A magyar haderő lehetséges fejlesztési irányai

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
729
2 032
93
Hamarosan kiderülnek a részletek a fegyverkezési uniós hitelről
A magyar kormány jelentős összeget igényelt a SAFE hitelprogramból az uniós fegyverkezési és védelmi célokra.

Bóka János elmondta, hogy november 30-ig össze kell állítani egy védelmi ipari beruházási tervet, amely alapján Magyarország 16,2 milliárd euró, azaz mintegy 6300 milliárd forint felhasználását kérheti. Hangsúlyozta, hogy a tervek előkészítése már zajlik, de jelenleg még nem állnak olyan állapotban, hogy részletes információkat lehessen róluk megosztani. Kiemelte, hogy elsősorban védelmi és kettős célú – vagyis polgári és katonai felhasználásra egyaránt alkalmas – beruházásokra fordítják majd az összegeket.

Arra a kérdésre, hogy a megrendelések magyar vagy nemzetközi cégek között oszlanak-e meg, Bóka közölte, hogy a vonatkozó kritériumok nyilvánosan elérhetők. Hozzátette, hogy a cél nemcsak a védelmi ipar fejlesztése, hanem az is, hogy a hazai vállalkozások, köztük a kis- és középvállalkozások is bekapcsolódhassanak ezekbe a programokba, és aktív szereplőivé váljanak a beruházásoknak.
Meglátjuk, mi lesz benne, de én nagy arányban számítok kettős felhasználású dolgokra: infrastruktúra fejlesztésre, út, vasút fejlesztése. Szerintem konkrét fegyver nem lesz túl sok, mert mostanában minden nyilatkozat arról szól, hogy a nagy vasak már megvannak, most már a szervezeti felépítés, meg a fiatalítás hozza el a kánaánt, és ezen az úton halad a haderőfejlesztés.

• Dühítő
Reactions: J.G.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 052
49 678
113
Meglátjuk, mi lesz benne, de én nagy arányban számítok kettős felhasználású dolgokra: infrastruktúra fejlesztésre, út, vasút fejlesztése. Szerintem konkrét fegyver nem lesz túl sok, mert mostanában minden nyilatkozat arról szól, hogy a nagy vasak már megvannak, most már a szervezeti felépítés, meg a fiatalítás hozza el a kánaánt, és ezen az úton halad a haderőfejlesztés.
Csak hogy másik oldalról meg NATO is benyújtott egy igénylistát: mi az mi kell!
Az egy dandárkánk már nem elég. Rutte is mondta, hogy kiemelt elvárás a légvédelem megerősítése, szóval lesz fegyver véve - ne aggódj!

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
729
2 032
93

Mit fog finanszírozni a SAFE?

A SAFE két kategóriába sorolt kiemelt védelmi termékek beszerzését támogatja:
1. kategória
  • Lőszer és rakéták
  • Tüzérségi rendszerek, beleértve a mélyreható precíziós csapásmérő képességeket
  • Szárazföldi harci képességek és azok támogató rendszerei, beleértve a katonai felszerelést és a gyalogsági fegyvereket
  • Kis drónok (NATO 1. osztály) és kapcsolódó drónellenes rendszerek
  • Kritikus infrastruktúra védelme
  • Kiber
  • Katonai mobilitás, beleértve az ellenmobilitást is
2. kategória
  • Légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek
  • Tengeri felszíni és víz alatti képességek
  • Kisméretű drónoktól (NATO 2. és 3. osztály) eltérő drónok és kapcsolódó drónellenes rendszerek
  • Stratégiai tényezők, mint például, de nem kizárólagosan, a stratégiai légi szállítás, a levegőből történő utántöltés, a C4ISTAR rendszerek, valamint az űreszközök és -szolgáltatások
  • Űreszközök védelme
  • Mesterséges intelligencia és elektronikus hadviselés
A 4IG felvásárlás után gondolom lesz Rába teherautó beszerzés is majd benne

• Tetszik
Reactions: Kim Philby

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
15 435
42 425
113
Minden EU-s pályázat, a magyar is, nyilvános. Sztem itt sem lesz kivétel.
Ja. SMSben elküldve...
Hogy lehurrogott mindenki, amikor infrastruktúra fejlesztésként a GySEV+MÁV Cargo visszatérését emlegettem...mer a vas a lényeg...csak ugye lehetne komoly saját hadianyag-harcjármű szállítási kapacitásunk, nem csak a mienket, a komplett NATOét el tudnánk vinni Biharkeresztesig...ja, hogy onnan már a Magyar Királyi Vasút vasán vinnék tovább? Tudom, hülyeség...vegyünk télavivientől átcimkézett sz@rokat...

