A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
45 913
88 382
113
A VSz idején biztos logikus volt. De, hogy három és fél évtized nem volt elég a VSz után átgondolni, hogy máshol talán jobb helye lehetne...?
Volt több ilyen rakár is az országban mindenfelé, de 2010-től megkezdődött az inkurrencia raktárak felszámolása, Hende alatt eladtak kb. mindent még a telket is, ami megmaradt azt meg átszállították Tápiószecsőre és Nyírtelekre, ha jól emlékszem.

Gari

Well-Known Member
2020. szeptember 13.
561
1 582
93
https://444.hu/2025/05/24/engedelye...sokra-forditsak-a-helyreallitasi-alap-penzeit

A lengyelek 6,1 milliárd euró uniós forrást használhatnak fel biztonsági és védelmi célokra a COVID-járvány utáni helyreállítási alap terhére.
Ez nálunk 2,6 ezer milliárd forint támogatás és 1,5 ezer milliárd forint hitel lenne.
De nálunk ehelyett szabadságharc van Prüsszel ellen, meg valami szuverenitás...

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 301
17 799
113
https://444.hu/2025/05/24/engedelye...sokra-forditsak-a-helyreallitasi-alap-penzeit

A lengyelek 6,1 milliárd euró uniós forrást használhatnak fel biztonsági és védelmi célokra a COVID-járvány utáni helyreállítási alap terhére.
Ez nálunk 2,6 ezer milliárd forint támogatás és 1,5 ezer milliárd forint hitel lenne.
De nálunk ehelyett szabadságharc van Prüsszel ellen, meg valami szuverenitás...
Ennel tobbrol van nalunk szo..de majd mindent idejeben nyugalom, lesz a huszar ezrednek meg arany nyerge.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
28 843
102 964
113
Még valami @SilvioD , amit sokszor itt csinálsz az teljesen kontraproduktív. Csak még ellenszenvesebbé teszed mindazt, amit védeni próbálsz.

Tudod hogyan lehetne megnyerni az embereket, akiket érdekel a haza sorsa, és nem teljesen retardáltak? Úgy, hogy kijavítják a hibás döntéseket és korrigálják azokat. Nincs más mód.
Legalább olvasol többféle véleményt, nemcsak azt, hogy mindenxar, úgy nem lenne unalmas???

Egyébként nem az én feladatom meggyőzni az embereket, csak őszintén irritál a mindenxarizmus, amit itt sokszor oldalakon keresztül előadnak.
De ennél már csak az irritál jobban, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb.
Amit előadok, saját szórakoztatásra, néha picit direkt triggerelve.

Most nézd. Ahonnan indultunk és ahová jutottunk az nem kell senkit elegedettséggel eltöltsön, engem sem. Ráadásul a teljes pusztulat és a folyamatos leépítés után vmit felmutatni nem nehéz.
Értem, hogy az elvárás és az elvárásod egy bika erő, én sem sirnék miatta.
De sajnos, nem sajnos a Z 3 dandárról szól.

Nézzük lecsupaszítva, érzelemmenetesen.
Honnan hová.

1. Minden pénztelenség ellenére több mint ötször-hatszor annyi pénz van évente a honvédségre mint anno. Nem forintban, dollárban.

2. A honvédségi alapbérek reálértékben emelkedtek és tovább nem süllyedtek. Mert korábban folyamatosan értéktelenedtek. Persze ez lófasz, ha az emelt 737 alap lenne mhol bevezetve, az vmi.. Azért 3-4 évente plusz 6 havi hol van máshol???
És a pilóták is millió fölött kapnak.

3. Miből állt 5 éve a nehézdandár, miből áll ma? Kinek van ennél színvonalasabb???
Azt értem, hogy létszámra kevés, de ennyi lett vállalva és másokkal, mondjuk a csehekkel ellentétben nálunk reálisan összeállhat 26 végére. A szlovákoknak tankjuk sincs, nem nehezdandáruk.

4. Hány működőképes helikopter volt 2012-ben?? Nulla?? Ma 40 körül. És van hozzá pilotaképzés, ami nem volt.

5. Még a Gripen aminél tényleg nem sok minden történt, ott is vannak/lesznek olyan fegyverek IRIS-T , METEOR talán, ami a cseheknél sincs.
Persze itt rengeteg elmaradás van.

