[HUN] Honvédelmi költségvetés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 069
90 364
113
én egy 3,5%-ot 2030-iget megtennék a tipszmixen :D
És amikor az európai országok már megegyeztek ebben akkor jön Trump embere és bemondja hogy 5% 2030-ig vagy úgy itt hagyjuk Európát mint 2021-ben Afganisztánt... és 10 perc alatt mindenki eldöntheti hogy Amerika nélkül 3,5% vagy 5% Amerikával és majd a következő amerikai elnökig valahogy kibírjuk/elcsaljuk.

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 554
18 554
113
kibírjuk/elcsaljuk.
A roman modszer tetszik nehany embernek :oops:
Mi lenne ha a katonaink nyugdija a hm klcs-bol menne hopp pont 3,5% elfogadasa utan.
Meg meg nehany aprosagot oda raknak hamar meg lesz az a +1,5% es maris nem kell semmit kolteni.

Uuuu van egy otletem azok a sulik amik hm/rendvedelmi tagozattal rendelkeznek a hm klcs-bol legyen fenn tartva.:oops:;)

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 388
104 484
113
Sztem nem kell ettől a NATO ajánlástól senkinek sokat várni.
2014-ben anno eldöntötték, hogy 2024-re eléri minden NATO tagállam a 2006 óta élő GDP 2%-os NATO ajánlást. Érdemes figyelni az évszámokra.
A mai napig nem mki érte el, mert semmi szankció, negatív, pozitív következménye nincs ha vki nem teljesíti. Az olaszok pl. most ígérték meg Trumpnak, hogy majd 2028-ra elérik a 2%-ot.

Már most előre bejelentették a csehek, hogy a GDP 3,5%-a lesz a céljuk 2032-re és további 1,5% infrastruktúra, kiber és képzési pénzeket még elszámolnak védelmi célokra.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 148
141 331
113
Sztem nem kell ettől a NATO ajánlástól senkinek sokat várni.
2014-ben anno eldöntötték, hogy 2024-re eléri minden NATO tagállam a 2006 óta élő GDP 2%-os NATO ajánlást. Érdemes figyelni az évszámokra.
A mai napig nem mki érte el, mert semmi szankció, negatív, pozitív következménye nincs ha vki nem teljesíti. Az olaszok pl. most ígérték meg Trumpnak, hogy majd 2028-ra elérik a 2%-ot.

Már most előre bejelentették a csehek, hogy a GDP 3,5%-a lesz a céljuk 2032-re és további 1,5% infrastruktúra, kiber és képzési pénzeket még elszámolnak védelmi célokra.
Ezért mondom azt, hogy kiegyeznek 3,5-ben mert amúgy az összességében semmi, de aki kevesellte annak eladható hogy nőtt, aki meg ellenzi a fegyverkezést annak el lehet adni, hogy kompromisszumra jutottunk juhé :D

Kávé

Well-Known Member
2022. január 26.
5 554
18 554
113
Ezért mondom azt, hogy kiegyeznek 3,5-ben mert amúgy az összességében semmi, de aki kevesellte annak eladható hogy nőtt, aki meg ellenzi a fegyverkezést annak el lehet adni, hogy kompromisszumra jutottunk juhé :D
Hat azert esetunkben az 1,5% difi minden csak nem semmi…
De nem banom ha a fizutokba es laktanya felujitasba megy legalabb abbol egy resze.
Uj fegyverrol mar nem is merek fantazialni :hadonaszos:

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 069
90 364
113
És amikor az európai országok már megegyeztek ebben akkor jön Trump embere és bemondja hogy 5% 2030-ig vagy úgy itt hagyjuk Európát mint 2021-ben Afganisztánt... és 10 perc alatt mindenki eldöntheti hogy Amerika nélkül 3,5% vagy 5% Amerikával és majd a következő amerikai elnökig valahogy kibírjuk/elcsaljuk.

US calls on NATO Allies to commit 5% of GDP to defence...

US Ambassador to NATO Matthew Whitaker told us: “Let me cut to the core of our message. 5% - peace through strength demands nothing less, and it demands it equally from all Allies. This is not going to be just a pledge. This is going to be a commitment.”
“We cannot have another Wales Pledge with a year 10 or 11 hockey stick.”

• Hűha
  • Tetszik
Reactions: krisss and Kávé

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 539
48 758
113
Azért az 2028-ban 1,6 millió forint jut a légvédelem fejlesztésére eléggé szíven ütött! Mi tököm kerülhet annyiba? :D
Semmit nem lehet ennyiért venni a védelmi iparban.
Meg igazából már újabb légvédelmi eszközöket kéne venni/fizetgetni 2028-tól. Kb. sosem szabadna így lenullázni a földi légvédelem fejlesztési keretét, erre meg ezt látjuk itt!

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 242
4 623
113
Valahogy nem tudom a szöveget az istenenk se egyeztetni a számokkal. Meg a táblázatot a szövegben szereplő számokkal.

Najo.
További harcászati repülőgép: ez lenen a +4 gripen?
Lég és rakétavédelmi képesség? Parittya belefér ebbe a keretbe?

Gépesített lövészdandár képesség vs nehéz és közepes dandár. Na most akkor mivan? :)
Viszont ha jól értem, akkro a nehéz és közepes dandár esetében teljes portfolió van - teljes képességkialakítás.
Sőt, rakéta sorozatvető is van leírva, juhuuu!
Viszont tüzérséget nem írnak, a harckocsi az gondolom, a maradék Leo a többi meg mindenféle lynx verió és társai.

