A pénz világa

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 070
36 782
113
A nettó medián most tán 400 alatt van. És abba nem számolnak be sok alacsony jövedelműt. Meg ott vannak a nyugdíjasok, gyerekek stb. Lakosság gondolom 60-80%-ának ennél számottevően kevesebből kell megélnie. Ezért is brutálisan rosszak a fogyasztási adatok.

Az hogy sok embert látsz boltban, autóval, szállodába az nem számít, mert ahhoz elég a lakosság kis részének viszonylag normálisan élnie. Sőt, a kajaboltok mindenképpen tele vannak, mert akkor is elmennek boltba az emberek, ha párizsit vesznek, mert akkor is ha szalámit és sajtot. Az újautó-vásárlás - amit szoktak mondani egyfajta indikátornak, hogy mennyire megy jól az embereknek - az úgy rémlik eléggé rossz. Az egészségügyre is sokat kell költeniük az embereknek, mert az állami egészségügyet szándékosan leépítették. Lakáshoz jutni meg nehezebb mint 15 éve. És még ott van, hogy mind az állam, mind a társadalom egyre jobban adósodik el. Azaz a kiadások egy része hitelből megy. Meg olyan apróságok ,hogy például az utak nagyon rossz állapotban vannak, ezért az autó is jobban amortizálódik. Vagy az oktatás leépült, többet költenek magántanárra. A szolgáltatások is drágulnak.

Szóval mind a tapasztalat, mind a számok azt mutatják, hogy egyre rosszabb anyagi helyzetben vannak a magyarok és egyre rosszabb körülmények között. Ami ráadás, hogy ez a helyzet vagy két Marschall segélynyi ajándék pénz mellett jött létre.
Hát ez az.Mert van,aki Benleyvel jár a Lidlbe (rendszeresen látom...),de mellette meg 10 20+ éves autó van a parkolóban.És amennyire tudom,környékünkön az átlag ember csak szeretne 400ezret keresni.
A NER nyertesei nagyon jol élnek,mert szarrá lopták magukat.Úgy van kialakitva a rendszer,hogy könnyedén jol éljenek.Egy másik réteg meg tartja magát.Az ország 2/3a viszont nem él jol.Csak megél,úgy ahogy.
És az átlag ember gyereke két módon juthat lakáshoz.Ha örököl,vagy ha kimegy nyugatra,és vagy ott vesz,vagy a nyugati keresetéből vesz itthon.Utóbbi azomban azzal jár,hogy lényegében csak szabadságán látja a családját-és ennek meg is vannak a következményei.....Vagy szétmennek,vagy megunják a kinlódást,és végleg kiköltöznek.
A lakástámogatások nem az átlagfiatalnak szolnak,hanem a NERkedvezményezetteknek,hogy még jobban gazdagodjanak.Az átlag meg fizeti az adójával (és fizeti,mert az szja helyett a közvetett adóztatással fizeti-ami megint az átlagembert súlytja,de keményen)

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 857
105 628
113
k. Lakáshoz jutni meg nehezebb mint 15 éve.
Most csak ezt kiemelném.
Lóxart Mama!
15 éve mki azt nézegette mennyi az euró-forint árfolyam, mert vkinek havonta, kéthavonta tízezreket nőtt a lakás vagy jelzáloghitel törlesztőrészlete. Amibe faxán belevezényelte a kormány és a bankok a lakosságot a korabbi kedvezményes állami lakásvásárlási program megszűntetése után.

Persze mkinek volt egyéni felelössége is. De ha bementél egy hitelért a bankba, eléd tették a lehetőségeket. 3 misi devizahitel 30.000 havi törlesztő, vagy 60.000 forint hitelben. Válassz!! És a csapból is az ömlött, lúzer aki forinthitelt vesz fel.
Önerő minimál, a hitelképessegedet alig vizsgálták. Van máshol hiteled? A kutya nem nézte, bemondásra ment. Így lett a 15 évvel ezelőtti magyar társadalom és az állam adósrabszolga az IMF pórázán.