6. Légvédelem. Vakok voltunk, fegyver nélkül. Ma már legalább látjuk, mit nem tudunk lelőni. Kinos, de ez van.

7.Hadiipar, Ez Magyarországon gyakorlatilag a hímzőképességből állt. Ma mi szállítunk IFV-t az olaszoknak.

8.. Egyéni felszerelés, laktanya pusztulat. Persze ma is tudsz acélbilit mutatni, romhalmazt laktanya helyett, de olyan fejlesztések történtek, torténnek itt, amiről sztem 10 éve senki sem álmodott. Mikor újították fel itthon a Zrínyi előtt laktanyát. Én csak bezárásra emlékszem, ma még építenek, nemcsak a Bakonyban, Szolnokon, nemcsak hangárkomplexumot, hanem új bázist is a különlegeseknek.

Amikor bejelentették anno a Leopárdot, max. A4-re gondolt itt a fórumon mki, amitől mkinek erekciója lett (olvass vissza! ;)) aztán a németeknél is fejlettebb A7+ lett döbbenetre. Ez volt anno a hangulat.

Ettől függetlenül. Ez a Honvédség a mai háborús helyzetben kevés. A mai honvédelmi miniszter fellépése inkább irritáló, mint megnyugtató. A vízfej, ami korábban mkit bírált, ostobán lett lemetszve. (hogy ebben annak aki most legjobban kritzálja mennyi szerepe volt és a listát ő írta, vagy más írta és ő csak végrehajtotta részletkérdés)

A haderőfejlesztés elakadt, ez nem kérdés. Hogy ennek pénzügyi oka van, szintén nem kérdés. Hogy másoknál is komoly pénzkérdés nem kérdés. És ott, ahol qrvára a nyomják, lengyelek, ott kőkeményen az allamadósság terhére és dinamikus nóvekedésével jár.

Összességében az a véleményem, hogy ami a haderőfejlesztésben történt, abban az utolsó 10 évben sokkal több a jó, mint a rossz. Ettől függetlenül persze, hogy kevés.
Lehetett volna többet, lehetet volna jobban?? Biztosan. De tudsz rá itthon példát mutatni az elmúlt 40 évből? Mikor valósult meg ennyi komplex, szinte mindenre kiterjedő fejlesztés???

És ha nem ez a kormány csinálja tovább, akkor nem ez. Engem ez a személyes életemben kevesbé fog zavarni. Viszont nem hiszem, ha más csinálja, jobban fogja. Sokszor csinálta más és csak durva leépítések, felszámolások voltak. Mondhatod, most más az európai közhangulat, biztos nem szakadna meg. De ez biztos?? Nem lehet, hogy ahogy az összes többi állam, nekünk be kellene mutatnunk egy fegyveráldozatot a szent ukrán ügy oltárán??
Biztos nem gurulna oda a Magyar Honvédség fegyverzetéből? Biztos csak roncs T-72-essel kellene vezekelnünk és nem kellene mást akár a most beszerzettekből átadnunk, hogy bizonyítsuk már jó emberek vagyunk?? (a román Patriotot is kinézték,,ment a baltiaktól is modern nyugati cucc)

Tehát hidd el látom, hogy amit akarsz az jó lenne és itt most toporgunk. Volt sok rossz döntés, meg sok jó. De Magyarországon akkor lesz csak újra bedurranó haderőfejlesztés, ha helyreáll a költségvetési hiány és dinamikusan alacsony infláció mellett nő a gazdaság vagy az államadósság terhére. Ez utóbbi közép, rövid távon gyorsan lehet halálos légvárra építkezés.

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
3 029
6 579
113
Dunától keletre nem szabadna lennie semmi raktárnak, tartalékok felhalmozására szánt bázisnak. Felelőtlenségnek érzem, hogy nem lépnek e téren.
A műholdkép alapján Tápiószecsőn sokkal több eszköz van a szabadban mint Nyírteleken. Hogy az épületekben mi van, azt persze nem látni. (Tápiószecső Budapest közelében van) Szentkirályszabadján pedig nemrég épült logisztikai központ.

Hogy ezeken kívül hol van még hasonló központ, azt nem tudom.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
31 865
139 865
113
Legalább olvasol többféle véleményt, nemcsak azt, hogy mindenxar, úgy nem lenne unalmas???

Egyébként nem az én feladatom meggyőzni az embereket, csak őszintén irritál a mindenxarizmus, amit itt sokszor oldalakon keresztül előadnak.

Most nézd. Ahonnan indultunk és ahová jutottunk az nem kell senkit elegedettséggel eltöltsön, engem sem. Ráadásul a teljes pusztulat és a folyamatos leépítés után vmit felmutatni nem nehéz.

