Technikailag pont most lett vége a pufferzóna fogalmának ( erős túlzás ), miután a Ukránok sikeresen megtámatdak egy szibériai bombázó támaszpontot. Ezek után a földrajzi távolságok már tényleg csak a hagyományos haderővel történő támadások ellen védenek meg bárkit. Viszont a drón és a preciziós rakéta / bomba támadások technológiai fejlődése és a felderítő rendszerek miatt, ahogy itt látjuk nap mint nap a hagyományos haderők koncentrációja pedig sérülékeny.Értéstek meg, hogy Oroszorszag még ellensegesebb velünk, mert pufferzónaként kezel minket és semmikyen targyalási pozíciónk nincs velük szemben. Az ukránok lehet, hogy ugyanolyan ellenségesek mint az oroazok, de ők nem tekintenek ránk pufferzónaként és vannak pozicióink a velük való targyalasokban.
Nem nehéz felfogni, hogy egy alig 10 milliós országra egy 140milliós Olaszország gazdasagi erejű atomhatalom sokkal angyobb veszély, mint egy 30 milliós a végletekig eladósodott 3 éve élet halal harcot vívó a háború veszteségeit évtizedekik nyögő gazdaságilag nulla Ukrajna.
Marad hát a "Véreskezű Hódító Birodalmak" (VHB) számára az atomfegyver, mint az all-in a pókerben.
Ha jól emlékszem Oroszország akkor tolt be egy nagyobb tétet: SMO, amikor Ukrajna felhozta, hogy szeretne ő is all-in képességhez jutni. Ami szerintem egy ennyire megbízhatatlan, dróton rángatott ország esetében különösen veszélyes, mert semmi biztosíték nincs arra, hogy ki ellen mit hogyan és milyen okból tesz.
Én úgy látom, hogy számunkra ha leszűkítjük a lehetőségeket 2-re ami szintén erős egyszerűsítés, akkor vagy a szomszédunk mellett állunk ki tűzzel és vassal félretéve az előzetes nézeteltéréseket amiért a VHB bekebelezett egy részt majd egy gyengébb pillanatában mégis elengedte a szomszédunkat, aki viszont magától értődőnek tartotta, hogy az említett elcsatolt részt magáénak tekintse. Ez a tűzzel vassal kiállás azt is jelentené, hogy egyből feladnánk az önálló cselekvési lehetőségünket és azt átadnánk egy vagy két nagyobb szövettségünknek akihez tartozunk, és akik közül az egyik, nevezetesen az EU minket mint beolvasztandó területre tekintenek, hiszen ők most érzik elérkezettnek arra az időt, hogy elérjék a VHB státuszt.
A másik út, hogy igyekszünk megragadni azokat a politikai lehetőségeket amelyek mentén a szomszédunk és a vele hadban álló VHB és a tengeren túli VHB között előremozdíthatunk valamiféle kompromisszumot. Én ez utóbbira voksolnék, mert a tűzzel vassal kiállásnál még az is probléma, hogy tulajdonképpen nem a szomszédunk, hanem a szomszédunkat irányító erők mellett állnánk ki, akiről konkrétan nem is tudom, hogy kicsodák.