[HUN] Toborzás / hadkiegészítés

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 317
5 742
113
A NATO miért csak arról dönt hogy mennyit költsenek a tagországok? Arról miért nem hoznak döntést hogy növeljék a haderők számát x főre? Pl mondjuk amelyik ország nem éri el az 50.000 fős hivatásos állományt az növelje a haderejének a számát ekkorára! Már régóta gondolkodom rajta!

(ez egy elméleti kérdés csak!)
Mert Izland és Luxemburg nem akar Spárta lenni.
Montenegró gazdasága se hiszem hogy kibírna 50.000 hivatásos katonát.

Szóval vannak érvek ellene...

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
1 086
2 278
113
Mert Izland és Luxemburg nem akar Spárta lenni.
Montenegró gazdasága se hiszem hogy kibírna 50.000 hivatásos katonát.

Szóval vannak érvek ellene...
Itt csak egy ország %-os létszám arányát lehet figyelembe venni! Illetve a gazdaság eltartó képessége a lényeg! Hiába akarok én 50-100 ezres hadsereget ha nem bírja az ország pénztárcája.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 244
4 629
113
Itt csak egy ország %-os létszám arányát lehet figyelembe venni! Illetve a gazdaság eltartó képessége a lényeg! Hiába akarok én 50-100 ezres hadsereget ha nem bírja az ország pénztárcája.
Tehat ez úgy megy, hogy egyenkénti orszgspecifikusan van meghatározva a követelmény, nem pedig ilyen általánosan - lásd NATO felajánlás.
Tehát mittomen, Luxemburg től elvárnak egy repülőteret meg annak secujat, rólunk nehéz dandárt meg balti patrolt, olaszoktól már fregattokat is, stbstbstb

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
1 086
2 278
113
Ahol nem bírja a buksza az 50k-t, ott sorozhatnak. Ez nem (lehet) kifogás.
Na de ezek a katonák sátrakban lakjanak? Infrastruktúra is kell. 50-100 ezer katona ellátása se olcsó! S már nem a középkorban élünk, - igények vannak - hideg - meleg víz, edzőterem, klubszoba, szauna, stb, stb, stb....! :p
- Persze kormányunk élhet a középkorban, (kastélyok, uradalmak, stb ) ám a katonaság aki vigyáznak rájuk az 21.sz.-i legyen, ha nem is sokan vannak! Mutogatni elég a népnek!

Törppapa

Well-Known Member
2022. január 29.
1 086
2 278
113
Tehat ez úgy megy, hogy egyenkénti orszgspecifikusan van meghatározva a követelmény, nem pedig ilyen általánosan - lásd NATO felajánlás.
Tehát mittomen, Luxemburg től elvárnak egy repülőteret meg annak secujat, rólunk nehéz dandárt meg balti patrolt, olaszoktól már fregattokat is, stbstbstb
Így tudom elképzelni csak. Hozzátenném az ország területi s földrajzi strukturált arányát is. Azaz ha tenger van ott vízi védelemnek is kell lenni, a hegyekben beépített erőd rendszer, sík vidéken páncélos dandár, stb, stb, stb...!
- Ezért mondtam a mi kis országunknak a területvédelemre kell berendezkedni. Mivel egy lapos tepsik vagyunk! Elvették az összes hegyeinket, nincs védvonalunk!
S ezen a tepsin nem nagy batár harceszközök kellenek amit 10km-ről meg lehet látni szabad szemmel, hanem kicsi lapos a lapos terepbe beolvadó, belapuló gépek kellenek.
- Mit csinálsz ha lőnek rád? Ösztönösen lapulsz hogy minél kisebb felületet mutass az ellenségnek!
Nem pedig hokedlire állsz hogy lássad honnan lőnek rád! :rolleyes:
Ám nekünk 3 emeletes nagy batárok kellenek, tusolóval, wc-vel! Hogyne a 21.sz.-ban! Evidens!