Honnan hová.

1. Minden pénztelenség ellenére több mint ötször-hatszor annyi pénz van évente a honvédségre mint anno. Nem forintban, dollárban.

2. A honvédségi alapbérek reálértékben emelkedtek és tovább nem süllyedtek. Mert korábban folyamatosan értéktelenedtek. Persze ez lófasz, ha az emelt 737 alap lenne mhol bevezetve, az vmi.. Azért 3-4 évente plusz 6 havi hol van máshol???

3. Miből állt 5 éve a nehézdandár, miből áll ma? Kinek van ennél színvonalasabb???
Azt értem, hogy létszámra kevés, de ennyi lett vállalva és másokkal, mondjuk a csehekkel ellentétben nálunk reálisan összeállhat 26 végére. A szlovákoknak tankjuk sincs, nem nehezdandáruk.

4. Hány működőképes helikopter volt 2012-ben?? Nulla?? Ma 40 körül. És van hozzá pilotaképzés, ami nem volt.

5. Még a Gripen aminél tényleg nem sok minden történt, ott is vannak/lesznek olyan fegyverek IRIS-T , METEOR talán, ami a cseheknél sincs.

6. Légvédelem. Vakok voltunk, fegyver nélkül. Ma már legalább látjuk, mit nem tudunk lelőni. Kinos, de ez van.

7.Hadiipar, Ez Magyarországon gyakorlatilag a hímzőképességből állt. Ma mi szállítunk IFV-t az olaszoknak.

8.. Egyéni felszerelés, laktanya pusztulat. Persze ma is tudsz acélbilit mutatni, romhalmazt laktanya helyett, de olyan fejlesztések történtek, torténnek itt, amiről sztem 10 éve senki sem álmodott. Mikor újították fel itthon a Zrínyi előtt laktanyát. Én csak bezárásra emlékszem, ma még építenek, nemcsak a Bakonyban, Szolnokon, nemcsak hangárkomplexumot, hanem új bázist is a különlegeseknek.

Amikor bejelentették anno a Leopárdot, max. A4-re gondolt itt a fórumon mki, amitől mkinek erekciója lett (olvass vissza! ;)) aztán a németeknél is fejlettebb A7+ lett döbbenetre. Ez volt anno a hangulat.

Ettől függetlenül. Ez a Honvédség a mai háborús helyzetben kevés. A mai honvédelmi miniszter fellépése inkább irritáló, mint megnyugtató. A vízfej, ami korábban mkit bírált, ostobán lett lemetszve. (hogy ebben annak aki most legjobban kritzálja mennyi szerepe volt és a listát ő írta, vagy más írta és ő csak végrehajtotta részletkérdés)

A haderőfejlesztés elakadt, ez nem kérdés. Hogy ennek pénzügyi oka van, szintén nem kérdés. Hogy másoknál is komoly pénzkérdés nem kérdés. És ott, ahol qrvára a nyomják, lengyelek, ott kőkeményen az allamadósság terhére és dinamikus nóvekedésével jár.

Összességében az a véleményem, hogy ami a haderőfejlesztésben történt, abban az utolsó 10 évben sokkal több a jó, mint a rossz. Ettől függetlenül persze, hogy kevés.
Lehetett volna többet, lehetet volna jobban?? Biztosan. De tudsz rá itthon példát mutatni az elmúlt 40 évből? Mikor valósult meg ennyi komplex, szinte mindenre kiterjedő fejlesztés???

És ha nem ez a kormány csinálja tovább, akkor nem ez. Engem ez a személyes életemben kevesbé fog zavarni. Viszont nem hiszem, ha más csinálja, jobban fogja. Sokszor csinálta más és csak durva leépítések, felszámolások voltak. Mondhatod, most más az európai közhangulat, biztos nem szakadna meg. De ez biztos?? Nem lehet, hogy ahogy az összes többi állam, nekünk be kellene mutatnunk egy fegyveráldozatot a szent ukrán ügy oltárán??
Biztos nem gurulna oda a Magyar Honvédség fegyverzetéből? Biztos csak roncs T-72-essel kellene vezekelnünk és nem kellene mást akár a most beszerzettekből átadnunk, hogy bizonyítsuk már jó emberek vagyunk?? (a román Patriotot is kinézték,,ment a baltiaktól is modern nyugati cucc)

Tehát hidd el látom, hogy amit akarsz az jó lenne és itt most toporgunk. Volt sok rossz döntés, meg sok jó. De Magyarországon akkor lesz csak újra bedurranó haderőfejlesztés, ha helyreáll a költségvetési hiány és dinamikusan alacsony infláció mellett nő a gazdaság vagy az államadósság terhére. Ez utóbbi közép, rövid távon gyorsan lehet halálos légvárra építkezés.
Ez meglepően tárgyilagosra sikerült.
Pacsi!

