Na, előbb lesz a levegőben letudva az egész drónos kérdés, mint AD oldalon, TWZ lehozta:
https://www.twz.com/air/f-15e-spott...guided-rocket-arsenal-ideal-for-drone-hunting
APKWS II, 6x7 blokkban, és gyakorlatilag le lehet takarítani az eget ezektől a lassú, esendő kis szaroktól. Mert se sebességük, se manőverezőképességük, se ellentevékenységük. Ha meg lenne, akkor már értelmüket is veszítették, mert nem olcsóak, max az LO tulajdonságuk ami fejleszthető. De egy jobb vadászgép gép AESA radarja + valamilyen DAS és az sem ér kb. semmit.
Sakk-matt.
Na innentől az orosznak kb annyi a dolga, hogy a Szu-35-ösre rádrótozik valami nagyon hasonló lézer/IR irányítású raksit, és akkor egy század, gépenként 40-60 ilyen raksival röhögve bevédheti mondjuk Moszkvát a legutóbbi dróntámadástól. Legolcsóbb megoldás, az OLSz-35 a radarral együtt (akár MiG-31-esekkel együttműködve AWACS hiányában) gond nélkül képesnek kell lenni a feladatra.
Ahogy nézem, ez a drónozgatás kevesebb ideig lesz releváns, mint várható volt, a légierők baromi gyorsan kapcsoltak. Nagy teljesítményű vadászgépek a hatalmas tolóerejű hajtóművekkel és a hatalmas kerókapacitással végigugrálnak közöttük, ezekkel a durván 50k USD eszközökkel pedig erőfeszítés nélkül kiszedik őket - mert a CM-ekkel ellentétben ezek lassúak, a légcsavar miatt van rendes RCS-ük, és annyira terepkövetni sem tudnak.
Simán csak ki kellett hozni egy új kategóriájú, olcsó AA fegyverzetet, ami mondjuk csúcskategóriás vadászok ellen nem sokat ér (arra ott az AMRAAM/R-77/PL-15), viszont ilyen kis szarokat nagy mennyiségben le lehet velük takarítani. Az amerikaiak pedig nagyon úgy néz ki utcahosszal beelőztek az APKWS II-vel - Jemen körül csúnya leckét kaptak...
Az FPV egy darabig még releváns lesz, de szerintem pár év, és ezek a modellrepcsik kb. használhatatlanok lesznek.
Nem "vagy", hanem "és".
Simán ott bukott el a gyors megoldás, hogy az orosz haderőt szanaszét lopták és a csontjáig megette a korrupció. A háború előtt kaptam én is az ívet, hogy mennyire lenézem őket, aztán full hozták elsőre, amit vártam. Kurva nagy failt (bár nem csak emiatt). Nem csoda annyi fejest kihajigáltak az ablakon, az a haderő teljesen alkalmatlan volt, relikvia a HH-ból.
Ellenben 2022 után elkezdték kivívna a tiszteletemet, ahogy és amilyen sebességgel adaptálódtak, ahogy az a rozzant dinoszaurusz képes volt igazodni és felkelni a pofonokból. Pl. a háború előtt le se szarták a drónokat (az ukránok szanaszét alázták őket), most meg a világ élvonalában vannak az egész gyakorlati drónharcászatban - de a légierő is lépett előre vagy harminc évet fejben (butabombázásból precíziós légierő és hálózatos SEAD Iskanderrel, stb...).
Az orosz haderő nem tudta hozni azt, amit kellett volna a gyors megoldához, részben önmaga, részben a full nyugati ukrán backup miatt, de lassan eljut oda, hogy megfelel ennek a feladatnak, amit a képességeikhez lassan hozzáigazítottak. A mostani grindelés kényszer, mert '22-ben nem volt meg az erő, de ehhez igazították most a stratégiát, és ahogy nézem, működik.