[BIZTPOL] Oroszország (a Szovjetunió utódállama)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

kacsacsor

Well-Known Member
2015. március 15.
17 201
24 258
113
Tudtátok!?

(Én nem vagyok előfizető, de hiteles forrásokat természetesen kétkedés nélkül olvasok, kár, hogy csak pár sor látható, a francba:rolleyes:)

Ez egy hétfői cikk, legalább is a HVG-n. Viszont tudjuk, hogy az orosz gazdaság pénteken dől össze. Csak nem tudjuk melyik pénteken.
:p

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
6 264
16 037
113
A tegnapi orosz újságok címlapján benzinhiány szerepel. A következőket írják: „Oroszország a teljes körű üzemanyagválság szélén áll”, valamint „Primorjében [Oroszország Távol-Kelet] és Habarovszk megyében a sofőrök kilométeres sorokról számolnak be a benzinkutaknál”.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Számos orosz régióban vezetik be a benzinkuponokat: elsősorban az európai és a határ menti régiókban - orosz média

- Az ukrán finomítók elleni dróntámadások jelentősen csökkentették a benzintermelést, ami hiányt okozott a belföldi piacon.

- Az elmúlt hetek ukrán támadásai legalább 10 nagy olajfinomítót károsítottak.

- A Távol-Kelettől a Krímig és a Kuril-szigetekig számos régióban benzin nélkül maradnak a benzinkutak, hosszú sorok alakultak ki, és az értékesítés csak kuponokkal vagy kártyákkal történik.

- Olyan területeken, mint a Kuril-szigetek, a lakosság személyenként 10 literre korlátozta az értékesítést, az üzemanyag a speciális szállítás prioritása.

- Más régiókban is tárgyalnak a kuponok bevezetéséről - napi 20 liter autónként, de zárt ajtók mögött már elismerik, hogy ez a korlát túl magas, és csökkenteni kell.

https://x.com/SavchenkoReview/status/1960363177960775831

GzSb60eWkAAAegI

Augusztus 26-án robbanás történt a Rjazany-Moszkva olajvezetéken, amely az orosz főváros egyik legfontosabb üzemanyag-ellátási útvonala. A vezetéket, amelyet a Transznyefty 2018-ban benzin szállítására alakított át – és amelyet az orosz hadsereg is használ –, ma már nem üzemel, jelentette az RBC-Ukraine.

https://x.com/NOELreports/status/1960630318068851125

A mai orosz újságokban: Oroszország betiltja a nemzetközi érettségit és kilép az Európai Kínzás Elleni Egyezményből. Az egyik újság ezt írja: „A hatóságok azt mutatják, hogy Oroszország már nem tartozik elszámolással a globális közösség előtt.”

Septimus

Well-Known Member
2018. november 22.
298
1 849
93
A tegnapi orosz újságok címlapján benzinhiány szerepel. A következőket írják: „Oroszország a teljes körű üzemanyagválság szélén áll”, valamint „Primorjében [Oroszország Távol-Kelet] és Habarovszk megyében a sofőrök kilométeres sorokról számolnak be a benzinkutaknál”.

Számos orosz régióban vezetik be a benzinkuponokat: elsősorban az európai és a határ menti régiókban - orosz média

- Az ukrán finomítók elleni dróntámadások jelentősen csökkentették a benzintermelést, ami hiányt okozott a belföldi piacon.

- Az elmúlt hetek ukrán támadásai legalább 10 nagy olajfinomítót károsítottak.

- A Távol-Kelettől a Krímig és a Kuril-szigetekig számos régióban benzin nélkül maradnak a benzinkutak, hosszú sorok alakultak ki, és az értékesítés csak kuponokkal vagy kártyákkal történik.

- Olyan területeken, mint a Kuril-szigetek, a lakosság személyenként 10 literre korlátozta az értékesítést, az üzemanyag a speciális szállítás prioritása.