• Tetszik
Reactions: Tumpek

alter ego

Well-Known Member
2022. március 22.
729
2 032
93
Csak hogy másik oldalról meg NATO is benyújtott egy igénylistát: mi az mi kell!
Az egy dandárkánk már nem elég. Rutte is mondta, hogy kiemelt elvárás a légvédelem megerősítése, szóval lesz fegyver véve - ne aggódj!
Öreg indiánnak lenni tapasztalat. Majd akkor hiszem el, ha a bobó átadta, és a katonák meg átvették. Na akkor majd elhiszem.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 553
143 223
113
Ja. SMSben elküldve...

Hogy lehurrogott mindenki, amikor infrastruktúra fejlesztésként a GySEV+MÁV Cargo visszatérését emlegettem...mer a vas a lényeg...csak ugye lehetne komoly saját hadianyag-harcjármű szállítási kapacitásunk, nem csak a mienket, a komplett NATOét el tudnánk vinni Biharkeresztesig...ja, hogy onnan már a Magyar Királyi Vasút vasán vinnék tovább? Tudom, hülyeség...vegyünk télavivientől átcimkézett sz@rokat...
továbbra is a a sínre tudsz költeni nem a cégre, de ezt is elmondtam már.

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 553
143 223
113
Amúgy is kellene költeni rá, de így felszabadulhat az az összeg...másra lehet csoportosítani, a sínre meg megy a SAFE...
abbahagytam...
Ez amúgy benne van a pakliban. De leírtam már, megfelelő teherbírású pálya és rakodók.
De ezek a másodlagos priósok a vashoz képest. Mert az elsődleges prioritás az ipari kapacitások és az országok közti kommonalitás növelése.

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 052
49 678
113
Én is attól félek, hogy fegyvert megint csak mutatóba veszünk. Lesz itt vasút, gyár stb. Mint amikor veszünk aknavető gyárat csak nem rendelünk belőle semmit. Én ezekben már egy fikarcnyit sem bízzok.
Nem is bennük kell bízni hanem a NATO elírásokban, meg abban hogy az EU nem fizet ki ha szétmutyizzák. Alapból nem is adnak pénz olyanra mi nem indokolható védelmi szempontból. Olvasd vissza mit írt @krisss erről: annyira nem is lelkesedik érte a NER, mert kicsi az ellopható része...

vantsy

Well-Known Member
2014. június 16.
308
268
63
Nem is bennük kell bízni hanem a NATO elírásokban, meg abban hogy az EU nem fizet ki ha szétmutyizzák. Alapból nem is adnak pénz olyanra mi nem indokolható védelmi szempontból. Olvasd vissza mit írt @krisss erről: annyira nem is lelkesedik érte a NER, mert kicsi az ellopható része...
Remélem igazatok lesz én sajnos már szkeptikus vagyok.

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
4 760
12 125
113
Ő, néztél már Hadházi videókat? Ne légy naiv, simán ramennek az ellopására. Tularazasra. Közbenső cégek beiktatására.
Az EU ellenőrző mechanizmusai meg meg az itthoninal is szarabbak, bürokraták ülnek ott is, többnyire szaktudás nélkül, akiknek azon kívül hogy ők továbbra is szeretnének jól keresni semmi céljuk nincsen a munkában.

