Oktatás, eü, közlekedés.
Nem akarok fölöslegesen elkanyarodni, de a németek ugyanazokért fikázzák a sajátjuk, mint mi a miénket. Persze jobb a kinti, de más a mérce.
Egy kis adalék:
20onéve, amikor az osztrákoknál még nem kellett felvételizni, ha osztrák érettségid volt, és a tandíj is szignifikánsan kevesebb volt, mint a németeknél, bizonyos szakokon a diákok 50%a német volt, 48% osztrák és a többi az egyéb, magyartól irániig. Na most, az osztrákok már akkor(!!) csak a bajor érettségit ismerték el az osztrákkal egyenrangúnak.
Németországon belül szintén. Jelentkeztél egy egyetemre, az általad kiválasztott szakra. Bajor érettségid van? Beiratkozhatsz. Brandenburgi? Tessék, ebből a tárgyól kell szóbeli felvételit tenni.. Na, ennyit a német oktatásról. És akkor még csak ónémetekről beszéltünk 99%ban.
Most ott tartanak a bécsi, berlini általános iskolák, h az elsősök kevesebb, mint fele beszéli anyanyelvként a németet. Nyilván, ebben vannak szlovákok, csehek, magyarok, horvátok is, de amíg belőlük volt 1-1, addig ők tanultak meg németül a tanév végére, most az echte osztrák tanul meg törökül / arabul. Vagyis amíg a német nyelvvel vesződnek, nem tanulnak meg írni, olvasni, számolni.
Na, meg amin mindenki pörögni szokott, bezzeg nálunk bezzeg nem tanítják meg a gyereket angolul, tragédia nálunk a nyelvismeret, pfejj, magyar poroszos rendszer. Hát.. Van tapasztalatom az osztrákok nyelvtudásáról. Mikor a csaj a csoportmunkán mondja nekem, h reméli, én jobban tudok angolul, mint ő.. Mondom, figyu, neked első idegen nyelv volt, nekem német volt az első, francia a második (jó, hát azt nem tanultam, mert rühelltem) és angolul csak egy évet tanultam, hobbiból. És jobban ment nekem, mint neki a 8 év iskolai angol után. Az sem véletlen, h Bécsben a turistás helyeken mindenhol felvidéki meg erdélyi pincérek vannak, ők 3-4-5 nyelven beszélnek szemben az osztrákokkal, akik esetleg jól tolják angolul.