Teherautóbeszerzés - ideje már ennek is.

Harcfelderítő osztály és ezred: Na, a Bobó huszárok csak megalkulnak, teljes képességkialkítással, szóval +1 zászlóalj.

Sok digitalizálás meg híradó... okoskártya??? Csak nem a beléptetőkártyára gondolnak itten?

TVE képesség fejlesztésének a folytatása: na ez most horizontálisan vagy vertikálisan?

Fókuszban a személyi állomány megbe.... najo, hagyjuk...

Szolnok felújítás, konkténerből kiköltözés, a már rég készen kellene hogy legyen beruházások most már becsszórameglesznek, új lőszerrraktár.

Na, meglássuk.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
24 539
48 758
113
Valahogy nem tudom a szöveget az istenenk se egyeztetni a számokkal. Meg a táblázatot a szövegben szereplő számokkal.

Najo.
További harcászati repülőgép: ez lenen a +4 gripen?
meg fegyverzetet is vesznek hozzá elvileg - legalábbis írnak itt ilyet.
Lég és rakétavédelmi képesség? Parittya belefér ebbe a keretbe?
Az ABM légvédelem legalább 1 mrd dodos projekt lenne - 300+ mrd Ft.

Ez sztem csak a NASAMS + AMRAAM + ELTA radarok beszerzését fedezi.
28-tól meg nem számolnak már semmivel légvédelem terén...egyelőre.

Gépesített lövészdandár képesség vs nehéz és közepes dandár. Na most akkor mivan? :)
Viszont ha jól értem, akkro a nehéz és közepes dandár esetében teljes portfolió van - teljes képességkialakítás.
Sőt, rakéta sorozatvető is van leírva, juhuuu!
Csak írnák már alá! Hihetetlen milyen szappanopera zajlik évek óta ezzel kapcsolatban (is)...
Elvileg top prioritás, pletykák szerint már sokszor újratárgyalták, párszor eljutott az aláírás közelébe aztán végül semmi!
Csodálom hogy még bárki szóba áll velünk...

Viszont tüzérséget nem írnak, a harckocsi az gondolom, a maradék Leo a többi meg mindenféle lynx verió és társai.
Tüzérség kész: minden leszállítva - már csak lőszer kell, arra utalnak is itt...
Teherautóbeszerzés - ideje már ennek is.

Harcfelderítő osztály és ezred: Na, a Bobó huszárok csak megalkulnak, teljes képességkialkítással, szóval +1 zászlóalj.

Sok digitalizálás meg híradó... okoskártya??? Csak nem a beléptetőkártyára gondolnak itten?

TVE képesség fejlesztésének a folytatása: na ez most horizontálisan vagy vertikálisan?

Fókuszban a személyi állomány megbe.... najo, hagyjuk...

Szolnok felújítás, konkténerből kiköltözés, a már rég készen kellene hogy legyen beruházások most már becsszórameglesznek, új lőszerrraktár.

Na, meglássuk.

További Gidránok nem tudom itt hol szerepelnek. Meg a közepes dandár min fog közlekedni: BTR-en?
Nagyon ciki a BTR...

• Tetszik
Reactions: fishbed and J.G.

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 860
21 183
113
Meg a közepes dandár min fog közlekedni: BTR-en?

Szerintem úgy gondolták, a fejlesztések lépcsőjében először egy közepes dandár, majd további beszerzések által, abból lesz egy nehéz dandár. Nem 2 külön dandár lesz az, figyeld meg. 2-3 dandár anyagából lesz összeállítva és azt adják el mint közepes, majd pedig később, mint nehéz dandár.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 388
104 484
113
Azért az 2028-ban 1,6 millió forint jut a légvédelem fejlesztésére eléggé szíven ütött! Mi tököm kerülhet annyiba? :D
Semmit nem lehet ennyiért venni a védelmi iparban.
Meg igazából már újabb légvédelmi eszközöket kéne venni/fizetgetni 2028-tól. Kb. sosem szabadna így lenullázni a földi légvédelem fejlesztési keretét, erre meg ezt látjuk itt!
A táblázat címét lehagytam.
Ezekben a több év előirányzatait terhelő programok későbbi évekre vonatkozó hatásai szerepelnek
Az 1,6 sztem azt jelenti, hogy 2028-ra gyakorlatilag kifutnak a korábban leszerződött légvédelmi fejlesztésekkel kapcsolatos fizetési kötelezettségek.

Ha a korábbi években megnézed a mondjuk 2026-ra vonatkozó fizetési kötelezettségeket, mindig alacsonyabb volt, de ahogy haladunk előre nő.

• Tetszik
Reactions: Aladeen

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 388
104 484
113
A számok valahogy nem egyeznek.. vagy én értek valait félre?
Igen. Ez nekem is feltűnt.
A költségvetésben szereplő számok, ha mondjuk a légierő és légvédelem működési és felhalmozási kiadásait összeadod és a szövéges részben szereplő összegek passzolnak.

A táblázatban kicsit kevesebb van.
Egy ötletem van. A táblázat a több éves projekteket tartalmazza, ami csak egyszeri, egy évhez tartozó kiadás, az nincs benne, ezért kevesebb.