• Tetszik

krisss

Well-Known Member
2014. február 21.
32 553
143 223
113
Ő, néztél már Hadházi videókat? Ne légy naiv, simán ramennek az ellopására. Tularazasra. Közbenső cégek beiktatására.
Az EU ellenőrző mechanizmusai meg meg az itthoninal is szarabbak, bürokraták ülnek ott is, többnyire szaktudás nélkül, akiknek azon kívül hogy ők továbbra is szeretnének jól keresni semmi céljuk nincsen a munkában.
Közvetlenül kell a gyártóval szerződni az állammak a safe-ben pont ezért és a miniszternek.kell.alàírni mindent.
Eddig ezt a vezérkari főni írta alá.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 384
4 925
113
(EURO-)SPIKE nem hiszem hogy ebből vehető, mert ugye az IP-nak is európainak kell lennie.
Pedig kéne legalább 4 rakéta/Lynx IFV...

Játsszunk, úgyis ubiszünet :)

Eurospike szerintem a belefér kategória. Gyak nincs más, mindenki azt használja, szerintem kiterjedt jogok is vannak szerintem ez belefér-
Sajnos nincs európai IP-vel rendelkező rakétatüzérségi rendszer jelenleg - a GRAD klónokat leszámítva, de nekünk nem igazán ilyen kell.
Csöves tüzérség jó lenne...
Detto Europuls szerintem. rajnafém meg a francúzok erőlködnek, de... ez kész, ez van, szerintem meg lehet egyezni.
Megint csak EU-s IP...
Ott van szerintem bőven portfolió, mindenki is gyárt már drónokat.
Ez sztem is benne lehet. A tippem: lábas MISTRAL mert már rendszerben van a rakétája.
Lábas mistral pont egyáltalán nem jó erre a szerepre. MOdnjuk nem is értem, miért nem csináltak normális manpadot. Priun. Talán.
Egyetlen EU-konform rendszer van a piacon: SAMP/T NG. Szóval ez borítékolható - ha akarunk ilyen rendszert. Nem is lenne rossz: az NG verzió elvileg jobb ABM képességgel bír mint a Patriot.
Megint, lehet hogy parittya vagy arrow bele fog esni még ebbe a katergóriába, megfelelő techtranszfer esetén. Persze az olaszok meg a franciák sikítanának mint nyúzott malac.
"magyarosítva" nem működik, EUs IP...
Én sem hiszem. Van alternatíva.
Nem nagyon látsz már harci heliket repülni Ukrajnában: nem véletlen! Ez egy kihaló "állatfaj": drónokkal is leszedhető, abból meg tele van minden földközeli légtér egy háborúban. Baromira nem kell nekünk harci heli: inkább vegyünk sok ezer drónt az árából-

Heli felszerelve LR2, ER, vagy még inkább NLOS vagy hasonló pulssal - 145ös pl - még teljesen jó tud lenni, csak jóóó messziről tudjon indítani. A lényeg itt inkább nagyon gyors páncélelhárítás képessége, nagyon rövid idő alatt (fél óra) 100+ km-re átdobtál hirtelen jelentős páncéltörőképességet. Szóval a hforce rendszerből kellene pár azért a seregnek. NIR meg géppuskázásnak sok értelmét nem látom, de messziről indítgassunk SPIKE-ot, annak igen.

• Tetszik

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
25 052
49 678
113
Játsszunk, úgyis ubiszünet :)

Eurospike szerintem a belefér kategória. Gyak nincs más, mindenki azt használja, szerintem kiterjedt jogok is vannak szerintem ez belefér-
Európai IP kell legyen. Licenc gyártás nem játszik. Sztem ezért az EURO-SPIKE is bukó a SAFE keretében.
Detto Europuls szerintem. rajnafém meg a francúzok erőlködnek, de... ez kész, ez van, szerintem meg lehet egyezni.
lásd előző pont.
Ott van szerintem bőven portfolió, mindenki is gyárt már drónokat.

Lábas mistral pont egyáltalán nem jó erre a szerepre.
Logisztikai előny lenne, szóval nem zárnám ki.
MOdnjuk nem is értem, miért nem csináltak normális manpadot. Priun. Talán.
A Mistral egy nagyon jó VSHORAD rakéta kétszer akkora tömeggel, de épp ezért másfélszer akkora hatótávval mint a STINGER. Valamit valamiért.
Az MBDA olasz ága dolgozik egy Stinger-klónon FULGUR néven amúgy 2028-29-re lesz kész elvileg.
Piuron lehetne még...
Megint, lehet hogy parittya vagy arrow bele fog esni még ebbe a katergóriába, megfelelő techtranszfer esetén.
Még egyszer: európai dizájn kell legyen!!! nem lehet csak úgy licencgyártogatni!
Illetve lehet csak nem adnak rá pénzt!
Persze az olaszok meg a franciák sikítanának mint nyúzott malac.
Nem sikítanak: megoldották hogy más ne legyen a placcon! :p
Szóval mindenki barátkozzon a a SAMP/T NG-vel... :)
Én sem hiszem. Van alternatíva.