- Más régiókban is tárgyalnak a kuponok bevezetéséről - napi 20 liter autónként, de zárt ajtók mögött már elismerik, hogy ez a korlát túl magas, és csökkenteni kell.

https://x.com/SavchenkoReview/status/1960363177960775831

GzSb60eWkAAAegI

Augusztus 26-án robbanás történt a Rjazany-Moszkva olajvezetéken, amely az orosz főváros egyik legfontosabb üzemanyag-ellátási útvonala. A vezetéket, amelyet a Transznyefty 2018-ban benzin szállítására alakított át – és amelyet az orosz hadsereg is használ –, ma már nem üzemel, jelentette az RBC-Ukraine.

https://x.com/NOELreports/status/1960630318068851125

A mai orosz újságokban: Oroszország betiltja a nemzetközi érettségit és kilép az Európai Kínzás Elleni Egyezményből. Az egyik újság ezt írja: „A hatóságok azt mutatják, hogy Oroszország már nem tartozik elszámolással a globális közösség előtt.”

Lehet, hogy én értettem félre valamit, de ez a NAPI 10 liter / személyautó korlátozás minden csak nem üzemanyag válság. Én a 1.6 literes Honda Civic autómmal 3 hetente tankolok kb. 25 litert. Nekem ez az intézkedés inkább azt mutatja, hogy van üzemanyag bőven, csak a híresztelések hatására mindenki pánikszerűen megrohanta a kutakat, mint itt Magyarországon 2023 decemberében.

gergo55

Well-Known Member
2014. július 16.
4 740
12 801
113
Lehet, hogy én értettem félre valamit, de ez a NAPI 10 liter / személyautó korlátozás minden csak nem üzemanyag válság. Én a 1.6 literes Honda Civic autómmal 3 hetente tankolok kb. 25 litert. Nekem ez az intézkedés inkább azt mutatja, hogy van üzemanyag bőven, csak a híresztelések hatására mindenki pánikszerűen megrohanta a kutakat, mint itt Magyarországon 2023 decemberében.
Magyar B. Tamás a ma délutáni Hátország videójában mutatta a benzikutaknál a tülekedést, végeláthatatlan sorokat benzinért....

• Tetszik
Reactions: pretorius

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 925
105 877
113
Hány kőolajvezetéket ismersz a Barátságon kívül, ami kőolajmezőkkel köti össze Magyarországot??

Egyet sem. Az Adria max.tengeri olajat halászik. Az Adria tranzitdíját magasabbra emelték a háború megkezdése után a szövetséges horvátok ( nálam az ukrik után lassan a románokkal holtversenyben kettes számú regionális ellenfél ) mint a háborúban élő ukránok.

A klímavédelem miatt 2022-ig semmilyen új olajvezeték építést egyéb projekteket nem támogatott az EU, nyugat-európai bankok. Most sem támogat minket ebben.

Először is a nyugati képmutatásról melegen ajánlom egy elkötelezett atlantista Pletser Tamás inerjúját, aki a józan eszét az ideológiák oltárán nem áldozta fep.

Ez meg kb a kőolajvezetékhelyzet

dd593069614e2215e67fb51f6bd666f64a44fec7.png

A németek már a Barátságon keresztül csak kazah olajat vesznek. ( ez hogy orosz vagy kazah a képzeletedre bízom ) Mindenesetre mi is veszünk majd kóser kazah olajat ugyanúgy a Barátságon keresztül.

A cseheknek egy csehországi lengyel finomítóból (elég pikáns mi??) Szintén ment idén nyárig orosz olaj. Ez minimális mennyiség volt. Ki is váltották német olajra és Triesztből a Trans Alpinon keresztül érkező tengeri olajra. ( ahogy a fenti Pletser inerjúból látod, az sanszosan részben töröknek vagy indiainak álcázott orosz olaj...)

A szlovákokkal mi itt egy húrunk pendülünk. Jelzem a két külügyminiszter egységesen együtt tiltakozott. Batta is Pozsony is két helyről (Barátság, Adria) kaphat naftát. Ráadásul a pozsonyi finomító dieselre specializálódott, ami nemcsak hozzánk, hanem a csehekhez is megy. Ha kiesik a térségben jelentős dieselárnövekedés lesz.

Az Adria kapcitása még papíron is kevesebb, mint Batta és Pozsony igénye, a gyakorlatot meg hagyjuk. Nemcsak a csővezeték (az se), de az Omisi kikötö kapacitása, az elérhető tengeri olaj mennyisége, minősége is kérdéses. Fiuméban van még a MOL-nak finomítója, de az az INA képében a horvát piacot látja el.

Mi történik?

