Egy visszatérő Booster fokozat nem 800km/h kell lassítani, hanem 8 ezer 8000km/h!
Meg mik azok a polcról levehető megoldások?
Botló bot? Wtf?!
Ezek java privát fejlesztés, nem milliárdokban max párszáz millióban számolható. Az ESA Themis se éri el a fél milliárdot pedig az a legnagyobb ezek közül.
Szóval mi a kérdésed, mert az állításaid se feltétlen érthetőek?!
A sok-ezerről kb 800km/h-ra történő jelenlegi fékezéssel nincs is bajom, és arra is meg vannak/voltak a korábbi "polcról levehető" olcsóbb/egyszerűbb technikai megoldások, de a jelenlegi --800km/h-tól földet érésig tartó-- "szöszmötölésre" szerintem az ejtőernyős lassítás és csak az utolsó pár(tíz)méterre szorítkozó "puha landolás" fázis szerintem sokkal költséghatékonyabb --bár kevésbé divatos/látványos-- megoldás!!
A fékező-rakéta bekapcsolásnál a "botló-bot"-nak keresztelt megoldást alkalmazza Pl a Tu-114 felderítődrón az ejtőernyős földet érésekor, a "Puha-landolás lassítórakétával" fázis beindítására.
A mostanihoz hasonló nagyságrend --kb.: 1-2 tonna-- ez is, de ez volt a 70-es években. Szerintem most sem lehet "Mission Impossible" a visszatérő 10-20-50 Tonnákkal!
Nekem nagy-vonalakban jobbnak tűnik, mint a --szerintem túl-hyppolt-- Musk-féle megoldás, +kevesebb lenne vmivel az igénybe vett hajtómű-üzemóra és valamennyivel kevesebb --mennyi súlyú ? -- üzemanyagot kéne az egész úton cipelni!
szerintem ez súly takarékosabb is lehetne!
Ez persze mostani marketing-/média-vezérelt Világnak egy "széllel(divattal) szembeni bőrkabát berregtetés"-nek tűnik --az is

.