Heli felszerelve LR2, ER, vagy még inkább NLOS vagy hasonló pulssal - 145ös pl - még teljesen jó tud lenni, csak jóóó messziről tudjon indítani. A lényeg itt inkább nagyon gyors páncélelhárítás képessége, nagyon rövid idő alatt (fél óra) 100+ km-re átdobtál hirtelen jelentős páncéltörőképességet. Szóval a hforce rendszerből kellene pár azért a seregnek. NIR meg géppuskázásnak sok értelmét nem látom, de messziről indítgassunk SPIKE-ot, annak igen.
A drónok 30-50 km mélyen tevékenykednek, némelyik akár 100+ km-ről. Semmilyen olyan rakétát nem tudsz rátenni egy helire ami kivédi, hogy azok bele repüljenek!
Olcsóbb és jobb 50-100 kamikáze-drónt levegőben tartva vadászni az ellenségre, mint 100+ milliós sérülékeny helikkel repkedni, ahol pilóta is meghal ha neki repül egy-két drón.

Sztem a harci mint kategória drága és fölösleges. Nincs jövője.

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 384
4 925
113
Lesz benne infra, az garantált, kelleg rendbe szedni laktanyát, lőtéret, nőtlen tiszti szállót, meg semmilyen technika ne legyen már az udvaron, ha egy mód van rá...

Az, hogy most az volt a duma, hogy Vas megvan, mostmár szervezet... Ez politikusul a nincs pénz jelentése.

• Tetszik
Reactions: Aladeen

32karakter

Well-Known Member
2011. február 21.
2 384
4 925
113
Európai IP kell legyen. Licenc gyártás nem játszik. Sztem ezért az EURO-SPIKE is bukó a SAFE keretében.

lásd előző pont.

Logisztikai előny lenne, szóval nem zárnám ki.

A Mistral egy nagyon jó VSHORAD rakéta kétszer akkora tömeggel, de épp ezért másfélszer akkora hatótávval mint a STINGER. Valamit valamiért.
Az MBDA olasz ága dolgozik egy Stinger-klónon FULGUR néven amúgy 2028-29-re lesz kész elvileg.
Piuron lehetne még...

Még egyszer: európai dizájn kell legyen!!! nem lehet csak úgy licencgyártogatni!
Illetve lehet csak nem adnak rá pénzt!

Nem sikítanak: megoldották hogy más ne legyen a placcon! :p
Szóval mindenki barátkozzon a a SAMP/T NG-vel... :)

A drónok 30-50 km mélyen tevékenykednek, némelyik akár 100+ km-ről. Semmilyen olyan rakétát nem tudsz rátenni egy helire ami kivédi, hogy azok bele repüljenek!
Olcsóbb és jobb 50-100 kamikáze-drónt levegőben tartva vadászni az ellenségre, mint 100+ milliós sérülékeny helikkel repkedni, ahol pilóta is meghal ha neki repül egy-két drón.

Sztem a harci mint kategória drága és fölösleges. Nincs jövője.
Nézegettem, de nem kell EU IP, legalábbis én értelmezésemben. Tuti előny, de amit elvárnak, hogy 65% legyen az EUs komponens. Szóval ez játszhat.

Manpads akkor lengyel lehet. :)

Nekem nem lenne igazán bajom a samptvel sem, hogy őszinte legyek, arrow talán túlzás nekünk (áráról nem is beszélve) de a parittya pont egy jó kompromisszummal néz ki papíron.

És ehh, ne hagyatkozunk kizárólagosan a drónokat. A nagy távolságból lövöldözés működött az oroszoknak egy eléggé nehéz légtérben, ha már van ez a helikopter, akkor legyen meg hozzá ez a képesség szerintem.
Ez olyan biztosítás fele.