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 301
17 799
113

Honnan hová.

Csak sajnos elviszi a novekvo”rezsi” :/
Ebben reszben egyet tudok erteni csak kozben az inflacio elviszi a fasza emeleseket, es fegyverz penz egyben egy bekjo egy munkashitel mert ha megkapod (olyan nincs hogy nem mert akkor ki vagy rugva) masnap ala iratatnak egy papirt veled es ha leszerelsz a kovi 3 evben ido aranyosan vissza fizeted ja hogy az otp jobb hitelt ad mint ez…
Egyenlore nekunk de ha nem kapjuk ossze magunkat ez nem marad igy sokaig.
Azt értem, hogy létszámra kevés, de ennyi lett vállalva és másokkal, mondjuk a csehekkel ellentétben nálunk reálisan összeállhat 26 végére.A szlovákoknak tankjuk sincs, nem nehezdandáruk.
Ez igy igaz de nem csak a szlovakok vannak mint szomszed.
Ez igy van, mar csak fegyverzet kene hogy legyen ertelme a draga csomagnak amivel kertuk.
Sajnos es ha tudnad milyen magaslabdat dobaltak nekunk folyamat…
Es meg a nagy legvedelem ami egetoen fontos kanyarban sincs…
Ezzel nem nagyon tudok vitatkozni. :)

Milyen jo is volt :)

Nalunk is terveznek egy kis hitelt.
Az a baj mindennel be ertuk a minimum mennyiseggel ami kesobb gyorsan es olcson mar nem orvosolhato es esetleges konfliktus eseten bizony okozhat ez hamar kapitulaciot ugy kb 1-2het alatt…mert elfogynak az eszkozok.

Hat az csak akkor fog ha vegre normalis szakertokre hallgatnak nem felnyomorek hulyekre akik nem ertenek hozza es egy kft-is csodbe vinne nem hogy orszagot…

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
45 913
88 382
113
A műholdkép alapján Tápiószecsőn sokkal több eszköz van a szabadban mint Nyírteleken. Hogy az épületekben mi van, azt persze nem látni. (Tápiószecső Budapest közelében van) Szentkirályszabadján pedig nemrég épült logisztikai központ.

Hogy ezeken kívül hol van még hasonló központ, azt nem tudom.
Ha jól emlékszem, itt voltak még roncstemetők: Budafok, Esztergom, Felcsút, Pápa, Mezőfalva, Kalocsa, Gödöllő, Nyíregyháza...

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
20 294
65 432
113

Reál értékben biztosan nem ötszörös a különbség. Persze nem mindegy mit tekintesz bázis évnek....
Meg hát miket is számolnak el ebben a költségvetésben, meg milyen zárolások vannak benne stb...
Papíron jó, mint mindig minden, a valóság meg erősen más sok esetben.

Azért 3-4 évente plusz 6 havi hol van máshol???

Hitel, amivel megpróbálják megkötni az állományt.

Miből állt 5 éve a nehézdandár, miből áll ma? Kinek van ennél színvonalasabb???

Te miről beszélsz?
Egyelőre papíron létezik a nehéz dandárunk baszki XD
Majd, egyszer lesz egy nehéz dandárunk... 10 év alatt nem sikerült össze hozni... micsoda siker történet. XD
Talán még 5 év és nem csak papíron áll össze.
A kinek van ennél színvonalasabbra meg inkább nem válaszolok, csak szimplán néz szét a nagyvilágban.

Hány működőképes helikopter volt 2012-ben?? Nulla??

Jelzem 2010-ben amikor átvették a kormányzást akkor még voltak működő helik.
2 év kőkemény semmittevés és beleszaromság után nem volt már 1-sem.
Ekkor sikerült olyan szintre lenullázni a honvédséget, hogy határon átsétáló emberektől sem tudták megvédeni az országot XD

Még a Gripen aminél tényleg nem sok minden történt,

Hát nem, és mire elérjük a 15 éve tervezett képességeket, addigra végletesen elavulnak azok is. Bár ez messze a legkisebb gondunk.

