En biza a pndurt se bannam. Akár 8*8, akár 6*6.
Sőt, az osztrákok felraktak a skyrangert is a 6*6ra, szóval az még előny is.
Holnap azt mondják, hogy pandúr, én azt is aláírom.
TDV presented a prototype of the Pandur II 8×8 EVO IFV variant at the IDET 2025 defence exhibition, held in Brno from 28 to 30 May.
euro-sd.com
BTR-nél minden jobb alapon én is elfogadnám a Pandurt.
APC-nek elmegy - bár
@krisss szerint az alapverzió hajlamos meghibásodni. Most már egy upgradelt verziót kínálgatnak, remélem az jobb lesz.
Van rajta egy cseh fejleszétsű rón zavaró EW rendszer - ez egy hasznos "fícsör" lehet, mert páncélja az nem nagyon van.
urc-systems.cz
Kerekes IFV-nek szerintem gyenge az új Pandur II EVO is:
level 3 páncélzattal, opcionálisan(!) Level4 - az is kevés!
A
BTR 14,5mm-ese is kilyuggatja level-3 szinttel, nem hogy egy gépágyú!

Ez max akkor elég ha biztosítani lehet, hogy nem fog másik harcjárművel találkozni mert front mögött szállít embereket és ellátmányt.
NEMO meg Skyrangerhordozónak is jó lehet talán.
25 tonnás harci tömegű jármű - a Boxer RCT30 IFV meg közel 40 tonna, a Patria AMV meg 30-32 tonnás kategória.
Nagyon nem egy ligában focizik a Pindur-pandur a kortárasaival.
Legalább a Level 5-ös védelmet kellene elvárni ahhoz, hogy első vonalba lehessen küldeni. Kérdés hogy ezt elbírja-e az alváz egy komolyabb gépágyús toronnyal együtt anélkül, hogy állandóan lerobbanna vagy vesztene a mobilitásából.
Fegyverzet.
Izraeli level-2 védelmű (ez is vicc egy IFV-nél) UT30MK2 toronnyal promózzák Pandur II EVO-t. Ennek kb. 1 tonna tömege. Kérdés, hogy bír-e többet ennél az alváz.
IFV konfigurációban legideálisabb megoldás az lenne ha PUMA RCT30-as tornyát tudnánk rátenni mert az nagyban megegyezik a LYNX fegyverzetével. Erre a toronyra nem volt egyértelmű tömeg infó, de 2-3 tonna közé tehető súlya - ezt vagy elbírja a Pandur vagy nem.
Logisztikailag nagyon nem lenne jó egy új kaliber illetve lőszertípus bevezetése, lévén hogy erre az ABM lőszerre van gyárunk Várpalotán.
NEMO-av. tömege közel 2 tonna, a Skyranger-30 torony
2.5–3.4t között van védettségtől függően - vajon ezeket elbírja-e?
Összefoglalva:
APC-nek jó lehet, IFV-nek neccesen...inkább nem.
Állítólag MH illetékesei nem igazán vannak hasra esve a típustól, de hát ebben az országban nem a szakma az első.
Persze BTR-nél biztos jobb lenne ez is...
Ha sikerül olcsón venni egy 8x8-as Pandurt APC-nek akkor sztem nem is kell 6x6-os. Amúgy abból is van cseh: a TITUS néven - bár csak level-2 a védettsége.
The TITUS 6×6 armoured vehicle is characterised by its versatility of use, strong armouring and high degree of crew protection.
tatradv.cz
A 6x6-os Pandur EVO az osztrák termék, a cseh iparnak semmi köze hozzá.