A spanyol áramszünet okai:
Rendellenes feszültségingadozás okozta az április végi áramszünetet Spanyolországban â ismertette az ökológiai átmenetért felelÅs miniszter az incidens vizsgálatára létrehozott bizottság jelentését kedden a kormányülést követÅ sajtótájékoztatón Madridban.
infostart.hu
Azért vannak benne kemény észrevételek:
Pl: - technikai korlátok
- új erőmű hálózatra termeléséhez 1.5 óra időszükséglet
-“ hibás” biztonsági protokollok (egymásra épülve hibás láncolat jön létre, ha jól értem)
Laikusként egész korrekt “beismerésnek” tűnik.
Reméljük nem csak a spanyolok tanulnak belőle…
A spanyol hálózatra több mint 60 ezer érzékelő - adattároló van feltéve, ami távleolvasással kezelhető. Ennek eredményeképp a valós infót 1 - 2 nap alatt ki lehetett volna deríteni számítógépes elemzésekkel. Az EU-s központ idén decemberre igéri ez ügyben a jelentését. Akkor írtam arról, hogy
a gyenge forgógenerátoros lábakon álló hálózat fázisszög - feszültség lengésbe kezdett, egyes helyeken például 220 kV -on 280 kV-os lökéseket észleltek, melyet a védelmek nem tolerálták. Az átütések, leégések nagyobb károk megelőzésére ezek kezdték bontogatni a hálózati csomópontokat, mind terheléseket mind erőműveket lekapcsolva arról. Ha egy ilyen, országon dominó beindul - akkor nincs megállás..
Azóta dübörög a majré ott - a földgáztüzelési erőművek járatásával jó napsütés mellett is, érdemes lesz megnézni ezen változásokat a spanyol energia politikában..
Érdekességképp mondom hogy magyar szakértők nyilatkoztak arrol, hogy ilyen Magyarországon 1945 óta nem fordult elő - Black Outh...
Saját tapasztalatommal cáfolom ezt a kijelentést - 1984-ben túl jól sikerült egy kisérleti zárlati próba a kőbányai állomáson - a próba készülék tartós zárlatba ment át, a védelmek és a fedővédelmek sem mentek bizonyos oknál fogva. A hálózatra trafón keresztül felkerült tartós zárlat zuhanásba vitte a frekvenciát, kb 10 20 másodperc múlva előbb a frekvenciavédelmek I.es, majd II. es fokozatai léptek működésbe - lényegében a stratégiai (kórház, rendörség, katonaság, robbanásveszélyes ipar) pár %-os terhelésen kívül nem maradt senki az alaphálózaton - ami épp hogy nem esett szét.
Persze nemrég szereltem le a 8 hónapos tartalékos szolgálatból, az ott látottak azért munkálkodtak bennem - indul a III Vh?
Mert mikor visszakerültem a munkahelyre - tele lettünk rakva olyan védelmi relékkel melyet azonnal fel kellett volna raknunk harckészültségnél - mely a működési energiát magából a zárlatból szedi ki. Ezekre háborús sérülések miatti ideiglenes működtetésre lettek szánva.
Szerencsére a II fokozat működése után stabilizálódott a helyzet - leválasztották a zárlatot a hálózatról, és a helyszineken lévő vagy kiérkező alállomás kezelőkkel telefonon állandó kapcsolattartás mellett, egymás után szedték vissza a középfeszültségű vonalakat. Igy kb fél óra múlva minden fogyasztó ismét el lett látva.