Légvédelem. Vakok voltunk, fegyver nélkül.

Most ez melyik időszak is?
Ha jól emlékszem az első OV. kormány idején vonták ki a fél légvédelmet, köztük az S-200-ast is.
(javítsatok ki ha rosszul emlékszem)
A következő regnálások alatt jutottak el odáig, hogy a KUB-ok is végleg elöregedtek.
Szóval a légvédelem lenullázásában oroszlán részük volt.
De legalább most vettek egy csomó pénzért olyat, ami igazából nem alkalmas a költséghatékony modern hadviselésre. Bravó... Az meg, hogy mennyi lesz és mikor meg inkább hagyjuk is.

Ma mi szállítunk IFV-t az olaszoknak.
Tényleg? Én azt hittem önmaguknak gyártják majd.... Vagy azóta más a helyzet?

Szeretném jelezni, hogy én (vissza kereshető) kezdettől fogva nem voltam boldog.
Az RM együttműködést meg különösen nem szívleltem. Meg szóltam is, hogy nem jó üzlet felek.
Kár, hogy a boltban nem lehet "igazam volttal" fizetni, mert akkor könnyű életem lenne.

Nem állítom, hogy ne lenne a Z tervnek egy-két használható eleme (Pl. a KC-390, Spike, CG...), de inkább kudarc mint siker. (fantasztikus Albatrosz beszerzést szóba se hoztad pl.)
Szóval nálam a mérleg, ennyi elköltött pénz után inkább negatív mint pozitív.
A legtöbb esetben rosszul választottunk partnert, hogy aztán keveset vegyünk sok pénzért, végtelenbe nyúló szállítási időkkel.
Olyanokkal léptünk frigyre akikkel nagyon nem kellet volna (németek), miközben sokkal jobb lehetőségeket (pl. Dél-Korea) ignoráltunk. Másokat később sikerült csak bevonzani (Izrael, Svédek) pedig velük kellet volna kezdeni, és sokkal jobban rájuk támaszkodni.
E mellet amit a törökökkel csináltunk az nemzetünk szégyene!

Szóval ha nem haragszol meg rám, én az elmúlt 15 évet elég negatívan látom.
Persze tudom, nekem minden szar....

szasa30

Well-Known Member
2013. augusztus 9.
260
920
93

Honnan hová.

Ez itt most az arcosok klubja deluxe edition?
( kitagadsz pozitívnak tűnő példákat a saját kontextusabol és úgy tálalod: pl hol van 3-4 évente 6 havi bónusz….ott ahol a szavazatokat már meg kell venni, máshogy nem megy… rs ez csak egy példa…)

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
7 256
16 532
113
Ez meglepően tárgyilagosra sikerült.
Pacsi!
Hát nem.

Pont mivel te jobban ismered a rèszleteket, ès ugye az igazság abban van.

Hamar tárgyilagos.

Reál értékben biztosan nem ötszörös a különbség. Persze nem mindegy mit tekintesz bázis évnek....
Meg hát miket is számolnak el ebben a költségvetésben, meg milyen zárolások vannak benne stb...
Papíron jó, mint mindig minden, a valóság meg erősen más sok esetben.

Hitel, amivel megpróbálják megkötni az állományt.

Te miről beszélsz?
Egyelőre papíron létezik a nehéz dandárunk baszki XD
Majd, egyszer lesz egy nehéz dandárunk... 10 év alatt nem sikerült össze hozni... micsoda siker történet. XD
Talán még 5 év és nem csak papíron áll össze.
A kinek van ennél színvonalasabbra meg inkább nem válaszolok, csak szimplán néz szét a nagyvilágban.

Jelzem 2010-ben amikor átvették a kormányzást akkor még voltak működő helik.
2 év kőkemény semmittevés és beleszaromság után nem volt már 1-sem.
Ekkor sikerült olyan szintre lenullázni a honvédséget, hogy határon átsétáló emberektől sem tudták megvédeni az országot XD

Hát nem, és mire elérjük a 15 éve tervezett képességeket, addigra végletesen elavulnak azok is. Bár ez messze a legkisebb gondunk.

