Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Hogy mire?!Én a Komondor 6x6osra is tennék Hirtenberger 120mmest! 50-100 db-ot vennék oda adnám a tarcsisoknak és háborús esetén partizánkodva alkalmaznám őket! Felvonulnak lecsapnak eltünnek!
A komondorig olvastam…Én a Komondor 6x6osra is tennék Hirtenberger 120mmest! 50-100 db-ot vennék oda adnám a tarcsisoknak és háborús esetén partizánkodva alkalmaznám őket! Felvonulnak lecsapnak eltünnek!
A pzh-hoz nem volt hozzányúlva amíg mi nem vettünk mert az olaszok rendelése óta senki sem kért upgradet ( a javított töltő kész van 2013 óta) mert nem volt olyan intenzív igénybevétélben a gép a (afgánban nem volt olyan a tűzsűrűség) hogy nagyon problémát okozott volna ezért mindenki kurva kényelmes volt.Ne haragudj de mióta is létezik ez a páncél hobbit 2000?
Majdnem 30(!) éve ha jól emlékszem. Az ukránoknak meg olyat küldtek ahol nincs javítva a töltő mechanizmus!
Meg a németeknél sem lett javítva.
Nálunk állítólag már javítva van, ami dícséretes. Harcban derülne ki mennyit számítanak a módosítások.
A BMP-1 töltője szar volt, de az egyik első automata töltő volt a világon. Javítottak-e rajta? Nem hiszem. Mivel 15 év után a BMP-2 teljesen leváltotta a gyártásban. Ezzel a BMP-1 érdektelenné vált az SZU-ban, főleg, hogy a 73mm-s ágyúról kiderült, hogy elhibázott koncepció úgy ahogyan van.
A BMP-1 az 1996-ban lett volna 30 éves.... az SZU sem volt már akkor. Innen érdemes nézni a PZH2000-esek töltő problémáját, és annak nem kijavítását 30 évig...
Osszessegeben te hogy jellemezned a PZH 2000 est . Mi a velemenyed rola es mit valtoztatnal adnal hozza vagy vennel el?A pzh-hoz nem volt hozzányúlva amíg mi nem vettünk mert az olaszok rendelése óta senki sem kért upgradet ( a javított töltő kész van 2013 óta) mert nem volt olyan intenzív igénybevétélben a gép a (afgánban nem volt olyan a tűzsűrűség) hogy nagyon problémát okozott volna ezért mindenki kurva kényelmes volt.
A midlife upragade pedig most lesz a mi verziónk alapján a többi felhasznàlónak.
3 féle tüzérségi eszköze lesz így MH-nak: PZH, NEMO, M12 - ezért ez nem világvége!Oké, de attól még külön alkatrész, külön képzés, vizsga, kiskutyafüle.
Nekem a Spanyol rendszer szimpatikusabb. A platora telepitett AV nem keves sokhatast jelent a vaznak meg mindennek is a jarmuvon loves kozben. Marpedig a loves lesz a fo uzemmodja a gepnek. Tartok tole hogy szetveri szetrazza. A Spanyol rendszernel az AV-t egy hidraulika segitsegevel letelepitik a foldre. Minimalis extra ido de hatalmas elony. Raadasul stabilabb a talaj is ahonnan az AV tuzel es igy pontosabb mert a rugok nem pont ugyanoda fognak beallni a loves utan."Szerződést írtunk alá egy járműgyártóval az ALKAR 100/81 aknavető rendszer Kelet-európai országba történő szállításra"
![]()
Lesz nemo a lynx-en, meg lesz még vontatott valamennyi, és valószínűleg ezzel kipipálják ezt a képességet is.Mondjuk a semminel ez sokkal jobb lenne mert mi meg mindig csak a letelepitem felszedem manualis lassu rendszernel tartunk.
155 az pont nem egy olcsó kaliber - még vontatottban sem. (3-4 millió dodo pl. a M777)Lesz nemo a lynx-en, meg lesz még vontatott valamennyi, és valószínűleg ezzel kipipálják ezt a képességet is.
