Magyar őstörténet és a sztyeppei civilizáció

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
14 485
40 438
113
Tovabb megyek, azzal, hogy befogadtuk a kunokat rákényszerítettük a mongolokat, hogy megtámadjanak minket. Ebből pedig az következik, hogy nem is az ország jelentős részén szisztematikusan kiirtott magyarság az áldozat, hanem a szerencsétlen mongolok akiket rákenyszerítettünk a népirtásra.

Értem én, hogy az interneten mindenki olyan hülye amennyire csak lehet, de a lóf@sznak is van vége.
Bocs, de írásos emlékei vannak a követségeknek.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
14 485
40 438
113
Tovabb megyek, azzal, hogy befogadtuk a kunokat rákényszerítettük a mongolokat, hogy megtámadjanak minket. Ebből pedig az következik, hogy nem is az ország jelentős részén szisztematikusan kiirtott magyarság az áldozat, hanem a szerencsétlen mongolok akiket rákenyszerítettünk a népirtásra.

Értem én, hogy az interneten mindenki olyan hülye amennyire csak lehet, de a lóf@sznak is van vége.
„Én Szain – azaz a jó, a tökéletes, amint Batu magát nevezte – a mennyei király küldötte, kinek hatalom adatott a földön, hogy azokat, a kik magokat megalázzák, felmagasztalja, a vele ellenkezőket pedig eltiporja: csodálkozom rajtad magyar királyka, hogy noha már harminczszor küldöttem hozzád követeket, sem vissza nem üzensz nekem, sem követeket avagy levelet nem küldesz. Tudom, hogy gazdag és hatalmas király vagy, hogy sok vitézed van s hogy nagy országot kormányozol. Azért bajosan fogsz önként meghódolni nekem, ámbátor jobb és üdvösebb volna rád nézve, ha azt tennéd. Hallottam azon felül, hogy a kunokat, alattvalóimat, oltalmadba vetted. Parancsolom tehát, ne tartsd őket tovább magadnál, nehogy ellenfeleddé legyek miattok. Mert könnyebb nekik megmenekülni, mint neked: nincs házok, sátorban laknak s igy talán elfuthatnak; de te házban lakol, vannak váraid és városaid, hogy fogsz te elmenekülni kezeim közül?”

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 337
4 894
113
Tudom, hogy gazdag és hatalmas király vagy, hogy sok vitézed van s hogy nagy országot kormányozol. Azért bajosan fogsz önként meghódolni nekem, ámbátor jobb és üdvösebb volna rád nézve, ha azt tennéd. Hallottam azon felül, hogy a kunokat, alattvalóimat, oltalmadba vetted
Itt én azt olvasom, hogy "mellékesen" ezért IS. Hiszen előtte ott van, hogy jobb lenne önként behódolni. A kunok befogadása miatt elveszítheti a behódolással járó megmenekülést a pusztulástól.
De lehet, hogy rosszul olvasom.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
14 485
40 438
113
Itt én azt olvasom, hogy "mellékesen" ezért IS. Hiszen előtte ott van, hogy jobb lenne önként behódolni. A kunok befogadása miatt elveszítheti a behódolással járó megmenekülést a pusztulástól.
De lehet, hogy rosszul olvasom.
"A kunok befogadása volt egyik főoka annak is, a miért a mongolok Magyarországra törtek. A kunok földjére mind a magyar király, mind a mongol khán áhitozott. Láttuk, hogy már II. Endre uralkodása idején, 1227-ben a magyarok megvetették lábukat a kunok földjén, e nép egy része a keresztény hitre tért és elismerte a magyar király felsőbbségét. A Kalka melletti csata óta azonban a mongolok is a magukénak kezdték tekinteni a kunok lakta földet. A kunokat az ázsiai hódítók ellenében a magyarok is segítették, a mivel a mongolokat egyenesen kihivták. 1238-ban, midőn a kunok a mongolokkal az élethalál-harczot vívják, Béla király az erdélyi vajdát küldi a hunok segítségére, a ki a Maeotis ingoványai között, egy keskeny átjárón, a tatárok egyik hadosztályát meg is verte és megfutamította. Mindez megmagyarázza, hogy legyőzetése után Kötöny miért folyamodott Béla királyhoz, és miért kérezkedett be népével együtt országába. Ez teszi érthetővé a tatár nagykhán levelét, melyet már 1236-ban intézett Bélához s melyben hódolatra s a kunok kiadására szólítja fel őt."

