Űrkutatás

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
46 870
90 121
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
46 870
90 121
113
Main Structure of Under-Construction Mega Radio Telescope Capped in Xinjiang

The main structure of a mega fully steerable radio telescope was capped in northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region on Sunday, marking another step forward in the construction of the major scientific research infrastructure project in the country.
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

• Tetszik
Reactions: fishbed and Loken

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 117
19 154
113
Nincs jó hír....

Határozatlan időre elhalasztották az Axiom 4 küldetést, állitólag a Zvezda szivárgás miatt....

:-(
Safety first!

NASA is working with Roscosmos to understand a new pressure signature, after the recent post-repair effort in the aft most segment of the International Space Station’s Zvezda service module.

Fura. A javítást már korábban elvégezték, a nyomást tartja a modul, de hirtelen olyan változás állhatott be, hogy törölni kellett...

Elvileg juni 30-ig ha stabilizálódik a helyzet még jók vagyunk, utánna már több misszió is összecsúszik.

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 850
113
Safety first!

NASA is working with Roscosmos to understand a new pressure signature, after the recent post-repair effort in the aft most segment of the International Space Station’s Zvezda service module.

Fura. A javítást már korábban elvégezték, a nyomást tartja a modul, de hirtelen olyan változás állhatott be, hogy törölni kellett...

Elvileg juni 30-ig ha stabilizálódik a helyzet még jók vagyunk, utánna már több misszió is összecsúszik.

Én is azon a véleményen vagyok, hogy ennek a pénznek sokkal jobb(-an hasznosuló) helye lett lett volna sok-sok kutató-fejlesztő helyen és akkor a propaganda Nemzeti Önérzet múló pillanatai túl is fel tudnánk mutatni valami valós eredményt is végre! :hadonaszos:

A Nemzeti érzések fenntartására meg mintha lenne valami NER-Lovagrend, ami lazán összedobhatta volna ezt a tételt az eltelt pár év alatt, +némi --végre nem csak az öncélú-hatalmi célból összecsődített --Béke-Menet is letehetett volna például végre valami társadalmilag hasznos dolgot, egy ilyen célú adakozásokkal kiegészítve eddigi "tevékenységét"!

Ennyi kommunikációs kreativitásra nem futja a megfelelő helyeken, csak a siker-vetítős pénzégetésre milliárd-HUF-os tételekben!

A véleményem bővebben:
Nem a magyar emberes űrrepülés ellen vagyok!
A politikai-öncélú, csak magyar emberes űrrepülés, --és a "szinte semmi más, de ez szinte minden többi más (pénzügyi)rovására" szemlélet-- ellen vagyok!

A látványos(-nak tűnő) cél mögött a magyar társadalmat és értelmiséget hülyének néző politikai céllal, és főleg annak elsődlegességével és kizárólagosságával van gondom.
A kettőt célt és a valós eredményeket együtt imádnám, támogatnám!
A jelenlegi "csak"-ot lenézőnek és megalázónak tartom!

Ennek ellenére szurkolok! :hadonaszos:

.

• Tetszik
Reactions: endre and gergo55

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 117
19 154
113
Leporoltan egy még 2021-es Kp cikk fordításom a Zvezda modul szivárgásáról, mert Csak most vettem észre, hogy a cikkben a képeket törölte a host, így újra feltöltöttem ha valakit érdekel.

Én is azon a véleményen vagyok, hogy ennek a pénznek sokkal jobb(-an hasznosuló) helye lett lett volna sok-sok kutató-fejlesztő helyen és akkor a propaganda Nemzeti Önérzet múló pillanatai túl is fel tudnánk mutatni valami valós eredményt is végre! :hadonaszos:

A Nemzeti érzések fenntartására meg mintha lenne valami NER-Lovagrend, ami lazán összedobhatta volna ezt a tételt az eltelt pár év alatt, +némi --végre nem csak az öncélú-hatalmi célból összecsődített --Béke-Menet is letehetett volna például végre valami társadalmilag hasznos dolgot, egy ilyen célú adakozásokkal kiegészítve eddigi "tevékenységét"!

Ennyi kommunikációs kreativitásra nem futja a megfelelő helyeken, csak a siker-vetítős pénzégetésre milliárd-HUF-os tételekben!

A véleményem bővebben:
Nem a magyar emberes űrrepülés ellen vagyok!
A politikai-öncélú, csak magyar emberes űrrepülés, --és a "szinte semmi más, de ez szinte minden többi más (pénzügyi)rovására" szemlélet-- ellen vagyok!

A látványos(-nak tűnő) cél mögött a magyar társadalmat és értelmiséget hülyének néző politikai céllal, és főleg annak elsődlegességével és kizárólagosságával van gondom.
A kettőt célt és a valós eredményeket együtt imádnám, támogatnám!
A jelenlegi "csak"-ot lenézőnek és megalázónak tartom!