155-ből is kellene még rengeteg, lehetőleg olcsóbb, aztán mégsincs.
Khmm...lőtáv.155 az pont nem egy olcsó kaliber - még vontatottban sem. (3-4 millió dodo pl. a M777)
Ha olcsó tűzerő kell, akkor sok AV-t kell venni. A finn haderőnek pl. 600 aknavetője van - nekünk meg szinte semmi (60mm eléggé lepkefing, 120-ból meg alig van pár tucat)
Ár volt a szempont, nem de?Khmm...lőtáv.
Nem az ár volt a szempont, akkor soha nem vettünk volna nemo-t a lynx-re. Arra reflektáltam, hogy veszünk mindenből drága, de homeopátiás mennyiséget és kész. A döntéshozókat csak a kirakat érdekli.Ár volt a szempont, nem de?
Amúgy kell a 155-ös is, csak hát az olcsó "saját gyártású" AV-kre nincs pénz és/vagy akarat, akkor további 155-ösökről álmodni teljesen scifi!
Ne izgulj.Nem az ár volt a szempont, akkor soha nem vettünk volna nemo-t a lynx-re. Arra reflektáltam, hogy veszünk mindenből drága, de homeopátiás mennyiséget és kész. A döntéshozókat csak a kirakat érdekli.
ÉrdekelTE őket, múlt időben.Nem az ár volt a szempont, akkor soha nem vettünk volna nemo-t a lynx-re. Arra reflektáltam, hogy veszünk mindenből drága, de homeopátiás mennyiséget és kész. A döntéshozókat csak a kirakat érdekli.
Nem volt más! A tornyos aknavető meg NATO előírás.Nem az ár volt a szempont, akkor soha nem vettünk volna nemo-t a lynx-re.
Őket már csak túlélés érdekli és hogy még egy évig ne omoljon össze (nagyon látványosan) a kártyavár. Nagyon szar a helyzet a költségvetésben - elég jövő évi költségvetés terveit megnézni. Szokás szerint sokkal szarabbak lesznek a számok, mint amivel azokat számolják...Arra reflektáltam, hogy veszünk mindenből drága, de homeopátiás mennyiséget és kész. A döntéshozókat csak a kirakat érdekli.
Ő, nincsen ilyen sem a németeknek (talán rendelnek lassan), sem a franciáknak, sem a hollandoknak, belgáknak, norvégoknak, de szerintem még az USA-nak sincsen, de velünk szemben előírás?!Nem volt más! A tornyos aknavető meg NATO előírás.
![]()
@krisss mondta - nem én találtam ki!Ő, nincsen ilyen sem a németeknek (talán rendelnek lassan), sem a franciáknak, sem a hollandoknak, belgáknak, norvégoknak, de szerintem még az USA-nak sincsen, de velünk szemben előírás?!
Spanyoloknak sincsen, olaszoknak sincsen tornyos aknavetője.
Van a finneknek, szlovénoknak, lengyeleknek, svédekenk, meg még a csehek akarnak rendelni.
Biztosan van ilyen előírás?
Oda is írtam, a lengyeleknek van tornyos aknavetője.@krisss mondta - nem én találtam ki!
Amúgy a lengyeleknek van saját tornyos aknavetője RAK néven.
Spanyoloknak is van, csak még nem rendszeresítették.
Én is egyetértek azokkal akik ezt a járművet preferálják! S mutatok is rá példát! A kínaiak már megépítették s alkalmazzák is! Ők nekik megéri ugye! mutatom képeken. Igaz nem aknavetős ám a kettőt is lehetne alkalmazni külön külön.Eléggé úgy tűnik... Pedig, mint oly sokan mondták már és én is egyetértek velük, pont ez a járműkategória az, amiből jó sokat kéne beszerezni, jóval többet, mint a kissé már túlméretes Gidránból, mert ez a jármű sokkal praktikusabb egy csomó feladatra.
Persze a "szállítható személyek száma max. 9 fő"-s baromságot nagyon gyorsan elfelejtve és konfigurációtól-feladattól függően maximum 5 főt beleültetve.
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..