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 337
4 894
113
"A kunok befogadása volt egyik főoka annak is, a miért a mongolok Magyarországra törtek. A kunok földjére mind a magyar király, mind a mongol khán áhitozott. Láttuk, hogy már II. Endre uralkodása idején, 1227-ben a magyarok megvetették lábukat a kunok földjén, e nép egy része a keresztény hitre tért és elismerte a magyar király felsőbbségét. A Kalka melletti csata óta azonban a mongolok is a magukénak kezdték tekinteni a kunok lakta földet. A kunokat az ázsiai hódítók ellenében a magyarok is segítették, a mivel a mongolokat egyenesen kihivták. 1238-ban, midőn a kunok a mongolokkal az élethalál-harczot vívják, Béla király az erdélyi vajdát küldi a hunok segítségére, a ki a Maeotis ingoványai között, egy keskeny átjárón, a tatárok egyik hadosztályát meg is verte és megfutamította. Mindez megmagyarázza, hogy legyőzetése után Kötöny miért folyamodott Béla királyhoz, és miért kérezkedett be népével együtt országába. Ez teszi érthetővé a tatár nagykhán levelét, melyet már 1236-ban intézett Bélához s melyben hódolatra s a kunok kiadására szólítja fel őt."
Ebből nekem az következik, hogy volt egy területi vita a keletre tekintgető Magyar Királyság, és a nyugatra terjeszkedő mongolok között ("A kunok földjére mind a magyar király, mind a mongol khán áhitozot"), amit a mongolok a Magyar Királyság leigázásával szándékoztak megoldani. A kunok megsegítése is éleg indok volt a hadjárat megindítására ("A kunokat az ázsiai hódítók ellenében a magyarok is segítették, a mivel a mongolokat egyenesen kihivták"), a befogadása a menekülőknek (mint vesztes szövetségeseké) már csak tetézte a kán haragját. A "diplomáciai levelezés" szerintem továbbra is csak a casus belli-ként használja a kunok védelembe vételét.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
14 485
40 438
113
Casus Belli avagy sem, nem a Magyar Királyság ellen készültek, mint ahogy a későbbi események is mutatják, de amúgy ott volt Halics és Ladoméra is, mint ütközőpont....

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 740
89 033
113
Miért kell hülye magyarázatokat adni a történelemre? Miért fáj az, hogy a genetikai rokonságot a világtörténelemben mindenki úgy szarta el és szarja le ma is ahogy van?

• Tetszik
Reactions: blitzkrieg

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 337
4 894
113
Casus Belli avagy sem, nem a Magyar Királyság ellen készültek, mint ahogy a későbbi események is mutatják, de amúgy ott volt Halics és Ladoméra is, mint ütközőpont....
"Látni fogjuk, mily tervszerűen intézték a támadást Magyarország ellen; hogy szigetelték el szomszédjaitól, hogy törtek azután reá négy felől és nyomultak az ország szívébe."
forrás u.a., mint a Te hozzászólásodban.

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 337
4 894
113
Miért kell hülye magyarázatokat adni a történelemre? Miért fáj az, hogy a genetikai rokonságot a világtörténelemben mindenki úgy szarta el és szarja le ma is ahogy van?
Mert nekünk, akik itt mindenféle közeli rokonság nélkül állunk Európa közepén, van egy ilyen romantikus elképzelésünk a rokon=barát, de legalábbis nem ellenség mítoszról. ;)

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 740
89 033
113
Mert nekünk, akik itt mindenféle közeli rokonság nélkül állunk Európa közepén, van egy ilyen romantikus elképzelésünk a rokon=barát, de legalábbis nem ellenség mítoszról. ;)
Ezt értem, csak azt nem, hogy miután mindenki akit rokonnak tartunk megpróbált elpusztítani minket, mi a bűbánatért ragaszkodunk még mindíg hozzájuk?