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 244
4 629
113
Így tudom elképzelni csak. Hozzátenném az ország területi s földrajzi strukturált arányát is. Azaz ha tenger van ott vízi védelemnek is kell lenni, a hegyekben beépített erőd rendszer, sík vidéken páncélos dandár, stb, stb, stb...!
- Ezért mondtam a mi kis országunknak a területvédelemre kell berendezkedni. Mivel egy lapos tepsik vagyunk! Elvették az összes hegyeinket, nincs védvonalunk!
S ezen a tepsin nem nagy batár harceszközök kellenek amit 10km-ről meg lehet látni szabad szemmel, hanem kicsi lapos a lapos terepbe beolvadó, belapuló gépek kellenek.
- Mit csinálsz ha lőnek rád? Ösztönösen lapulsz hogy minél kisebb felületet mutass az ellenségnek!
Ám nekünk 3 emeletes nagy batárok kellenek, tusolóval, wc-vel! Hogyne a 21.sz.-ban! Evidens!
Ne kezd már te is....

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 648
11 894
113
Lofaszt látsz 10 kilométerről.
Mérnök hallgatóként figurankostam többször, meg a haromszogelesi pontokra is nehéz volt sokszor ralatni, pedig azokat direkt olyan helyre rakták.
A leopárd nem a hollókői vár tornyában fog szambazni

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 949
6 580
113
Mert az talán ingyen van?
Ingyen nincs semmi - és én nem is állítottam ilyet; bizonyára Mr Strawman mondhatta.

De azért az világos, hogy ha annyit nem tud fizetni az adott állam, hogy attól (elég) szexi legyen a katonaság, akkor megteheti (és meg is teszi), hogy kötelezővé teszi azt (legalábbis a népesség egy adott körének (pl 25 évet betöltött ffiak, ugye).
Ez így megy a legtöbb helyen - ha máskor nem is, de éles helyzetben - többnyire.

Persze érthető, hogy egy hivatásosnak az ilyen érvelés büdös.
Nekem is az lenne.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 149
141 350
113
Ingyen nincs semmi - és én nem is állítottam ilyet; bizonyára Mr Strawman mondhatta.

De azért az világos, hogy ha annyit nem tud fizetni az adott állam, hogy attól (elég) szexi legyen a katonaság, akkor megteheti (és meg is teszi), hogy kötelezővé teszi azt (legalábbis a népesség egy adott körének (pl 25 évet betöltött ffiak, ugye).
Ez így megy a legtöbb helyen - ha máskor nem is, de éles helyzetben - többnyire.

Nekem is az lenne.
Nem ez az érvelésed alapvető hibája.
Hanem hogy a személyi állomány bérezése az apropénz kategória az egészben. Az 50 000 fős haderőt képesseggel is ki kell tölteni és felszerelni, kialakítani az infrastruktúrát és fenntartani valamint a kiképzését finanszírozni.

A személyi kiadás a kissebbik gátja a dolognak a probléma egészét nézve és a sorkatonai alapú 50 000 fős haderőnél olyan sokkal nem drágább a "profi" haderő hasonló létszámban.

A nagy pénz az az hogy az 50 000 fő fel legyen szerelve és kiképezve és ebből a létszámból katonai képességek legyenek kialakítva.

Egyébként én sosem elleneztem egy jól kivitelezett sorkatonai szolgálati rendszer bevezetését.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 397
104 517
113
Nem ez az érvelésed alapvető hibája.
Hanem hogy a személyi állomány bérezése az apropénz kategória az egészben. Az 50 000 fős haderőt képesseggel is ki kell tölteni és felszerelni, kialakítani az infrastruktúrát és fenntartani valamint a kiképzését finanszírozni.

A személyi kiadás a kissebbik gátja a dolognak a probléma egészét nézve és a sorkatonai alapú 50 000 fős haderőnél olyan sokkal nem drágább a "profi" haderő hasonló létszámban.

A nagy pénz az az hogy az 50 000 fő fel legyen szerelve és kiképezve és ebből a létszámból katonai képességek legyenek kialakítva.

Egyébként én sosem elleneztem egy jól kivitelezett sorkatonai szolgálati rendszer bevezetését.
Azért ahogy néztük 320 mrd az MH éves bérköltsége, pedig semmi extra emelt bérezés nincs. Összességében a HM-é minisztérium, suli KNBSZ stb 400 mrd.