Nah, ezek a korábbi vadkapitalista szabályok mára megszüntek. Igen, ha úgy nézed 20 éve könnyű volt devizahitelt felvenni. De 3-5 év alatt falhoz is verték az országot és az egész társadalmat.

Tehát 15 éve állt, pangott a magyar lakáspiac. Befagyott a hitelezés, a régi xar hitelekből igyekezett mki ki, a cégek meg az állam is, sőt a bankok is.
Itt Orbán-Matolcsy bravúrosan mentett ki többszázezer embert a árfolyamgáttal, végtörlesztéssel, fotintosítással. Persze nem mki jött ki, de a döntő többségnek nagy segítség volt. Sőt nem várt kárpótlás, amikor a már korábban kinyögött devizahiteled után, utólag utalt neked vissza a bankod!!!
Aki még így is bent ragadt fizetésképtelenül, nem árverezte el a bank a lakását, hanem egy állami ingatlankezelő vette át és oda törlesztett kedvezményesen.

Alapvetően, mki xarul járt nagyon a devizahitelekkel!! Az állami intézkedések csak a ráqúrás mértékét csökkentették és adtak sanszot, hogy ebből a hitelcsődből legyen kiutad.

Ezt a visszaemlékezést érdemes elolvasni.

A forintosítás és az elszámolás utólagos megítélése kettős: a forintosítás jegybanki számításokkal jól megalapozott, ugyanakkor ritka szerencsés időzítésű döntés volt, hiszen a jegybank devizatartalékának arányos mértékű bevonásával még a svájci frank árfolyamának 2015. januári elszállása előtt, 2014 novemberében sikerült a szükséges bankközi műveleteket végrehajtani hozzá. Ezermilliárd forintokban mérhető gazdasági áldozatot sikerült ezzel idejében kivédeni. Ugyanakkor az elszámolás egyes alapelvei, szerződéses feltételek tömeges tisztességtelenségének válogatás nélküli kimondása és a bankok teherviselő képességének a végletekig való kihasználása joggal adott okot számos vitára és felháborodásra. A lakosság kétségtelenül nagyot nyert az akción, még ha ezt közvetlenül sokan nem is érezték, hiszen nem az eredeti, hanem az aktuális, tragikusan megemelkedett tartozásuk csökkent az elszámolás következtében jelentősen. Mindent egybevetve a devizahiteles forintításra és elszámolásra okot adó, válság előtti és válság közbeni gazdaságpolitikai hibák nagy tanulságokkal jártak a jövőre nézve is.

Ezek után a Csok, 5%-os lakásépítési Áfa progi után indult be 2016(?)) táján újra minden a lakáspiacon. Persze nőttek az ingatlan árak, de azért mert lett kereslet. Állami támogatás nélkül nem volt és lehetőségek is csak a nagyon szerencséseknek.

Itt kell megtalálni az egyensúlyt. Államilag segítse a lakáshoz jutási lehetőségeket, de legyen egy felsö korlát. Majd kiderül ezek a szabályozók, pl. négyzetméterplafon, mennyire hatékony. Pesten, 3-4 megyei jogú városban lehet hatékony, de máshol azért bőven ez alatt vannak az árak. Figyelni kell ott ne húzza extrém mód fel az árakat az új lakástámogatási politika.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 929
15 600
113
Köszi az ajánlót, pár oldalt beleolvastam (nem ismertem).
Lehet, hogy az a titka, hogy nagyjából aszerint élek, amit ez a könyv is mond? (13 éve, mikor dolgozni kezdtem, a havi nettó 75ezerből pont mindig 10%-ot igyekeztem félrerakni, a diákhitel törlesztő mellett. Most néztem meg az excelben, rég volt...)
Erénye a könyvnek, hogy nagyon egyszerű a nyelvezete. Ja, gyerekkorom óta sporlós vagyok én is. Jó volt olvasni, hogy más is így gondollkodik. Szívem szerint bevezetném középiskolai tantárgyként. Annyi ökörséget megtanítanak a kölyköknek, csak, ami igazán fontos azt nem.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 147
41 896
113
Arra értettem hogy nem feltétlenül éri meg ez az erőltetett önfenntartás.
Mi erőltetett ebben? 3 óra naponta...
Ezt bárki meg tudja tenni...eközben ha kinézek, 150 kg hús sétálgat...
Számolva...
10db tojás ~1.000.-
1l 3.5%os tej ~500.-
1kg szalonna~ 4.000.-
1kg füstölt sonka~ 5.000.-
1kg disznó hús ~1.500.-
1kg zsír~ 1.000.-
1kg töpörtyű ~4.000.-
1kg nyúl hús~4.000.-
1kg sajt~3.000.-
kerekítve nyilván....

