Ezkozzel egybe kotott hadiipar fejlesztesre van a hitel tehat veszel eszkozt aminek hala a hadiipar kapacitas no a hitel fejlesztesre nem igazan ad lehetoseget csak ha melle veszel az adott termekbol x mennyiseget.Ez a 6.500 mrd kb. 2,5 x Z2026, csak hogy az arányokat lássuk. Persze a a haditechnikai eszközök árai is szépen felugrottak a 2016-2020 közti békeévekhez képest. Globális háborús hisztéria van a változó világrend miatt. Ez Európára fokozottan igaz.
Ahhoz hogy megnézzük, mire lehet jó a SAFE, figyelni kell, mire hozták létre. Elsősorban az EU hadiipari kapacitások bővítésére. Hogy az EU hadiipari kapacitás mit jelent, azt majd november végén meglátjuk, ki, mit lobbizik bele. Lehetnek meglepetések.
Tehát ebből béremelés nem lesz.
Ez alapján a laktanyarekonstrukciók vagy az infrastruktúra fejlesztések is kìvül esnek ebből a programból.
Ami a magyar kormány célja lehet a közös beszerzéseken keresztüli kedvezőbb költségű beszerzések. Tehát ha mi vennénk vmiből 50-et, az drágább lenne, mintha másik három országgal 300-at ugyanabból. A gyártótól a nagyobb volumen miatt kedvezőbb árat lehet kapni.
A másik ha ebbe a már kiépült vagy gyors ráfordítással kiépíthető (pl. Rába) magyar cégek is be tudnak kapcsolódni.
Viszont a magyar kormányt köti az adósságfék. Azaz egy új költségvetési törvény óta csak kivételes esetekben (pl. Covid leállás) nőhet a GDP arányos államadósság. Tehát hiába kedvező ez a hitel, korlátlanul nem lehet azonnal használni, csak arányosan elosztva.
Szal én nem is a honvédségi igények, hanem a hazai hadiipari lehetőségek szempontjából közelíteném meg a SAFE-t. Persze a kettő eshet egybe is.
A Skyranger, Mistral (ennek nincs magyar hadiipari vonzata, de már aláirtuk a közös beszerzést) adott, a Tatra előkészítése sztem folyamatban.
A LYNX és a nagybátyja is sanszos, főleg az e heti zalai fejlesztés kapcsán, de itt nem előfeltétel új rendelése, hanem akár nem létező új verziók kifejlesztése is lehet.
Lőszerbeszerzés, aknavetők (Hirtenberger) szintén esélyes.
Sztem martonvásári drón és műholdgyár is fog kapni a projektből.
És meglepődnék ha a hazai épülő(?) DND (RGW) és CZ gyár kimaradna a projektböl.
Magyar hadiipartól függetlenül a nagy lyuk a vállról indítható légvédelmi rakéta, itt a lengyeleket mondanám és a rakétatüzérség.
A légvédelem is elég foghíjas.
A CSG-vel elég sok luk pótolható mind a kerekes tüzérség, mind az APC-k oldaláról.
A légi szállítás oldaláról én olyan gépet gondolok, amibe a 390-eshez hasonlóan az Aero Vodochody bedolgozik. Ez meg a C27J.
Az egészben még egy kérdés van számomra. Mit akarunk az amcsiktól venni.
Es nem adnak ra sok udot 4 evet durvan szoval mar kell lennie minimalis kapacitasbak aminek 0 azaz a magyar hadiipar nagy resze mert csak elviekben illetve papiron tudja azt ki fog esni tetszik vagy nem, ugy van esely ha kisebb orszagokkal akiknek van minimalis kapacitasa betarsulunk