Ha kb. dupla ekkora haderővel számolunk simán 600 mrd lehet. És ez csak a bérköltség. Ahhoz jönne a felszerelés, kiképzés, infrastruktúra stb. Ezt nem tudom megsaccolni mennyi.
De akár a GDP 1%-ánál több lehet, 1.000 mrd HUF. Ez a GDP 2%-ból nem jön ki. Ha emelik 3,5%-ára akkor akár.
De ugye ennyi jelentkező nemigen lesz. Ha emelik a bért, mondjuk dupla, talán akkor lehetne ennyi önkéntes, az simán 1.500mrd-os éves költségre felkúszhat. Az már GDP 1,5 %-nál is több.

Ennél már egyszerűbb a sorozás, de azt meg a politika nem vállalja, túl rizikós.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 149
141 350
113
Azért ahogy néztük 320 mrd az MH éves bérköltsége, pedig semmi extra emelt bérezés nincs. Összességében a HM-é minisztérium, suli KNBSZ stb 400 mrd.

Ha kb. dupla ekkora haderővel számolunk simán 600 mrd lehet. És ez csak a bérköltség. Ahhoz jönne a felszerelés, kiképzés, infrastruktúra stb. Ezt nem tudom megsaccolni mennyi.
De akár a GDP 1%-ánál több lehet, 1.000 mrd HUF. Ez a GDP 2%-ból nem jön ki. Ha emelik 3,5%-ára akkor akár.
De ugye ennyi jelentkező nemigen lesz. Ha emelik a bért, mondjuk dupla, talán akkor lehetne ennyi önkéntes, az simán 1.500mrd-os éves költségre felkúszhat. Az már GDP 1,5 %-nál is több.

Ennél már egyszerűbb a sorozás, de azt meg a politika nem vállalja, túl rizikós.
Amúgy nálunk nagyon torzít az ha ez alapján számolnánk az arányokat, hogy mi a szükséges minimum környékét karcoljuk (alulról) a fenntartási költségek terén a rendszerváltás óta.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 244
4 629
113

Nekem is az lenne.

Érdemes felvenni azt az alapállást, hogy a sorkatonaság drágább, mint az önkéntes. Egyébként szerintem még igaz is.

Feltéve persze, ha értelmesen kívánod csinálni.

Ha úgy gondolkodsz, hogy "biztos olcsóbb" akkor persze lehet olcsósítani, de nem a zsold lesz a legnagyob tétel, hanem legfőképp a drága, eszközös nagykötelékes gyakorlatok, lövészetek, kaja, infrastuktúra, nota bene fűtés...
Ismerős helyzet?

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
3 089
6 728
113
Érdemes felvenni azt az alapállást, hogy a sorkatonaság drágább, mint az önkéntes. Egyébként szerintem még igaz is.

Feltéve persze, ha értelmesen kívánod csinálni.

Ha úgy gondolkodsz, hogy "biztos olcsóbb" akkor persze lehet olcsósítani, de nem a zsold lesz a legnagyob tétel, hanem legfőképp a drága, eszközös nagykötelékes gyakorlatok, lövészetek, kaja, infrastuktúra, nota bene fűtés...
Ismerős helyzet?
Ha valós harcértéket akarsz, akkor az sok pénzbe kerül. Ha csak kirakatot, az is, bár az valamivel olcsóbb.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 075
90 377
113
Szalay-Bobrovniczky Kristóf az Embert a vasra! toborzókampányban bevonult, az alapkiképzést sikeresen végrehajtó állomány eskütételéről szóló FB-bejegyzésében kiemelte: 118 hazafi tett ma esküt Magyarország védelmére.

Szólt arról, hogy a most esküt tett rendészek, híradó katonák, díszelgő lövészek, Gidránkezelők, légvédelmi radarkezelők és operátorok adnak értelmet, lelket és küldetést az új high-tech eszközeinknek.

A miniszter emlékeztetett, a harmadik Embert a vasra! kampány ezzel még nem ért véget, A Magyar Honvédség továbbra is várja a seregbe a haza ügye iránt elhivatott fiatalokat, akik július 14-én csatlakozhatnak a haderőhöz.