pl.:levágok 1db nyulat (3kg) 12.000-20perc...

Az éves takarmány az állatoknak 12x30.000=360.000...ebben a kutya és a macska is benne van.
ebből lesz kb.:
52x20 tojás=104.000.-
52x5l tej=130.000.-
és még mindig meg van a hús...tehát a fele az összegnek már elszámolható...
Ha levágok egy disznót, legyen 50 kg szín hús...75.000.- ha feldolgozom, akkor még több...mi itt az erőltetés? És akkor még nem számoltam, hogy a vásárlásra elpazarolt időt. Ezeket NEM kellett megvennem...

Egyébként szétnézve Budapest útjain a 15-20 milliós SUV-ok ezreit, meg a plázák és a repülőgépek tömöttségét, valóban nehéz meglátni, hogy itt miért is lenne olyan szar élet, mint azt sokan mondják. Szerintem magyar ember soha nem élt olyan jólétben, mint 2025-ben, de hát erre a mindenszaristák úgyis csak a röhögést tolják majd... A reggeli lattéjuk iszogatása közben.
Elég megnézni, hogy miket dobnak ki az emberek...egy lakosság anyagi helyzetéről a szemete a legárulkodóbb...
A nettó medián most tán 400 alatt van. És abba nem számolnak be sok alacsony jövedelműt. Meg ott vannak a nyugdíjasok, gyerekek stb. Lakosság gondolom 60-80%-ának ennél számottevően kevesebből kell megélnie. Ezért is brutálisan rosszak a fogyasztási adatok.
A háztáji pont ebben segítene...nyugdíjas/gyerek simán ellát egy állatállományt...
A lakástámogatások nem az átlagfiatalnak szolnak,hanem a NERkedvezményezetteknek,hogy még jobban gazdagodjanak.Az átlag meg fizeti az adójával (és fizeti,mert az szja helyett a közvetett adóztatással fizeti-ami megint az átlagembert súlytja,de keményen)
Persze...az az "átlagfiatal" aki 25 év alatt szinte nem is fizet jövedelemadót.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 070
36 782
113
Mert közvetett adózás van,de az nagyon durván-és azt elsősorban a kisember fizeti.
Igy működik a propi.Látványosan csökketntik a közvetlen adókat,és ezt szajkózzák.Közben a közvetett adók világbajnok szintűek.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 147
41 896
113
Ez a mindenszaristázás nem tudom hogy jön ide. Arra értettem hogy nem feltétlenül éri meg ez az erőltetett önfenntartás.
Az még bele sem számoltam, hogy a saját magam által megtermelt élelmiszer minősége, magasan túlszárnyalja a boltiét, vagyis az általam feltüntetett értékek nem is igazán helytállóak...

