A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 041
18 801
113
Dunától keletre nem szabadna lennie semmi raktárnak, tartalékok felhalmozására szánt bázisnak. Felelőtlenségnek érzem, hogy nem lépnek e téren.
Ez nettó faszság szerintem.
Ha komoly támadás érné az országot keletről, elsőnek a hidakat meg más fontos logisztikai infrastruktúrát támadnának. Aztán ott állna a sereg keleten letolt gatyával a "lőszer" meg nyugaton és reptetni kellene ha gyorsan kell az utánpótlás, ami megint nem élet biztosítás.
Több kisebb lerakta kell szerte az országban, lehetőleg valami másnak álcázott épületben.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 082
47 947
113
Ez nettó faszság szerintem.
Ha komoly támadás érné az országot keletről, elsőnek a hidakat meg más fontos logisztikai infrastruktúrát támadnának.
Zaporozsje hídjai máig állnak a Dnyeper felett és naponta több száz tonna ellátmány halad át rajta a keleti frontra.
Nálunk a Dunán 21 különféle híd van (ha jól tudom) és újabbak is épülnek.

Hidakat lerombolni távolról (tehát nem "utász módszerekkel") k. nehéz: az ukránok 2 hétig HIMARS-ozták a nova kahovkai hidat mire használhatatlanná vált, de leomlani még akkor sem omlott le. Később maguk az oroszok robbantották fel herszoni visszavonuláskor.

Aztán ott állna a sereg keleten letolt gatyával a "lőszer" meg nyugaton és reptetni kellene ha gyorsan kell az utánpótlás, ami megint nem élet biztosítás.
Lásd előző pont + ponton hidak
Több kisebb lerakta kell szerte az országban, lehetőleg valami másnak álcázott épületben.
legtutibb ha tényleg nem tudják hol vannak a cuccok + erős légvédelem. Mondjuk sztem nálunk pont tudható mi hol van: nem sok cuccunk van nem túl sok helyen - akinek "ez a dolga", az biztos tudja...

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 485
10 522
113
Nem hiszem, hogy ugy gondolja a legtöbbünk, minden jo vagy szar. Jomagam pld. a kritikusok koze tartozom, de orulve es elismerve a fejlodest. Amit erzek cca ketto eve Bobo minisztersége ota, bar nem csak O a hibas, hanem az egesz kormányzata gangsuly eltolodast es a fejlesztes mondhatni leallitasat. Meg azt, hogy a beszerzett eszkozok, rendszerek nagyreszt nem alkalmazhatoak, nuncs képesség mert nem vettuk meg a hozza tartozo dolgokat, lőszert szupprtot stb. Ebben sok esetben a fegyvernemi harcok, vagy eppen kulso problemak es apenz rossz volt költese is kozrejatszik. Lásd popularisan: Bp-Belgtad, Budapesti irodahazak, Vidafone, 4ig... Lopas az MNB...
Miert ji ha nincs CAS mert nincs pctoro es nem iranyitott rakata a helikoptereknek? Ha nincs Meteor, ha nagyon lassu a szoftver es hardver csere a Gripeneknel? Ha a Gidran program mindjuk bedőlt, lassu. Ha most nar kijelentheto nincs es vszeg nem lesz aktiv vedelem a Leo2A7-nel, ha nincs rajeta a NASAMS-hoz? Ha a Bren program 1000 sebbol verzik. stb. Nincs stand off fevyerta Gripeneknek. Felderítő a L-39NG?
Ezekre a kérdésekre nincs pozitiv valasz. Hatalmas pénzek mennek el ,mentek el es nincs képesség. Es direkt nem irtam csak nyilvanos adatot. En szurkolok a programnak, de ezzel a kormányzattal nem lesz sem uj imoulzus sem nagyibb beszerzés. Elvagtak nagukat az EU fejlesztési oenzektol, amcsi segélyektol. Kormányváltás eseten A Tisza partban is kezelkedek, hogy folytatjak a programot hekyes irányban, bar akkor jon majd pénz, de 100 helyre kell..

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
46 059
88 612
113

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 041
18 801
113
Zaporozsje hídjai máig állnak a Dnyeper felett és naponta több száz tonna ellátmány halad át rajta a keleti frontra.
Nálunk a Dunán 21 különféle híd van (ha jól tudom) és újabbak is épülnek.

Hidakat lerombolni távolról (tehát nem "utász módszerekkel") k. nehéz: az ukránok 2 hétig HIMARS-ozták a nova kahovkai hidat mire használhatatlanná vált, de leomlani még akkor sem omlott le. Később maguk az oroszok robbantották fel herszoni visszavonuláskor.

Lásd előző pont + ponton hidak

legtutibb ha tényleg nem tudják hol vannak a cuccok + erős légvédelem. Mondjuk sztem nálunk pont tudható mi hol van: nem sok cuccunk van nem túl sok helyen - akinek "ez a dolga", az biztos tudja...
Igaz, jobban visszagondolva a hidak sok esetben pont a visszavonuló/védekező fél semmisítette meg, és a tamadónak állt érdekében épségben akarta elfoglalni..

De ettől még áll, hogy szerintem hiba a túl messzire lévő utánpótlás.. az fontosabb, hogy ne tudják az épületet azonosítani, mert egy komolyabb csapásmérő raketának ugyan mindegy, hogy a Tisza vonalában levő vagy +100km Dunántúli raktárat csapja szét..

AlbaRegia

Well-Known Member
2019. december 23.
881
2 085
93

J.G.

Well-Known Member
2023. április 11.
3 064
9 794
113
Szárazföldről semmi? Elégtelen darabszám, sok éves csúszások, integrációs problémák, Gidrán projekt hattyúdala, egyetlen dandár fejlesztése a háromból...

Spartan.asfv

Well-Known Member
2016. október 25.
901
2 927
93
A műholdkép alapján Tápiószecsőn sokkal több eszköz van a szabadban mint Nyírteleken. Hogy az épületekben mi van, azt persze nem látni. (Tápiószecső Budapest közelében van) Szentkirályszabadján pedig nemrég épült logisztikai központ.

Hogy ezeken kívül hol van még hasonló központ, azt nem tudom.

Szecső a csoda és a varázslat bölcsője! :D
Van ott minden, még a jövő hét is...szeretem azt a helyet,csak jó szokás szerint nagyon hagyták lepukkanni...

• Tetszik
Reactions: Rferi66 and Tumpek

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 082
47 947
113
150-en osztozik a 26 ország, az azért karcsú lesz
Neeem! Ez k. sok pénz a NULLÁ-hoz képest amit önerőből költünk új fejleszésekre!

Nem tudom milyen lesz az elosztási módszer ill. arány, de sztem egy minimális kvóta minden országra jut.

Ha egyenlően osztanák el akkor 5,55 mrd EUR ország. Ha lakosság arányosan 3,3 mrd EUR jutna ránk.

Nálunk 1-2 mrd EUR-ból is "csodát" lehetne csinálni!

MRLS képesség: kb. 500 millió EUR
ABM légvédelem: kb 1-1,5 mrd EUR
8x8-as dandár: kb. 2 mrd-2,5 mrd EUR
kerekes 155 tüzérsztály: kb. 400-500 millió EUR

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
46 059
88 612
113
HadERŐ „Hazámat szolgálom!” 2025.05.27-i adás

Békefenntartók, Légiszállító képesség, B kategóriás gépjárművezető-képzés, Nyári táborok

ravenlord

Well-Known Member
2016. december 31.
5 568
16 572
113
Szállító repülőosztály??? o_O