Most ez melyik időszak is?
Ha jól emlékszem az első OV. kormány idején vonták ki a fél légvédelmet, köztük az S-200-ast is.
(javítsatok ki ha rosszul emlékszem)
A következő regnálások alatt jutottak el odáig, hogy a KUB-ok is végleg elöregedtek.
Szóval a légvédelem lenullázásában oroszlán részük volt.
De legalább most vettek egy csomó pénzért olyat, ami igazából nem alkalmas a költséghatékony modern hadviselésre. Bravó... Az meg, hogy mennyi lesz és mikor meg inkább hagyjuk is.

Tényleg? Én azt hittem önmaguknak gyártják majd.... Vagy azóta más a helyzet?

Szeretném jelezni, hogy én (vissza kereshető) kezdettől fogva nem voltam boldog.
Az RM együttműködést meg különösen nem szívleltem. Meg szóltam is, hogy nem jó üzlet felek.
Kár, hogy a boltban nem lehet "igazam volttal" fizetni, mert akkor könnyű életem lenne.

Nem állítom, hogy ne lenne a Z tervnek egy-két használható eleme (Pl. a KC-390, Spike, CG...), de inkább kudarc mint siker. (fantasztikus Albatrosz beszerzést szóba se hoztad pl.)
Szóval nálam a mérleg, ennyi elköltött pénz után inkább negatív mint pozitív.
A legtöbb esetben rosszul választottunk partnert, hogy aztán keveset vegyünk sok pénzért, végtelenbe nyúló szállítási időkkel.
Olyanokkal léptünk frigyre akikkel nagyon nem kellet volna (németek), miközben sokkal jobb lehetőségeket (pl. Dél-Korea) ignoráltunk. Másokat később sikerült csak bevonzani (Izrael, Svédek) pedig velük kellet volna kezdeni, és sokkal jobban rájuk támaszkodni.
E mellet amit a törökökkel csináltunk az nemzetünk szégyene!

Szóval ha nem haragszol meg rám, én az elmúlt 15 évet elég negatívan látom.
Persze tudom, nekem minden szar....
4 db puska került be összesen.
A tulaj egy belga arisztokrata akit sikerült egy itteni látogatás során annyira megsérteni hogy visszamondta az egész üzletet...

A cz-nèl rosszul mérték fel a lehetséges exportpiacokat mert a magas licencdíj miatt nem voltunk esélyesek exporttal. Amikor ezt a kedves urak felfogtàk nem akartak több pènzt beletenni és így a licencszerződött mennyiség se lett legyártva és inkább odaadtàk a cz-nek kezdjen vele amit akar..

A faszt javítottunk 2 évig veszekedtek rajta a kiskirályok hol legyen a gyár...
Már tavasszal termelnie kellett volna de meg se épült mèg...

Ilyen dolgok miatt buktunk jó üzleteket és jó àrú beszerzéseket, amik a nyilvánosságra már nem kerültek.
Csak sajnos elviszi a novekvo”rezsi” :/

Ebben reszben egyet tudok erteni csak kozben az inflacio elviszi a fasza emeleseket, es fegyverz penz egyben egy bekjo egy munkashitel mert ha megkapod (olyan nincs hogy nem mert akkor ki vagy rugva) masnap ala iratatnak egy papirt veled es ha leszerelsz a kovi 3 evben ido aranyosan vissza fizeted ja hogy az otp jobb hitelt ad mint ez…

Egyenlore nekunk de ha nem kapjuk ossze magunkat ez nem marad igy sokaig.

Ez igy igaz de nem csak a szlovakok vannak mint szomszed.

Ez igy van, mar csak fegyverzet kene hogy legyen ertelme a draga csomagnak amivel kertuk.

Sajnos es ha tudnad milyen magaslabdat dobaltak nekunk folyamat…

Es meg a nagy legvedelem ami egetoen fontos kanyarban sincs…

Ezzel nem nagyon tudok vitatkozni. :)

Milyen jo is volt :)

Nalunk is terveznek egy kis hitelt.

Az a baj mindennel be ertuk a minimum mennyiseggel ami kesobb gyorsan es olcson mar nem orvosolhato es esetleges konfliktus eseten bizony okozhat ez hamar kapitulaciot ugy kb 1-2het alatt…mert elfogynak az eszkozok.

Hat az csak akkor fog ha vegre normalis szakertokre hallgatnak nem felnyomorek hulyekre akik nem ertenek hozza es egy kft-is csodbe vinne nem hogy orszagot…
Ès ez itt a lènyeg.

Termèszetesen nem minden szar!

De Silvio megáll a pozitív rèszeknèl, de a teljes valóság sokkal árnyaltabb.

Rèszben nem látja,tudja.
Rèszben ignorálja.