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 147
41 896
113
Mert közvetett adózás van,de az nagyon durván-és azt elsősorban a kisember fizeti.
Igy működik a propi.Látványosan csökketntik a közvetlen adókat,és ezt szajkózzák.Közben a közvetett adók világbajnok szintűek.
Most írtam le, a háztájiban nincs semmi adófizetés...megtermeled-megeszed...a takarmányban van adótartalom...persze.
Ja, gyerekkorom óta sporlós vagyok én is. Jó volt olvasni, hogy más is így gondollkodik.
A saját káromon rájöttem arra, hogy amit nem költök el, azt nem is kell megkeresnem-ledolgonom, így az életem is kötetlenebb, biztosabb, mindig van tartalékom. Ami a legtöbb pénzt elviszi, az az ételpazarlás...Ennek egyik formája az, hogy nagyon kevesen főznek otthon. A másik az, hogy nem gondolnak bele abba, hogy a boltban megvásárolható élelmiszek vajon milyen eljárásokkal készülnek, hogy kibírják a teljes ciklust addig, hogy megveheti a boltban....mennyi felesleges energia hogy 20dkg párizsi lefóliázva az asztalára kerüljön...hogy a felbontás után 30 perccel megzöldüljön és te kidobd...iszonyú a pazarlás...és a megromló áru értéke is benne van a fogyasztói árban....

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 070
36 782
113
Erénye a könyvnek, hogy nagyon egyszerű a nyelvezete. Ja, gyerekkorom óta sporlós vagyok én is. Jó volt olvasni, hogy más is így gondollkodik. Szívem szerint bevezetném középiskolai tantárgyként. Annyi ökörséget megtanítanak a kölyköknek, csak, ami igazán fontos azt nem.
Alapfokon,amolyan közérthető ismeretterjesztés formájában kéne tanitani közgazdaságtant.Meg adózási rendszerekről ismereteket,csahogy megértse a pórnép is,hogy miért van nálunk valójában qrvára nagy adóteher,miközben a bérlapon nem látszik....Mert nagyobb a megszoritás folyamatosan,mint annó a Bokros csomag idején volt.
És jogi ismereteket is kéne tanitani,alapfokon.De azt se tanitanak.
Marki-Zay mondásaibol egy nagyon igaz volt.A jenki közmondás idézése
A magyar népet gombának nézik.Sötétben tartják,és trágyával etetik.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
21 070
36 782
113
Most írtam le, a háztájiban nincs semmi adófizetés...megtermeled-megeszed...a takarmányban van adótartalom...persze.
Én meg az átlag fiatalról irtam.....
Különben be kéne vezetni a vagyonadót,köztük a földadót is.Részben,hogy ne csak a melosok fizessenek adót (közalkalmazottak adózása egy látványpékség,adókbol kapják a fizetésüket).De nem sima sarcként elsősorban,hanem ösztönző jellegű szabályozással.

• Hűha
Reactions: Kim Philby

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 929
15 600
113
A saját káromon rájöttem arra, hogy amit nem költök el, azt nem is kell megkeresnem-ledolgonom, így az életem is kötetlenebb, biztosabb, mindig van tartalékom. Ami a legtöbb pénzt elviszi, az az ételpazarlás...Ennek egyik formája az, hogy nagyon kevesen főznek otthon. A másik az, hogy nem gondolnak bele abba, hogy a boltban megvásárolható élelmiszek vajon milyen eljárásokkal készülnek, hogy kibírják a teljes ciklust addig, hogy megveheti a boltban....mennyi felesleges energia hogy 20dkg párizsi lefóliázva az asztalára kerüljön...hogy a felbontás után 30 perccel megzöldüljön és te kidobd...iszonyú a pazarlás...és a megromló áru értéke is benne van a fogyasztói árban....
Mint mondtam a könyvnek nagyon egyszerű a nyelvezete 10+ éves fiatalok símán megértik. Akinek nincs kedve elolvasni, a könyv lényege néhány pontba szedve:
1. Ha félre akarsz tenni a jövedelmedből, azt nem a hónap végén teszed, mert szinte garantált, hogy nem fog menni. Amint megkapod a jövedelmed, első dolog, hogy félreteszel belőle.
2. A könyv 10%-ot ajáln. Az író kb. ezt lőtte be, mint olyan érték, amit bárki képes tartani. Nyílván vannak szociális esetek, akik tényleg képtelenek erre, viszont a társadalom nagyrésze, nem ilyenekből áll. Akinek meg nagyobb a jövedelme, azt csinálhatja nagyobb értékkel.
3. Az egyén/család a pénzügyeit tervezze meg előre. Csináljon egy költségvetést, hogy mire költ és amennyire lehetősége van rá tartsa is be. Az ember ugye tudja, hogy kb. mellyek a havi rendszerességű kiadásai: kaja, rezsi, mindenféle bértlet stb. stb. ebben benne van az is amit elsőként félretesz. Írja össze, számolja ki és ne költsön hírtelen impúlzusok alapján, minden hüllyeségre.
4. Fektesse be a megtakarított pénzt olyan dolgokba, amihez ért. Talán ez az egyik legértékesebb része a könyvnek, mivel levezeti, hogy a legjobb befektetés a tanulás (bár lehet, hogy ezt már csak én értelmezem így). A könyv példákat is ad, hogy úszik el az ember pénze, mikor balekora bízza.