Ennek ellenére szurkolok! :hadonaszos:

.
Remek, bár nem tudom, hogy válasz ez arra amit írtam, vagy, hogy jön ez most ide..

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 850
113
Leporoltan egy még 2021-es Kp cikk fordításom a Zvezda modul szivárgásáról, mert Csak most vettem észre, hogy a cikkben a képeket törölte a host, így újra feltöltöttem ha valakit érdekel.

Remek, bár nem tudom, hogy válasz ez arra amit írtam, vagy, hogy jön ez most ide..

...csak mert emlékeztem, hogy korábban Te is megemlítetted, hogy a hazai finanszirozása az Űrkutatás területének elég "egyoldalú" és aránytalan, erre a feladatra koncentrálva szinte minden pénzt, a többi durván forráshiányos, és lemaradt terület rovására.

Ezzel a korábbi --és gondolom jelenlegi-- véleményeddel értek egyet: A "vagy ez, vagy az" helyett bőven lenne lehetőség más szakterület gondjait megoldani, és ezt a célt más (MOL, OTP, feneketlen focis pénztemető töredéke, stb...) pénzégető helyekről átcsoportosított forrásokból lazán meg lehetne oldani!
...szerintem! :oops:

Sőt: Sok más károgó/"minden-is sz@r" vélemény sulykolóval ellentétben, mint olvasható, én tudok kivitelezhető megoldást is, ellentétben a döntéshozókkal. :hadonaszos:

U.I.: Jók a szakmai anyagaid! Kösz! :)

.

• Tetszik
Reactions: gergo55

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 117
19 154
113
Az Axiom-4 korábbi technikai csúszásáról jelentek meg részletek;

Ezek szerint a kriogén O2 szivárgás javításával nem voltak elégedettek az Indiaiak, és alaposabb ellenőrzést követeltek, ami nyomán felfedeztek egy korábban nem észlelt hegesztési repedést az O2 vezetéken..

+ Ezt csak úgy..
Mai Fengyun 3D true colour;
20250615-192136.jpg

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 117
19 154
113
HONDA hopp teszt;

Elkészült az első európai Themis is;

Mindeközben mit tippeltek, hány kínai cég fejleszt VTVL rendszert és van már túl az első teszteken?

20250603-160047.jpg

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
7 434
14 850
113
HONDA hopp teszt;

Elkészült az első európai Themis is;

Mindeközben mit tippeltek, hány kínai cég fejleszt VTVL rendszert és van már túl az első teszteken?

20250603-160047.jpg

Lehet, hogy én vagyok lemaradva, de mi a bánatnak egy ilyen bonyolult rendszer, amikor kb. 600-800km/h-ról lazán lehet 40km/h-ra csökkenteni a sebességet a polcról levehető megoldásokkal, és utána ekkora leszállónál meg egy egyszerű "botló-bottal" be lehet indítani az utolsó hajtómű "köhintést" a puha leszálláshoz.
Szerintem ennek a megoldásnak a megvalósításánál sokkal kevesebb technológia és üzemanyag súly kell, bár biztosan kevésbé látványos/divatos és gyanítom nehezebb összeszedni a befektetőktől egy klasszikusokból LEGO-zot/modernizált megoldáshoz az elégetendő pár milliárd $-ocskát!

Szóval nem-tom'.
...vagy rosszul látom?

.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
5 117
19 154
113
Lehet, hogy én vagyok lemaradva, de mi a bánatnak egy ilyen bonyolult rendszer, amikor kb. 600-800km/h-ról lazán lehet 40km/h-ra csökkenteni a sebességet a polcról levehető megoldásokkal, és utána ekkora leszállónál meg egy egyszerű "botló-bottal" be lehet indítani az utolsó hajtómű "köhintést" a puha leszálláshoz.
Szerintem ennek a megoldásnak a megvalósításánál sokkal kevesebb technológia és üzemanyag súly kell, bár biztosan kevésbé látványos/divatos és gyanítom nehezebb összeszedni a befektetőktől egy klasszikusokból LEGO-zot/modernizált megoldáshoz az elégetendő pár milliárd $-ocskát!

Szóval nem-tom'.
...vagy rosszul látom?

.
Egy visszatérő Booster fokozat nem 800km/h kell lassítani, hanem 8 ezer 8000km/h!
Meg mik azok a polcról levehető megoldások?
Botló bot? Wtf?!
Ezek java privát fejlesztés, nem milliárdokban max párszáz millióban számolható. Az ESA Themis se éri el a fél milliárdot pedig az a legnagyobb ezek közül.

Szóval mi a kérdésed, mert az állításaid se feltétlen érthetőek?!

• Tetszik
Reactions: fishbed and endre