04020000-0aff-0242-9d6d-08daab841845_cx0_cy21_cw0_w408_r1_s.png

Épül 2026-ra egy kőolajvezeték Szerbia és Magyarország közt. Ez válasz a horvátoknak. Ugyanis a szerbiai pancsovai finomítót szintén az Omisból induló Adria egy leágazása látja el kőolajjal. Ha véget ér a háború és az ukránoknak is kell majd az újjáépítéshez az orosz energiatranzitdíj ezzel a vezetékkel diszkvalifikálhatjuk a horvátokat. Se nekünk nem kell olaj az Adriából, se Pozsonynak, se a szerbeknek. Így a háború alatti és a Hernádi elleni ( kétszer miatta törvényt is módosítottak) gerinctelen viselkedésükre méltó választ adhatunk.

De természtesen jó ha van az Adria. Jobb több ágon ellátni Magyarországot, de nem mindegy milyen áron. Ezt a leckét jó lenne megtanítani a horvátoknak.
Ezért tengeri olaj az Adriáról mindig is kell, csak minimál, amíg szívóznak. Utána indulhat a verseny.

Más ellátása Magyarországnak jelenleg teljesen bizonytalan.
960px-Oil_pipelines_in_Europe_hu.svg.png

A Dunán hajóval?? Alacsony vízállásnál mi van?
Trieszt kapcitása nem tudom mennyi, de talán oda egy vezeték a hegyeken, Szlovénián át? Ott úgyis lesz magyar kikötő.
Esetleg Schwechatnál lehetne a leggyorsabban összekötni Pozsonyt Trieszttel. ( ezt akarják az osztrákok, hogy Schwechat szerepe tovább csökkenjen?)
Vagy Triesztet Omissal, de ettől az Adria kapcitása nem lesz nagyobb...
És talán Konstanzát Pancsevóval, amin keresztül az új szerb-magyar vezetéken jöhet a Fekete tengerről is tengeri olaj Magyarországra.

De ha csak tengeri olajra építünk, akkor a benzin és a diesel megdrágul. Eleve a beszerzése drágább, de a pozsonyi és battai finomítót is át kell alakítani, ami uráli orosz olajra van beállítva.
Túl a Barátságon 2.0

( számomra továbrra is megdöbbentő, hogy a hazai média, újságírók egy része, hol burkoltan, hol nyíltan az ellenségeink [ igen ha vki a magyar energiabiztonságot fegyveresen rombolja az ellenség ] oldalára állnak. Az hogy ezek hatására a magyarok egy része is ezt teszi, az már csak egy következmény. )

Ha újraindul ma/holnap a vezeték, akkor sem teljes kapacitással.

Ha nem indul a héten újra, akkor a pozsonyi, battai finomítók a saját tartelékaikból rövid ideig még elműködnek.
Utána jönnek a stratégiai készletek + az Adria vezeték. A stratégiai kőolajkészlet itthon és Szlovákiában 25-30 napra elég, plusz kábé hasonló időre van benzin, gázolaj, kerozin.

Ekkor leválunk az oroszokról? Nem, mert elsősorban orosz tengeri olajat hozunk be, ha a horvátok nem tesznek keresztbe. Miért? Mert ehhez jók a finomítóink.

Mennyibe kerül? Többe, mert a horvátok a tranzitdíjat a háború kitörése óta duplázták. ( ha csak ott tudunk szállítani az +200 millió USD / 68 mrd HUF )
Többe ha a horvátok nem engednek be orosz tengeri olajat. Itt az ártöbblet nagyon változó lehet.
De valszeg a finomítók nem tudnak teljes kapával menni (max 80%), mert az Adria nem bírja hosszabb távon. Nincs tesztelve. Általában félnapos, napos tesztek voltak. Volt amelyik sikeres volt, volt amelyik nem. Mindegy mit hazudnak a horvátok.

Mégegyszer. Barátság nélkül az Adria drágább és a a finomítói kapacitások visszaesnek. Több, drágább késztermék import is kell.

Adria kapcitásbővítése. Mi megcsináltuk Pozsony felé a magyar szakaszon, hogy az Adriáról mindkét finomító el legyen látva, a horvátok baxtak, csak mondják, hogy megvan.

Még egy probléma ha nem indul augusztus végéig újra a Barátság.
Ha elfogynak Pozsonyban a finomítói tartalékokok, jönnek a szlovák stratégiai készletek. A magyar tovább elég mert Batta évi karbantartás miatt most 50%-on megy. Ezért ma Pozsony látja el a magyar piac 20%-át. De a szlovák törvények érelmében, leáll automatikusan a szlovák export, ha a szlovák stratégiai készletekhez nyúlnak.
Fokozott Battai termelés mellett is jön majd az import, drágább üzemanyag, ami tuti fájni fog hamarosan a kutakon.