mijki

Well-Known Member
2012. augusztus 12.
615
1 642
93
Most csak ezt kiemelném.
Lóxart Mama!
15 éve mki azt nézegette mennyi az euró-forint árfolyam, mert vkinek havonta, kéthavonta tízezreket nőtt a lakás vagy jelzáloghitel törlesztőrészlete. Amibe faxán belevezényelte a kormány és a bankok a lakosságot a korabbi kedvezményes állami lakásvásárlási program megszűntetése után.

Persze mkinek volt egyéni felelössége is. De ha bementél egy hitelért a bankba, eléd tették a lehetőségeket. 3 misi devizahitel 30.000 havi törlesztő, vagy 60.000 forint hitelben. Válassz!! És a csapból is az ömlött, lúzer aki forinthitelt vesz fel.
Önerő minimál, a hitelképessegedet alig vizsgálták. Van máshol hiteled? A kutya nem nézte, bemondásra ment. Így lett a 15 évvel ezelőtti magyar társadalom és az állam adósrabszolga az IMF pórázán.

Nah, ezek a korábbi vadkapitalista szabályok mára megszüntek. Igen, ha úgy nézed 20 éve könnyű volt devizahitelt felvenni. De 3-5 év alatt falhoz is verték az országot és az egész társadalmat.

Tehát 15 éve állt, pangott a magyar lakáspiac. Befagyott a hitelezés, a régi xar hitelekből igyekezett mki ki, a cégek meg az állam is, sőt a bankok is.
Itt Orbán-Matolcsy bravúrosan mentett ki többszázezer embert a árfolyamgáttal, végtörlesztéssel, fotintosítással. Persze nem mki jött ki, de a döntő többségnek nagy segítség volt. Sőt nem várt kárpótlás, amikor a már korábban kinyögött devizahiteled után, utólag utalt neked vissza a bankod!!!
Aki még így is bent ragadt fizetésképtelenül, nem árverezte el a bank a lakását, hanem egy állami ingatlankezelő vette át és oda törlesztett kedvezményesen.

Alapvetően, mki xarul járt nagyon a devizahitelekkel!! Az állami intézkedések csak a ráqúrás mértékét csökkentették és adtak sanszot, hogy ebből a hitelcsődből legyen ki
Igaz, én még akkor gyerek voltam, de úgy tudom, senki fejéhez nem tartottak fegyvert, hogy forint alapú hitel helyett deviza alapút vegyenek fel, csak a legtöbb ember 0 pénzügyi ismeretettel csak annyit látott, hogy alacsonyabb azon a THM... és amikor ez bedőlt, akkor az állambácsi a felelősségteljes polgárok adójából kimentette őket.

Az elmúlt 6 évben meg hála Orbánnak évente 10-30%-kal drágultak a lakások, ja, tényleg könnyű lakást venni...

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 857
105 628
113
Igaz, én még akkor gyerek voltam, de úgy tudom, senki fejéhez nem tartottak fegyvert, hogy forint alapú hitel helyett deviza alapút vegyenek fel, csak a legtöbb ember 0 pénzügyi ismeretettel csak annyit látott, hogy alacsonyabb azon a THM... és amikor ez bedőlt, akkor az állambácsi a felelősségteljes polgárok adójából kimentette őket.
Most így messziről ez egyszerűbbnek tűnik. ( Engem ez nagyon nem rángatott meg)

De mégegyszer a csapból is ez folyt, mki az állam, a bank is ezt ajánlotta, az alternatíva, majd dupla akkor törlesztőrészlet volt.