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 337
4 894
113
Ezt értem, csak azt nem, hogy miután mindenki akit rokonnak tartunk megpróbált elpusztítani minket, mi a bűbánatért ragaszkodunk még mindíg hozzájuk?
Két indokot is látok; 1. Nincs más rokon-nép. 2. Van egy világhódító-mítosza ezeknek a rokon népeknek. Az, hogy emellett állati kegyetlenséggel a meghódított lakosság jó részét kiirtották, a maradékot meg maguk helyett első vonalba harcba küldték, az már elvész a régmúlt idők jótékony homályában. Pedig a Kim Phiby által idézett művet végigolvasva nekem kevésbé a dicsőséges közös őstől való származásra való büszkeség az első gondolatom...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 740
89 033
113
Két indokot is látok; 1. Nincs más rokon-nép. 2. Van egy világhódító-mítosza ezeknek a rokon népeknek. Az, hogy emellett állati kegyetlenséggel a meghódított lakosság jó részét kiirtották, a maradékot meg maguk helyett első vonalba harcba küldték, az már elvész a régmúlt idők jótékony homályában. Pedig a Kim Phiby által idézett művet végigolvasva nekem kevésbé a dicsőséges közös őstől való származásra való büszkeség az első gondolatom...
Történelmi léptekkel nézve nekik van okuk büszkének lenni ránk nem fordítva, hisz a hunok egy bukott nép, aminek nemhogy országa nincs a már, de nem is léteznek.
Bár szetintem a hun-magyar rokonság kb annyi, hogy ahogy jöttünk keletről nyugatra boldog boldogtalannal végigszeretkeztük az utat (ahogy mindenki a sztyeppei orszagúton) és ha épp egy hun menyecske vagy kujon jött szembe, akkor nem finnyáskodtunk és kb ennyiben meg is áll a hun-magyar rokonságunk.

Szóval azt sem értem miért kéne olyan fene nagy büszkeséggel eltöltenie engem a pirinyó hun-magyar rokonsagnak. Legyen ő büszke arra, hogy a rokonunknak mondhatja magát.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
14 485
40 438
113
"Látni fogjuk, mily tervszerűen intézték a támadást Magyarország ellen; hogy szigetelték el szomszédjaitól, hogy törtek azután reá négy felől és nyomultak az ország szívébe."
forrás u.a., mint a Te hozzászólásodban.
Ez kb. a magyar "kalandozások" súlyú támadás volt....semmit nem szálltak meg, ki is vonultak....nem Ögödej halála miatt, hanem az ellenállás fokozódása okán...Tervszerűen szokás hadat viselni minden korban...ezek az irányok valóban az elszigetelést voltak hivatottak megvalósítani, sikerrel. Ugyanakkor a Magyar Királyság nem szűnt meg, hanem megerősödve jött ki a hadjáratból, mint az újabb kutatások fényében a muhi csata sem volt annyira sima mongol győzelem...

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
52 740
89 033
113
Ez kb. a magyar "kalandozások" súlyú támadás volt....semmit nem szálltak meg, ki is vonultak....nem Ögödej halála miatt, hanem az ellenállás fokozódása okán...Tervszerűen szokás hadat viselni minden korban...ezek az irányok valóban az elszigetelést voltak hivatottak megvalósítani, sikerrel. Ugyanakkor a Magyar Királyság nem szűnt meg, hanem megerősödve jött ki a hadjáratból, mint az újabb kutatások fényében a muhi csata sem volt annyira sima mongol győzelem...
Igen? Áruld már el, ha csak ez amolyan kalandozás volt, akkor miért kezdték el kiépíteni a sajat közigazgatási rendszetüket és mi a búbánatot voltak itt majd 1 évig?

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 337
4 894
113
"A czél, a miért ezek Lengyelországot és Sziléziát megtámadták, a liegnitzi csata után el volt érve: Magyarország erről az oldalról segítséget nem kaphatott többé." Ez elég tervezett támadásra utal, a 4 csoport összlétszáma is többet sejtet, mint egy "kalandozás". Abban igazad van, hogy nem úgy sikerült, ahogy tervezték, de ez a király elmenekülésével kezdődő folyamat (ezért is mondható, hogy nem szűnt meg létezni a királyság); a Duna vonaláig azért letarolták, és uralmuk alá is hajtották a területeket, hiszen a visszacsábított túlélőkkel elvégeztették a mezőgazdasági idénymunkákat, és kinevezték a települések vezető személyeit. Több tényező összejátszása, hogy elvonultak, és igen, szerepet játszott benne a váratlanul nagy ellenállás és veszteségek. De azt tudjuk, hogy egy sikertelen hódítási kísérlet után nem adták fel a mongolok máshol sem, és csak az alkalomra - vagy kellő megerősödésükre vártak, hogy befejezzék amit elkezdtek. Szerencsénkre a második "tatárjárás" idejére a mi és az ő erőviszonyaink is úgy megváltoztak, hogy sikertelen lett az a hadjárat is.