Az ukránoknak is fájni fog, mert Ukrajna gázolaj igényeinek hetedét Szlovákia látja el Magyarországon át. De ezt le fogják állítani.

Alapvetően én úgy gondoltam a háború elején, hogy az oroszok közép távon akár leválthatóak. Ez valószínűleg igaz is. Az ár amibe ez kerül viszont drágább, mint gondoltam. Ennek van egy egyszerű oka, a horvátok tranzitdíja. Ez valszeg közép, hosszú távon kezelhető. A finomítók átállítása megint egyszeri költség. Viszont ami állandó az a tengeri vs. vezetékes olaj ára közti különbség. Ezt talán mesterségesen a MOL ázsiai, kaukázusi mezőinek hasznából közép távon lehet korrigálni nem üzleti, hanem magyar alapon, mert magyar multi. De persze ezek a beruházási költségek mind veszteségek, elmaradt hasznok, elmaradt befektetések formájában. Remélem egyszer be fogjuk tudni nyújtani mind az ukránoknak, mind a horvátoknak a számlát. És persze a nyugati segítőiknek is.

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
1 580
9 251
113
gyanítom, hogy azért arrafele nagyobbak a távolságok. és az autók se épp a legtakarékosabbak ...

Rferi66

Well-Known Member
2020. február 14.
3 128
6 803
113
Én kb. havi 120 litert tankolok. Nekem ez azt jelentené, hogy hetente háromszor tankolok. Hát nem ideális.

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
29 925
105 877
113
Túl a Barátságon 2.0

( számomra továbrra is megdöbbentő, hogy a hazai média, újságírók egy része, hol burkoltan, hol nyíltan az ellenségeink [ igen ha vki a magyar energiabiztonságot fegyveresen rombolja az ellenség ] oldalára állnak. Az hogy ezek hatására a magyarok egy része is ezt teszi, az már csak egy következmény. )

Ha újraindul ma/holnap a vezeték, akkor sem teljes kapacitással.

Ha nem indul a héten újra, akkor a pozsonyi, battai finomítók a saját tartelékaikból rövid ideig még elműködnek.
Utána jönnek a stratégiai készletek + az Adria vezeték. A stratégiai kőolajkészlet itthon és Szlovákiában 25-30 napra elég, plusz kábé hasonló időre van benzin, gázolaj, kerozin.

Ekkor leválunk az oroszokról? Nem, mert elsősorban orosz tengeri olajat hozunk be, ha a horvátok nem tesznek keresztbe. Miért? Mert ehhez jók a finomítóink.

Mennyibe kerül? Többe, mert a horvátok a tranzitdíjat a háború kitörése óta duplázták. ( ha csak ott tudunk szállítani az +200 millió USD / 68 mrd HUF )
Többe ha a horvátok nem engednek be orosz tengeri olajat. Itt az ártöbblet nagyon változó lehet.
De valszeg a finomítók nem tudnak teljes kapával menni (max 80%), mert az Adria nem bírja hosszabb távon. Nincs tesztelve. Általában félnapos, napos tesztek voltak. Volt amelyik sikeres volt, volt amelyik nem. Mindegy mit hazudnak a horvátok.

Mégegyszer. Barátság nélkül az Adria drágább és a a finomítói kapacitások visszaesnek. Több, drágább késztermék import is kell.

Adria kapcitásbővítése. Mi megcsináltuk Pozsony felé a magyar szakaszon, hogy az Adriáról mindkét finomító el legyen látva, a horvátok baxtak, csak mondják, hogy megvan.

Még egy probléma ha nem indul augusztus végéig újra a Barátság.
Ha elfogynak Pozsonyban a finomítói tartalékokok, jönnek a szlovák stratégiai készletek. A magyar tovább elég mert Batta évi karbantartás miatt most 50%-on megy. Ezért ma Pozsony látja el a magyar piac 20%-át. De a szlovák törvények érelmében, leáll automatikusan a szlovák export, ha a szlovák stratégiai készletekhez nyúlnak.
Fokozott Battai termelés mellett is jön majd az import, drágább üzemanyag, ami tuti fájni fog hamarosan a kutakon.