De alapvetően a remdszer volt xar és terelt mkit ebbe az irámyba.
2417354_f0935c84146f2247191d219191c31fcf_wm.jpg

Önerő minimál, a hitelképessegedet alig vizsgálták. Van máshol hiteled? A kutya nem nézte, bemondásra ment. Így lett a 15 évvel ezelőtti magyar társadalom és az állam adósrabszolga az IMF pórázán..

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 147
41 896
113
Most így messziről ez egyszerűbbnek tűnik. ( Engem ez nagyon nem rángatott meg)

De mégegyszer a csapból is ez folyt, mki az állam, a bank is ezt ajánlotta, az alternatíva, majd dupla akkor törlesztőrészlet volt.

De alapvetően a remdszer volt xar és terelt mkit ebbe az irámyba.
2417354_f0935c84146f2247191d219191c31fcf_wm.jpg
Azt ne felejtsük el, hogy a banki üzletkötők ugye százalékért dolgoztak/nak....érdemes ebben a témában (bár már linkeltem) megnézni a The big short c. filmet.
Amúgy ha a "biznisz" egészét nézzük ez olyan mint a tőzsde...akinek van pénze annak több lesz.

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
6 298
10 685
113
Most csak ezt kiemelném.
Lóxart Mama!

Alapvetően, mki xarul járt nagyon a devizahitelekkel!! Az állami intézkedések csak a ráqúrás mértékét csökkentették és adtak sanszot, hogy ebből a hitelcsődből legyen kiutad.

Ezt a visszaemlékezést érdemes elolvasni.

A forintosítás és az elszámolás utólagos megítélése kettős: a forintosítás jegybanki számításokkal jól megalapozott, ugyanakkor ritka szerencsés időzítésű döntés volt, hiszen a jegybank devizatartalékának arányos mértékű bevonásával még a svájci frank árfolyamának 2015. januári elszállása előtt, 2014 novemberében sikerült a szükséges bankközi műveleteket végrehajtani hozzá. Ezermilliárd forintokban mérhető gazdasági áldozatot sikerült ezzel idejében kivédeni. Ugyanakkor az elszámolás egyes alapelvei, szerződéses feltételek tömeges tisztességtelenségének válogatás nélküli kimondása és a bankok teherviselő képességének a végletekig való kihasználása joggal adott okot számos vitára és felháborodásra. A lakosság kétségtelenül nagyot nyert az akción, még ha ezt közvetlenül sokan nem is érezték, hiszen nem az eredeti, hanem az aktuális, tragikusan megemelkedett tartozásuk csökkent az elszámolás következtében jelentősen. Mindent egybevetve a devizahiteles forintításra és elszámolásra okot adó, válság előtti és válság közbeni gazdaságpolitikai hibák nagy tanulságokkal jártak a jövőre nézve is.

Ezek után a Csok, 5%-os lakásépítési Áfa progi után indult be 2016(?)) táján újra minden a lakáspiacon. Persze nőttek az ingatlan árak, de azért mert lett kereslet. Állami támogatás nélkül nem volt és lehetőségek is csak a nagyon szerencséseknek.

Itt kell megtalálni az egyensúlyt. Államilag segítse a lakáshoz jutási lehetőségeket, de legyen egy felsö korlát. Majd kiderül ezek a szabályozók, pl. négyzetméterplafon, mennyire hatékony. Pesten, 3-4 megyei jogú városban lehet hatékony, de máshol azért bőven ez alatt vannak az árak. Figyelni kell ott ne húzza extrém mód fel az árakat az új lakástámogatási politika.

Most behoztad a már deviza-csapdába került emberek helyzetét a friss vásárlókhoz. Holott az nem különösebben tartozik ide.