• Robot
Reactions: J.G.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
47 075
90 377
113

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
2 178
5 338
113
Szia,

Nyilvan lehet dragabbra is csinalni, de 2./3. osztalyu szemelyi allomanyra hulyeseg tobbet kolteni, mint 1. osztalyura.

Nyilvanvaloan sorkatonasagnak akkor van ertelme, ha mukodo tartalekos rendszer is van mellette, es ez adja az olcsosagat a sorkatonsagnak (vagyis lehet, hogy egyszerre csak 10 000 sorkatona van bent egy negyedeves kikepzesen, de akkor 5 ev mulva lesz 200 000 kikepzett 3. osztalyu katona, tehat ha ezt tisztan profi letszamhoz akarjuk hasonlitani, akkor 200 000 profi katonahoz kell hasonlitani).

Persze mint mindig, Krisssnek igaza van, apropenz a 10 000 katona bent tartasa a 200 000 katona felszerelessel ellatasahoz kepest. Meg akkor is, ha Lynx helyett csak rajonkent 1 RGW es 1/3 dron jut nekik.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 244
4 629
113
Szia,

Nyilvan lehet dragabbra is csinalni, de 2./3. osztalyu szemelyi allomanyra hulyeseg tobbet kolteni, mint 1. osztalyura.

Nyilvanvaloan sorkatonasagnak akkor van ertelme, ha mukodo tartalekos rendszer is van mellette, es ez adja az olcsosagat a sorkatonsagnak (vagyis lehet, hogy egyszerre csak 10 000 sorkatona van bent egy negyedeves kikepzesen, de akkor 5 ev mulva lesz 200 000 kikepzett 3. osztalyu katona, tehat ha ezt tisztan profi letszamhoz akarjuk hasonlitani, akkor 200 000 profi katonahoz kell hasonlitani).

Persze mint mindig, Krisssnek igaza van, apropenz a 10 000 katona bent tartasa a 200 000 katona felszerelessel ellatasahoz kepest. Meg akkor is, ha Lynx helyett csak rajonkent 1 RGW es 1/3 dron jut nekik.
Hmmmm
Ez is egy kicsit megfoghatatlan dolog, fuzzy halmaz, mert mit szamolsz bele a költségekbe - és itt bármi mehet.
Szerintem úgy érdemes nézni, hogy mondjuk egy egység - legyen zászlóalj - lövész hivatásos vs önkéntes fenntartása mondjuk egy 5 éves ciklus alatt mint harcba vethető egység.
Most nagyon hasbol, szóval ezek fals számok, de saccperkb 5 evharckepesseget hivatásos alapon vegyunk mindent 1nek.
Soros alapon létszám akkor kb lehet vagy 3 (bevonulo alap-szakkikepzesen-kikepzett), infrastruktúra dettó 3, eszköz 2, fogyó eszköz 3, valahogy bele kellene szuszakolni egy megnövekedett amortizaciot, a mondjuk évenkénti váltást is, meg azt is, hogy az 5 év alatt a hivatásos harc érték leir legalább egy a gorbet, a Soros meg valahol alatta fog jó esetben pulzalni.
Itt ugye ami ténylegesen olcsóbb tud lenni, az a személyi juttatás egy része (mert a kiképző két azért még kellene fizetni), minden más egy árban van - és minden más jóval dragabb, lásd pl mondjuk lövészet atgmel - egy délután el lehet lőni a komplett zászlóalj bérezését.
Természetesen lehet akkor spórolni mindenen -el is értünk a drága jó meg nem teljesen elfelejtett hazai Soros rendszerhez, a 6loszeres kikepzesekehez. Patyomkin sereg szerintem ne legyen cel.

Es akkor ezen felül ha már normális tartalékos rendszert is akarunk mögé, akkor arra is kell még felszerelés, meg infra, meg költés.

Ezért mondom én, hogy a Soros állomány drágább, mi t az önkéntes. Ha normálisan csináljuk.
Másképp meg ne csináljuk.