Az ukránoknak is fájni fog, mert Ukrajna gázolaj igényeinek hetedét Szlovákia látja el Magyarországon át. De ezt le fogják állítani.

Alapvetően én úgy gondoltam a háború elején, hogy az oroszok közép távon akár leválthatóak. Ez valószínűleg igaz is. Az ár amibe ez kerül viszont drágább, mint gondoltam. Ennek van egy egyszerű oka, a horvátok tranzitdíja. Ez valszeg közép, hosszú távon kezelhető. A finomítók átállítása megint egyszeri költség. Viszont ami állandó az a tengeri vs. vezetékes olaj ára közti különbség. Ezt talán mesterségesen a MOL ázsiai, kaukázusi mezőinek hasznából közép távon lehet korrigálni nem üzleti, hanem magyar alapon, mert magyar multi. De persze ezek a beruházási költségek mind veszteségek, elmaradt hasznok, elmaradt befektetések formájában. Remélem egyszer be fogjuk tudni nyújtani mind az ukránoknak, mind a horvátoknak a számlát. És persze a nyugati segítőiknek is.

A Barátság kőolajvezeték átadási pontját ért ukrán rakéta- és dróntámadás által okozott kár ezúttal olyan mértékű volt, hogy a helyreállítási munkálatok jó pár napot igénybe vesznek.

Pavel Sorokin orosz energiaminiszter-helyettessel telefonon áttekintettük a helyzetet, amiből kiderült, hogy megfeszített munkával sikerült olyan technológiai megoldást találni, melynek nyomán holnaptól újraindulhat a kőolajszállítás Magyarország irányába, kezdetben tesztüzemmódban, kisebb mennyiséggel.

Itthon a kereskedelmi tartalékok még kitartanak, így egyelőre nem kellett igénybe venni a stratégiai tartalékot.

Ugyanakkor továbbra is botrányosnak tartom, hogy egyes hazai politikai és médiabeli szereplők a vezetéket szétlövő ukránokat mentegetik, az Európai Bizottság pedig csak üzenget, hogy „nincs ellátásbiztonsági kockázat”.

Egyúttal felszólítjuk Ukrajnát, hogy a továbbiakban ne támadja a Magyarországra irányuló kőolajvezetéket, és ne veszélyeztesse hazánk energiaellátásának biztonságát!

• Tetszik
Reactions: megazez and cirqle

Cevat

Well-Known Member
2020. október 22.
1 214
3 678
113
Benzin katonailag,iparilag nem gond az oroszoknak.Teljesen disel alapu minden ezen a teruleten.Tavol kelet biztos,hogy nem lehet erintett,mert oda az ukranok nem ernek el.Barmikor honapok alatt at lehet valtani gazuzemre a teljes benzinuzemu autoparkot,Kina barmikor leszallitja a szukseges alkatresz igenyt,de ettol nagyon messze vannak szukseg okan az Oroszok.

DINAMO

Well-Known Member
2017. április 5.
4 002
2 732
113
https://www.portfolio.hu/global/202...tseg-szuletett-a-tengeri-hadviselesben-782401
"Történelmi jelentőségű haditengerészeti együttműködés valósult meg Oroszország és Kína között: első alkalommal hajtottak végre közös tengeralattjáró-járőrözést az ázsiai-csendes-óceáni térségben - közölte az MTI."
Errol nekem ez jut eszembe. Szinte ugyanez az analogia csak ez meg nem tart ott mint az elozo orosz nazi szovetseg 1941 ben.

• Tetszik
Reactions: Loken

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
7 631
35 508
113
Benzin katonailag,iparilag nem gond az oroszoknak.Teljesen disel alapu minden ezen a teruleten.Tavol kelet biztos,hogy nem lehet erintett,mert oda az ukranok nem ernek el.Barmikor honapok alatt at lehet valtani gazuzemre a teljes benzinuzemu autoparkot,Kina barmikor leszallitja a szukseges alkatresz igenyt,de ettol nagyon messze vannak szukseg okan az Oroszok.
Konkrétan ugyanezt mondtam el én is Ultrahangban, hogy a benzin durrogtatása az a hátországot/lakosságot érinti, nem a harcoló alakulatokat. Cserébe az üzemanyag-szállító vonatok, illetve a kubanyi vonalak elleni támadások már neccesebbek, de nem fogják az oroszokat megakasztani