Ha pénzt kapnak az emberek lakásra, de nem nő az építési kapacitás, akkor nem többen vesznek lakást, hanem csak nő a lakások ára. Ez az egyik oka, hogy nem működnek ezek a lakáshitelek. A másik, hogy a középosztályt, a felső középosztályt támogatják elsősorban. Azok kapnak hitelt, akik kevésbé szorulnak rá. Ugyanis ezen lakáshitelek egyik célja a középosztály támogatásának megvásárlása, nem a lakáshoz jutás segítése. Ráadásul a támogatás adóforintokból valósul meg, vagyis mindenki fizeti az árát. Miközben csak a középosztály vagy az afölötti nyer vele. A szegényektől a jómódúak felé pumpálják a pénz.

Már az első Orbán kormány behozta a lakásvásárlási hiteleket, de már akkor mondták, hogy ez így túl fogja terhelni a költségvetést. Amivel aztán a következő kormánynak kellett megküzdenie. Az első Orbán kormány hozta be a devizahiteleket is. Így a rákövetkező kormány idején kerültek a középpontba a devizahitelek. És ahogy írtad elég felelőtlenül mentek a dolgok. Mindenki felelőtlen volt. Aki felvette az is, a bankok is, az állam is, mert nem szabályozta rendesen. A gazdasági világválság idején aztán elszállt az egész. Mint ahogy amúgy az egész világon is.

A forintosítás is úgy tudom úgy zajlott, hogy a jómódúbbak jártak jól. Közben az MNB óriási hasznot is húzott rajta - nyilván maguknak a devizahiteleseknek a kárára. Aztán ezt a pénzt jól ellopták. Egyébként jópár ember lehetett öngyilkos a devizahitelesek közül, csak hát ezen ügyek sose kerültek ki.

És hiába az évtizedes elk*rás, tovább folytatják. Ez fizetős cikk, de még így is kiolvasható a lényeg:

" Megfizethetőbb maradt volna a lakhatás, ha a 2010 utáni Orbán-kormányok semmit sem tettek volna, és nem hirdettek volna több lépcsőben támogatási programokat – vonható le a következtetés a GKI Gazdaságkutató Zrt. tanulmányából. Amíg az elmúlt tíz évben az Európai Unió átlagában 58 százalékkal drágultak a lakások, addig nálunk 237,5 százalékkal. "

• Vicces
Reactions: Kim Philby

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
5 715
19 058
113
A szegényektől a jómódúak felé pumpálják a pénz.

Érdekes, hogy ezzel szemben egyik magasemeleti polgártásunkat sem zavarja, sőt könnyes szemű nosztalgiával tekint vissza rá, hogy előtte meg 75 évig a kommunista párt szavazatvásárlása érdekében épp a középosztályt fosztották ki és tették tönkre.

Mert ugye mindegyikük piaci áron megvásárolta azt a panelt, igaz?

75 évig a proli megtehette, hogy elbújt a tömegben, és a törekvő, dolgozni akaró réteg munkájából szedte le sunyin a sápot, lehúzva mindenki a langyos vízbe, a maga szintjére, cserébe örömmel leszavazott a Pártra aki mindezt biztosította neki; most pedig, hogy ez a világ elmúlt, bőszenb csattogtatja a pofáját hogy ő aztán nem ad bele semmit, és különben is senki ne jusson senki előbbre, mint ő a büdösben.

