Nesze neked csóró NER-lovagok.
A szó, amit keresel, amire rákeresel, az a cukor.
Más.
Direkt befecskendezős benzinmotor. Ma megnéztem, megszaglásztam az öt hónapja cserélt motorolajat. (Gyakorlatilag fél évente kell előírás szerint cserélni, ha csak nem mész vele évente 15000 kilométert).
Szokás szerint erősen benzinszagú és már fekete, mint egy dízelmotoré.
Talán már írtam (akár többször is), van egy motorfejlesztő mérnök levelező ismerősöm, BMW, AVL, Liebherr, ilyen ámátőr helyeken fejleszt.
Érdekes dolgokat szokott írni (kérdéseimre).
Pl. manapság már rendre nem fér bele 8000 órás fékpadi teszt, mert mire lefutna a gyártásba kerülési idővel (prototípus motor; időnként elakad a teszt, módosítani kell, lehet kezdeni elölről, stb.), már az újabb EURO normaverzió lesz az új követelmény...
S csodálkozunk, hogy nem győzik a visszahívásokat a gyárak banális hibák miatt...
www.vezess.hu
Szóval tőle """tudom""" pl. , hogy a mai "korszerű" motorok hidegindításkor egész extrém beállításokban kénytelenek működni az első percben, csakhogy a káros anyag kezelő rendszerek az előírások miatt a lehető leghamarabb üzemi hőmérsékletre hevüljenek...
(Állítólag többségükkel erősen javallott kivárni ezt az időt)
Hallgassátok csak, hogy milyen dadogva indul, szenvedve jár az első percben!
Pedig itt 16 henger van, meg 8000 köbcenti, meg négy turbó fújja...
Gyakorlatilag ma ott tartunk, hogy elsősorban a kipufogógáz kezelő rendszerekhez van tervezve a motor, s másodsorban a felhasználó számára.
(Kit érdekel, hogy - ha jót akarsz magadnak - 70-120 ezer kilométerenként költeni kell dióhéjtisztításra!?)
Jobb esetben.
A Peugeot-k, Citroënek és Opelek leggyakoribb, Puretech nevű benzinmotorja korszerű, alacsony a károsanyag-kibocsátása, de kockázatos vele használt autót venni, és erről egy darabig a gyártók sem tudtak.
telex.hu
S már csak ezek lesznek a jövő belsőégésű motoros használt autóiban, s nem a szögegyszerű, 1.4 szívóbenzin ideges....