikusabb. A platora telepitett AV nem keves sokhatast jelent a vaznak meg mindennek is a jarmuvon loves kozben. Marpedig a loves lesz a fo uzemmodja a gepnek. Tartok tole hogy szetveri szetrazza. A Spanyol rendszernel az AV-t egy hidraulika segitsegevel letelepitik a foldre. Minimalis extra ido de hatalmas elony. Raadasul stabilabb a talaj is ahonnan az AV tuzel es igy pontosabb mert a rugok nem pont ugyanoda fognak beallni a loves utan.

De ez csak az en Youtube szakertelmem. Majd megaszondjak a tutit akik hasznaljak is.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
3 834
2 483
113
Mondjuk a semminel ez sokkal jobb lenne mert mi meg mindig csak a letelepitem felszedem manualis lassu rendszernel tartunk.

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 270
48 288
113
Lesz nemo a lynx-en, meg lesz még vontatott valamennyi, és valószínűleg ezzel kipipálják ezt a képességet is.
155-ből is kellene még rengeteg, lehetőleg olcsóbb, aztán mégsincs.
155 az pont nem egy olcsó kaliber - még vontatottban sem. (3-4 millió dodo pl. a M777)

Ha olcsó tűzerő kell, akkor sok AV-t kell venni. A finn haderőnek pl. 600 aknavetője van - nekünk meg szinte semmi (60mm eléggé lepkefing, 120-ból meg alig van pár tucat)

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 098
9 877
113
Ár volt a szempont, nem de?

Amúgy kell a 155-ös is, csak hát az olcsó "saját gyártású" AV-kre nincs pénz és/vagy akarat, akkor további 155-ösökről álmodni teljesen scifi!
Nem az ár volt a szempont, akkor soha nem vettünk volna nemo-t a lynx-re. Arra reflektáltam, hogy veszünk mindenből drága, de homeopátiás mennyiséget és kész. A döntéshozókat csak a kirakat érdekli.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 270
48 288
113
Nem az ár volt a szempont, akkor soha nem vettünk volna nemo-t a lynx-re.
Nem volt más! A tornyos aknavető meg NATO előírás.
A NATO nehézdandár próbáljuk kiköhögni már lassan 10 éve - kb. ennyire van szándék és ez is nagyon nehezen megy.
22 óta semmi lényegeset nem vettünk, már minden lehetséges beszállító komolytalanként kezel vagy nagyon közel áll ehhez.
Arra reflektáltam, hogy veszünk mindenből drága, de homeopátiás mennyiséget és kész. A döntéshozókat csak a kirakat érdekli.
Őket már csak túlélés érdekli és hogy még egy évig ne omoljon össze (nagyon látványosan) a kártyavár. Nagyon szar a helyzet a költségvetésben - elég jövő évi költségvetés terveit megnézni. Szokás szerint sokkal szarabbak lesznek a számok, mint amivel azokat számolják...
Repülőrajt! :D

• Tetszik
  • Szomorú
Reactions: bel and vasszekely

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 564
11 712
113
Nem volt más! A tornyos aknavető meg NATO előírás.
:D
Ő, nincsen ilyen sem a németeknek (talán rendelnek lassan), sem a franciáknak, sem a hollandoknak, belgáknak, norvégoknak, de szerintem még az USA-nak sincsen, de velünk szemben előírás?!
Spanyoloknak sincsen, olaszoknak sincsen tornyos aknavetője.
Van a finneknek, szlovénoknak, lengyeleknek, svédekenk, meg még a csehek akarnak rendelni.
Biztosan van ilyen előírás?

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 270
48 288
113
Ő, nincsen ilyen sem a németeknek (talán rendelnek lassan), sem a franciáknak, sem a hollandoknak, belgáknak, norvégoknak, de szerintem még az USA-nak sincsen, de velünk szemben előírás?!
Spanyoloknak sincsen, olaszoknak sincsen tornyos aknavetője.
Van a finneknek, szlovénoknak, lengyeleknek, svédekenk, meg még a csehek akarnak rendelni.
Biztosan van ilyen előírás?
@krisss mondta - nem én találtam ki!

Amúgy a lengyeleknek van saját tornyos aknavetője RAK néven. AMV-Rosomak alvázon rendszerben is van náluk.
Spanyoloknak is van GMOS néven, csak még nem rendszeresítették.

• Tetszik
Reactions: vasszekely

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
1 056
2 232
113
Eléggé úgy tűnik... Pedig, mint oly sokan mondták már és én is egyetértek velük, pont ez a járműkategória az, amiből jó sokat kéne beszerezni, jóval többet, mint a kissé már túlméretes Gidránból, mert ez a jármű sokkal praktikusabb egy csomó feladatra.
Persze a "szállítható személyek száma max. 9 fő"-s baromságot nagyon gyorsan elfelejtve és konfigurációtól-feladattól függően maximum 5 főt beleültetve.
Én is egyetértek azokkal akik ezt a járművet preferálják! S mutatok is rá példát! A kínaiak már megépítették s alkalmazzák is! Ők nekik megéri ugye! mutatom képeken. Igaz nem aknavetős ám a kettőt is lehetne alkalmazni külön külön.

03-DD-large-4x4.jpg

04-DD-large-4x4.jpg

A lényeg a kitámasztás lenne a hátsó 4 kerék alatt, pont ahogyan említed. A nulla pont hidraulikusan beállítható a támasztó karokkal. Nem össze-vissza kóvályog a löveg, ill. aknavető a rugókon. S a visszahatás nem veri össze a rugókat. Az aknavetőt sem kell le fel pakolni.
A következő képen is szépen látható.

10-B-K-nai-6x6.jpg

11-K-nai-6x6.jpg

Ja és a löveg 120mm-es!

06-DD-large-4x4.jpg

Nem jelentene problémát a törököknek egy ilyet kialakítani, illetve nekünk sem ha elkezdenénk gyártani az NMS-t. S több formációt ráilleszteni. Sokkal jobban lehetne használni a seregnek mint a gidránt. Az NMS-nél én már mutattam ezt a gép formációt, ám ki lettem nevetve! :rolleyes:
Ugye másnak megéri. :( Nekünk nem! Olcsó gyalogság támogató. A cső rövid nem annyira melegszik!