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 147
41 896
113
Ha pénzt kapnak az emberek lakásra, de nem nő az építési kapacitás, akkor nem többen vesznek lakást, hanem csak nő a lakások ára. Ez az egyik oka, hogy nem működnek ezek a lakáshitelek. A másik, hogy a középosztályt, a felső középosztályt
Bocsáss meg, de mint köztidomású, az új lakás básárlásra és építtetésre ösztönöztek mindenkit.
A másik, hogy a középosztályt, a felső középosztályt támogatják elsősorban. Azok kapnak hitelt, akik kevésbé szorulnak rá. Ugyanis ezen lakáshitelek egyik célja a középosztály támogatásának megvásárlása, nem a lakáshoz jutás segítése. Ráadásul a támogatás adóforintokból valósul meg, vagyis mindenki fizeti az árát. Miközben csak a középosztály vagy az afölötti nyer vele. A szegényektől a jómódúak felé pumpálják a pénz.
A mai/90.utáni "köznéposztály" az éppen a kádárkori nomenklatúra nyerresei/örökösei...
Az első Orbán kormány hozta be a devizahiteleket is. Így a rákövetkező kormány idején kerültek a középpontba a devizahitelek. És ahogy írtad elég felelőtlenül mentek a dolgok. Mindenki felelőtlen volt. Aki felvette az is, a bankok is, az állam is, mert nem szabályozta rendesen. A gazdasági világválság idején aztán elszállt az egész. Mint ahogy amúgy az egész világon is.
Valóban, viszont a szabélyozás felhígítását a Megyó-Gordonka kúrmány tette lehetővé...
A forintosítás is úgy tudom úgy zajlott, hogy a jómódúbbak jártak jól. Közben az MNB óriási hasznot is húzott rajta - nyilván maguknak a devizahiteleseknek a kárára. Aztán ezt a pénzt jól ellopták. Egyébként jópár ember lehetett öngyilkos a devizahitelesek közül, csak hát ezen ügyek sose kerültek ki.
Akkor nézzük csak? Ki járt jól a forintosítással? Az ügyvédek és a bankok...meg azok a gazdagabb szereplői a lakosságnak, akik az ügyvédeik révén elintézték a folyamatot...részben valóban NEResek, de ez egy ugyan olyan újraosztás volt, mint az államosítás

75 évig a proli megtehette, hogy elbújt a tömegben, és a törekvő, dolgozni akaró réteg munkájából szedte le sunyin a sápot, lehúzva mindenki a langyos vízbe, a maga szintjére, cserébe örömmel leszavazott a Pártra aki mindezt biztosította neki; most pedig, hogy ez a világ elmúlt, bőszenb csattogtatja a pofáját hogy ő aztán nem ad bele semmit, és különben is senki ne jusson senki előbbre, mint ő a büdösben.
Kivéve azokat akik később nyakukba kapták a "jóságot"...egy forintért...

• Tetszik
Reactions: LMzek 2.0

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
1 004
5 860
113
Fegyvert nem, de telefont igen.

Annak idején az OTP-ből hónapokon át ostromolták az öregemet, próbálták rábeszélni, hogy váltsa át a forint alapú lakáshitelét svájci frank alapra, mert mennyire okos döntés lenne. Szóval a hitelintézete pénzügyi végzettségű, pénzügyekben járatos szakembere próbálta meggyőzni a nyilván csekélyebb pénzügyi ismeretekkel rendelkező átlagpolgár fatert arról, hogy váltson. Az öregem szerencsére eleve eléggé bizalmatlan bankkal, állammal, hivatallal szemben, szóval a sokadik hívás után elküldte a banki kisasszonyt a pics@ba, utoljára elmondván, ő forintban kapja a fizetését, nem svájci frankban, nem amerikai dollárban meg nem is cseh koronában.

Kollégájának rágták annyit a fülét, hogy ő belement. Pár év múlva bukott mindent. Rohadtul nem mentette őt ki senki, ráment a házassága is a buktára, egy ideig a műhelyben lakott szerencsétlen.

Nyilván 0 közeli pénzügyi ismeretekkel rendelkezik a többség - ugyanis érdemben ma sem tanítanak ilyesmit - talán nem is véletlenül... A devizahitelesek bepalizására induló hajtóvadászat bő 20 évvel ezelőtt zajlott - a célszemélyek többsége még az államszocializmus idején végezte tanulmányait, amiben ugyan volt szó finánctőkéről, bankárokról, kizsákmányolókról, de a pénzügyi hókuszpókuszaikról speciel semmi. Mennyi esélyük lehetett a feketeöves szarháziak ellen...?